Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

D P / 30.7.2006 12:27

Poštovani,
Nalazim se pred zahvatom sanacije ravnog krova garaže koji se istovremeno koristi i kao prohodna terasa. Postojeća površina je tzv, samoborac, u prilično dobrom stanju osim nekoliko sitnijih pukotina kroz koje probija vlaga. Namjera je postaviti klasičnu bitumensku hidroizolaciju, estrih pa keramiku. Međutim, taj način podrazumjeva čekanje min 28 dana sušenja estriha prije postavljanja keramike što bih htio izbjeći ako je moguće. Imate li u svom proizvodnom programu nešto što bi poslužilo istoj svrsi ali da je izvedivo do kraja u kraćem vremenskom periodu (npr. brzosušeći estrih ili neka druga kombinacija - završna podloga i ne mora nužno biti keramika) ?

ODGOVOR

Samoborka d.d. nema u proizvodnom programu brzovezujuće materijale namjene koju trebate. Preporučamo primjeniti CEMENTNI ESTRIH 20 na koji možete polagati keramičke pločice nakon 28 dana.

D M / 29.7.2006 21:05

dali je moguce teraplast nanositi kao podnu podlogu i ima li cvrstocu kao takova. odnosno postoji li dekorativna podna podloga osim kamenih ploca.

ODGOVOR

TERAPLAST V je zaštitno-dekorativna akrilatna žbuka za završnu obradu zidova, ponajviše soklova i nije pogodan za oblogu podova (nije otporan na habanje). Za završnu obradu podova preporučamo naše kulir ploče. Ukoliko ipak želite podnu oblogu tipa tzv. industrijski pod obratite se proizvođačima materijala na bazi epoksi smola (kao napr. Chromos).

M / 28.7.2006 22:24

Na betonskoj ogradi kuće imam Teraplast star cca 25 godina (sjeverna strana,izložen raznim vremenskim utjecajima - za pohvalu). Sada bih ga htio zamijeniti novim budući da je postojeći dotrajao. Kako najlakše skinuti postojeći teraplast. Da li postoji neko otapalo ili neka termo obrada koja će olakšati skidanje jer se na mjestima još uvijek drži prilično čvrsto.

ODGOVOR

"Teraplast je najlakše odstraniti s podloge mehanički (lopaticom) uz zagrijavanje površine (uz oprez ""brenerom"" ili eventualno sušilom za kosu)."

I V / 19.7.2006 15:41

Postovani,
Imam kucu staru 5 godina. Fasada je na puno mjesta popucala, a pojavljuju se i pukotine u obliku paukove mreze. Molio bih Vas da preporucite kojim bih od Vasih materijala mogao najsigurnije sanirati fasadu i na koji nacin. Unutarnje zbukanje, za razliku od fasade radio sam Vasim materijalima VC 10 i GV 10, i jako sam zadovoljan. I jos da dodam, ako je bitno, kuca je u Dalmaciji, tocnije u Dubrovniku.
U ocekivanju Vaseg odgovora,
Srdacan pozdrav,
Ivan Vujicic

ODGOVOR

"Dodatne inormacije:
""Zavrsni sloj je Sep, mislim da je broj 3. Po sjecanju, glede izolacije, stavljena je termo i hidro izolacija. Znaci radjeno je tako da je na ciglu islo, navest cu onako kako mi kazemo, jer nazalost ne znam strucni izraz, ali nadam se da cete razumjet: spric - likadina - spric - smjesa izolacije - sep3. Nisu stavljani materijali kao stirodur i sl. Nadam se da ce Vam ovo pomoci da biste mi mogli poslati zadovoljavajuci odgovor.""

Odgovor:
Na vašem objektu su se pojavile mikro pukotine jer termo žbuka nije adekvatno zaštićena slojem TERATERMO GLETA, pa na glet dolazi završno dekorativni sloj tipa SEP ili slično po vašem izboru.
Vaš objekat je na moru pa vam predlažemo sljedeću sanaciju: postojeći sloj SEP-a dobro oprati vodom pod pritiskom i što više mehanički skinuti postojeći sloj SEP-a koliko je to moguće. Suhu površinu grundirati KONTAKT GRUNDOM dan ranije, te nanijeti TERATEMO GLET po cijeloj površini zida u d=3mm (ako su pukotine veće potrebno ih je otvoriti da se vidi kolika su oštećenja). TERATERMO GLET moguće je nanijeti u dva sloja - armirati ga slojem staklene mrežice (d=3-5mm). Na osušeni teratermo glet preporuka je da stavite akrilatnu žbuku TERAKRIL Z 1,25 ili 2 mm, bijelu ili obojanu po izboru iz Samoborka ton karte. Površinu prije nanošenja završno dekorativnog sloja gundirati MINERALKVARC GRUNDOM. Na površinu obrađenu teratermo gletom možete nanijeti i SEP kojeg obavezno prebojajte fasadnom bojom TERATON V ili MINERALKOLOR po izboru iz Samoborka ton karte. Mineralnu žbuku ćete egalizirati i hidrofobirati te zaštititi od utjecaja soli."

b j / 17.7.2006 8:26

Imam zid ozbukan morskim pijeskom, koji stalno vlazi i opada boja. Mogu li ista uciniti?

ODGOVOR

Na vaš zid koji je ožbukan morskim pijeskom ne možete staviti ništa, već je potrebno postojeći sloj skinuti do opeke ili kamena, oprati vodom pod pritskom, ostaviti da se zid osuši, te zid premazati antisolom - premaz koji pretvara topive soli u netopive.

Prostoriju ožbukati sanisilnim žbukama ili produžnim žbukama uz obavezno korištenje pijeska bez morske soli i čistu vodu.

Za potpuniji odgovor, u vašem pitanju niste naveli dali se radi o vanjskom ili unutarnjem zidu.

C B / 16.7.2006 0:11

Poštovani, da li je moguće kuću iznutra ožbukati termo žbukom. Svi majstori koje smo to pitali čudili su se i redovnito odgovarali da se termo žbuka koristi samo za vanjske zidove.
Mi ne želimo stiropor fasadu pa se pitamo da li bi termo žbuka iznutra i izvana dala rezultat u toplinskoj izoliaciji i time uštedu enrgije.
Na vašim stranicama podaci o termo žbukama govore da je moguće i žbukanje unutranjih zidova, ali ipak je objašnjenje o postupku samo za vanjske zidove.

Koji od vaših proizvoda smatrate najboljim za unutarnje žbukanje obične obiteljske kuće.
Pozudrav

ODGOVOR

Prostorije u objektu mogu se ožbukati termo žbukom, iako je preporuka da se objekat toplinski zaštiti s vanjske strane.
Objekat možete i sa vanjske strane ožbukati termo žbukom. Postupak ugradnje u unutarnjim prostorijama s termo žbukom je isti kao za vanjske radove samo što je unutarnje zidove potrebno obraditi sa teranilom ,dok vanjske teratermo gletom.
Za unutarnje žbukanje preporučamo vam VC40 ili GV10 gotove žbuke.

M S / 14.7.2006 23:08

zahvaljujem gospođi Valentini na odgovoru.Zanima me nešto više o samoterm štukaturu koji ste mi naveli jer na vašim stranicama nemogu pronaći ništa onjemu,npr.sastav ,dali se može nanositi špricanjem ,kolika su pakiranja kg.,cijena ,s obzirom da sam iz požeške županije koja su mi najbliža vaša prodajna mjesta.
srdačan pozdrav

ODGOVOR

Samoterm štukatur je polimer cementni mort za obradu dekorativnih profila od polistiren ploča.
Potrošnja 5 kg/m2 u dva sloja, pakiranje vreće 25 kg, sastav:cement, polimerno vezivo, kvarcni pijesak 0,04mm, punila, aditivi.
Proizvod se može nanositi ručno ili strojno prskanjem, cijena VPC 3,63 kn/gk,MPC 4,43 kn/kg.
U požeskoj županiji možete se obratiti PRŠA TP - Požega.

đ k / 26.7.2006 18:32

stan mi je pod dekom.Kad su vanjske temperature visoke i kad pada kiša sa stropa kaplje voda:može li se i sa čime to sanirati ali iznutra

ODGOVOR

Pojava kapljica vode na stropu pod betonskom dekom, tijekom ljetnih mjeseci i visokih temperatura zraka, posljedica su kondenzacije usljed razlike u temperaturi, odnosno toplinski neizolirane betonske deke.
Stvaranje kondenzata može se spriječiti izvedbom toplinske izolacije stropa.
Procurijevanje tijekom kiše posljedica je oštećenja hidroizolacije, odnosno neizvedene ili nepravilno izvedene hidroizolacije. Navedeni problem moguće je riješiti samo na ploči, ne iznutra.
Molimo da nam se javite na tel: 01 3322 831. 3322 882 ili dostavite vaš broj telefona kako bismo vam mogli preciznije pomoći.

A V / 21.7.2006 16:10

Poštovani,
Zanima me kakva je procedura sa nanošenjem Teraplasta na zid koji je premazan nekim tipom mase koja nije vodopropusna. Konkretno, radi se o balkonu, tj. loži. koja dakle mora biti otporna na vanjske uvjete.

Unaprijed zahvaljujem.

ODGOVOR

U koliko ste kao vodootporni premaz koristili neki od proizvoda na bazi cementa (kao napr. HIDROIZOLACIJSKA ŽBUKA) preporučamo površinu impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM, dan prije nanošenja TERAPLASTA V.
TERAPLAST V je vanjska zaštitno dekorativna žbuka koja štiti vanjski zid od utjecaja atmosferilija. Teraplast je akrilatna žbuka vrlo niske površinske vodoupojnosti te stoga nije potrebno ispod TERAPLASTA nanositi vodootporne premaze.
Kod izvođenja podne hidroizolacije balkona i lođa, izuzetno je važno pravilno izvesti tzv. holker (spoj poda i zida) koji se najčešće izvodi kao sokl i oblaže keramikom kojom se oblaže i podna površina. Hidroizolaciju nije potrebno izvoditi iznad visine holkera.

j / 14.7.2006 10:38

Poštovani,
najprije, sve pohvale vasoj web stranici.

Preuredjujem stan u neboderu, 35 godina starosti.
Podove u sobama sam zatekao u lošem stanju i neravne. Izbacio sam staru šutu i stare ploče od iverice.
Čujem da su STIRODUR ploče dobre za izolaciju. Molim savjet da li i kako na njima napraviti estrih i koji materijal iz svog asortimana preporučate. Ako je moguće, da statičko ukupno opterećenje na kraju bude sto manje.
U sobama bi završna podloga bili parketi ili laminati.
Takodjer molim za savjet za nove podove za hodnik/kupaonu/kuhinju, gdje bih stavio pločice. Može li i to na isti način kao sobe ili ima dodatnih detalja zbog hidroizolacije i povećane vlažnosti prostora?
Imam monogo raskopanih kanala od elektro i vodo instalacija za zatvoriti, pa molim savjet koje materijale i kojim postupkom/redosljedom koristiti.
Kako zavrsno pripremiti zidove za pituranje?
Preporučate li nešto posebno za zatvaranje rupa oko novih prozora, sa unutrašnje i vanjske strane?
Bio bih jako zahvalan na skorom odgovoru, koji bi mi vjerujem jako pomogao u nadzoru ´majstora´.
Koko dobar savjet (uistinu) vrijedi zlata, zanima me i kako bih mogao honorirati vaše savjete i sugestije?
Srdačan pozdrav.

ODGOVOR

Podove u sobama, kupaoni, kuhinji, hodniku možete riješiti da na očišćeni pod postavite unakrsno ploče stirodura u željenoj debljini(npr.2+1 cm),preko ploča staviti građevinsku foliju, položiti izolacijske trake oko rubova za zvučnu izolaciju te nanijeti CEMENTNI ESTRIH 20 u min.d=3,5 cm. Podne drvene obloge polagati nakon min.28 dana, jer je potrebno prije polaganja podnih obloga kontrolirati zaostalu građevinsku vlagu. Cijevi od instalacija omotati trakama od toplinsko izolacijskih materijala da se izbjegnu zvučni mostovi, te polagati estrih na opisani način.
Zidove obavezno pregletati teranilom masom za gletanje uz obavezno grundiranje neposredno prije nanošenja gleta univerzalkoncentrat grundom. Osušeni teranil prebojati terapolom bojom za unutarnje bojenje po izboru iz Samoborka ton karte. Rupe oko prozora možete zatvoriti žbukom VC40(unutrnji prostor) ili toplinskom žbukom, (vanjski prostor) ako je moguće, ovisno kakva je završna obrada na objektu, te je fino pregletati i obojati.