Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

S B / 21.12.2020. 14:55:33

Poštovani, Rušenjem pregradnog zida spojio sam dvije prostorije u jednu. Postojeća glazura u jednoj sobi je 6 mm niža nego u drugoj. Zbog donjeg ruba protuprovalnih ulaznih vrata želio bih što manje povisiti glazuru. Kako je TERANEKS za debljine do 5 mm, mogu li samo niži dio prostorije povisiti za 5 mm i nakon nekoliko dana preko svega postaviti još jedan sloj od 2-3 mm TERANEKS-a?

ODGOVOR

Savjetujemo da koristite TERANEKS UNILEVEL koji se može izvesti u debljinama od 5 do 20 mm, te se primjenjuje isključivo na betonskim podlogama. Tehničke karakteristike proizvoda i detalje primjene možete naći na našoj web stranici.

R P / 20.12.2020. 17:40:29

Poštovani, adaptiram staru kamenu kuću na otoku Krku. Staru fasadu otukli smo do kamena. Imam kamene erte na prozorima i vratima i još nekoliko kamenih dekorativnih elemenata. Htio bi da ti kameni djelovi ostanu istaknuti kao i prije a da se na ostatku kamenog zida izvede nova fasada. Izrazito mi je bitno da fasada bude paropropusna i naravno vodonepropusna. Ne radi se o toplinskom sustavu, nego o klasičnoj fasadi pa molim Vašu preporuku za izbor materijala i kratki opis izvedbe, te ako je moguće cijene potrebnih materijala i okvirna količina po m2.

ODGOVOR

Radi visoke parapropusnosti i vodoodbojnosti savjetujemo kao podložnu žbuku koristiti SOKL ŽBUKU uz prethodnu pripremu podloge od CEMENTNOG ŠPRICA 4. Sokl žbuka dolazi u raznim tonovima, a može se i različito završno obraditi (npr. šerana, zaribana, ili imitacija kamena štokanjem) pa se stoga može koristi kao završni sloj te se naknadno može obojati visoko parapropusnom fasadnom bojom SILIKATKOLOR. U slučaju korištenja fasadne boje koristiti kao impregnaciju podloge UNIVERZALKONCENTRAT GRUND koji se nanosi 4-6 sati prije fasadne boje. Kao drugu varijantu savjetujemo da na fino zaglađenu SOKL ŽBUKU nanesete završno dekorativnu SILIKONSKU ŽBUKU uz prethodnu impregnaciju podloge MINERALKVARC GRUNDOM 1-3 dana prije. Silikonska žbuka dolazi u različitim teksturama, granulacijama zrna i tonovima o čemu ovise potrošnja materijala i cijena. Potrošnje po kvadratu i jedinične veleprodajne cijene po kilogramu ovih materijala su sljedeće: CEMENTNI ŠPRIC 4 - 8-10 kg/m2, 0,77 kn/kg SOKL ŽBUKA 4000 – 15 kg/m2/cm, 1,80 kn/kg UNIVERZALKONCENTRAT GRUND – 0,1-0,2 l/m2, 15,29 kn/l SILIKATKOLOR 4001 – 0,25-0,35 l/m2, 24,00 kn/l (prvi cjenovni razred) MINERALKVARC GRUND OBOJENI – 0,2-0,3 l/m2, 16,00 kn/l SILIKONSKA ŽBUKA Z 1,5 mm 4000 - 2,2 kg/m2, 12 kn/kg Detaljnije informacije o primjeni i svojstvima ovih materijala možete naći u tehničkim uputama na našoj web stranici.

M M / 19.12.2020. 9:13:18

Poštovani!MOLIM DA MI ODGOVORITE,KOLIKO JE POTREBNO SUHOG BETONA ZA STAZU 120×400×5.UNAPRIJED ZAHVALJUJEM

ODGOVOR

Izračun potrebne količine suhog betona možete napraviti i sami koristeći “kalkulator” na našim web stranicama SUHOG BETONA, tj. direktno preko poveznice https://www.samoborka.hr/upload/dokumenti_i_cjenici/suhibeton-izracunpotrebnekolicine_151627.xlsx

A S / 13.12.2020. 21:48:35

Postovani, Namjeravam obraditi temeljni zid(celo terase,0.40x10 m) u prizemlju. Plocice trenutno vire vani od 2,5-3 cm. Sad trebam Vas savjet, dali to odraditi s VC 50(1cm do 2),nakon njega bi islo 2 ruke ljepila+mrezica,i zavrsno bi isao kulir u boji kuce, tako da bude malo ispod tih plocica. Treba samo naglasiti da bi se poslije obrade čela okolis nasuo te postavile kamene ploce do kuce,te bi se visina smanjila na nekih 16cm. Molim savjet jeli ovakav plan dobar ili bi bilo bolje nesto drugo? Pozdrav

ODGOVOR

Savjetujemo da umjesto VC 50, koristite cementnu žbuku C 80 koja je visoko otporna na utjecaj kapilarne vlage i smrzavanje. Kao pripremu koristiti CEMENTNI ŠPRIC 2. Na posušenu fino zaglađenu cementnu žbuku možete nanijeti TERAPLAST uz prethodno korištenje impregnacije MINERALKVARC GRUND bijeli.

V T / 12.12.2020. 20:27:21

Poštovani, Molim Vas za savjet čime zakrpati i popuniti šliceve za kabele i bužire za struju? Dubina ide do 40 mm dubine i 200 mm širine. Da li je potrebna mrezica. Gdje se može kupiti na području Splita. Hvala

ODGOVOR

Za krpanje šliceva u zidanom ziđu takvih dimenzija savjetujemo TERMO ŽBUKU jer se može nanijeti u jednom sloju. Staklenu mrežicu IN 70 utopiti između sljedeća dva sloja fine žbuke tipa FINA ŽBUKA STANDARD ili glet mase TERANIL tako da pokriva rubove šliceva sa svake strane od 10 cm. Za informacije gdje možete kupiti proizvode javite se na broj 091 3322 941 gospodinu Ivi Vranješu, našem prodajnom predstavniku za Vašu regiju.

R K / 10.12.2020. 10:29:06

Poštovani, adaptirali smo kuću i s unutarnje strane u prizemlju smo radi vlage u čoškovima postavili ljepenku V3 do visine 1.2m. Stara žbuka je kompletno skinuta pa je sad potrebno ponovno ožbukati. Što bi mi preporučili da nanesem na lijepenku prije žbukanja? Kako žbuka ne bi otpala. Na staru ciglu prije žbuke sam planirao nanijeti nekakvu impregnaciju staro/novo. Jeli to dobro? Lijep pozdrav, Hvala :)

ODGOVOR

Nažalost na bitumensku ljepenku nije moguće nanijeti nikakvu žbuku na bazi cementa i vapna. Stoga Vam savjetujemo gips kartonske ili gips vlaknaste ploče ili da obzidate zidove s unutarnje strane novim zidom koji bi bilo moguće ožbukati.

D B / 10.12.2020. 8:31:15

Poštovani, postoji li mogućnost na postojeću betonsku podlogu nanijeti tanji sloj morta ili ljepila i zalijepiti snježnobijelo zrno 7-11 mm da izgleda kao nasuti šljunak . Površina bi bila parkirna i prilaz kući. Betonska podloga je izvedena i ružna a nemamo prostora za postavljanje bilo kakvog opločenja. Hvala i lp

ODGOVOR

Preporučamo Vam da izvedete prani kulir. Samoborka d.d. ima u ponudi KULIRMIX, vezivo s kojim se u suhom stanju miješa zrno po želji, a čiji izbor možete naći na našoj web stranici https://www.samoborka.hr/zrno . Svakako preporučamo angažirati iskusnog izvođača radova.

b j / 10.12.2020. 7:08:26

U konobi sam skinuo staru žbuku(izgledala je kao zemljana)sve do kamena. Zidovi su kameni debeli oko 90 cm. Trebao bi požbukati te zidove te me interesira koje materijale preporučujete, od početnog šprica pa sve do gletanja. Zidovi bas i nisu ravni, odstupanja su i do 8 cm. Unaprijed zahvaljujem i LP

ODGOVOR

Za početni špric preporučamo CEMENTNI ŠPRIC 4 (ručno nanošenje), a za žbukanje toplinsko izolacijsku žbuku TERATERMO 100 STANDARD koju možete nanijeti u više nanosa do tražene debljine. Za fino zaribavanje koriste FINU ŽBUKU F-900, na koju možete nanijeti TERANIL.

I K / 8.12.2020. 6:51:14

U fazi sam uređenja garsonjere u staroj Austrougarskoj vili građenoj 1897. godine. Prostor se nalazi u prizemlju te je dobrim dijelom ukopan ispod razine ulice...točnije do 2m visine. Kuća je građena uglavnom od pune opeke, mjestimično kameni blok te jedan dio ukopanog zida ima kamenja raznoraznih velićina dosta neuredno posloženo. Prostor je prije bio popločen teraco podom. Pod je uklonjen kao i 20cm raznorazne šute ispod njega. Plan je zaliti a/b ploču te na nju staviti termoizolaciju i estrih. Isto tako želio bih se riješiti kapilarne vlage koja se diže uslijed nedostatka hidroizolacije između temelja i zidova. Dakle, molio bih Vas da mi preporučite proizvode za: -hidroizolaciju a/b ploče. -rješavanje kapilarne vlage iz pregradnih zidova. -hidroizolaciju vanjskih zidova koji su ispod razine zemlje. Molio bih savjet kako to najkvalitetnije izvesti. Unaprijed hvala.

ODGOVOR

Izolaciju AB ploče možete izvesti polimer cementnim hidroizolacijskim premazom BETONPROTEKT DUOELASTIK. S obzirom na postojeće stanje podrumskih zidova preporučamo visoko parapropusni SANISIL SUSTAV na svim zidovima. Sanacijski premaz protiv isoljavanja ANTISOL. SANISIL ŠPRIC kao vezivni sloj za SANISIL H žbuku koja se nakon sušenja fino zaribava FINOM ŽBUKOM F-900. Kao završni sloj koristiti visoko parapropusnu boju SILIKATKOLOR. Detaljnije upute primjene možete naći u tehničkim uputama dostupnim na našoj web stranici.

Z H / 6.12.2020. 22:57:12

Poštovani Živim u stanu kao podstanar i došlo je do pojave vlage oko prozora. Prilikom boljeg pregleda vanjskog dijela stolarije, radi se o pvc prozorima novije ugradnje, zamijetio sam da je sa vanjske strane vidljiv nedostatak silikoniranja na spoju prozora sa betonom, te takodjer, da vanjska limena klupica nije podvučena pod prozor, nego je odmaknuta od prozora nekih 3-4 mm. Prozori su bez roleta i nalaze se na direktnom udaru vjetra i kiše. Stoga me zanima da li je moguće da je takav nedostatak ugradnje, odgovoran za tu vlagu usprkos što se stan redovito prozračuje. Hvala Vam na odgovoru, lijep pozdrav. Zoran Horvatić

ODGOVOR

Prema Vašem opisu može se zaključiti da je uzrok pojave vlage zacurijevanje oko prozora, te da je prozor i spoj sa klupicom potrebno dobro zabrtviti adekvatnim brtvilom.