Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

z j / 11.1.2021. 16:24:29

imam pitanje za hidroizolaciju prije parketa? znaci bio je parket postavljen na ljepeku i sad sam sve to strgo ostala je glazura sad me zanima sa cime da rjesim hidroizolaciju jer cu opet stavljati parket a ispod glazure vjerovatno nema nikakve izolacije.

ODGOVOR

Horizontalnu HI poda iznad tla možete izvesti BETONPROTEKTOM MONOELASTIK uz obvezno potpno uklanjanje postojeće ljepenke I svih eventualnih bitumenskih ostataka na podlozi. Detalje primjene možete naći u tehničkoj uputi proizvoda dostupnoj na našoj web stranici www.samoborka.hr.

z b / 11.1.2021. 11:42:00

Postovani, postoji li u Vasem programu materijal za fasadu koji se nanosi valjkom i da povrsina ostane reljefna. Hvala

ODGOVOR

Naš proizvod TERAFAS KIT možete nanositi vajkom pri čemu podloga ostaje reljefne valjane teskture. Tako pripremljenu površinu potrebno je obojiti fasadnom bojom. U ponudi su i mikroarmirane fasadne boje tipa TERATON S VLAKNIMA, SILIKONKOLOR S VLAKNIMA koje također blago strukturiraju površine. Detalje primjene navedenih proizvoda možete naći u tehničkim uputama dostupnim na našoj web stranici www.samoborka.hr.

Z F / 10.1.2021. 20:50:01

Postovani, svaki put dobijem Vas strucni odgovor koji mi uvelike pomogne te se ovim putem javljam s jos jednim pitanjem. Potreban mi je savjet. S cime bi iz Vaseg proizvodnog programa bilo dobro sanirati tj popunuti i ucvrstiti pukotine na fasadi nastale usred potresa? Vidio sam da imate sanacijski mort. Da li bi on bio dobar za saniranje pukotina ili preporucujete nesto drugo? S postovanjem

ODGOVOR

Foto: Potres01 , Potres02 , Potres03 , Potres04

Poštovani, Iz dostavljenih fotografija teško je sagledati zid kao konstruktivni element i steći dojam o tipu i jačini oštećenja. Na fotografijama je vidljivo da se radi o pukotinama nastalim u samom ziđu (pružanje pukotina u ravnini sljubnica između opeke, spoj AB nadvoja I opeke I dr) te svakako preporučamo uklanjanje postojeće žbuke do podloge . Daljnja sanacija ovisit će o stupnju utvrđenog oštećenja a uključuje : - temeljito otprašene pukotine zapuniti MORTOM ZA PUKOTINE - pukotine sanirati SANACIJSKIM MORTOM R2 uz armiranje mrežicom AR 280 u širini cca 50 cm, po potrebo prethodno zid “izravnati” istim SANACIJSKIM MORTOM R2 - krpanja žbuke izvesti SANACIJSKOM ŽBUKOM - podlogu impregniranu MINERALKVARC GRUDNOM, završno obraditi mineralnom žbukom SEP R5 (prema postojećoj teksturi). Za sve eventualno doatno potrebne informacije možete se obratiti i telefonski na slijedeće brojeve: 01 3322 709, 091 3322 709 .

G L / 10.1.2021. 16:03:30

Postovani, imam dvoriste 211 m2 na koje bi postavio kocke ,ulazim sa kamionom sva 2, 3 dana u dvoriste ,preko vikenda cijeli je dan kamion u dvoristu. Koje bi mi kocke preporucili zbog tereta hvala ??

ODGOVOR

Obzirom na opterećenje opločenih površina preporučamo opločnike visne 8 cm, manjih formata, te sheme slaganja sa manjim “poklapanjem” sljubnica, kao npr OPLOČNIK IKAR ili OPLOČNIK PEGAZ. Posebno je potrebno obratiti pozornost na odgovarajuću I kvalitetnu pripremu podloge: - ukloniti sloj humusa 30-50 cm, odnosno do dubine smrzavanja, predvidjeti nagib donjepodloge od min.1-2% za odvodnju, te postaviti geotekstil prije nasipavanja kamenogagregata - nasipati donji nosivi sloj kamenog agregata 31,5-60 mm (drenaža) 20-40 cm debljine - za teža opterećenja i nabiti valjkom ili vibropločom - nasipati gornji nosivi sloj kamenog agregata 0-31,5 mm, u debljini 10-20 cm - nasipati sloj kamenog agregata granulacije 2-4 mm ili 4-8 mm, u debljini 3-5 cm i izravnatiletvom - postavljeni opločnik utvrditi gumenim ili drvenim čekićem - kompletno postavljenu površinu opločnika zasipati (fugirati) suhim pijeskom granulacije 0-1mm (najbolje kvarcnim pijeskom). Pijesak mora ući u reške, a višak počistiti metlom. Ovaj postupak ponoviti nekoliko puta, jer pijesak mora skroz popuniti predviđene reške (fuge). - površinu opločnika po potrebi izvaljati ili nabiti vibro-nabijačima koji na radnoj ploči imaju gumenu oblogu

V F / 8.1.2021. 7:48:12

Poštovani, Imam kuću sa zidovima debljine 35 cm na kojima je sep fasada, nova PVC stolarija i izolirani krov. S obzirom da bi investicija za termo izolaciju cijele kuće bila prevelika, planiram samo na sjeverni zid ugraditi izolaciju od 10 cm stiropora. Da li bi na taj način mogao dobiti koji stupanj više u prostorijama koje su na toj sjevernoj strani kuće? Unaprijed hvala na odgovoru, Lp

ODGOVOR

Sigurno da biste na taj način djelomično smanjili toplinske gubitke, ali svakako preporučamo da u skoro vrijeme izvedete cjelokupnu toplinsku izolaciju.

D O / 7.1.2021. 22:35:00

Poštovanje, U procesu adaptacije kuće u Zagrebu, u podrumu i prizemlju je izvađena sva podloga do ab ploča jer ide podno grijanje i nove vodovodne instalacije. U procesu je oštećena stara hidroizolacija u obliku bitumenske ljepenke, te je potrebno odstraniti istu i staviti novu. Molim Vas preporuku za hidroizolaciju ab ploče podruma i dijela prizemlja koji je na zemlji tj. nema podruma ispod,u vidu nekog premaza (jedno ili dvokomponentno), koje se može staviti direktno na ab ploču koja je neravna i preko već postavljenih instalacija vode po podu tj. po ab ploči, u kombinaciji sa nekim izolacijskim trakama za spojeve sa zidovima, da li treba nekakva mrežica za ojačanje itd. Unaprijed hvala

ODGOVOR

S obzirom na postojeće stanje gdje već postoji bitumenska ljepenka i cijevi su položene na ravninu AB ploče preporučamo izvesti plivajuću glazuru CEMENTNIM ESTRIHOM 20 na koju potom dolazi polimer cementna hidroizolacija BETONPROTEKT MONOELASTIK.

J S / 6.1.2021. 23:01:00

Poštovani, Imam zid od opeke na kojoj nema ničega i htio bi taj zid izravnati sa ljepilom za fasade npr.Unitermom ili nekim sličnim... Na golu ciglu pokrpao bi najprije veća udubljenja a onda bi sa napravio i armiranje sa mrezicom. Kako mi nije bitno da zid bude savršeno ravan preko ljepila bi prešao samo bojom ili možda sa završnom mineralnom žbukom... Da li je taj postupak u redu? Mogul li se pojaviti koji problemi? Možete mi Vi preporučiti nekakav najtanji redoslijed materijala-želim postići sto tanji nanos na ciglu tj.izbjeći spric i grubo zbukanje zida! Zahvaljujem na odgovoru, Pozdrav

ODGOVOR

Pošto se radi o opeci preporučamo Vam žbukanje vapneno cementnom žbukom tipa VC 50 (za vanjske zidove) ili gips vapnenom žbukom tipa GV 10 (za unutarnje zidove). Kao alternativno rješenje preporučamo SANACIJSKI MORT R2 koji se može nanositi direktno gleterom na podlogu bez prethodne pripreme u debljini nanosa do 25 mm. Na tako obrađenu podlogu uz nanesenu impregnaciju MINERALKVARC GRUND možete nanijeti završno dekorativnu mineralnu žbuku tipa SEP Z 1,5mm. Ukoliko želite samo obojati površinu savjetujemo da prethodno nanesete FINU ŽBUKU EKSTRA.

Z M / 6.1.2021. 18:08:41

Poštovani, u jednom komadu (cca 1 m2) su se odvojile keramičke pločice od ljepila cca 0.5 do 1 mm (zbog potresa). Postoji li neko tekuće ljepilo(razrijeđeno) da se ulije između pločica i starog ljepila?

ODGOVOR

Nažalost, ne možemo Vam dati tehničko rješenje koje bi ispunilo takav zahtjev. Svakao savjetujemo skidanje pločica i ponovno lijepljenje.

G P / 5.1.2021. 15:51:34

Poštovani,mene zanima dali je moguce naknadno staviti nekakvu izolaciju izmedu knaufa i zida,a da se knauf ne skida? Naime,kupili smo kuču koja je unutra oblozena knaufom,ali se ispostavilo da izmedu knaufa i zidova nema nikakve izolacije

ODGOVOR

Naknadnu izolaciju između Knauf ploča možete izvesti upuhivanjem izolacijskog materijala pod pritiskom. Za više informacije obratite se ovlaštenim izvođačima takve vrste radova.

Z P / 3.1.2021. 4:30:16

Na schiedel dimnjak navučena je mrežica i ljepilo dali mogu koristiti kao završni silikatnu žbuku Z i jeli obavezna podloga prije

ODGOVOR

Na izvedeni armaturni sloj kao završni sloj možete koristiti SILIKATNU ŽBUKU Z uz prethodnu pripremu podloge sa MINERALKVARC GRUNDOM.