Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

d r / 21.2.2009 17:02

poštovani,
s kojim materijalom je najbolje obraditi vanjsku i unutarnju (moguće gletanje ?)površinu od stare hirofe da bi se dobila glatka površina za bojanje.
hvala

ODGOVOR

HIROFU je s vanjske strane potrebno ostrugati do postojeće žbuke, te očišćenu površinu prefilcati finom žbukom F-900 i prebojati fasadnom bojom, a s unutarnje strane nakon skidanja hirofe do žbuke pregletati TERANIL-om i prebojati unutarnjom bojom.

G P / 21.2.2009 8:00

Kolika je cijena vanjskog teraplasta? Koje su oznake teraplasta za vanjsku uporabu? Dali se može nsnositi na takril boju ili boju treba skinuti i sa čime?

ODGOVOR

"TERAPLAST je gotov proizvod namjenjen za vanjsku i unutarnju upotrebu i razlikuje se po granulaciji G (grublji) ili S(sitni).
Cijena je iskazana na našoj web stranici cjenika.
Sve podloge na koje se nanosi TERAPLAST trebaju biti očišćene od starih slojeva pa tako i od boje.
Boju treba skinuti mehanički, struganjem ili brušenjem.
"

Ž S / 15.2.2009 20:52

Štovani,molim pomoć kod čišćenja fasade od terakrila-z koja je poprskana vodom sa kolnika u kojoj ima soli i ostale kemije.Sa kojim sredstvom i da li se smije koristiti minivoš.
Pozdrav iz Ogulina.

ODGOVOR

Svaku završno dekorativnu žbuku moguće je povremeno oprati vodom pod blažim tlakom, uključujući i pranje mini-wash-om.
Površine sokla - podnožja objekta koji se najizloženiji prskanju oborinske vode obrađuju se visokovodoodbojnim žbukama kao TERAPLAST ili TERAKRIL. Obzirom na njihovu smanjenu vodoupojnost slabiji je i utjecaj soli i ostalih agresivnijih spojeva.
Stoga preporučamo pranje običnom vodom!

I B / 15.2.2009 18:12

Poštovani,
Zanima me da li je moguće na stari lamel parket kojeg nije moguće izvaditi bez znatnih zahvata u podu prekriti nivelir masom i na njega postaviti novi parket? Da li će eventualna vlaga u masi uzrokovati podizanje donjeg, a zatim i gornjeg parketa? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

Mase za izravnavanje podnih površina izvode se ISKLJUČIVO kao vezane na betonskoj površini ili cementnom estrihu.
Preporučamo koristiti tzv. suhe estrihe - estrih elemente od gips-kartonskih ili gips-celuloznih ploča ili alternativno OSB ploče, kao podlogu za novi parket.

p / 14.2.2009 22:59

koje proizvode mi predlažete za hidroizolaciju betonske ploče na garaži?

ODGOVOR

Samoborka d.d nije proizvođač hidroizolacijskih materijala.
Betonsku ploču nad garažom potrebno je tretirati kao neprohodni ravni krov ili kao prohodni ravni krov ukoliko se površina koristi kao terasa.

j / 13.2.2009 22:36

Na unutarnje zidove stavili smo sep, kako nam se to ipak ne svidja, zanima me što bih mogli koristiti da dobijemo ponovo ravne zidove! unaprijed hvala!

ODGOVOR

Unutarnji SEP najlakše možete izravnati žbukom VC 40, u min. debljini 10 mm ili gletanjem TERANILOM u više slojeva.
Prije gletanja podlogu treba impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM.

d t / 11.2.2009 0:47

kuća se nalazi u primorju gdje je po starim zanatima obavezno na zidove fasade prvo nanjeti cementni špric pa cementnu likadinu pa opet špric kao zaštitu od vlage
za sada sam sve to uradio ali za jakih kiša kuća opet vlaži na desetak mjesta pošto planiram raditi fasadu molim vas da mi date savjet što mi je najsigurnije za vlagu kako i kojim redoslijedom da radim i kojim materijalima pošto ove stare tehnike očigledno ne idu na nove tehnologije npr ciglu poritherm kojom je kuća zidana
hvala

ODGOVOR

Navedeni način ugradnje, materijalima koji su se koristili prije 30-50 godina, ne može se izvesti na novim materijalima kao što je porotherm. Porotherm blok svojim dizajnom sam po sebi pruža toplinsku izolaciju, te ga nije potrebno dodatno toplinski izolirati, ali sam proizvođač opeke preporuča završnu i toplinsku obradu.
Na porotherm blok ugradite toplinsku žbuku TERATERMO 080, LAGANU ŽBUKU VC20L ili TOPLINSKI SUSTAV S PLOČAMA STIROPORA ili KAMENE VUNE.
Prema izboru granulacije, teksture i boje iz naše ton karte odaberite završno dekorativnu žbuku (mineralnu, silikatnu, silikonsku ili akrilatnu).

D B / 10.2.2009 19:42

Postovani
Zanima me kao napraviti izolaciju poda u stanu a da pri tom ta izolacija ne bude previse visoka zbog male visine stana. Moje mišljenje TERVOL pa estrih samo ne znam koji i kako ga napraviti tj, koliko taj estrih mora biti, a na to idu pločice i parket.
Hvala.

ODGOVOR

Za toplinsku izolaciju tervolom poda obratite se firmi KNAUF INSULATION Novi Marof koji vam mogu dati detaljan opis izolacije poda njihovim pločama.
Naš CEMENTNI ESTRIH kao plivajući pod nanosi na toplinskoj izolaciji u min. debljini od 3 cm.

H T / 8.2.2009 13:14

Poštovani
Zašto se pojavila plijesanj u prostoriji kojoj je zid izoliran sa vanjske strane termo izolacijom TERMO 80 i izolacija se nalazi na tavanskokm prostoru.Kuća je na centralno grijanje.S čime spriječiti daljnje širenje plijesnji?

ODGOVOR

Pretpostavljamo da se plijesan pojavila zbog nedovoljno izoliranih AB dijelova konstrukcije. AB dijelovi konstrukcije ožbukani su samo termo žbukom, te toplinski koeficijent žbuke zadovoljana na opečnim zidovima ali ne i na AB dijelovima konstrukcije.
Zbog velike razlike u temperaturi vanjskog i unutarnjeg prostora pojavljuje se kondenzacija i pojava gljivica na kutevima i otvorima tj.svim AB dijelovima konstrukcije.
Pošto s vanjske strane objekta imate toplinsku izolaciju problem plijesni i gljivica možete pokušati riješiti s unutarnje strane, tako da zidove operete i postružete do žbuke, premažete sredstvima kao što su algicid ili fungicid te nakon sušenja pregletate i premažete unutarnjim bojama.

S Š / 7.2.2009 14:32

Poštovani

Prilikom zidarskih radova sam uvijek koristio stari način gradnje što za vanjsku što za unutarnju fasadu (mješanjem cementa, pržine, vapna.. Na nagovor kolega sam se odlučio se odlučio za Vaš proizvod VC 50 i sada mi ne pada na pamet mijenjati način gradnje.

Moje pitanje glasi da li se može VC 50 koristiti i za zidanje fasadne cigle, i da li se može koristiti kao mort za postavljenje kupe kanalice?

Hvala

Pozdrav iz Dubrovnika

ODGOVOR

VC50 je gotova industrijska žbuka namjenjena za žbukanje unutarnjih i vanjskih zidnih površina, a ne mort za zidanje.
Za zidanje proizvodimo MORT ZA ZIDANJE M5 ILI M10, a za zidanje fasadne opeke proizvodimo MORT ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE koji služi za zidanje i fugiranje fasadne opeke.
Za postavljanje sljemenjaka proizvodimo MORT ZA SLJEMENJAKE.