Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M F / 6.12.2020. 12:52:12

Postovani, Pitanje totalnog amatera...kako ne radim, imam vremena pa bih sam navukao sep od 3mm na unutarnje i jedan mali dio vanjskog zida garaze. Na unutarnjim zidovima je navucen VC40 na djelu sa betonskim blokovima a na plafonu gdje je puna ploca je sloj VC50. Sad bih nanio sep. Molim vas da me savjetujete koji premaz prije sepa da nanesem i informaciju koliko se treba cekati po nanosenju sepa da bi ga se zagladilo kako bi ispalo ravnije? Unaprijed hvala na odgovoru i velika pohvala za vasu web stranicu!

ODGOVOR

Sve podloge pa tako i VC 40 i VC 50 prije nanošenja SEP-a potrebno je impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM koji se suši cca 24 sata. Ton Mineralkvarc grunda se definira prema tonu Sep-a. Sep zaribane ili ribane strukture se nanosi u debljini zrna i odmah se obrađuje, odnosno zaribava plastičnim gleterom.

T M / 4.12.2020. 15:08:17

Pozdrav, zanima me za vaš proizvod terabona da li se ona treba zaribavati sa nekim pilama? Tako se to radilo 90-ih ali nije bilo gotovih smjesa. Imam nešto za sanirati a na fasadi mi je ta terabona kako mi je rekao majstor koji je kuću i gradio prije 30 godina. Ja sam uvijek mislio da je to hirofa ali nije. Uglavnom zanima me da li se struže kao nekad i di je mogu kupiti u Istri? Hvala Lp

ODGOVOR

Terabona je mineralna žbuka grube šerane teksture. Šeranje se provodi tako da se djelomično očvrsli mort struže (šera) zidarskim češljem i nožem. Detaljnije upute primjene možete naći u tehničkim uputama na našoj web stranici. Za informacije gdje možete kupiti proizvod javite se našem prodajnom predstavniku za Vašu regiju.

M P / 3.12.2020. 13:54:45

Poštovani, molim Vas pomoć vezano za teraplast. Naime, na vanjski parapetni zid na kojem već postoji teraplast je nacrtan grafit kojeg bi trebalo pokriti novim slojem teraplasta (nanosio bi se na cijeli zid) Koji se sve slojevi nanose? Može li završni sloj novog teraplasta ići na postojeći teraplast uz impregnaciju ili je potrebno prethodno nanjeti glet ili glet sa mrežicom na postojeći teraplast ? Hvala Vam unaprijed!

ODGOVOR

Na postojeći TERAPLAST, ukoliko je dobro zaglađen, moguće je nanošenje novog sloja uz prethodno temeljito otprašivanje ili pranje površina, te nakon sušenja impregniranje MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENI BR. 65. U vašem slučaju postoji problem smanjene prionjivostI na postojeći grafit, koji preporučamo ukloniti pranjem uz primjenu odgovarajući sredstava za uklanjanje grafita (preporučamo obratiti se trvtkama koje se bave time kao npr. ČISTO d.o.o.; FROSTING d.o.o. I dr). Za sve eventualno dodatno potrebne informacije stojimo na raspolaganju.

E H / 2.12.2020. 10:09:06

Poštovani, Na kući koja je izgrađena 1983. godine urađena je tada standardna vanjska žbuka i nekakva izbrazdana fasada (dubina brazda je 5-8 mm horizontalno). Na koji način bih mogao da na već postojeću fasadu (koja je u dobrom stanju) uradim termo izolacionu fasadu. Unaprijed hvala.

ODGOVOR

Prema dostavljenom opisu možemo zaključiti da su vanjski zidovi ožbukani klasičnom vapeno-cementnom žbuko I završno obrađeni mineralnom žbukom vučene teksture tioa SEP R 5. Ukoliko se ispitivanjem kuckanjem utvrdi dobra prionjivost na podlogu (nema mjesta na kojima žbuka zvoni) te na žbuci nema vidljivi većih oštećenja podlogu je dovoljno oprati vodom pod tlakom, te nakon sušenja i najmanje dan prije lijepljenja ploča impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM.

I Š / 1.12.2020. 11:27:55

Poštovani, Postavio bih travnate opločnike 60/40/10 u dvorištu za parking. Zanima me da li je dovoljno dobro nabiti i poravnati zemlju i samo ih poslagati?Lp, Ivo

ODGOVOR

TRAVNI OPLOČNICI polažu se na podlogu pripremljenu za ugradnju svih tipova opločnika: - ukloniti sloj humusa 30-50 cm, odnosno do dubine smrzavanja, predvidjeti nagib donjepodloge od min.1-2% za odvodnju, te postaviti geotekstil prije nasipavanja kamenogagregata2 - nasipati donji nosivi sloj kamenog agregata 31,5-60 mm (drenaža) i nabiti valjkom ili vibropločom§10-20 cm debljine - za lakša opterećenja§20-40 cm debljine - za teža opterećenja3. - nasipati gornji nosivi sloj kamenog agregata 0-31,5 mm, u debljini 10-20 cm4 - nasipati sloj kamenog agregata granulacije 2-4 mm ili 4-8 mm, u debljini 3-5 cm i izravnatiletvom - Postavljene travne opločnike utvrditi gumenim ili drvenim čekićem te zapuniti zemljom I zasijavati travom.

B Š / 30.11.2020. 6:49:53

Pozdrav. Navukli smo sep, 1-3mm, i nakon toga je majstor postavio plocice. E sad, sad na zidovima ima malo prasine. Jel se sep moze vodom(slaufom imi monivasem s daljine naravno) oprati, imi jel se bijeli sep moze premazati bijelom bojom za unutarnje zidove? Mogu li sep, “pomalati”?

ODGOVOR

Iz vašeg upita se može zaključiti da se radi o površinam unutarnjih zidova, te stoga ne preporučamo pranje miniwashem. Ukoliko se uistinu radi isključivo o zaprljanju prašinom površine preporučamo temeljito otprašiti mekom četkom I usisivačem. Nakon uklanjanja onečišćenja površine možete oboiti I unutarnjom perivom bojoj. Ikoliko se ipak radi o vanjskim površinama iste preporučamo oprati vodom pod tlakom mini-washem, te po potrebi obojiti fasadnom bojom tipa MINERALKOLOR ili TERATON V.

s k / 29.11.2020. 14:37:56

zaljepio sam stiropor debljine 2 cm u sobu unutarnjih zidova znam da bi trebala mrežica i gletanje da li bi mogao samo impregnirat stiropor i pofarbat ga običnom bojom za zidove i da li bi mogao to uradit sa paint plus za farbanje zidova tj tom što se boja nanosi špricanjem

ODGOVOR

Zalijepljene EPS topl. izolacijske ploče potrebno je obraditi armirajućim slojem. Preporučamo koristiti UNITERM I staklenu mrežicu PRIMAFAS 160. Tako obrađene površine možete dodatno obraditi TERANILOM i obojiti unutarnjom bojom tipa TERAPOL.

K P / 29.11.2020. 9:45:05

Poštovani, trebao bih na kući sa siporex blokovima nadozidati otvor za manji prozor, koristim Vaše ljepilo za porobeton M10, da li ove dnevne temperature od 2-3 ujutro pa do 5 prek danapredstavljaju problem ? Da li ima kakvo namjensko ljepilo bas za niske temperature ? Bilo bi jako malo nadozidano, samo jedan red blokova, debljine 3 do 5 cm

ODGOVOR

Radove zidanja možete izvoditi u uvjetima temp. zraka i podloge iznad +5 C. Načelno, kako bi se osiguralo zahtievano, noćne temperature ne bi smjele padati ispod 0 C.

a b / 28.11.2020. 16:04:39

Poštovani, Prilikom skidanja cokla radnici su povukli i nekoliko cm fasade, ovisi kako na kojoj poziciji. Svugdje je drukcije skinuto, negdje samo sep, a negdje je probijeno i do stiropora. Posto vremenske prilike i drugi faktori ne dozvoljavaju trenutno reparaciju, cime da pokrpam rupe samo do proljeca? Ljepilo nekakvo?

ODGOVOR

Kako je sokl izveden kao istaknut u odnosnu na ravninu osnovnog dijela pročelja, sanaciju oštećenja toplinskog sustava bilo je preporučljivo izvesti prije samog lijepljenja keramike, uz napomenu da se radi o nepravilno izvedenom detalju. “Zatvaranje” vidljivih oštećenja završnog I armirajućeg sloja preporučamo izvesti SAMOTERMOM F ili UNITERMOM. Svakako preporučamo dodatno sami spoj sa keramikom zabrtviti trajno elastičnim fasadnim kitom, kako bi se izbjeglo zacurijavanje.

M D / 26.11.2020. 18:23:48

Postovani, zanima me moze li se unutarnja prostorija zazidana od betonskih blokova direktno ozbukati sa vc 40, i treba li podlogu premazati nekim impregnacijskim sredstvom.te takodjer deka u toj prostoji koja je fine teksture.

ODGOVOR

Zidove od betonskih blokova potrebno je prije žbukanja vapeneno-cementnom žbukom VC 40 obraditi predšpricem od istog materijala ili CEMENTNIM ŠPRICEM 2, dok je glatke I neupojne AB podloge (podgledi stropova) potrebno obraditi CEMENTNIM ŠPRICEM 2 EKSTRA. Detalje primjene možete naći u tehničkim uputama proizvoda dostapunim na našoj web stranici. Napominjemo da je radove žbukanja potrebno izvoditi u odgovarajućim vremenskim uvjetima gdje temperature zraka I podloge ne bi smjela biti niža od 5oC.