Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M M / 2.6.2020. 13:39:47

Poštovani, na gotovi betonski rostilj ski kamin iz elemenata bi zalijepio fasadu mrezici i ljepilo. Da li mogu preko toga navući kulirplast budu i da je tu dosta velika temperatura ili mozda postoji neko bolje rješenje?

ODGOVOR

Za završnu obradu betonskog roštilja preporučamo mineralne završne žbuke, otpornije na visoke temperaturekao npr SEP Z2.

D P / 2.6.2020. 10:46:02

Pozdrav Imam upit vezano za samonivelirajuču masu Teraneks od 2 do 5mm, iz Bjelovara sam i nitko od građevinskih trgovina  ne drži traženi proizvod i kažu da ga nemogu naručiti pa me zanima gdje bi ga mogao nabaviti.

ODGOVOR

Teraneks možete potražiti u poslovnicama Pevexa, Ikome ili Velekema u Bjelovaru.

V B / 1.6.2020. 11:36:06

Pozdrav, molim Vas za savjet u vezi temelja kuće. Vanjski dio temelja kad je kišno bude vlažan i žbuka otpada, čak zahvaća i jedan dio zida. U kući nema ni malo vlage. Oštećen je samo zapadni i južni dio temelja s vanjske strane. Kada je vruće i sušno to se osuši. Molila bi Vas da mi opišete čime i kako to sanirati. Ako može savjet privremenog jeftinijeg načina i savjet trajnog rješenja ovoga problema. Dostavljam Vam slike slika1 slika2 slika3 slika4 da možete vidjeti. Nadam se skorom odgovoru. Unaprijed hvala.

ODGOVOR

Preporučamo uklanjanje postojeće žbuke u zoni sokla do podloge te primjenu sanacijske SOKL ŽBUKE. Podlogu ne nakon uklanjanja žbuke potrebno temeljito oprati vodom pod talkom, te nakon sušenja obraditi SANISIL ŠPRICOM na podlozi prethodno navlaženoj vodom. Nakon 2-3 dana nanijeti SOKL ŽBUKU u debljini do 2 cm u jednom sloju I obraditi zaglađivanjem ili šeranjem (nakon što žbuka djelomično očvrsne), Svakako preporučamo izvedbu vertiklane Hi površina ispod razine tla kao I drenažni sloj oko objekta.

A D / 1.6.2020. 11:33:42

Poštovani.Koji je vaš materijal na bazi mikrocemeta. Namjena je uredjenje unutrašnjeg betonskog stubišta. Koje su predosti mikrocementa u odnosu smola. Vaš savjet . Srdačan pozdrav.

ODGOVOR

U proizvodnom programu Samoborke d.d., proizvod koji je najsličniji traženom proizvodu na bazi mikrocementa je BETON DEKOR. Tehnička uputa proizvoda je na poveznici https://www.samoborka.hr/upload/proizvodi/tup-_beton_dekor_93249.pdf . Kupnjom BETON DEKORA kupujete sastojke koji se miješaju na licu mjesta, a konačni izgled površine ovisi o načinu obrade. Beton dekor može biti i toniran, a ton možete izabrati iz palete boja ton karte Colorline. Prednost BETON DEKORA je što ne zahtijeva idealno ravnu podlogu, već se manja izravnanja mogu izvesti njime na licu mjesta.

i h / 31.5.2020. 9:19:41

Poštovani, majstori su zaprljali opločnjake bijelom fasadom (ostale su mrlje koje ne idu dolje). Mogu li se i kako neki opločnjaci zamijeniti (gdje koja ciglica)? Da ne dižemo sve opločnjake. Hvala

ODGOVOR

U koliko se radi o opločnicima manjih dimenzija, opločnik možete pokušati izvaditi odvijačem ili špahtlom. Ako se radi o veliko formatnim opločnicima, tad je najbolje obratiti se nekom izvođaču koji ima specijalna kliješta kojim se mogu vaditi opločnici pojedinačno.

D / 30.5.2020. 7:57:14

Koliko je potrebno samoborkinog grunda u boji za fasadu od 170 m2 hvala

ODGOVOR

Potrošnja MINERALKVARC GRUNDA OBOJENOG JE 0,2-0,3l/m2 što za 170m2 iznosi 34 l. Pakiranja grunda su 15l, 7l i 3l.

M H / 29.5.2020. 13:27:38

Poštovani, Skunuo sam unutarnju žbuku sa zidova od stare pune opeke u prizemlju. ...zidovi izvana nisu žbukani. Mort između opeka se jako ljušti. Koje sve korake i materijale trebam kako bi na zid ponovo nanio žbuku? Planirao sam: -iskopati 2-3 cm morta između cigli -pregrundirati/impregnirati sve fuge, cime? da li je uopče potrebno? -utisnuti mort u fuge (koji je mort najbolji na to? da li mogu imati problema u budučnosti ako mort bude prejak/sanacijski mort?) -popraviti neravnine po zidu u debljini 2-5cm. čime? -hidroizolacija zidova (prije ili poslije VC40? -zbukanje VC40? Puno hvala!

ODGOVOR

Oštećenja žbuke I morta u sljubnicama možu biti uzrokovana lošm kvalitetom materijala ali I djelovanjem kapilarne vlage prisutne u konstrukciji. Upravo o uzrocima I stanju samog opečnog ziđa ovisi I način sanacije. Preporučamo primjenu snacijskoig visokoparaoprosnog sustava. Sljubnice između opeke možete zapuniti SANISIL ŠPRICOM, uz prethodno temeljito čišćenje, otprašivanje I vlaženje vodom. Zidove preporučamo ožbukati sanacijskom žbukom SANISIL H koju će biti potrebno nanositi u više slojeva. Na podlozi prethodno obrađenoj SANISIL ŠPRICEM. U ovom slučjau svi materijali moraju biti visokoparopropusni te se eventualno fino zaribavanje preporuča FINA ŽBUKA F 900, a za bojenje SILIKATKOLOR. Alternativno, ukoliko se odlučite za izvedbu hidroizolacije potrebno je saljubnice zapuniti I površinu zida izravnati SANACIJSKIM MORTOM R2. Na tako pripremljenoj podlozi HI izvesti BETONPROTEKTOM MONOELASTIK, te naknadno zidove ožbukati toplinskom žbukom TERATERMO 100 uz priprema podloge CEMENTNIM ŠPRICEM 2 EKSTRA. U ovom slučaju gletanje možete izvesti TERANILOM I za bojenje koristiti klasične unutarnje boje tipa TERAPOL. Napominjemo da u vašem upitu nema potrebnih informacija za konkretniji prijedlog sanacije!

O S / 28.5.2020. 22:23:43

Poštovani, novogradnja 10-tak g. stara. Vanjski zidovi objekta su noseći.Pregradni zidovi u sredini objekta su dobili pukotine na gornjim rubnim spojevima, moguće od vibracija stana iznad. Potres je malo pojačao to. Statičari su pregledali objekat i nemaju baš nikakvih zamjerki. Pitanje kako riješiti ove pukotine, moguće da gornja deka malo radi. Mislio sam obiti žbuku malo, impregnirati, eventualno mrežicu staviti i zagletati/zažbukati. Vaš savjet? Hvala!

ODGOVOR

Opisana oštećenja mogu biti uzrokovana progibom AB ploče međukatne konstrukcije. U tom slučaju potrebno je žbuku (po potrebi I pregradni zid) dilatirati od ploče I spoj zapuniti trajno elastičnim kitom. Kako bismo vam mogli dati konkretniji prijedlog snacije molimo da nam dostavite fotografije na kojima su vidljiva oštećenja.

G / 28.5.2020. 15:53:30

Postovani, zanima me koliko.se treba susiti zbuka prije nego krenem.na gleta je zidova. Hvala

ODGOVOR

Podložne žbuke bi se prema pravilima struke trebale sušiti cca. 7 dana za 1cm debljine.

ž g / 28.5.2020. 12:10:12

Sta treba napraviti na staru seranu fasadu nanio bih novu fasadu, sep'dali trebam poravnati ili samo impregnirati i kolko premaza

ODGOVOR

Postojeću fasadu dobro otprašite i operite vodom pod tlakom. Ostavite barem 48h da se dobro osuši nakon čega nanesite impregnaciju PREMIUM GRUND. Na osušeni grund nanesite sloj FINE ŽBUKE EKSTRA i u svježi sloj utopite staklenu mrežicu PRIMAFAS 160. Drugi sloj FINE ŽBUKE EKSTRA nanesite unutar 24h. Nakon najmanje 7 dana, podlogu premažite temeljnim premazom MINERALKVARC GRUND OBOJENIM. Idući dan površinu možete obraditi bilo kojom željenom završno dekorativnom žbukom.