Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M G / 18.3.2021. 4:32:36

Poštovani, Renoviramo kuću, poskidali smo stare podove (pločice i parket) te sada imamo kanale kroz pod kroz koji su provučene cijevi od centralnog grijanja. Čime popuniti te kanale da bismo ih izravnali s postojećim podom (betonom)? Kanali su duboki nekih 10-15 cm. Isto tako, na zidovima na kojima je bio sep su također napravljenja udubljenja za elektricarske buzire i ostatak cijevi za centralno grijanje koji vode na kat, čime je najbolje popuniti i poravnati s ostatkom zida?

ODGOVOR

Za zapunjavanje navedenih kanala na podu preporučamo Vam CEMENTNI ESTRIH 20, a za zapunjavanje istih na zidovima TERMO ŽBUKU. Savjetujemo da sljedeći sloj preko zapunjenih kanala i ostatka žbuke izvedete sa staklenom mrežicom IN-70 utopljenom između dva sloja TERANILA koji će premostiti ta zapunjenja u minimalnoj širini 25 cm od svakog ruba kanala.

B V / 16.3.2021. 10:25:24

Poštovani, prije 3 godine obložili smo vanjske zidove kamenom debljine 4-5 cm na postojeću žbuku(kuća u priobalju). Pojavila se trusnost žbuke u donjim dijelovima zida 1 prostorije (malo je bilo i ranije). Kuća je ozidan betonskim blokovima (izgradnja 1975, zapaljena u ratu, unutarnja žbuka obnovljena 1996. ). Prva blaga pojava trusnosti 20 cm od poda 10-tak godina nakon obnove, sanirali ). Kuća nema podrum . izdignuta od terena od 60 pa do 200 cm. Kako sanirati ? Hvala!

ODGOVOR

U priobalju je čest problem vjetrom nošenih klorida koji prodiru kroz vanjsku podlogu prema unutrašnjosti zida gdje u dodiru s vlagom u zidu kristaliziraju i probijaju na unutrašnju stranu stjenke zida. Stoga, rješavanju ovog problema treba pristupiti izvana. Važno je da se osigura nepropusnost sljubnica/fuga između kamene obloge što možete postići MORTOM ZA FUGIRANJE KAMENA, a kamenu oblogu hidrofobirati razrijeđenim SILIKOSAM KONCENTRATOM. Unutra savjetujemo da otučete trusne dijelove u podnožju, premažete sanacijskim premazom protiv isoljavanja ANTISOL, te ožbukate isušujućom žbukom pogodnom za zidove pod utjecajem kapilarne vlage SANISIL H. Završna obrada žbuke bi isto trebala biti parapropusna, stoga savjetujemo FINU ŽBUKU F 900 i parapropusnu boju tipa SILIKATKOLOR.

J J / 15.3.2021. 19:53:57

Postovani, radi se o jednoj starini na kojoj je zapadna strana kuce vlazna jer je slaba izolacija izvana. Planiramo kucu za ca 2-3 godine potpuno izolirati. Bitno nam je do tada privremeno neko rijesenje naci. Na zidu unutra je vlaga i crni plijesan. Mi smo namazali sa varikinom i stukli sve sto je bilo zagadeno plijesnom i sto je bilo labavo, na pojedinim djelovima zida i do 10 cm. Sada bi trebali opet dezinficirati? Sa cime? I kako i cime onda dalje? Hvala Vam najljepsa! Lp Jade

ODGOVOR

Kao privremeno rješenje Vam možemo preporučiti TERACID. To je biocidno sredstvo za tretiranje podloga zaraženih mikroorganizmima. Zaraženu podlogu dobro oprati vodom te nakon sušenja nanijeti Teracid. Najbolji način nanošenja je špricanje do zasićenja podloge dva puta. Zatim žbuku pokrpati FINOM ŽBUKOM EKSTRA, te premazati antikondenzacijskom unutarnjom bojom TERMOPOL.

A C / 15.3.2021. 13:10:16

Poštovani, molim vas za savjet. Radi se o puknuću AB nadvoja nad ulaznim vratima stana u AB zgradi ( konstrukcija je vertikalnog saćastog tipa sa izmaknutim ćelijama na kontinuiranoj moularnoj mreži; nadvoj je AB armiran zajedničkom armaturom ). Pukotine nisu široke ( do 0.5 cm ), ali su dubine od 4 - 6.5 cm; toliko sam izmjerila, pretpostavljam da mogu ponegdje biti i dublje, a ima mjesta gdje su samo 2 cm. Jedan inženjer je rekao da je puknuo cijelom dubinom, no majstor kojeg je upravitelj angažirao da je samo malo žbuke popucalo, da je nemoguće da je beton puknuo ( majstor, ne inženjer ). U izgradnji zgrade korišten je MB300, a zid u sklopu kojeg je nadvoj, i nadvoj su armirani armaturom fi12. Imate li savjet na koji način bi se opisana oštećenja trebala sanirati - koje materijale bi preporučili? Ukoliko je potrebno, mogu vam poslati fotografije oštećenja.

ODGOVOR

Opisane pukotine upućuju na konstruktivne te bez uvida u postojeće stanje njije moguće dati konkretniji odgovor. Molim da nam dostavite fotografije te informaciju o eventualno obavljenom statičkog pregledu i nalazu.

D R / 11.3.2021. 18:25:41

Želio bih napraviti podnu glazuru (estrih) u kući a kako nemam dovoljno visine za sve slojeve plivajućeg poda zanima me mogu li staviti Teratermo estrih U kojoj mjeri on kompenzira termo izolaciju od stiropora i mogu li se preko njega direktno staviti pločice i parket?

ODGOVOR

TERATERMO ESTRIH ima toplinsku vodljivost 0,26 W/mK, a klasični EPS 0,039 W/mK. To znači da okvirno jedan centimetar EPS-a ima jednake toplinske gubitke kao 6,5 cm Teratermo estriha. Na njega se može stavljati direktno podna obloga, ali je bitno da je ona kompaktna i čvrsta (pločice, parket, laminat) jer je estrih osjetljiv na točkasta opterećenja.

M L / 10.3.2021. 14:05:02

Na obiteljskoj kući izvođač je izradio stiropor fasadu sa vašim materijalima. Slojevi fasade su Stiropor 10 cm+ljepilo i mrežica+ grund+TERAKRIL 2 mm završno dekorativna žbuka. Nakon završetka završnog sloja cca 15 dana na fasadi su se pojavile žute mrlje, te žute mrlje su se vremenom počele širiti. Nakon 3 mjeseca fasada kuće na 2 strane je skroz prošarana žutim mrljama. Za vrijeme izvođenja završne žbuke nisu bile niske temperature te nije padala kiša 4-5 dana iza izrade žbuke. Trenutno kada pada kiša primjetim da završna akrilna žbuka omekša, može se skidati noktom. Molim Vas savjet kako sanirati izvedenu završnu dekorativnu žbuku (prijedlog Vaših materijala) i Vaše stručno mišljenje iz iskustva zašto je došlo do ovog problema.

ODGOVOR

Opisana pojava karakteristična je kod izvođenja radova, odnosno nanošenja završno dekorativne žbuke na nedovoljno prosušenu podlogu, u uvijetima visoke vlažnosti zraka tijekom izvođenja i vezivanja materijala. Činjenica da i sada, nakon dužeg perioda od nanošenja, žbuka nakon površinskog vlaženja oborima postej “mekana” upućuje na prekinuto vezivanje I moguće ispiranje dijela veziva. Molim da nam se obratiti na broj telefona 01/3322709 ili dostavite svoj broj kako bismo vas mogli kontaktirati I prikupiti dodatno potrebne informacije.

Ž M / 10.3.2021. 6:49:27

Imam ravni krov na garaži cca 30m2, pa pitam što bi mi preporučili za izolaciju, a da se može nanašati gleterom. Sada je gore ljepenka sa posipom. Dali se ta ljepenka mora skidati? Hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Hidroizolacije na bazi polimer-cementa se ne mogu nanositi direktno na ljepenku. Preporučamo uklanjanje postojeće hidroizolacije ili izvedbu glazure u padu CEMENTNIM ESTRIHOM 20. Na nju može doći polimer-cementna hidroizolacija BETONPROTEKT MONOELASTIK koja se može nanositi i gleterom, te je UV otporan pa može biti završan sloj. Ukoliko stavljate pločice kao završan sloj onda preporučamo HIDROELASTIK 2K kao hidroizolaciju ispod pločica.

D K / 9.3.2021. 10:40:57

Postovani, Da li se moze bojati kulir? Ispao svjetliji od planiranog, pa me tanima da li se moze bojati recimo lak u spreju?

ODGOVOR

Izvedeni prani kulir na vertikalnim površinama preporučamo obojiti bojom za beton AKROTON. Ukoliko se radi o površinama obrađenim TERAPLASTOM preporučamo akrilatnu fasadnu boju TERATON V. Površine je prije bojenja potrebno oprati vodom pod tlakom.

i b / 7.3.2021. 12:47:36

Molim savjet!Kuća u Zadru stara 45 godina u kojoj sa nije živjelo zadnjih pet godina!Radi se o stanu u prizemlju,podigao se parket i osjeća se vlaga!Podloga je betonska,koju hidroizolaciju staviti prije postavljanja podnih pločica?Unaprijed zahvalan!

ODGOVOR

Za hidroizolaciju betona preporučamo Vam polimer-cementnu hidroizalaciju BETONPROTEKT MONOELASTIK koja je otporna na pozitivan i negativan tlak vode te će tako izolirati prodor vode iz betonske konstrukcije u prostor i prodor vode iz prostora u konstrukciju. Detalje primjene možete naći u tehničkoj uputi na našoj web stranici.

M B / 7.3.2021. 12:06:29

Kako se riješit vlage u kuci,na zidovima i stropu se vide velike kolicine crnih naslaga od vlage,scime to rijesit

ODGOVOR

Zaključujemo da se pojavljuje problem kondenzata vlage na stjenkama stropa i zidova. Trajno rješenje u takvoj situaciji je vanjska ili unutarnja izolacija (vanjska je bolja zbog izbjegavanja toplinskih mostova). Kao privremeno rješenje možete postrugati sva crna i trusna mjesta, pošpricati fungicidnim sredstvom TERACID do zasićenja dva puta, pokrpati glet masom TERANIL i obojati antikondenzacijskom unutarnjom bojom TERMOPOL.