Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

J G / 2.2.2009 11:57

Poštovani,
Na kući u okolici Zagreba se već 20 godine nalazi tera-termo tolinska žbuka debljine 4 cm i završni sloj SEP-a. Budući da se to pokazalo nedovoljnim, planiram poboljšati fasadu u toplinskom smislu. Što mi predlažete - mineralnu vunu ili stiropor, koju debljinu i koji završni premaz. Da li je potrebno dodatno mehaničko učvršćivanje (sidrenje) izolacijskih ploča. Hvala!

ODGOVOR

"Iako u svom upitu niste naveli vrstu ziđa i debljinu vanjskog zida preporučamo primjenu povezanih sustava za vanjsku toplinsku izolaciju s pločama min debljine 4 cm. Prednost izolacijskih ploča ili lamela mineralne vune su protupožarna zaštita, bolja zvučna izolacija te veća paropropusnost.
Obzirom na postojeću obradu vanjskih zidova izolacijske ploče potrebno je dodatno mehanički pričvrstiti pričvrsnicama i to s 4-6 kom /m2.
Minimalna duljina pričvrsnice = debljina ploče + debljina postojećih slojeva žbuke + 7 cm za zid od opeke, odnosno 5 cm za beton.
Detalje izvedbe sustava možete pronaći na našoj web stranici .
Završna obrada izvedenog sustava moguća je sa svim sitnozrnatim završno dekorativnim žbukama kao mineralne žbuke tipa SEP Z 200 + MINERALKOLOR, SILIKATNA ŽBUKA Z ili R, akrilatne žbuke TERAKRILI, ili SILIKONSKA ŽBUKA.
"

Z / 31.1.2009 12:28

Poštovani,
prije nekog vremena mijenjali smo prozor. Međutim nešto nije bilo kak treba i oko tog prozora nije do kraja požbukano, kao i širine 3 cm oko balkonskih vrata. Budući nemam pojma o samom zidanju, raspitala sam se i dobila informaciju da vi imate u svom programu gotovu smjesu za žbukanje. Koji mi svoj proizvod preporučujete?

ODGOVOR

Preporučamo da žbukanje obavite grubom žbukom VC-60.

Z K / 30.1.2009 11:38

Molim Vas da mi objasnite postavljanje stiropor ploča na unutarnje zidove,i sve što ide uz to!

Puno hvala

ODGOVOR

Toplinska izolacija vanjskih zidova izvodi se u pravilu na vanjskoj strani.

Ukoliko ipak izvodite toplinsku izolaciju s unutarnje strane primjenom ploča
ekspandiranog polistirena postupak je isti kao i kod izvedbe vanjskog
sustava.
Detalje primjene možete naći na našoj web stranici TERMOZOL toplinskog sustava.

Z D / 30.1.2009 10:23

Poštovani.Posto su bile velike kiše voda je niz odžak došla u kuću i sada su ostale velike žute fleke kojih ima i na plafonu. Čime da to prefarbam da se nevide više jer ih je teško ukloniti.
Veliki pozdrav

ODGOVOR

Preporučamo odstraniti postojeće slojeve boje i gleta kako bi se omogućilo
lakše i brže isušivanje podložne žbuke.
Ukoliko je došlo do izbijanja čađe iz dimnjaka, na žalost novi slojevi gleta ili boje neće spriječiti njeno širenje. U tom slučaju potrebno je skinuti žbuku do podloge i ožbukati novom žbukom (VC 40). Napominjemo da je potrebno sanirati sami dimnjak (pretpostavljamo da je riječ o klasičnom zidanom dimnjaku) jer se u protivnom isti slučaj može ponoviti kod novih oborina.
Ukoliko je riječ o klasičnim vlažnim mrljama (bez tragova čađe) dovoljno je
nakon isušivanja podložne žbuke istu impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT
GRUND-om, pregletati TERANIL-om i obojiti unutarnjom bojom TERAPOL ili
POLAKRIL.

I M / 28.1.2009 16:56

U stanu su mi stare podne pločiće , od mješanog tucanika (IZGLEDAJU KAO BRUŠENI TERACIN DEBELE 1 CENTIMETAR). Mogu li pod premazati s nekim vašim proizvodom?
Vidio sam po hotelima podove s premazima koji liće na epoksi smole, a ima ih jednobojnih ili s dodanim pigmentima ili sitnim dekorativnim česticama pomiješanim u osnovni premaz.

ODGOVOR

Samoborka d.d. u svom proizvodnom programu nema proizvoda (boje ili tzv industrijske podove) na bazi epoksi smole.
Obratite se službu primjene ili prodaje proizvođača takove vrste materijala kao CHROMOS, PCI i dr.

D / 26.1.2009 16:21

Poštovani zanima me dali mogu unutarnje zidove izraditi stiropornim plocama,pojacati tiplama i tada opet za iste ljepiti knauf ploce HVALA

ODGOVOR

Navedeni postupak ne možete izvesti, jer se Knauf ne može ljepiti na ploče stiropora.

K / 26.1.2009 10:47

Da li imate kulir od 1-3 crni, bijeli i crveni?Molim Vas ako biste mi mogli napisati postupak postavljanja pranog kulira na stepenice. Znam da je omjer 1:1,ali nisam siguran da li ide nabacivanjem ili navlačenjem dleterom.Hvala!

ODGOVOR

Kulir zrna bijela i crna u granulaciji 1-3 mm nemamo već granulacije 2-4, 4-8, 3-6 i 6-9 mm.
Mi proizvodimo građevinski materijal, ali ga ne ugrađujemo tj. mi ne izvodimo gađevinske radove.
Izradu kulira može vam izvesti građevinar - zidar.

h đ / 24.1.2009 0:38

jedno pitanje? kupili smo stan i sada nam se pojavljuje vlaga i gljivice u svim čoškovima na vanjskim zidovima a posebno u kuhinji iza elementa u čošku. ja sa ljepio stiropor na zi al se rosa pojavljuje na coklu pločica i jako je u elementu negdje oko 10 stupnjeva. pa vas molim za savjet kaj napraviti. unaprijed hvala

ODGOVOR

Pojava kondenzata i razvoj plijesni posljedica je nedostatne toplinske izolacije vanjskih zidova i najjače su izražene upravo na toplinski najslabijim dijelovima konstrukcije vanjskog zida - AB vertikalni serklaži, nadvoji, AB deka.
U prostorima kuhinja i kupaonica ta pojava dodatno je naglašena isparavanjima koja se u ovim prostorijama uobičajena (viši postotak vlage zraka).
U pravilu toplinska izolacija vanjskih zidova rješava se s vanjske strane zidova. Ukoliko se vaš stan nalazi u višestambenoj zgradu vjerojatno niste u mogućnosti izvesti vanjsku toplinsku izolaciju, stoga predlažema alternativno izvesti toplinsku izolaciju na unutrašnjoj strani vanjskih zidova. Napominjemo da ona mora biti izvedena na ukupnoj visini zidova.

Također je vrlo važno redovito provjetravanje prostorija.

D F / 23.1.2009 23:12

Sa otoka Raba sam i pošto sam čou o kvaliteti vaših proizvoda zanima me slijedeće. Koju vašu boju-proizvod da koristim za fasadu. Na kući već imam postojeću finu žbuku i trebalo bi samo oličiti. površina je oko 450-500 m2. što mi preporučujete

ODGOVOR

Na završno dekorativnu obradu vanjskih zidova bojom, obzirom na područje na kojem se objekt nalazi (blizina mora, atmosferilije zasićene solima i dr.) preporučamo primjenu SILIKONKOLORA - silikonske fasadne boje ili TERATONA V
- akrilatne fasadne boje.
Obje boje odlikuje visoka vodoodbojnost.
Osnovna prednost SILIKONKOLORA je veća paropropusnost.

N Ž / 23.1.2009 12:23

Zidao sam kuću s betonskim blokovima. Pošto će do facade proći će dosta godina, ja bi fugirao te blokove pa me zanima dali imate gotovu smjesu za to.

ODGOVOR

Preporučamo objekt izveden betonskim blokovima što prije toplinski zaštititi jednim od povezanih sustava za vanjsku toplinsku izolaciju kao TERMOZOL sa pločama ekspandiranog polistirena ili TERMOVOL/TERMOLAM s pločama /lamelama mineralne vune.
Ukoliko to niste u mogućnosti izvesti predlažemo površine vanjskih zidova privremeno zaštititi nabacivanjem CEMENTNOG ŠPRICA 4.