Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M / 2.3.2009 22:14

Poštovani,
odlučo sam sa na akrilnu termo fasadu iz vašeg programa. Obzirom da trenutno biram boje, a iz ton karte nisam u mogućnosti ocijeniti pravu niansu boja molim vas gdje mogu vidjeti primjere origunalnih boja i tekstura vaših fasada.
Također bi vas molio da mi objasnite razlike između pojedinih akrilnih fasada koje proizvodite.
s Poštrovanjm,
Mladen

ODGOVOR

Akrilatne završno dekorativne žbuke razlikuju se po načinu obrade odnosno teksturi: Z - zaribana (rižasta). R - ribana (žljebasta). Š - špricana. VA - valjana.
Neke od tonova iz ton karte možete vidjeti na uzorcima u prostorima naše maloprodaje - Zagrebačka 32 a, Samobor , dok našu ton kartu možete pogledati u svim bolje opremljenim trgovinama građevinskom robom koje prodaju naše proizvode.

R g / 1.3.2009 20:45

Štovana gospodo.Imam kuću na moru koja je građena prije 30 godina.Prizemlje je zidano sa betonskim blokom od 20 cm.Pošto radim preinaku u prizemlju,mislio sam da na vanjske zidove sa unutarnje strane nalijepim direktno stiropr debljine 5 cm te ga poslije rabiciram i nakon toga izgletam i obojim.Da li je ovo ovako moguce,jer je jedna prostorija spavaća soba a druga dnevni boravak.Stiropor bi bio 20 gramski bez preklopa.Ako je moguće ,molio bih vas da mi eventualno odgovorite na tlf 098 875622 ili 023 364324.Unaprijed vam se zahvaljujem Ratko

ODGOVOR

Završna obrada toplinskih sustava izvodi se sitnozrnatim završnim žbukama:
mineralnim (SEP Z 200, SEP Z 300), silikatnim, akrilatnim ili silikonskim žbukama zaribane, ribane, špricane teksture.
Ne preporuča se glatka završna obrada i bojanje. Obzirom na lokaciju objekta preporučamo akrilatnu ili silikonsku žbuku, ili alternativno mineralnu žbuku+ dodatno hidrofobiranje bojom.

Prema važećoj zakonskoj regulativi za vanjsku toplinsku izolaciju smiju se koristiti isključivo certificirani proizvodi, uključujući i toplinsko-izolacijske ploče ekspandiranog polistirena.

PS. Ostavili ste krivu email adresu pa vam odgovor nismo mogli poslati email-om.

J J / 28.2.2009 22:21

Dali je za vanjsku toplinsku izolaciju 38cm debelog zida od pune opeke bolji stiropor ili stirodur. Koju debljinu stirodura bi preporučili i koliko je ta fasada skuplja po kvadratu od stiropora? Hvala.

ODGOVOR

Prema važećoj zakonskoj regulativi u RH (ZAKON O GRAĐEVNIM PROIZVODIMA. TEHNIČKI PROPIS O uštedi toplinske energije i toplinskoj zaštiti u zgradama) certificirani su povezani sustavi za vanjsku toplinsku izolaciju s pločama EKSPANDIRANOG POLISTIRENA ili MINERALNE VUNE.

Ukoliko su AB dijelovi konstrukcije dodatno toplinski izolirani preporučamo minimalnu debljinu toplinske ploča 6 cm.

PS. Ostavili ste krivu email adresu pa vam odgovor nismo mogli poslati email-om.

Ž M / 28.2.2009 17:53

"Prije svega pohvale za odlične stranice, a mije pitanje je:
Imam montažnu kuću ""Krivaja"" 86. godište i mislim raditi novu fasadu (žbuku) i to naravno termo. Vaša preporuka za materijal i debljinu fasade. Kuća se nalazi na moru.Unaprijed hvala!"

ODGOVOR

"Montažne kuće starijeg datuma izgradnje najčešće su završno obrađivanje na način da su armirani i obrađeni spojevi, te cijela površina obrađena nekim tipom završne žbuke. Dodatna toplinsku zaštita takovih objekta izvodi se primjenom povezanog sustava za vanjsku toplinsku izolaciju - TERMOZOL - s pločama ekspandiranog polistirena debljine min. 6 cm.
Detalje primjene možete naći na našim web stranicama.
Ukoliko je postojeća završna žbuka akrilatna, potrebno je cijelo pročelje ""otvoriti"" žičanim četkama, temeljito oprati vodom pod tlakom, te prije ljepljenja ploča impregnirati KONTAKT GRUNDOM.
"

A B / 25.2.2009 13:01

Gradim kuću u Samoboru. U donjem dijelu je cigla, a u gornjem preseljena stara drvena kuća. Budući da bi donji dio htjela prekriti kamenom da se uklapa u nekadašnju gradnju, molim vas da mi preporučite koji kamen upotrijebiti i kako onda izvesti toplinsku izolaciju jer stiropor u tom slučaju ne bi odgovarao.

ODGOVOR

U koliko želite pročelje toplinski izolirati i obložiti kamenom predlažemo ventiliranu fasadu. Za tehnologiju ugradnje obratite se prizvođačima toplinsko izolacijskih materijala kao TERMIKA i dr.

E J / 24.2.2009 18:09

Poštovanje .

1 - slučaj : u kupaoni mi na zidu na cca 2m kvadratana nakon krečenja te tjekom tuširanja u roku od godine dana se ljušti premaz tj jupol , probao sam premazati sa impregnacijom ali ne pomaže , šta da pokušam sa vašim proizvodima dali bi bilo dobro pregletovati i sa čime ili možda šta drugo ?

2 - slučaj : u podrumu gdje su mi složena drva za ogrijev nakon 20 godina kako je nanesena fina žbuka ta ista žbuka mi je počela otpadati prije jednu godinu , na pominjem da je kuća starija gradnja. Sa čime bi bilo najbolje sanirati taj zid .

ODGOVOR

1. U kupaonici se prilikom korištenja kondenzira više vlage, te vam se boja ljušti možda zbog neadekvatno pripremljene podloge prije boje.
Potrebno bi bilo ostrugati boju i utvrditi da li je zid ožbukan, pregletan ili samo bojan. Ako podloga nije pripremljena adekvatno boja će se i dalje ljuštiti te impregnacija neće pomoći.
Preporučamo vam skidanje boje s cijele površine do žbuke, gletanje TERANIL-om ili TERANIL-om EKSTRA i bojanje unutarnjom bojom uz obavezne faze sušenja između gletanja i bojanja od min. 10-14 dana.

2.Pretpostavljamo da vam žbuka otpada zbog kapilarne vlage.
Potrebno je utvrditi od kuda se širi vlaga te je sanirati.
Izvesti drenažu i hidroizolaciju s vanjske strane objekta.
Žbuku koja je slaba i trusi se skinuti do zida te ponovno zid ožbukati žbukom VC50.

G U / 23.2.2009 11:11

Poštovanje,
Sa unutarnje strane nosivih zidova kuće lijepio sam knauf ploče. Naravno da je stavljena impregnacija, ali zidovi nisu bili ožbukani već je lijepljeno direkt na betonski blok. Zanima me dali je moguće da se ploče odvoje od zida? Ako popucaju na spojevima gdje su gletane, dali je to moguće od prevelike vrućine da se dogodi? Kako riješiti taj problem tj. mjesta gdje su se pokazale pukotine? naravno zidovi na koje je lijepljen knauf s vanjske strane su ožbukani tako da nema vlage.

ODGOVOR

Za rješenje se trebate obratiti proizvođaču KNAUF ploča, koji vam mogu predložiti postupak ugradnje.

J J / 23.2.2009 0:25

U suterenu imam prostoriju koja se nalazi ispod vanjskih betonskih stepenica. Prostorija pod stepenicama je ožbukana, bez prozora i zimi je grijana. Kako su betonske stepenice s vanjske strane izložene atmosferilijama ispod njih u suterenskoj prostoriji se kondenzira vlaga tijekom sezone grijanja. Kako da to uklonim i s čime da izoliram. Hvala

ODGOVOR

Potrebno je prostoriju s vremenom provjetravati ili ugraditi kućni ventilator da se ujednače razlike u temperaturi vanjskog i unutarnjeg prostora.
Vlaga se pojavljuje zbog nedovoljne toplinske izolacije s vanjske strane objekta te ga je potrebno toplinski izolirati toplinskim sustavom kao što je TERMOZOL .

l B / 22.2.2009 21:06

Gradim kuću pa me zanima sve o toplinskoj izolaciji koja se stavlja na donju ploču,(temeljnu ploču)glazura tzv. Znači ljepenka V4 pa paronepropusna folija,stiropor,folija,estrih.
točnije zanima me PARONEPROPUSNA FOLIJA i dali se može nabaviti kod vas ili negdje drugdje.
Unaprijed hvala!

ODGOVOR

PARONEPROPUSNE i PAROPROPUSNE folije ne proizvodimo, niti ih imamo u svom prodajnom programu.
Za odgovor na pitanje obratite se proizvođačima folija.

I Š / 22.2.2009 11:32

"Poštovani,kvazi majstori su mi prijatelju radili stiropornu fasadu te su je uspjeli totalno iskriviti pa sada na mjestima ima ""praznine"" od pola centimetra do centimetar i pol ispod letve dužine od 2m.Pronašao je druge majstore a mene zanima kako da sada oni isprave te neravnine,dali da to popunjavaju sa ljepilom ili da koriste VC 50 ili možda VC 20.Stavljena je prva ruka ljepila i mrežica.Zahvaljujem."

ODGOVOR

S navedenim žbukama niti ljepilom ne možete izravnati toplinski sustav, jer prije postavljanja sustava ravnina zida ne smije odstupati više od +-1 cm na 4 m, a to je navedeno i u uputama sustava.
Ako je postojeći sustav toliko neravan, ne možete ga s ničim propisno izravnati.
Sustav treba skinuti sa zida, izravnati zidove žbukom VC60 te ponovno ugraditi sustav na pravilan način.