Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

B S / 23.6.2020. 09:12:19

Na soklu kuće imam postavljen terapast smeđe boje. Fasada je rađena prije osam godina a taj teraplast je strašno promijenio boju (kao da je posijedio). molim vas da mi odgovorite da li možda postoji sredstvo za premazivanje za osvježavanje boje. Unaprijed zahvaljujem!

ODGOVOR

Površine obrađene TERAPLASTOM možete obojiti akrilatnom fasadnom bojom TERATON V.

G K / 22.6.2020. 20:57:22

Da li se na sep mogu staviti gipsane ploče.... Majstor kaže da se mora staviti više ljepila... Po meni se treba površina izravna ti....

ODGOVOR

GK ploče moguće je lijepiti na mineralnu završnu žbuku tipa SEP, uz odgovarajući priprema podloge. Ukoliko je SEP naknadno obojan potrebno je podlogu impregnirati PREMIUM GRUNDOM ili MINERLAKVARC GRUNDOM najmanje dan prije ljepljenja GK ploča. Potrošnja ljepila tipa GIPSOTEKT ovisit će o tekturi postojećeg SEP-a ali u pravilu ne bi trebala značajnije odstupiti od potrošnje kod lijepljenja na neožbukane površine zidova od opeke.

B / 21.6.2020. 14:42:08

Poštovani, zanima me koja je razlika u kvaliteti između završnih silikatnih žbuka granulacija 1,5 i 2 mm. Znači li debljina završnog sloja bolju zaštitu donjih slojeva (stiropor)? Hvala.

ODGOVOR

Završno dekorativne žbuke zaribane teksture nanose se na podlogu u debljini zrna te SILIKATNA ŽBUKA Z 2 mm ima veću debljinu sloja od one granulacije 1,5 mm. Načelno, veća debljina žbuke ne utječe značajnije na karakteristike završnog sloja ali u pravilu “lakše premošćuje” eventualne nedostatke podloge. Kod izbora granulacije završnog sloja preporučamo konzultirati se sa izvođačem radova. Sitnija granulacija zahtijeva I odgovarajuće pripremljenu podlogu!

Z / 20.6.2020. 20:31:04

Poštovani, Ukratko, soba 25m2 izvađen dotrajali parket. Podloga tj. beton sa smolom nema vlage. Smola se prokleto drži za beton.. trebalo bi nivelirati 3 do 6 mm. Da li mogu nivelirati preko smole a da ne brusim do betona ? Postoji li neka opasnost ako zalijem smolu sa Teraneksom ? Unaprijed hvala,

ODGOVOR

Samonivelirajuća masa TERANEKS primijenjuje se isključivo na podlogama kao beton ili cementni estrih. Postojeću smolu potrebno je u potpunosti mehanički ukloniti sa podloge. Detalje primjene TERANEKSA možete naći u tehničkoj uputi proizvoda dostupnoj na našoj web stranici.

M K / 20.6.2020. 7:58:35

Poštovani, iz zidova kupaone izbijaju mi fleke i siri se miris vlage.Kako to sanirati naime radi se se o manjim površinama zidova koji se dodiruju kupaonom. Hvala

ODGOVOR

Prije svega potrebno je otkriti I ukloniti izvor vlaženja, (oštećenje cijevi, zacurijevanje vode na spojevima sanitarija i/ili instalacija). Nakon uklanjanja istog potrebno je ukloniti najmanje slojeve boje I gleta te omogućiti prirodno isušivanje žbuke. Nakon sušenja površine pregletati TERANILNOM I obojiti TERAPOLOM. Po potrebi, kao I u slučaju djelovanja kapilarne vlage uslijed nedostatne HI ukloniti I žbuku do podloge., te izvesti HI primjenom BETONPROTEKTA MONOELASTIK. Detalje primjene možete naći u tehničkim uputama dostupnim na našoj web stranici. Nakon izvedne HI zidove ožbukati vapneno-cementnom žbukom VC 50.

D K / 18.6.2020. 14:55:45

Poštovani, može li se vas gotov beton m20 pojačati s npr lopatom cementa, trebao bih produžiti balkon za pola metra. Rekli su mi trgovini da ubacim i fibru, molio bih vas vaše mišljenje, lp damir.

ODGOVOR

Naš proizvod SUHI BETON MB 20 je gotov proizvod kojem se na gradilištu dodaje samo voda. Dodatkom cementa mijenjaju se deklarirana svojstva proizvoda te Samoborka d.d. u tom slučaju kao proizvodač ne odgovara za kvalitetu istih. Pored navedenog izvedba “produljenja” balkona je ozbiljan zahvat koji zahtijeva detaljniji pristup, te preporučamo konzultaciju sa projektantom.

M C / 18.6.2020. 10:59:32

Poštovani, na unutarnjem zidu djelomično otpada masa za izravnavanje zbog vlage. Kako sanirati taj zid sa unutarnje strane? Sa vanjske strane je stiropor od 8cm. Postoji li žbuka koja se koristi kod vlažnih zidova? Hvala

ODGOVOR

Oštećenja koja ste opisali najčešća su manifestacija djelovanja kapilarne vlage prisutne u zidu. Sanaciju je moguće izvesti primjenom polimer-cementnog HI premaza BETONPROTEKT MONOELASTIK I to: - Ukloniti postojeću žbuku u potpunosti do podloge (zid od betona ili opeke) min 50 cm iznad vidljivog ruba vlage - podlogu temeljito očistiti, zid od opeke “izravnati” SANACIJSKIM MORTOM R2 - BETONPROTEKT MONOELASTIK nanositi na podlogu u dva sloja križno zidarskom četkom ili valjkom - Krpanje u ravnini sa postojećom žbukom izvesti vapneno-cementnom žbukom VC 50 uz prethodnu obradu podloge CEMENTNIM ŠPRICOM 2 EKSTRA

j s / 17.6.2020. 19:43:16

Poštovani, Kojom Vašom koponentom zatvoriti prodor vode kroz šprung na ziddu. Garaža je u zemlji zadnjim zidom a on je pod dekom šprungiral pa prema čošku, I tu kod velikih kiša prodre voda, Znači otvaranje po šprungu i popuna sa???

ODGOVOR

Ukoliko kroz navedenu pukotinu voda stalno nadire istu je potrebno zatvoriti HIDRO STOPOM , ukoliko ne, pukotinu je moguće zatvoriti HIDROPROTEKTOM. Nakon zatvaranja pukotine preporučmo u širini od oke 30-tak cm izvesti polimer-cementnu fleksibilnu hidroizolaciju BETONPROTEKT MONOELASTIK uz primjenu TRAKE ZA BRTVLJENJE FLEKSIBILNE. Detalje primjene možete naći u tehničkim uputama dostupnim na našoj web stranici.

M H / 17.6.2020. 15:51:18

Poštovani, Majstor je počeo žbukati zidove od stare opeke sa žbukom VC40 i VC60. Prilikom miješanja žbuka, on dodaje i malo cementa. Da li je to preporučljiva praksa te što se time postiže? Mogu li očekivati kakve probleme u budučnosti? Puno hvala! Marko

ODGOVOR

Naši proizvodi vapneno-cementne žbuke VC 50 I VC 60 su gotovi suhi proizvodu kojima se na gradilištu samo dodaje voda. Dodatkom cementa mijenjaju se deklarirana svojstva proizvoda te Samoborka d.d. u tom slučaju kao proizvodač ne odgovara za kvalitetu istih.

D P / 16.6.2020. 22:40:05

Poštovani! Zidao bih ogradu isred kuće koja bi bila kombinacija vaših Hektor betonskih blokova i drvenih/aluminijskih letvica. Pitanja: 1. Mogu li se blokovi bušiti i tiplati na uobičajen način (kao, npr. zidovi od betona ili opeke)? 2. Za zidanje preporučate TERATEKT F ili TERATEKT FLEKS? Unaprijed hvala na odgovoru!

ODGOVOR

1. Blokove, s obzirom da su betonski, možete bušiti i tiplati, uz napomenu da pripazite na promjer svrdla ( 6 -ica i 8 –ica bi trebali biti u redu). 2. Blokove Hektor možete zidati i TERATEKTOM F i TERATEKTOM FLEKS. Bitno je da to napravite fleksibilnim ljepilom.