Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

J / 22.4.2014. 12:01:07

Napravio sam garažu sa armirano betonskom ravnom pločom. Ne mislim stavljati nikakav krov. Majstori mi predlažu da betonsku ravnu ploču pređem smjesom staklene vode i šamotnog brašna kako bi je zaštitio od vodopropusnosti.
Molim Vaš savjet!

ODGOVOR

Samoborka u svojoj ponudi nema navedene materijale, eventualno Vam možemo preporučiti neku od naših hidroizolacija.
Za ravne krovove možemo preporučiti DUOELASTIK BETONPROTEKT ILI MONOELASTIK BETONPROTEKT.
Hidroizolaciju obavezno zaštiti bojom za beton AKROTON.

M S / 22.4.2014. 11:51:49

Poštovani,
molila bih vas za pomoć, kako sam u izgradnji tj. zatvaranju stubišta na kući koje je do jučer bilo otvoreno i na dvije je etaže, sada to isto stubište moram obložiti zidove nečim, u jednoj kući sam kod jedne žene vidjela i jako mi se dopala obloga zida ali ona nezna kako se to zove te navela da misli da se zove teraplast i da je to vaš proizvod, željela bih obložiti zidove i isto tako stepenice, pa bih molila točan naziv tog proizvoda i dali je moguće obložiti time zidove i stepenice da sve bude jednoobrazno, koliko je to čvrsto za stepenice i dali može ići na stepenice, jer navodno da time ljudi oblažu i ograde koje su izložene svim vremenskim uvjetima, imam oko 85 m2 zida stubišta pa okvirno koliko bi bila cijena tog istog materijala za oblogu zida,
hvala,

ODGOVOR

Teraplast je završno dekorativna „kulir“ žbuka za vanjske i unutarnje zidove, a namijenjen je samo za vertikalne površine. Nanošenje na horizontalne površine nije preporučljivo, a naročito na gazišta. Jedna kanta od 25 kg dovoljna je za cca 6 m2, a za površinu od 85 m2 potrebno Vam je cca 14 kanti. Cijena jedne kante je 247,5 kn+ pdv.

n g / 21.4.2014. 21:31:38

Zbog pogrešno ízvedene glazure pod u kuci mi je neravan,tj na pola kuce mi je prijelaz od cirka 1.5-2cm,zanima me cime da podignem taj nizi dio posto planiram stavit parket skoro po cijeloj kuci i ne zelim taj prijelaz

ODGOVOR

Niži dio možete izravnati samonivelirajućom masom za izravnavanje većih neravnina betonskih podloga i cementnih estriha u debljini od 5 mm do 2 cm - TERANEKS UNILEVEL.
Potrošnja je 1,6 kg /1 mm/m2.

Z / 16.4.2014. 17:41:46

Pozdrav, sanirao sam sokl reparaturnim mortom F, sad bi taj reparirani dio i ostatak sokla obojio AKROTON bojom, ali zanima me koliko moram čekati sa tim dijelom koji je obrađen reparaturnim mortom prije nego idem sa AKROTON bojom, jer koliko vidim u uputama recimo za betonsku podlogu potrebno je pričekati 3 mj. nakon betoniranja, ali nevidim koliko treba čekati nakon obrade reparaturnim mortom.

ODGOVOR

Podlogu obrađenu REPARATURNIM MORTOM prije bojanja bojom za beton potrebno je sušiti minimalno 15-20 dana.
Poželjno bi bilo da proizvodi koji su na cementnoj bazi odstoje 28 dana prije bojanja, ali ako je vrijeme suho bez visoke vlažnsti zraka može se bojati nakon minimalno 15 dana.

M B / 14.4.2014. 21:25:33

Poštovani, fasada od reljefnih ploča 40x20cm bijele boje od hirofe, tokom 40god. se je zaprašila i na nekim dijelovima, uslijed vode potamnila. Prašinu lako skidam tvrđom četkom za cipele, a s tamnom ne znam što činiti. Mislim da je to rizičan posao i najbolje ne dirati patinu. Partner u gradnji misli suprotno!
Hvala- lijep pozdrav.

ODGOVOR

Na mjestima gdje su ploče tamne najvjerojatnije se radi o zarazi mikroorganizmima.
Potrebno je površinu oprati vodom pod pritiskom i četkama očistit koliko je to moguće. Sušiti cca 2 dan i cijelu površinu tretirati upotrebnom fungicidnog sredstva TERACID.
TREACID dobro natopiti po površini, ako je zaraza jako prisutna postupak ponoviti još jednom.
Nakon sušenja od minimalno 1-2 dana površinu prebojati fasadnom bojom TERATON V prema izboru iz naše ton karte.

b v / 13.4.2014. 23:26:34

Lijep pozdrav!
Skinuo sam staru stolariju i ugradio novu pvc, pa me zanima da li se mogu sa betonfiksom (iznutra) uređivati špalete.

ODGOVOR

Ako je unutarnja žbuka GIPS VAPNENA (GV 10) unutarnji prostor možete urediti upotrebom BETONFIKS-a .

V U / 8.4.2014. 10:04:29

Poštovani, molim informaciju u vezi izrade septičke jame od betonskih elemenata koje proizvodite…… interesira me shema postavljanja ako bi izvedba bila na način da se postave dva elementa (jedan na drugi) sa preljevom u treći sa izlazom (drenaža). Kako se radi o vikend kućici (nije urbana sredina, obzirom na očekivanu količinu otpadnog materijala možda bi bila dovoljna i samo dva elementa: jedan do drugog ili jedan na drugi !? Da li je obvezno betonirati pod (ove), prvenstveno zbog stabilizacije elemenata (teren je blaga padina, glina… ? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru i nadam se da ćete pronaći nešto vremena za Vaš prijedlog ……….. pozdrav, Vlatko Uzelac !

ODGOVOR

Septička jama se najčešće izvodi ugradnjom betonskih cijevi fi 800x 1000 mm BD ili fi 1000x1000 mm BD.
Za izvedbu preljevnih spojeva, spoj ćete morati izvesti sami kada ugradite cijevi, tj.kada dvije cijevi posložite jednu na drugu a drugu ugradite do prve i na spoju dvije cijevi ugradite plastičnu cijev za preljev.
Cijevi i KBS sustav koriste se prilikom izvedbe sustava kanalizacije naselja i ne koristi se za izvedbu septičkih jama.
Ako ipak želite ugraditi KBS sustav potrebno je izmjeriti koja visina vam je potrebna te vam se mogu prodati potrebni elementi. Nakon što ugradite cijev površinu možete ili ne morate izbetonirati ovisno o komunalnom zakonu za područje na kojem se radovi izvode. Cijev se ugrađuje u tlo koje se zatrpava te stabilizacija elemeta nije potrebna.

Z R / 9.4.2014. 0:02:34

Poštovani, radio bih fasadu na svojoj obiteljskoj kuči sa stiroporom od 8cm. te me zanima može li se kao završni sloj izvesti špricana mineralna žbuka ( Hirofa)
njena tekstura mi je prekrasna zato bih i išao sa njom. a i sad je vrjeme najidealnije za radove. hvala.

ODGOVOR

Na toplinsko izolacijski sustav s pločama stiropora ne možete izvesti mineralnu žbuku tipa HIROFA, već možete izvesti silikatnu, akrilatnu ili silikonsku žbuku špricane tekstrure Š (SILIKATNA ŽBUKA,TERAKTIL,SILIKONSKA ŽBUKA Š).
Tekstura izvedbe navedenih žbuka gotovo ista je kao i hirofa.
Navedene žbuke ne špricaju se fasaderskim ježom već fasaderskim pištoljem s kompresorom tlaka najmanje 2 bara.

t r / 8.4.2014. 9:46:00

poštovani,planiram popločiti ulaz u garažu i stazu do ulaska u kuću sa vašim betonskim pločama.ulaz i staze su betonirane no medutim zub vremena je učinio svoje.proučavajući malo vaše odgovore shvatio sam da se betonske ploče mogu lijepiti sa specijalnim ljepilom ili se lijepe na betonsku glazuru.taj mi dio nije baš jasan,mislimda ovaj način sa betonskom glazurom/ili kako vi to nazivate) bi mi bio bolji jer je ulaz malo neravan.od ulaza za garazu do staze za ulaz u kuću imam razliku u visini tjčetiri stepenice,dali se sa istim betonskim pločama oblažu i stepenice.pad pred garažom je blag pa me zanima s čime se pune fuge.sa čistim kvarcnim pjeskom ili s nečim drugim.još samo nešto da napomenem.staze nisu obrubljene tj nemaju ivičnjak.unaprijed zahvaljujem.

ODGOVOR

u vašem upitu naveli ste puno toga pa nam nije jasno što od toga želite tj. želite li ugraditi betonske ploče 40x40x3,8 cm ili betonske opločnike debljine 6 ili 8 cm.
Za izvedbu bilo kojeg odabira potrebno je da betonska bude čvrsta i izvedena u padu. Ploče ili opločnike ako se želi trajna podloga bez mogućnosti ikakvih popravaka, mogu se lijepiti ljepilom TERATEKT FLEKS UNILEVEL. To je debeloslojno ljepilo koje kojim se mogu izravnavati podloge od 15 mm.
Pločama 40x40x3,8 cm mogu se oblagati stepenice (gazišta i čelo).
Ploče i opločnici ne postavljaju se u sloj glazure zbog izvedbe jer postoji mogućnost razlike debljine svježeg sloj i mogućnost da ploča ili opločnik tzv.potone u svježu glazuru, te će na kraju izvedbe biti problem visine.
Ovisno kolike fuge želite fugiranje opločnike izvodi se kvarcnim pijeskom dok fugiranje ploče (ovisno koja širina fuge) može se izvesti korištenjem mješavinom kvarcnog pijeska i cementa. Prije ugradnje opločnika ili ploča potrebno je prvo ugraditi rubnjake.

k e / 7.4.2014. 20:48:38

Poštovani,
koji je vaš prijedlog za prekrivanje bavalita na zidovima dnevne sobe (unutrašnjim i vanjskim) u kući u kojoj želim izbjeći mehaničko obijanje tih zidovi? Hvala.

ODGOVOR

Poželjno bi bilo postojeći sloj bavalita mehanički ostrugati, podlogu impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om i pregletati disprezivnom masom za gletanje TERANIL MAX.
Nakon sušenja obojati unutarnjom bojom TERAPOL ili POLAKRIL u boji prema izboru iz naše ton karte.