Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

A Č / 2.12.2008 7:25

Dali i vi posjedujete certifikat za termoizolacijski sistem za fasade kao što to imaju konkurenti?

ODGOVOR

Samoborkini toplinski sustavi TERMOZOL, TERMOZOL EPS, TERMOVOL i TERMOLAM posjeduju ETICS certifikat sukladnosti izdan od strane IGH i pod stalnim su njihovim nadzorom.

N S / 1.12.2008 8:52

"Poštovani,
imam sagrađenu I etažu kuće već 15-tak godina koja je ožbukana klasičnom cementnom žbukom i preko koje je navučen bijeli SEP. Sada smo naknadno dogradili još jednu etažu i potreban nam je savjet sa čime ožbukati tu II etažu budući da namjeravamo cijelu kuću (I i II etažu) ""ujednačiti"" i po mogućnosti da završni sloj ne bude SEP nego neka silikatna ili silikonska završnica (baš se i ne razumijem u fasade). Napomoinjem da je donja etaža zidana sa 25 com klasične opeke, a gornja etaža sa 25 cm NEXE termo opekom. Kuća je uz samo more. Da li bi imalo smisla gornju etažu ožbukati sa termo žbukom. I posljednje pitanje: ta II etaža je visoko potkrovnje sa kosom AB fert pločom - ima li smisla za toplinsku izolaciju vanjske zidove sa unutarnje strane obložiti 5/7 cm YTONG blokovima i na njuih nanijeti klasičnu unutarnju žbuku.
Unaprijed zahvaljujem i nadam se da ćete odvojiti malo vremena za navedena pitanja.
S poštovanjem,
Neven Strmota "

ODGOVOR

Preporučamo gornju dograđenu etažu ožbukati laganom žbukom VC 20 L (uz prethodno nanošenje CEMENTNOG ŠPRICA) u debljini 2-3 cm, odnosno u ravnini sa postojećom žbukom prizemlja (obavezno rabicirati spoj dviju etaža). Staru žbuku temeljito ispitati, po potrebi otkloniti sve slabodržeće dijelove, te oprati cijelu površinu vodom pod tlakom.
Izvesti eventualno potrebna krpanja.
Obje površine (staru impregniranu vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM, novu navlaženu vodom) obraditi TERATERMO GLETOM.
Za završnu obradu preporučamo SILIKONSKU ŽBUKU ili akrilatnu žbuku TERAKRIL, uz prethodnu impregnaciju podloge MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM.

h b / 30.11.2008 21:28

Unutarnje zidove na novogradnji žbukao sam VC40 i pojavile su se pukotine. Zanima me čime bih te zidove gletovao i je li potrebno strugati ih i stavljati impregnaciju prije gletovanja. Unaprijed zahvaljujem!

ODGOVOR

Ukoliko je riječ o lasastim paučinasto raspoređenim pukotinama sanaciju je moguće izvesti gletanjem površina TERANILOM uz prethodnu impregnaciju podloge, vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM.

S G / 26.11.2008 20:03

Kuća mi je na moru. Da li je bolje stavljati na fasadu silikat ili akril.
Hvala na odgovoru

ODGOVOR

Za vaše područje preporuka je ugradnja akrilatnog završno dekorativnog sloja.

N S / 24.11.2008 19:38

Poštovani,

Imam dva kata kuće. Na I katu izrađena je klasična betonska fasada i premazana hidroizolacijskim polimernim premazom na bazi vode visoke elastičnosti do 400%, II kat mi je ozidan Unipor blokom 25 cm i odrađena je klasična fasada (špric, košuljica, špric, gruba, fina ). Na fasadi I kata bio sam primoran tražiti riješenje za procurijevanje sa fasade u kuću jer su mi ostali slojevi bili loše izvedeni. Problem smo riješili ali gledajući izbliza fasada vizuelno loše izgleda jer se vide i primjete sve izbočine itd...na fasadi. Zanima me da da bi se riješio problem estetike fasade moguće na već armirani polimer vodoodbojni premaz ugraditi vašu silikatnu žbuku kao i na II kat gdje je finirana fasada bez ikakvih dekorativnih premaza. Nadamo se da će te nam pomoći pri rješavanju problema. Unaprijed zahvaljujemo i čekamo odgovor.

ODGOVOR

Ne, vizualno nećete moći rješiti problem, jer na postojeći armirani sloj nije moguće staviti bilo kakvu dekorativnu žbuku, zbog mogućeg problema prionjivosti postojećeg sloja s novom žbukom.
Na II katu možete ugraditi završno dekorativnu žbuku ili premaz.

t / 24.11.2008 1:08

dali proizvodite dekorativne kitove, kao npr. spatolatto

ODGOVOR

Ne proizvodimo dekorativne kitove.

i / 22.11.2008 23:01

Poštovani,dali je Vaše ljepilo Teratekt B pogodan za ljepljenje mramornih ploča na fasadu.Podloga je fasadni stiradur.Ljepilo bi trebalo biti
jako fleksibilno a nigdje nisam mogao pročitati dali je to ljepilo flexibilno.

ODGOVOR

"Mramorne ploče ne možete ljepiti na stirodur, i ne možete koristit TERATEKT B.
Slična pitanja i odgovore možete naći kroz našu Traži(licu) :
- primjer 1
- primjer 2
- primjer 3"

M H / 21.11.2008 13:25

Imamo staru kuću izloženu vjetru i soli uz more, na otoku Krku. Molim Vaš prijedlog sanacije fasade i to djelova (stupovi) gdje je već otpao beton do vidljive armature. Čime treba premazati armaturu, koji reparaturni mort koristiti za sanaciju betona, te kako sanirati cjelokupnu postojeću fasadu (sada je fina žbuka i boja). Hvala!

ODGOVOR

Betonske stupove kojima je vidljiva armatura premazati antikorozivnim sredstvom i ponovno podbetonirati (betonom).
Nakon sušenja od minimalno 28 dana, pregletati REPARATURNIM MORTOM F ili G i premazati TERATONOM V ili navuči završno dekorativnu žbuku TERAKRIL, u boji po izboru iz naše ton karte.
Fasadnu površinu oprati vodom pod pritiskom, ostrugati postojeću boju te objekat obojati TERATONOM V ili staviti završno dekorativnu žbuku TERAKRIL po izboru iz naše ton karte.

e k / 19.11.2008 19:24

planiram betonirati plocu (nije mrtva)pa me interesuje do kolikog minusa se to moze raditi i kakvo sredstvo se treba pomijesat sa betonom PS.beton je pumpani sa mikser pumpom

ODGOVOR

AB radovi kao i izvođenje AB ploče u pravilu se radi na temperaturama do (minus) - 5°C s obaveznim dodacima protiv smrzavanja, u svježi beton prilikom isporuke.

d / 18.11.2008 21:00

Imam obiteljsku kuću i na njoj je fasada TERABONA stara 40 god.i ima riblje ljuske u strukturi, da li se još takva proizvodi i gdje mogu vidjet uzorke ako se proizvodi.

ODGOVOR

TERABONU i dalje proizvodimno, ali ne više s liskunima.