Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

D S / 14.7.2020. 11:50:45

Poštovani, Prije 18 godina manja kuća na moru je kao završni sloj primijenjena je Terakril R. Na pojedinim mjestima fasada je popucala. Stvorile su se pukotine od cca 1mm. Kako sanirati oštečenja. Imao sam namjeru nastale pukotine proširiti s brusilicom. Zatim nanijeti primer, te zatim isto popuniti sa Hirofom. Da li je to u redu ili imate kakvu drugu preporuku. Da li imate kakav kit za krpanje, mislim pakiranje u manjoj količini za ovu namjenu. Lp Davor Sorić

ODGOVOR

U pravilu postupak sanacije pukotina ovisi I o uzroku I mjestu njihovog nastanka. Pukotine širine 1 mm najčešće nisu samo pukotine u završnom sloju te mogu zahtijevati “ozbiljniju” sanaciju. Kako bismo vam mogli konkretnije odgovoriti molim ostavite fotografije sa vidljiim oštećenjima. Načelo pukotine možete, nakon otvaranja I temeljitog otprašivanja, zapuniti MORTOM ZA PUKOTINE, te cijelu površinu obojiti mikroarmirnom bojom TERATON SA VLAKNIMA. Možete nam se obratiti I telefonski na o1/3322709. Ili 01/3322808.

V R / 14.7.2020. 11:20:16

Poštovanje, trebao bih izravnati beton u garaži. Da li se to može napraviti sa samonivelirajućom masom. Da li ta masa može biti završni sloj? odnosno da li ta masa ima dovoljnu čvrstoću, s obzirom da se u garažu ulazi s autom (osobno)? Hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Podnu samonivelirajuću masu za izravnavanje tipa TERANEKS ili TERANEKS UNILEVEL možete koristiti kao završnu obradu poda garaže. Napominjemo da podloga na kojoj se Teraneks izvodi mora biti čvrsta I nosiva. Detalje primjene možete naći na tehničkim uputama dostupnim na našoj web stranici. Također ističemo da TERANEKS nema dekorativnu namjenu, te da ovisno o primjeni, može rezultirati neujednačenom “obojenosti".

g č / 13.7.2020. 14:49:24

Poštovani, na hodniku stambene zgrade (starogradnja) pod je od klinker pločica koje su se odvojile od betonske podloge. Kako se radi o cca 2m varijanta rješenja je cementna obloga u boji ostalih pločica (terakota). Što mi možete predložiti kao materijal da pod bude gladak i sličan boji okolnih pločica? Srdačan pozdrav

ODGOVOR

Nedostatne klinker pločice možete “zamijeniti” samonivelirajućom podnom masom tipa TERANEKS UNILEVEL (za debljinu sloja od 5-20 mm, ukoliko su potrebne manje debljine možete pimjeniti TERANEKS). Standardni proizvod je sive boje te ga je potrebno tonirati praškastim pigmentima (oksidne boje) prema boji postojećih pločica. Očvrsli TERANEKS moguće je prebrusiti kako bi se dobila površinska obrada slična postojećoj. Predlažemo da se za detaljnije upute obratite na tel: 01/3322709. Napominjemo da podloga mora biti čvrsta I nosiva.

T M / 8.7.2020. 12:43:27

Dali se može/smije silikatnom bojom prebojat staraakrilatna završna fasada?

ODGOVOR

Postojeću akrilatnu završno dekorativnu žbuku preporučamo obojiti silikonskom bojom SILIKONKOLOR ili akrilatnom fasadnom bojom TERATON V

T K / 7.7.2020. 11:41:48

Poštovani, molim vas za savjet. Što od vaših proizvoda preporučate za obradu betonske školjke bazena dimenzije 8x4? Završni sloj bio bi u bijeloj boji. Također, što preporučate kao obradu i završni sloj dvorišnog zida od betonskih blokova? Htjeli bismo ga u bijeloj boji. Hvala. Lijep pozdrav.

ODGOVOR

1. Samoborka d.d. u svojoj ponudi nema proizvode za završnu obradu betonskih školjki bazena. 2. Kako je riječ o ogradnom zidu preporučmo isti ožbukati SOKL ŽBUKOM 4000 (bijela boja). Podlogu obraditi CEMENTNIM ŠPRICEM, na koji kada pobijeli nanositi SOKL ŽBUKU u debljini od 15 mm. Sokl žbuku možete završno zagladiti ili nakon djelomičnog očvršćivanja šerati. Detalje primjene možete naći u tehničkoj uputi dostaupnoj na našoj web stranici

Z N / 4.7.2020. 17:13:28

Poštovani, Molim da mi odgovorite da li je na postojeću fasadu ETICS sustav, sa EPS-om od 5 cm moguće dodatno postaviti EPS od 10 cm.

ODGOVOR

Mogućnost izvođenja dodatnog sloja toplinske izolacije na već postojećem sustavu ovisi prvenstveno o kvaliteti njegove izvedbe, postojećem stanju I nosivosti. Potrebno je izvršiti detaljni pregled I procjenu stanja, te izvršiti potrebne proračune ovisno o konstrukciji vanjskog zida.

M K / 4.7.2020. 13:39:37

Poštovanje,dijelove kuće sam bojao sa samoborka antracit bojom.Problem je što se ne može ujednačiti,ili se vide tragovi valjka ili četke,nikako na zelenu granu sa tom bojom,Napomena,radio mi je majstor i kaže da je problem prvenstveno u visokim temperaturama jer se prebrzo suši a možda dijelom i u boji,Molim savjet,hvala...

ODGOVOR

Neujednačena pokrivnost boje može biti uzrokovana bržim sušenjem uslijed visokih tempretaura zraka I podloge, kao I jačeg razrijeđenja boje vodom. Kako u svom upitu niste naveli o kojoj vrsti premaza se radi teško možemo utvrditi druge eventulano moguće uzroke.

Z J / 3.7.2020. 19:54:07

Poštovani! Nakon potresa stradao mi je zid od cigle. Nakon što je otučena žbuka do cigle, pokazale su se dosta velike pukotine (npr. 3x5 cm) dosta dugačke (do 80 cm) i dosta duboke (na nekim mjestima do 10 cm). Kuća se nalazi u Zagrebu u Vlaškoj ulici i građena je 1860. godine. Molim da mi predložite način sanacije tog zida, koristeći neke od vaših proizvoda (reparaturni mort - injektiranje - na koji način injektirati???) Žao mi je što se preko ovih pitanja ne mogu poslati slike. Da li ima neki način da se na redovni mail pošalju slike? Unaprijed se zahvaljujem! Lp, Zlatko Jurina

ODGOVOR

Za konkretniji prijedlog sanacije svakako bi bilo poželjno vidjeti fotografije. Načelno možemo predložiti slijedeće: - temeljito otprašene pukotine zapuniti MORTOM ZA PUKOTINE - pukotine sanirati SANACIJSKIM MORTOM R2 uz armiranje mrežicom AR 280 u širini cca 50 cm s obje strane pukotine, po potrebo prethodno zid “izravnati” istim SANACIJSKIM MORTOM R2 - krpanja žbuke izvesti laganom žbukom VC 20 L - cijelu površinu zidova, temeljito otrpašenu I impregniranu PREMIUM GRUNDOM, pregletati TERANILOM uz mogućnost armiranja staklenom mrežicom IN 70, kao podlogu za bojanje TERAPOLOM /TERAPOLOM PROFI

S T / 3.7.2020. 7:22:47

Imam postojeći podrum u kojemu jako probija vlaga jer nije kod gradnje izvedena horizontalna i vertikalna izolacija. Moje pitanje da li ja to mogu sanirati sa vašim sredstvom hidro protekt duolastik, ako se može to time sanirati dali zidove prije nanošenja treba premazati univerzalnim grundom i kada se nanese u dva sloja duolastika dali površina ostaje dovoljno glatka ili je potreban još kakav završni sloj ili se može odmah izvršiti krećenje zidova direktno na sloj hidro protekta duolastika. Još me interesira postoji li još neki drugi adekvatniji proizvod sa sanaciju naprijed navedenog problema Unaprijed vam se zahvaljujem na odgovoru!

ODGOVOR

Naknadnu vertikalnu HI podruma možete izvesti BETONPROTEKTOM MONOLEASTIK, nakon uklanjanja postojeće žbuke. Ukoliko je riječ o zidanim zidovima nakon uklanjanja žbuke potrebno je prije izvedbe HI podlogu “izravnati” SANACIJSKIM MORTOM R2. BETONPROTEKT MONOELASTIK nanositi u dva sloja križno valjkom ili gleterom. Nakon cca 7 dana površine obraditi žbukanjem sanacijskom žbukom SANISIL H, uz prethodnu priprema podloge CEMENTNIM ŠPRICEM 2 EKSTRA. Detalje primjene možete naći u tehničkim uputama proizvoda dostupnim na našoj web stranici.

F T / 2.7.2020. 20:42:36

Pozdrav poštovani, Imamo kocke Afrodita kupljene prija cca 15 godina. Boje kocki su crvena zelena i žuta, zanima nas dali bi se te kocke mogle ofarbati u sivu boju? Ako da, koja boja je poželjna za kupiti, imamo 65 m2 tih kocki.

ODGOVOR

Betonske površine, uključujući I opločnike možete obojiti bojom za beton AKROTON. Napominjemo da će trajnost boje ovisiti o kvaliteti I vlažnosti podloge! Površine je potrebno temeljito oprati vodom pod tlakom te nakon sušenja obojiti AKROTONOM u dva naliča. Potrebna količina za cca 65 m2 cca 20 l.