Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

V Š / 27.1.2021. 20:06:42

poštovani, radio bi podlogu za drvenu sjenicu na brežuljku. Podloga bi bila napravljena od betonskih opločnika. Jasno mi je naravno da moram napraviti podlogu od šljunka ispod samih opločnika. Izbjegao bih stavljanje rubnjaka radi komplikacije samog posla. Koliko sam shvatio za ovu namjenu nisu neophodni. Zanima me da li moram na neki način učvrstiti opločnike ili je dovoljno da ih samo stavim na šljunak i pijesak. Ploče su 40x40x5cm. U vašim uputama piše ovako: Ugraditi predviđeni rubni okvir (rubnjak, ploča) na jednoj strani površine opločenja. Nije mi jasno na koji način to riješiti bez rubnjaka. Hvala

ODGOVOR

Ukoliko ne želite postavljati rubnjake na rubovima opločene površine potrebno je rubne ploče polagati na sloj betona ili MORTA ZA OPLOČENJA kako bi imale ulogu “učvršćenja”.

G V / 26.1.2021. 16:27:31

Poštovani Zanima me da li je u gradnji vazno da fasada bude napravljena prije unutarnjeg žbukanja ili se moze prije ožbukati unutra...hvala

ODGOVOR

U pravilu bi unutarnje žbukanje trebalo biti izvedeno prije izvedbe fasadnog sustava. Prije ugradnje ETICS-a moraju biti izvedeni sljedeći radovi: # odvođenje oborinskih voda: postavljene strehe, okapnice, žljebovi itd # unutarnje žbukanje, postavljanje estriha itd. te ugrađeni materijali osušeni prema naputku proizvođača # postavljena vanjska stolarija # postavljene sve vanjske instalacije itd.”

D G / 26.1.2021. 15:35:27

Poštovani, koji vaš proizvod kupiti za podbetoniravanje montažne kuće. Naime, kako temelji nikad nisu savršeno ravni, između temeljne ploče i zidova montažne kuće postoji tanki prostor u koji treba ubaciti neku vrstu morta da bi zidovi imali čvrsti oslonac, zbog krovišta i cijele težine. Sada je to na drvenim kajlama, netom nakon montaže. Hvala.

ODGOVOR

Savjetujemo vam razljevni mort brzog razvoja čvrstoće MORT ZA PODLIJEVANJE 0-2 za izravnanje debljine do 20 mm, za veće debljine koristiti Mort za podlijevanje 0-4 ili 0-8. Detalje primjene i tehničke upute možete naći na našoj web stranici.

M P / 20.1.2021. 12:05:09

Poštovani, na zgradu je nanesena završna dekorativna žbuka Terakril Z. Sada se taj završni sloj na nekim mjestima ljušti (samo taj završni sloj, podloga je u redu). Zanima me gdje je greška i što bi trebalo napraviti. Ukoliko treba skidati cijeli završni sloj, na koji način to najjednostavnije napraviti?

ODGOVOR

Razlozi smanjeni prionjivosti i “ljuštenja” završno dekorativne žbuke mogu biti različiti: nedovoljna starost podloge, nedostatak temeljnog premaza , nanošenje žbuke na orošenu podlogu I dr. Sve slabo vezane držeće dijelove završne žbuke potrebno je mehanički ukloniti do podloge, koju je nakon toga potrebno temeljito otprašiti ili oprati vodom, impregnirati PREMIUM GRUNDOM, te izravnati FINOM ŽBUKOM EKSTRA. Nakon najmanje 7 dana nanijeti MONERALKVARC GRUND OBOJENI, ten a potpuno osušeni grund nanijeti odgovarajuću završno dekorativnu žbuku. Posebnu pozornost potrebno je obratiti kod izvođenja radova u uvjetima visoke vlažnosti zraka, pri čemu često dolazi do površinskog orošavanje podloge!

G G / 20.1.2021. 8:16:54

Poštovani , koju gotovu žbuku koristiti za ožbukati zid od ytong blokova (unutra)? Znam da je ytong moguće obraditi samo s gletom, ali u ovoj varijanti mi ne odgovara jer mi treba nešto deblje. Razmišljao sam o proizvodu VC 40? Zanima me što vi kažete i imate li možda neki drugi prijedlog? Lp i unaprijed hvala!

ODGOVOR

Ytong blokove možete žbukati u unutarnjim prostorima gips vapnenom podložnom TANKOSLOJNOM ŽBUKOM ZA POROBETONE u debljinama od 5 do 10mm ili laganom vapneno cementnom žbukom VC 20 L. Detalje primjene i tehničke karakteristike možete naći na našoj web stranici.

J B / 19.1.2021. 9:01:55

Poštovani, na koji način izvesti hidroizolaciju i postavljanje novih keramičkih pločica. Radi se o podrumskom prostoru, pod je obložen parketom i kamenim pločama. Ispod obloga je glazura i beton, a ispod betona bitumenska ljepenka. Kroz pod izbija vlaga koja se diže i na pregradne zidove u prostoru.

ODGOVOR

Ukoliko skidate kompletnu oblogu preporučamo Vam da glazuru premažete polimercementnim hidroizolacijskim premazom BETONPROTEKT MONOELASTIK. Pregradne zidove ožbukati sanacijskom žbukom namjenjenoj za zidove pod utjecajem kapilarne vlage SANISIL H uz prethodnu priremu podloge sa SANISIL ŠPRICOM.

G K / 18.1.2021. 10:01:44

Poštovani, kupili smo mineralkvarc grond kako bi impregnirali plocice na koje se lijepe druge plocice. Zanima me kolko dugo se ne smije hodati po impregnaciji tj kolko joj treba da se osusi?

ODGOVOR

Vrijeme sušenja MINERALKVARC GRUNDA pri prosječnim uvjetima (20 °C i 60% relativne vlažnosti zraka) je cca. 24 sata.

B P / 17.1.2021. 18:06:10

Poštovani, na fasadi imam hirofu staru oko 40 g. Zanima me koju vrstu impregnacije bih mogao staviti kao zaštitu od vode i sl. Fasda je cijela. Skupi zahvati ne dolaze u obzir!

ODGOVOR

Fasadna boja MINERALKOLOR pogodna je za sanaciju mineralnih žbuka kao što su ujednačavanje obojenja i hidrofobiranje.

K B / 15.1.2021. 5:54:27

Poštovani, moj stambeni prostor izgrađen je iznad radionice, čije je pročelje razlomljeno nosivim stupovima (kvadratnog presjeka 40x40 cm, a ispuna među njima je betonski blok od 25cm, postavljen s unutarnje strane stupova pa navedeni nosivi elementi vire u odnosu na ravninu plohe pročelja 15cm). Kuća se nalazi na prostoru dalmatinske zagore, čija klima nije pretjerano surova, međutim zimske temperature se često spuštaju do -15, a ljeti lako prelaze 35 stupnjeva. Budući da planiram postavljanje fasade od kamene vune, je li ispravno koristiti vunu od 20 cm, koja bi omogućila prekrivanje niša između stupova i obuhvaćanje samih stupova? Osim toga, koji Samoborkin fasadni sustav biste mi preporučili? ### PITANJE 2: ### Imao sam namjeru dobiti ravno pročelje nakon termoizolacije, dakle bez istaka sa stupovima. Budući da osobno imam određenu zadršku prema EPS, je li moguće navedeni zadatak odraditi kompletno vunom? Također me zanima, bi li bilo pogrešno niše između stupova ispuniti vunom od 15 cm, a potom preko svega dodati još jedan sloj vune od 5 cm uz obavezno lijepljenje sloja na sloj i tiplanja do konstrukcije? Osim toga, je li silikonska žbuka superiorna ostalima, ili je samo u određenim slučajevima primjerenija?

ODGOVOR

Iz upita nije jasno da li želite u potpunosti dobiti ravno pročelje bez istaka na stupovima. Ukoliko to želite onda Vam savjetujemo da koristite EPS kao toplinsko izolacijsku ploču od 20 cm jer ju je moguće urezati pa možete dobiti pravilan raspored ploča. U tom slučaju preporučamo TERMOZOL STANDARD sustav sa TERAKRILOM kao završnim slojem. Ukoliko nije potrebno izvesti ravno pročelje savjetujemo da koristite ploče od mineralne vune manje debljine kako biste mogli postići pravilan raspored ploča bez kontinuirane vertikalne sljubnice između stupa i betonskog bloka. U tom slučaju preporučamo TERMOSAM sustav sa SILIKATNOM ili SILIKONSKOM završnom žbukom. ### ODGOVOR 2: ### Preporučamo Vam da površinu izravnate izvedbom obzida od porobetona debljine 15 cm koji po potrebi treba dodatno mehanički učvrstiti u podlogu. Porobeton ima dobra toplinska svojstva te na njemu možete izvesti dodatni toplinski sustav od ploča mineralne vune u potrebnoj debljini. Silikonska žbuka je superiornija u odnosu na akrilatnu u pogledu parapropusnosti, a od silikatne u pogledu vodoodbojnosti.

L B / 13.1.2021. 20:37:02

Poštovani, Možete li mi reći vaše mišljenje za vezano za vanjsku žbuku? Objekat je nagrađen ciglom-opekom, nalazi se u južnoj Dalmaciji. Dali je ispravno baciti špric zatim staviti vidra šine i ožbukati objekat vanjskom žbukom (npr.vc 50) te nakon toga stavit pvc kutnike, mrezicu i ljepilo i onda finirati cementnom finom žbukom (npr.900) jer vlasnik ne želi cementnu žbuku. Zanima me još dali je nakon bačenog šprica potrebno staviti cementnu pastu te opet na nju bacit špric ili je to nepotrebno? Zahvaljujem unaprijed

ODGOVOR

Ukoliko nećete postavljati toplinsko izolacijske ploče nema potrebe za izvedbom armirajućeg sloja sa mortovima za lijepljenje i mrežicom, kao ni izvedbom PVC kutnih profilila (potreban je vanjski žičani widra kutnik za mehaničko učvršćivanje kutova kod vanjskog žbukanja). Podlogu možete pripremiti s CEMENTNIM ŠPRICEM 2 na koji dolazi vanjska podložna žbuka VC 50, te za fino zaribavanje FINA ŽBUKA F 900. Kao završni sloj možete staviti završno dekorativno žbuku uz prethodnu pripremu podloge sa MINERALKVARC GRUNDOM ili ju možete obojati fasadnom bojom tipa MINERALKOLOR ili TERATON V uz prethodnu pripremu podloge s UNIVERALKONCENTRAT GRUNDOM.