Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

JOSIP PAVIĆ / 14.2.2014. 16:19:08

Poštovani. Tražim idealno i povoljno riješenje za problem vlage u prizemlju stare kuće izrađene od kamena. Naime prizemlje se u jednom dijelu ukopava ispod razine zemlje te na tim djelovima se vidi (pogotovo za vrijeme kiša) vlažni dio, a sa vanjske strane je popločana ulica - nizbrdica. Koja riješenja postoje za izolirati zid sa unutarnje strane. hvala

ODGOVOR

Zid s unutarnje strane premažite hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT , u dva sloja četkom i ožbukajte sanacijskom žbukom SANISIL H, u potrebnoj debljini.

Lucijan Sinožić / 13.2.2014. 18:19:20

Poštovani !

zamoljavam Vas da mi odgovorite kakvu vrstu farbe moram upotrijebiti za farbanje fasade kuće kako bi je malo obnovio te istovremeno zastitio od prodora vlage i vode prilikom velikih kisa ?
Kuća je stara 7 godina,napravljena je od cigla i na fasadu su zaljepljene stiradur ploce od 5 cm te nakon toga je stavljena zbuka i fasada je pofarbana na nacin da je u farba pomjesana sa pijeskom i nanosena na zid sa metalnom spatulom.Dostavljam vam slike kuce.S stovanjem Lucijan.

ODGOVOR

Iz poslanih fotografija i vašeg opisa nismo u mogućnosti utvrditi kakvu završnu žbuku ste koristili pa pretpostavljamo da bi se moglo raditi o tipu akrilatne žbuke.
Vašu fasadnu površinu morate oprati vodom pod pritiskom te nakon sušenja od nekoliko dana površinu premažite fasadnom bojom TERATON V prema izboru iz naše ton karte.
Impregnacija prije bojanja nije potrebna, ukoliko se površina želi impregnirati impregnirajte neposredno prije bojanja UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om koji se razrijedi 1:2 s vodom.

DANICA RANITOVIĆ / 13.2.2014. 17:40:10

Na kući, započeta gradnja do prve deke, koja je građena na terenu pod nagibom, tako da je gornja strana kuće više u zemlji od donje,
nije izvedena hidro izolacija ni drenaža temelja.
Za vrijeme kiša i topljenja snijega dolazi do prodora vode sa gornje strane kuće, uz donji rub prostorija, Također se stvara i kondenzacija vlage , po zidovima i pločicama. Zanima me kako izvesti
dobru i kvalitetnu hidro izolaciju i drenažu temelja i koji materijal upotrijebiti i dali će se na taj način riješiti oba problema , znači i prodora vode i kondenzacije. vlage
Dali se tu radi , po vašem mišljenju, o kapilarnoj vodi ili o oborinskoj , ili su to neke podzemne vode ili je to sve skupa.
lp, unaprijed hvala na odgovoru

ODGOVOR

Oko vašeg objekta izvedite otkop te izvedite drenažu i hidroizolaciju ugradnjom drenažnih cijevi i upotrebom hidroizolacijskog premaza DUOELASTIK HIDROPROTEKT.
Nakon izvedene hidroizolacije na donjem dijelu objekta na dio koji dijeli dvije etaže također možete ugraditi toplinski izolaciju s XPS pločama.
Na gornji dio kuće da bi spriječili pojavu kondenzata ugradite povezani toplinski sustav sa pločama stiropora ili kamene vune u minimalnoj debljini od 8 cm.
Završno objekt obradite silikatnom, silikonskom ili mineralnom žbukom (SEP-Z 200 + MINERALKOLOR) , u boji prema izboru iz naše ton karte.

Ljubomir Mioč / 13.2.2014. 1:31:28

Poštovani,
planiram renovirati staru kucu prizemnicu bez podruma na području Knina koja je građena prije 50 godina. Temelji su duboki 0,5m i rađeni od betona i kemena a vanjski zidovi debeli 45 cm u istom materijalu sa drvenim slojem unutar zida. Kuća je obložena izvana vanjskom cementnom žbukom.

Konkretno zanima me ako biste me mogli savjetovati što napraviti po pitanju spriječavanja kapilarne vlage jer ne postoji horizontalna hidroizolacija na spoju temelja i zida.

Unaprijed hvala i srdačan pozdrav

ODGOVOR

U koliko s vanjske strane na temelju nije izvedena žbuka predlažemo vam da ožbukate vanjski temelj sokl žbukom.
Sokl žbuka je mineralna žbuka namijenjena za žbukanje soklova i zidova pod utjecajem kapilarne vlage. Pogodna je za sanacijske i restauratorske radove.
Prije žbukanja sokl žbukom, zidove temelja možete premazati hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT , u dva sloja četkom.
Poželjno bi bilo prije sanacije napraviti otkop oko temelje te predvidjeti mogućnost izvedbe drenaže.

miljenko sušec / 12.2.2014. 16:12:35

zanimaju me opločnici 3 ili 4 centimetara debljine. može to netko napraviti po narudžbi ili ima takvih gotovih!!! hvala,pozzzz.....

ODGOVOR

Ne radimo opločnike u tim dimenzijama niti ih ne možemo napraviti po narudžbi.

Lucijan Sinozic / 11.2.2014. 14:18:21

Postovani !
u novo kuci nakon obilne kise,narocito prilikom jaceg juga na jednoj strani vrha zida u dnevnom boravku ( pogledajte fotografiju koju sam vam dostavio putem vaseg maila ) dolazi do vlage i zid je mokar,voda se cak pocinje sljevati niz zid.Na gornjem katu nalaze se sobe i svaka soba ima svoj balkon.Vrata balkona su veoma velika i aluminijska,kakva mozete vidjeti desno dolje na slici gdje je kuhinjski prostor.Dolazili su razni majstori i svi nudili neka drasticna rjesenja koja su i veoma skupa,kao npr.treba u sobama skinuti aluminijska vrata i vidjeti sto se nalazi ispod njih,zatim da vjerovatno treba izvaditi kamene ploce na balkonima sobe te vidjeti kakva je hidroizolacija itd.Sve su to veoma skupa rjesenja,a voda nakon kise dolazi samo na tom zidu kako mozete vidjeti na slici.Mislim da je potrebno pronaci mjesto od kuda voda dolazi te onda pristupiti radovima na sanaciji.Oni nude rjesenje eliminacije sto je kako sam naveo za nas veoma skupo.To bi bilo kao kod automobila,kada mehanicar ne moze naci kvar i skida i zamjenjuje dio po dio na motoru.Sto vi mislite da bi trebalo uraditi ? Pozdrav Lucijan

ODGOVOR

Prema poslanim fotografijama i opisu vašeg problema nažalost vam ne možemo pomoći, jer je potrebno utvrditi gdje zacurijeva prilikom svake kiše.
Potrebno je znati kakva vam je konstrukcija ziđa, što je ugrađeno s vanjske strane, kada su radovi izvedeni, koja vrsta materijala je korištena, da li se s vanjske strane radi o krovištu, balkonu i sl.

Dražen Tudeško / 10.2.2014. 22:48:33

Poštovani.
Da li je poželjno prije nanošenja hidroprotecta napraviti neku vrstu impregnacije ako je vanjskom zidu fasadna boja.

ODGOVOR

HIDROPROTEKT – vodonepropusna polimer-cementna kruta hidroizolacija primjenjuje se na površinama , odnosno podlogama koje štitimo od direktnog prodora vode ili vlage.
U pravilu se ne primjenjuje na obojene ili klasično ožbukane površine.
Iz vašeg upita nije jasno koje površine želite hidroizolirati, stoga molimo dodatne informacije kako bismo vam mogli dati kvaliteten prijedlog sanacije.

HIDROPROTEKT ne možete koristit na već ugrađene slojeve jer neće imati nikakvu funkciju kao ni zaštitu.
Impregnacija se ne koristi prije nanošenja HIDROPROTEKT-a.
Potrebno bi bilo s unutarnje strane skinuti vlažnu žbuku, površinu premazati HIDROPROTEKT-om i ponovno ožbukati sanacijskom žbukom SANISIL H.

Joško Srdanović / 10.2.2014. 10:53:22

Poštovani , mort za zidanje fasadne opeke. Kakve boje postoji materijal nakon sušenja ? Npr. bijela , siva , boja bile kave.
Fala.

ODGOVOR

Mort za zidanje fasadne opeke proizvodi se s bijelim i sivim cementnom te je bijele ili sive boje.
Obojeni mort se proizvodi isključivo prema upitu.

Boja bijele kave uključuje širok spektar boja, te je potrebno točno odrediti boju na kamenu koju želite da se istonira. Naime po uzorku kamena moguće je tonirati mort za zidanje s time da je cijena toniranog morta je van važećeg cjenika i skuplja cca od 30-50%. U koliko želite takvu boju, trebali bi nam dostaviti uzorak kamena i označiti koju boju želite, te vam možemo mort iztonirati i ako vam ton odgovara mort se može proizvesti u traženoj količini.

ivan debak / 9.2.2014. 21:47:03

Postovani,
Između glazure u prostrijama stana i betonskog poda u dnevnom boravku imam visinku razliku od 6 cm. Na koji je naćin sa vašim proizvodima najbolje riješiti navedeni problem i koliko se to treba sušiti budući da bih zelio postaviti paket u istoj razini kroz sve prostorije.

Unaprijed zahvaljujem

ODGOVOR

Obzirom na raspoloživu visinu preporučamo izvedbu plivajuće glazure, s 2+2 cm elastificiranog polistirena, polietilenskom folijom i 4 cm CEMENTNOG ESTRIHA 29.
Izvedbom plivajućeg estriha zadovoljit ćete i zahtjeve toplinske i zvučne izolacije.
Parket možete polagati cca 21-28 dana od izvedbe estriha, odnosno u trenutku kada zaostala vlažnost podloge zadovolji zahtjeve podne obloge.

Dinko Štrbac / 9.2.2014. 17:37:08

Poštovani,
Molim odgovor, da li Vaša firma vrši dostavu betonskih šahti za vodomjere, ili moram osigurati vlastiti prijevoz. Koliko je otvora predviđeno u tim šahtama, te mogu li se ti otvori zabrtviti? Da li imaju betonirano dno?
Hvala, uz srdačan pozdrav

ODGOVOR

Tehničku uputu VODOMJERNOG OKNA možete pogledati na našoj web stranici http://www.samoborka.hr/upload/proizvodi/TUP-%20VodomjernoOkno.pdf .
U slučaju kupnje u našoj maloprodaji, možemo organizirati dostavu na području Samobora i Zagreba.
Molim da se o uvjetima plaćanja i eventualne dostave javite na tel: 01/ 33 22 832.