Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

ž g / 28.5.2020. 12:10:12

Sta treba napraviti na staru seranu fasadu nanio bih novu fasadu, sep'dali trebam poravnati ili samo impregnirati i kolko premaza

ODGOVOR

Postojeću fasadu dobro otprašite i operite vodom pod tlakom. Ostavite barem 48h da se dobro osuši nakon čega nanesite impregnaciju PREMIUM GRUND. Na osušeni grund nanesite sloj FINE ŽBUKE EKSTRA i u svježi sloj utopite staklenu mrežicu PRIMAFAS 160. Drugi sloj FINE ŽBUKE EKSTRA nanesite unutar 24h. Nakon najmanje 7 dana, podlogu premažite temeljnim premazom MINERALKVARC GRUND OBOJENIM. Idući dan površinu možete obraditi bilo kojom željenom završno dekorativnom žbukom.

I H / 27.5.2020. 9:16:40

Zidovi kuće nisu baš glatki i trebalo bi tankim slojem pregletati. No, zidovi su stari 20 godina i bojani su isključivo običnom bijelom bojom (zadnji puta prije nekih 10 godina ili i više). Trebam li skidati tu boju (jer nije nimalo lagano, upijena je skroz) ili mogu koristiti neku impregnaciju i neku posebnu glet masu ili pak mogu najnormalnije gletati (nemam baš novaca za specijalizirane stvari, ali ne bi htio ni da mi glet popuca kasnije jer mi onda bude i skuplje)

ODGOVOR

U pravilu, zidove (pod pretpostavkom da su slabo upojni) možete impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM, izravnati glet masom TERANIL i obojiti nekom unutarnjom bojom, npr.TERAPOL. Trajnost gleta i boje ovisit će o čvrstoćama starih slojeva. Ukoliko će doći do odvajanja i pucanja starih slojeva, pucat će i novi slojevi. Najbolje rješenje je skinuti postojeću boju i glet do zdrave podloge i tek tada izvoditi željene radove.

R J / 26.5.2020. 20:13:45

Poštovani, posjedujem obiteljsku kuću koja je sazidana od pune cigle. Fasada je hirofa koja je dosta stara i oštećena. Da li se na postojeća fasada može renovirati nanošenjem novog sloja hirofe. Molim objašnjenje za ovaj postupak. Unaprijed Vam se zahvaljujem.

ODGOVOR

Pod uvjetom da je podloga zdrava, tj.da podložna žbuka nema oštećenja, postojećoj hirofi treba "skinuti vrhove", sve dobro očistiti, impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM. Nakon 24h možete nanjeti novi sloj HIROFE. Kako bi novu Hirofu hidrofobirali, cijelu površinu možete prebojati egalizacijskom fasadnom bojom MINERALKOLOR.

S N / 26.5.2020. 10:47:23

Poštovani, molim savjet za unutarnju izolaciju i to - toplinsku izolaciju na unutarnjem zidu koji je prema van. - zvučnu izolaciju na unutarnjem zidu koji je prema stubištu i plafon. A najbolje bi bilo kada bi postojala žbuka za unutarnju zvučnu i toplinsku izolaciju. Je li se žbuka za vanjsku izolaciju proizvod Samobotke može koristiti i za unutarnji zid? Ima li takva žbuka mineralne - kamene i stiroporske element? Što ima osim žbuke za unutarnju izolaciju manjeg stana, tj. da se uzme u obzir kako se ne bi još više stan smanjio obložnim slojevima? Unaprijed zahvaljujem na savjetima. Srdačni pozdravi

ODGOVOR

I toplinske žbuke i toplinski sustavi mogu se izvesti na unutarnjim stijenkama. Međutim, vrsta odgovarajućeg materijala i način određeni su zahtjevima koji su definirani projektom.

A B / 26.5.2020. 10:21:00

Poštovani,u tijeku sam izrade fasade na obiteljskoj kući i na donji dio fasade (ide stirodur ) izvođač planira nanošenje teraplasta.S obzirom da mi ton karta ne nudi veliki izbor boja,možete mi predložiti alternativu iz iste skupine završnih žbuka kao i teraplast, ali sa većim izborom boja. Zahvaljujem unaprijef na odgovoru. Alen Beljan

ODGOVOR

Teraplast se isporučuje isključivo prema ton karti Teraplasta. Ako Vam ne odgovaraju ti tonovi, na sokl objekta možete nanjeti završno dekorativnu žbuku Terakril koja ide u više od 300 tonova iz ton karte COLORLINE.

T C / 25.5.2020. 22:28:02

Poštovani, prije 3 mjeseca smo napravili novu batonsku ogradu i dvoumimo se kako ju zaštititi. Jeftinija opcija je farbanje, ali znamo da to nije toliko dugotrajno, pa smo razmišljali o teraplastu. Ali nas muči to što je dio ograde škarpa i bojimo se da se s vremenom on ne napuhne i ne počne odljepljivati. Molila bih Vas za savjet.

ODGOVOR

Trajnost Teraplasta možete pokušati produljiti izvedbom polimer-cementne hidroizolacije BETONPROTEKT MONOELASTIK ili BETONPROTEKT DUOELASTIK na ogradnom zidu. Međutim, trajnost završnog sloja, bilo da je to boja, bilo da je žbuka ovisi o količini vlage u podlozi. Zbog toga nije isključena mogućnost odvajanja od podloge i hidroizolacije i teraplasta.

A B / 25.5.2020. 7:24:53

Poštovani, Imam kuću staru 70tak godina građenu punom ciglom, zidovi debljine 25cm. Mort između cigli se trusi te bi ga volio popraviti (na vanjskoj i na unutarnjoj strani). Koliko duboko bih trebao iskopasti stari mort i sa čime bi ga trebalo zapuniti da stvar dugoročno funkcionira? Da li u ovom slučaju imaju smisla reparaturni mortovi koji su puno jači od običnih? Da li treba čime premazati/impregnirati zid i fuge između cigli prije zapunjavanja? Hvala!

ODGOVOR

U pravilu, novo fugiranje može se izvesti tako da se sljubnice između opeka očiste cca.1-2cm dubine i ponovno zapune MORTOM ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE. Međutim, ako se sljubnice ljušte i s vanjske i s unutarnje strane to dovodi u pitanje stabilnost opeke, a onda samo novo fugiranje nije dovoljno. Reparaturni mortovi su predviđeni za sanacije betonskih površina.

b h / 21.5.2020. 19:00:36

dobar dan dali još proizvodite betonske tlakavce kao antigona ali sa tri šesterokuta,takozvano pčelinje sače ? hvala

ODGOVOR

Izgled „pčelinjih saća“ možete postići opločnikom Antigona koji ima dva šesterokuta. Opločnik sa tri šesterokuta Samoborka d.d. nema niti je imala u ponudi.

T O / 21.5.2020. 11:56:03

Poštovanje, ispred kuće je betonirana septička, na beton koji nije bio najsjajnije kvalitete je u cilju izravnavanja površine nanešeno fleksibilno ljepilo za pločice sa mrežicom, ali je s vremenom popucalo i odvojilo se od betona. Da li (nakon što se odstrani dio ljepila koji se odvojio) postoji reparaturna glazura ili slično kojom bi se mogla dobiti ravna površina otporna na atmosferilije, poželjno i da podnosi parking automobila, idealno sa izgledom betonskog poda. Ako postoji, molim i informaciju koje bi bila debljine, hvala,

ODGOVOR

Važno je da stari sloj ljepila za pločice koji je na podlozi u potpunosti uklonite. Ne samo slabo držeće dijelove ili dijelove koji se odvajaju, već sve. Dobro očišćenu i otprašenu podlogu možete izravnati REPARATURNIM MORTOM G ili REPARATURNIM MORTOM F, ovisno o potrebnim debljinama sloja. Debljinu sloja određuju oštećenja podloge. REPARATURNI MORT F možete nanositi u više slojeva u ukupnoj debljini od 5mm, a REPARATURNI MORT G u ukupnoj debljini od 20mm. Sve detalje primjene možete pronaći na našoj web stranici u tehničkim uputama proizvoda.

M K / 20.5.2020. 22:01:04

Poštovani, čime sanirati površinska oštećenja AB podne ploče dubine do 2 cm, promjera do 10 cm, prije nanošenja hidroizolacije na bazi polimercementa? Hvala.

ODGOVOR

Površinska oštećenja danih dimenzija u AB podnoj ploči možete sanirati REPARATURNIM MORTOM RAPID MS 0-0,5. Uvjete primjene možete naći u tehničkoj uputi na linku https://www.samoborka.hr/upload/proizvodi/TUP-%20ReparaturniMortRAPID%200-05MS.pdf