Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

E G / 11.2.2021. 14:18:04

Poštovani, možete li me savjetovati šta je najbolje koristiti za zaštitu stiropora. Radim figure od stiropora pa mi treba nekakav premaz koji bi mu dao čvrstoću. Hvala

ODGOVOR

Samoborka ima u ponudi UNITERM i SAMOTERM GLET. To su mortovi za armiranje toplinsko izolacijskih ploča koji imaju visoku čvrstoću prionjivosti na polistirenu i dobru obradljivost u svježem stanju. Također u našem asortimanu postoji PRIM ŠTUKATUR, proizvod namijenjen za dekorativnu obradu štukatura od polistirena. Kako bismo Vam eventualno mogli dati konkretniji savjet kontaktirajte nas na broj 01/3322 709 ili 01/3322 808.

K H / 4.2.2021. 13:51:49

Poštovani, U fazi sam adaptacije stana, te vas molim za vaše stručno mišljenje oko sljedećeg: - Postojeće podove sam djelomično skidala. Parket je skidan, dok keramika nije (planiram postavu nove keramike na postojeću).Tu je sad došlo do razlike u visini poda (cca 2-5 cm), a što namjeravam riješiti masom za niveliranje. Zamolila bi da mi preporučite naj adekvatniji proizvod. Puno hvala i LP Kristina

ODGOVOR

Samoborka u ponudi ima razlijevnu samonivelirajuću masu TERANEKS UNILEVEL koja je pogodna za debljine od 5 do 20 mm i nanosi se isključivo na betonske podloge, a za veće debljine sloja koristiti CEMENTNI ESTRIH 20. Ukoliko se lijepi pločica na pločicu preporučamo vam TERATEKT F i PREMIUM GRUND kao impregnaciju.

D P / 3.2.2021. 20:25:11

Pozdrav, jedno pitanje Koja je razlika izmedu silikatne zbuke i silikatno-silikonske zbuke Koja je bolja? Hvala Lp

ODGOVOR

Razlika navedenih žbuka je u vezivu. Silikatna žbuka u svom sastavu kao vezivo ima vodeno staklo, dok silikatno silikonske žbuke imaju kombinaciju vodenog stakla, silikonske smole i disperzivnog veziva ovisno o proizvođaču. Silikonska žbuka u pogledu kombinacije vodoodbojnosti i parapropusnosti je superiornija u odnosu na ostale.

P / 3.2.2021. 15:05:29

Nabavio sam alat kojim se zagrabi žbuka i preko kompresora baca na zid. Ostala mi žbuka za ručno žbukanje pa me zanima dal je moguće nju upotrijebiti ili mora biti žbuka za strojno nanošenje? Koja je razlika između strojne i ručne žbuke ,mislim na cementno vapnenu žbuku. Nadam se odgovoru. Lp.

ODGOVOR

U svom upitu niste naveli o kojem proizvodu se radi, pa ne možemo preciznije odgovoriti na isti. Ukoliko je proizvod od strane proizvođača deklariran isključivo za ručno žbukanje isti bi kod strojnog nanošenja mogao uzrokvati poteškoće. Svakako preporučamo da se upitom obraditi direktno proizvođaču materijala koji vam je ostao te pri tome obvezno navedete naziv proizvoda.

J G / 2.2.2021. 22:13:00

Postovani, radim fasadu od Eps ploca 5 cm..imam vase ljepilo Uniterm s vlaknima za ljepljenje i armiranje..1.pitanje..Koliko se treba sušiti zaljepljen stiropor prije armiranja? 2.Da li mogu biti siguran u vaš proizvod(ljepilo)? Hvala i pozz..

ODGOVOR

Vrijeme potrebno za sušenje sloja ljepila od UNITERMA prije mehaničkog pričvršćenja i izvedbe armirajućeg sloja istog je od 24-48 sati ovisno o vremenskim uvjetima. Uniterm je dio certificiranog Samoborkinog toplinskog sustava i kao takav odgovara svim zahtjevima norme ETAG 004 proizvod je dugogodišnji provjereni dio Samoborkinog asortimana za toplinske sustave.

N S / 2.2.2021. 8:12:05

Postovani. Prilikom kiša, pogotovo kad je s vjetrom na silikat fasadi na unutrašnjem zidu od sobe mi se pojavi mokri kružić koji se odmah nakon prestanka kiše povuče. Izgleda da je to otisak tipla kojim se pričvršćuje kamena vuna za beton. S vanjske strane fasade ne mogu vidjeti nikakva mikro oštećenja na tome mjestu. Fasada je relativno nova , cca 3 godine. Molim da mi date vaš savjet i da li postoji nekakav proizvod od Samoborke kojim bih to mogao premazati iz vana i da je prozirne boje kako se ne bi vidjela razlika na fasadi. Puno hvala. L P

ODGOVOR

Kako je na vanjskim zidovima izveden toplinski sustav sa pločama mineralne vune, samo “provlaživanje” njegovih slojeva ne može biti uzrokom pojave vlažne mrlje samo tijekom kiše. Kada bi to I bio slučaj vlažna mrlja bi se u pravilu zadržala I nakon prestanka oborina te ne bi bila pravilnog kružnog oblika. Veća je vjerojatnost da se zacurijevanje događa na nekom detalju zbog čega dolazi do prodora vode ispod zalijepljenih ploča, te na mjestu većeg “oštećenja” opeke nastalog prilikom postavljanja pričvrsnica i do samog prodora do unutarnje stijenke zida. Preporučamo provjeriti postojanje eventualnih instalacijskih šliceva, kutija ili sl na mjestu pojave mrlje.

N M / 1.2.2021. 22:45:52

Poštovani , na kući u Zagrebu imamo fasadu u tamnoj boji koja je od sunca potpuno izbljedila te bi ju voljeli prebojati u neku svijetlo sivu boju . Fasada inače nema nikakvih oštečenja i stara je 10 godina . Koju vrstu od vaših fasadnih boja mi možete preporučiti i treba li impregnirati prije ili ne ? Hvala

ODGOVOR

Fasadu možete obojati fasadnom bojom TERATON V po vlastitom izboru prema Samoborkinoj COLORLINE ton karti. Radi ujednačavanja upojnosti koristiti impregnaciju UNIVERZALKONCENTRAT GRUND.

Z R / 30.1.2021. 12:31:30

Ljepi pozdrav Imam fasadu sa stiroporom i završnim slojem akrilat. Zanima me može li se i sa čime prebojati druga boja ili treba ponovno navlačiti drugi sloj akrilat. Hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Završni akrilatni sloj možete prebojati fasadnom bojom tipa TERATON V u tonu odabranom prema Samoborkinoj ton karti COLORLINE.

r k / 29.1.2021. 13:16:45

U maloj sobi koju pretvaram u kuhinju ,poskidao sam stari parket, na betonu je ostalo ljepila koje nemoguće ničim skinuti, probao sam brusiti, ali ništa moguće samo previše prašine, palio s brenerom i ništa. Zanima me imali išta za pomoć za premazivanje ili skidanje toga ljepila prije ljepljenja keramike .lp roby

ODGOVOR

Za uklanjanje ljepila Vam savjetujemo da se obratite proizvođačima podne obloge. Kao moguće rješenje Vam možemo preporučiti da za izvedbu keramičke obloge izvedete cementnu glazuru CEMENTNIM ESTRIHOM 20 u minimalnoj debljini sloja od 3 cm na koju zatim možete lijepiti keramiku.

H S / 28.1.2021. 10:59:35

Poštovani, kod adaptacije kuće, dozidane su terase i došlo je do slijeganja istih... na zidovima (spoju stiropora) u ćošku su pukotine po dužini (širine cca 3 mm). Fasada je rađena (prije 12 godina) Samoborkinim materijalima pa, bi to trebalo sanirat. Molim, savjet koje materijale koristiti i kako.to sanirat. Hvala, H.

ODGOVOR

Spoj dograđene terase I postojećeg objekta potrebno je izvesti kao trajno elastičan. Za detaljniji savjet I preporuku materijala potrebne su dodatne informacije o postojećim slojevima izvedenim na terasi kao i način obrade samog zida. Molim da nam pošaljete fotografiju sa predmetnim detaljem.