Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

R K / 19.7.2020. 22:15:24

Poštovani,može li se u budućoj cisterni za pitku vodu(sada je armiranobetonska konstrukcija izravnana sa reparaturnim mortom) na spoju poda izida gdje je primjetan prodor vode postaviti traka za brtvljenje uHIDROPROTEKT MONOELASTIK a nakon toga cijelu cisternu raditi sa HIDROPROTEKTOM ili postoji neko drugo rješenje.Prodor vode nije velik ali je spoj poda izida na većem dijelu konstantno vlažan. Zahvaljujem!

ODGOVOR

Sanaciju spoja horizontalne I vertikalne površine cisterne možete izvesti BETONPROTEKSTOM MONOELASTIK uz primjenu fleksibilne TRAKE ZA BRTVLJENJE. Alternativno spoj možete izvesti I HIDROPROTEKTOM na način na izvedete usjek na spoju te zapunite gusto zamiješanim HIDROPROTEKTOM kojim izvedete i lagano zaobljeni “holker” Nakon sanacije spoja potrebno je cijelu površinu unutarnjih stijenki premazati HDROPROTEKTOM, certificiranim za pitku vodu. Hidroprotekt nanositi u tri sloja zidarskom četkom križno. Detalje primjene možete pronaći u tehaničkim uputama dostupnim na našoj web stranici.

J Š / 18.7.2020. 19:00:19

Pozdrav. Molim vas recite mi koja je razlika između sepa, hirofe i sokl žbuke u bijeloj boji? Molim da mi predložite najbolju opciju s obzirom da bi uporaba tog materijala bila na betonskim blokovima vanjskog dvorišnog zida, oko 150 m2.

ODGOVOR

SEP I Hirofa su tanskolojne završno dekorativne žbuke koje se primjenjuju : * HIROFA – isključivo na podložnim vapneno-cementnim žbukama * SEP – na različitim vrstama podloga – beton, podložne žbuke uključujući I toplinske, toplinski sustavi i dr. * SOKL ŽBUKA je mineralna žbuka za žbukanje soklova I zidova sa kapilarnom vlagom, Kako se vaš upit odnosi na ogradne zidove zidane betonskim blokovima preporučamo isti ožbukati SOKL ŽBUKOM, uz prethodnui pripremu podloge CEMENTNIM ŠPRICEM 2 ili 4 (ovisno o načinu nanošenja). Sokl žbuku nanositi u debljini do 2cm. Završna obrada moguća je zaglađena ili šerana. Na horizontalnim površinama ogradnog zida postaviti odgovarajuće kape sa okapnicom. Standardna SOKL ŽBUKA isporučuje se u bijeloj boji.

D M / 18.7.2020. 18:45:16

Stara kuća u Istri ima vanjski zid od betonskih elemenata koji je lošom hidroizolacijom odvojen od betonskog poda koji nije izoliran. U dnu zida se pojavljuje vlaga. Kako napraviti hidroizolaciju zida i poda? Zeleni knauf na zid a pod premazati nečim?

ODGOVOR

Naknadnu horizontalnu I vertiklanu HI s unutarnje strane možete izvesti BETONPROTEKTOM MONOELASTIK. Na spoju poda I zida potrebno je izvesti “holker” uz primjenu TRAKA ZA BRTVLJENJE. Zid od betonskih blokova po potrebi prethodno izravnati REPARATURNIM MORTOM R4 250.

T S / 18.7.2020. 10:23:37

Poštovani, Nedugo smo stavili stiropor fasadu,uzeli smo Samoborkin teraplast,međutim izvođač je previse razvukao teraplast pa su ostale fleke odnosno grund probija. Na koji način se to moze rijesit i dali se moze navuc teraplast na teraplast? Hvala, Lp,Tomislav!

ODGOVOR

Načelno novi sloj TERAPLASTA može se navući na već prethodno naneseni uz impregnaciju podloge MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM br. 65. Obzirom na kvalitetu izvedbe prethodnog sloja upitna je mogućnost kvalitetne izvedbe novog, obzirom da je Teraplast potrebno nanositi u debljini zrna. Preporačamo površinu impregnirati KONTAKT GRUNDOM, zagladiti UNITERMOM, te nakon najmanje 7 dana navući novi sloj Teraplast uz impregnaciju podloge MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM.

M V / 17.7.2020. 12:25:30

Poštovani, molim par savjeta. 1. Strop u kupaoni nam je polugrubo (nit je fino nit grubo) ožbukan te smo ga mislili završiti navlačenjem SEP-a. Je li primjena SEP-a u kupaonici ispravna i treba li prije kakva impregnacija? 2. Također bi jedan vanjski i jedan unutarnji žbukani zid (nije grubo žbukan) završili SEP-om. Je li i tu potrebna kakva impregnacija i zašto? 3. Preporučate li možda u kupaoni na strop umjesto SEP-a nanošenje neke vrste ljepila pa gletanje recimo Teranilom?

ODGOVOR

SEP je mineralna završno dekorativna žbuka i može se primjenjivati za završnu obradu unutarnjih zidova I stropova. Pogodan je I za primjenu na stropovima kupaonice u normalnim uvjetima korištenja, odnosno odgovarajuće reguliranu vlažnost zraka (redovito provjetravanje, ventiliranje ili sl). Podloge je prethodno potrebno impregnirati MINERALKVARC GRUDNOM OBOJENIM BR.65. Primjena impregnacije osigurava poboljšanu prionjivost I ujednačava upojnost podloge.

J L / 17.7.2020. 1:02:10

Što preporučate kao najjednostavniju obradu dvorišnog zida od betonskih blokova? Želja nam je da završen zid bude u bijeloj boji.

ODGOVOR

Kako je riječ o ogradnom zidu preporučmo isti ožbukati SOKL ŽBUKOM 4000 (bijela boja). Podlogu obraditi CEMENTNIM ŠPRICEM, na koji kada pobijeli nanositi SOKL ŽBUKU u debljini od 15 mm. Sokl žbuku možete završno zagladiti ili nakon djelomičnog očvršćivanja šerati. Detalje primjene možete naći u tehničkoj uputi dostaupnoj na našoj web stranici.

P M / 16.7.2020. 20:17:13

Poštovani, na vikendici je zimus rafjena fasada i korištena je vaša bija za fasadu. Majstor je bio iznimno neuredan i boje imamo i po pločicama i po kamenu i po pvc stolariji. Da li mi možete predložiti neko sredstvo s kojim bi čišćenje išlo brže i lakše. Unaprijed zahvaljujem. Lp

ODGOVOR

Ukoliko se radi o akrilatnoj boji tipa TERATON V možete pokušati ostatke boje ukloniti mehaničli uz korištenje vruće vode Ovisno o materijalu podloge mogu I naknadno ostati vidljive mrlje Ukoliko se rado o silikatnoj boji SILIKATKOLOR nažalost I nakon mehaničkog uklanjanja ostataka boje ostat će vidljive mrlje koje nije moguće ukloniti.

M M / 15.7.2020. 10:13:58

Poptovani, Prije 10-tak godina sam polijepio stiropor 8 cm na kuću, mrežica i ljepilo 2 put. Tako stoji cijelo vrijeme, molim savjet kako pripremiti za tavršnu žbuku, imoregnirati ili nešto drugo, pozdrav, unaprijed hvala!!

ODGOVOR

Podlogu koju ste opisali potrebno je detaljno pregledati I ovisno o zatečenom stanju izvršiti sve potrebne predradnje prije samog nanošenja završno dekortaivne žbuke. Obzirom na staroost podloge, te ukoliko nema oštećenja u obliku pokotina, istu je potrebno “prestrugati, temeljiti otprašiti ili oprati vodom, impregnirati PREMIUM GRUNDOM te obraditi slojem FINE ŽBUKE EKSTRA. Nakon najmanje 7 dana tako pripremljenu podlogu impregnirati odgovarajućim MINERALKVARC GRUNDOM I obraditi završno dekorativnom žbukom po vašem izboru. Ukoliko postoje vidljive pukotine potrebno je na njihovom mjestu otvoriti susta s ciljem utvrđivanja kvalitete izvedbe te ovisno o zatečenom stanju pristupiti sanaciji.

k S / 15.7.2020. 8:29:10

zašto se teraplast ne nanosi na vodoravne površine

ODGOVOR

TERAPLAST je akrilatna završno dekorativna žbuka deklarirana za primjenu na vertikalnim površinama te nije pogodna za obradu horizontalnih površina prije svega onih na kojima postoji mogućnost zadržavanja vode ili su izložene habanju (kao npr gazišta stepenica, podesti stubišta, horizontalne površine ogradnih zidova I sl).

S J / 14.7.2020. 12:32:37

Imam tzv. demit fasadu, ispod koje je 5 cm stiropora. Završni sloj je tzv. bavarska žbuka s puno utora. U tim utorima se stalno sakuplja prašina. Želio bih izravnati fasadu, odn. te utore. S kojim materijalom je to najbolje učiniti. Nakon toga bi obojao fasadu.

ODGOVOR

Opisanu podlogu potrebno je temeljito oprati vodom pod tlakom, nakon sušenja impregnirati PREMIUM GRUNOM te zagladiti FINOM ŽBUKOM EKSTRA koju možete nanositi, ovisno o potrebi, I u sloju debljine do 10 mm. Završnu obradu preporučamo izvesti tankoslojnom završnom žbukom minimalne granulacije 1,5 mm tipa SILIKATNA ŽBUKA Z.