Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

T Š / 30.12.2013. 13:30:02

Pozdrav
za potrebe polaganje kabela između dva objekta (dijelom zelena površina, dijelom prometnica) razmatramo koristiti montažne zdence MZ D0, MZ D1. U neke zdence bi stavili dio el. opreme pa nas zanima kako spriječiti ulazak vode u zdence tj.
- da li voda u zdence može ući kroz spojeve između uvodnih ploča i zdenca, uvodnih ploča i cijevi (kako spriječiti)
- da li voda u prometnici voda može ući kroz poklopac (kako spriječiti)
- da li preporučate napraviti rupu na dnu zdenca s drenažom (da se voda ne zadržava u zdencu ako eventualno dođe)
- uglavnom koja je Vaša preporuka za sprječavanje zadržavanja vode u zdencu (izolacija, rupa na dnu za drenažu ili ne korištenje zdenaca za smještaj dijela opreme)

ODGOVOR

Betonski montažni zdenci nisu deklarirani kao vodonepropusni te kao takovi nisu pogodni za smještaj električne opreme.

I J / 28.12.2013. 22:04:40

sa kojim materijalima krpati i izravnavati zidne i podne površine nakon postavljanja instalacija u kupaonici i prije postavljanja pločica i koji su materijali najbolji za brzu daljnju obradu

ODGOVOR

Krpanje i izravnavanje ožbukanih zidova u kupaonici u debljinama do max 2 cm prije oblaganja keramikom preporučamo izvesti vapneno-cementnu žbuku s ubrzanim vezivanjem VC RAPID. Polaganje keramičke obloge moguće je nakon 7 dana.
Za izravnavanje podova preporučamo TERANEKS RAPID. Podnu keramiku moguće je polagati nakon 24 sata. Detalje primjene možete naći na tehničkim uputama navedenih proizvoda.

L G / 26.12.2013. 18:57:12

Poštovani,
na kuću staru 40ak godina prije 8 god nadograđen je dio da bi se proširio stan u prizemlju,i sada duž kraće stranice pojavila se pukotina na sredini plafona ( iznad je otvorena terasa) koji je napravljen od AB ploče, postavljena je hidro i toplinska izolacija, estrih, ljepilo, pločice. Zanima me kako sanirati tu pukotinu jer je nedavno počela kapati i voda?
Unaprijed hvala na odgovoru

ODGOVOR

Iz vašeg upita nije jasno da li je do pojave pukotine došlo na spoju dograđenog i starog dijela ili na sredini stropa dograđenog dijela, pa stoga nije moguće dati precizniji odgovor i prijedlog sanacije. Obzirom da je došlo do procurijevanja preporučamo očevid na objektu potencijalnog izvođača radova kako bi se utvrdilo stvarno stanje.

M K / 25.12.2013. 11:07:02

Poštovani,
Uz kuću imamo zatvorenu verandu (plastični prozor i alu vrata, ne grije se jer nemamo centralno) koja je natkrivena betonskom pločom na koju su polijepljene pločice. Od početka ove zime jedan vanjski ćošak verande je mokar ali baš mokar cijelom svojom dužinom. Nije nam jasno zbog čega jer ništa se nije promijenilo u odnosu na prethodne godine kada je veranda bila suha.Možete li nam reći čime da tretiramo zid, šta da radimo?
Unaprijed hvala.

ODGOVOR

U svom upitu niste naveli da li je na betonskoj ploči prije polaganja keramike izvedena i horizontalna hidroizolacija, te kako je riješen sustav odvodnje oborinske vode. Ukoliko se prostor zatvorene verande ne grije, možemo pretpostaviti da je nije riječ o kondenzacijskoj vlazi već o prodoru vode uslijed neizvedene ili nepravilno izvedene hidro-izolacije. Ukoliko ste u mogućnosti molim proslijedite nam fotografiju na kojoj je vidljiv opisani problem, kako bi vam mogli dati prijedlog sanacije.

S R / 19.12.2013. 11:29:23

Poštovani,

fugirali su mi pločice u kupaoni Terafil F-om sive boje. Molila bih Vas, čime da očistim kadu na kojoj su ostale sive mrlje od fugir mase I da li je uopće moguće vratiti kadu u prijašnje stanje?

Unaprijed zahvaljujem,

ODGOVOR

Tragove TERAFILA možete pokušati ukloniti blagim sredstvima za čišćenje, kako ne bi oštetili kadu.

D / 17.12.2013. 19:56:10

Poštovani dali na postojeću fasadu mogu zalijepiti stiropor ili treba skinuti zbuku i zamolio bih vas za preporuku koje ljepilo koristiti za ljepljenje? Unaprijed se zahvaljujem!

ODGOVOR

Na postojeću fasadu možete lijepiti stiropor obavezno SAMOTERM-om, uz dodatno pričvršćivanje kroz sve slojeve sustava do zida.
Ukoliko je završni sloj rustikalne teksture treba ostrugati vrhove žbuke da se površina donekle izravna.

d m / 17.12.2013. 15:16:37

u boravku sam dala sazidati dva zida od stare cigle. Čime je najbolje ju očistiti i premazati da bude sjajnija.mogu poslati sliku zida ako treba za odgovor

ODGOVOR

površinu zida od stare opeke možete premazati SILIKOSAM KONCENTRATOM koji impregnira i hidrofobira površinu materijala, ili FIKSANIROM koji učvršćuje i konzervira opeku, ali niti s jednim premazom nećete postići sjajni efekt, jer oba proizvoda daju mat efekt. Prije nanošenja oba sredstva sve podloge moraju biti čiste, otprašene i suhe, a naslage prašine potrebno je oprati vodom.
Sve detaljnije informacije o premazima možete pronaći u tehničkim uputama proizvoda na našoj web stranici.

j p / 15.12.2013. 10:19:03

Dali se vanjski zid koji je tretiran šprucom treba lagano navlažiti prije nanošenja termo žbuke ili ne, može li se na tu fasadnu termožbuku lijepiti fasadne kamene ploče ili treba površinu žbuke prije toga nečin tretirati

ODGOVOR

Ako je površina obrađena cementnim špricom prije više od tri dana obavezno je prije nanošenja toplinske žbuke površine lagano navlažiti vodom.
Ako je cementni špric nanešen od 1-3 dana ranije, površinu nije potrebno vlažiti vodom prije žbukanja toplinskom žbukom.
Kamen se ne može lijepiti na toplinsku žbuku.

D R / 13.12.2013. 12:32:23

Poštovani, moŽe li se zid od Ytong ploča/blokova lijepiti neposredno na zid od opeke ljepilom TERATEKT FLEKS UNILEVEL i koji su preduvjeti za to? Lp, D.R.

ODGOVOR

Zid od Ytong blokova možete zidati TANKOSLOJNIM MORTOM ZA ZIDANJE POROBETONA M 10, a ukoliko lijepite Ytong ploče možete ih lijepiti i običnim TERATEKT-om, nije nužno da bude TERATEKT FLEKS UNILEVEL.

N G / 12.12.2013. 9:38:47

Poštovani dobar dan. Zanima m dali bih mogli mi reci koliko bi koštalo vas kvadrat fasade sa materijalom i radom
?
1.Kamena vuna debljine 11 cm ?
2.Ekspandirani polistiren (EPS) debljine 13 cm ?
3.Ekstrudirani polisteren (XPS) debljine 13 cm ?
unaprijed Hvala!

ODGOVOR

Na našoj web stranici http://www.samoborka.hr/dokumenti-i-cjenici/kalkulacije-fasadnih-sustava-potrosnja-i-cijene
možete preuzeti kalkulacije za toplinske sustave sa vunom, ekspandiranim polistirenom (EPS) i ekstrudiranim polistirenom, a što se tiče cijene materijala po m2, one variraju ovisno koje ljepilo i završni sloj odaberete.
Samoborka nije izvođač radova te se za cijene radova morate obratiti izvođačima.