Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

josip ercegović / 27.11.2013. 18:52:33

upravo postavljamo vaše oplocnike pa smo imali pogresku naime sloj šljunka za drenažu smo postavili 5 centimetara prenisko. sad nas zanima da li mozemo posljednji sloj šljunka prije postavljanja oplocnika stavti na debljinU 10 cm? hvala

ODGOVOR

Drenažni sloj potrebno je dobro sabiti te zatim na to možete posipati sloj dolomita od 2-4 mm u potrebnoj debljini.

Marinko Makar / 27.11.2013. 17:43:15

Poštovani,
na kući imam blago zakošeni krov od fert gredica bez crijepa. U budućnosti mislim dograđivati kat ,ali me zanima kako sada izolirati krov. Neki su mi majstori predlagali tvrdi stiropor (xps) 3 cm sa vanjske strane krova ,te armirati s mrežicom i obojati u bijelo radi sunca.Bitno mi je da nemam toplinske gubitke na stropu, jer je fasada izvedena od fasadnog stiropora 8 cm, pa mi se za jače zime, ocrtavaju gredice na stropu i tu se javljaju gljivice. Kuća se nalazi u Makarskoj. Dali se izolacija može izvesti fasadnim stiroporom 5 cm? Unaprijed zahvaljujem

ODGOVOR

Na stropu je potrebno izvesti toplinsku izolaciju s pločama XPS u minimalnoj debljini 3 cm i na to ugraditi cementnu glazuru u debljini 4 cm.
Na osušenu cementnu glazuru ugradite hidroizolacijski premaz MONOELASTIK BETONPROTEKT koji može ostati kao završni sloj dok ne planirate nastavak gradnje. Dodatno MONOELASTIK BETONPROTEKT možete obojati bojom za beton AKROTON ili AKROTON PLUS u boji prema izboru iz naše ton karte.

kristian relkovic / 27.11.2013. 12:23:01

Poštovani!

Kad mi je postavljen šaht za priključak vode, nije obrađen spoj na sredini šahta, jer je šaht iz dva dijela, te mi na tom spoju prodire voda u šaht. Molim preporuku s čim da zabrtvim taj spoj s nutarnje strane šahta.

ODGOVOR

Unutarnje površine vodomjernog okna premažite HIDRO PROTEKT hidroizolacijskim premazom u dva sloja ukupne debljine 3-4 mm, četkom.

Marko Grbić / 27.11.2013. 9:12:18

Poštovani,

obiteljska kuća mi se nalazi u Velebitskom kanalu što stvara problem kad su jake bure zbog posolice.
Moje pitanje je da li se fasada koja je impregnirana,a koja se nakon posloice opere od soli,treba opet impregnirati?

Pozdrav,
Marko

ODGOVOR

Potrebno je znati s kojom vrstom proizvoda ste impregnirali i kakvu vrstu fasadne podloge imate.
Impregnacija je sredstvo za bolju prionjivost i vezivni sloj koji se koristi prilikom ugradnje dekorativne žbuke na fasadnu podlogu, a ne sredstvo kojim se fasadna površina premazuje, jer nema nikakvu funkciju (ni zaštitu) na fasadi.
Impregnacija se premazuje samo jednom tj. ne premazuje se dva puta.

Gianni Ružić / 25.11.2013. 12:47:24

Štovani!
Imam fasadu od termo žbuke debljine 5cm završno bojanu silikatnom bojom (Samoborka silikatna boja).Fasada se dobro drži ali boja se zaprljala i izbljedila a na balkonima (koji su bez termo žbuke i popucala i otpada.Dali da idem na farbanje prekrivanjem postojeće boje silikatnom bojom ili mi savjetujete nešto drugo.
Kako sanirati otpadanje farbe na balkonima .Unaprijed hvala

ODGOVOR

Površine koje su zaprljane potrebno je dobro oprati vodom pod pritiskom (miniwash) i uz prethodnu impregnaciju SILIKATGRUNDOM dan ranije, fasadu obojati SILIKATKOLOROM. Ukoliko je površina samo zaprljana, odnosno nije zaražena mikroorganizmima, dovoljno je samo pranje, a u protivnom potrebno je površinu tretirati TERACIDOM.

Dijelove na kojima žbuka otpada potrebno je očistiti do čvrste podloge, pregletati REPARATURN-im MORTOM G ukoliko su oštećenja na fasadi do 20 mm.
Ukoliko su oštećenja do 2 mm možete pregletati i REPARATURN-im MORTOM F.
Saniranu površinu impregnirati SILIKATGRUNDOM te obojati SILIKATKOLOROM.

nevia jurjevic / 25.11.2013. 9:02:06

puno hvala na brzom odgovoru. imam jos dva pitanja. gdje u zadru mogu kupit proizvode koje ste naveli? taj unutarnji zid koji mi vlazi izraden je hrapavo (mi to zovemo bavarska), ja bih to uklonila pa me zanima najlaksi nacin za skidanje jrr bih htjela imati u konacnici normalne ravne zidove?

ODGOVOR

Naše sanacijske žbuke možete kupiti u svim trgovinama bolje opremljenim građevinskog materijala koje drže i naše proizvode, za detaljnije informacije možete kontaktirati Samoborku Split na br. tel. 01/3322-716.
Žbuku sa zidova možete ukloniti jedino mehaničkim putem odnosno struganjem sa zida.

nevia jurjevic / 21.11.2013. 7:59:17

postovani, na manjem dijelu fasade nastala je pukotina zbog koje mi izbija vlaga na unutarnjem zidu. koja sredstva koristiti za unutra i cime sanirati pukotinu na fasadu? hvala

ODGOVOR

kako bi mogli preciznije odgovoriti trebali bi znati kakve su pukotine, tj. koliko su široke.
Ukoliko žbuka nije jako oštećena pukotine možete pokušati zatvoriti trajno elastičnim kitom, ali to je privremeno rješenje (dok kit ne izgubi svoja svojstva, onda možete postupak ponoviti).
Unutarnje zidove možete ožbukati visoko paropropusnom žbukom za sanaciju unutarnjih i vanjskih zidova SANISIL H, i kao završnu obradu koristite SILIKATKOLOR uz prethodnu obradu FINOM ŽBUKOM F-900.

ivan Blašković / 20.11.2013. 20:19:51

poštovani..imao sam problem sa cljevi od vode koja je pukla u kupatilu te se slijevala na zid od sobe i namočila i pod te je sad mokra i vuna u podu i lepenka.to smo štemali i sanirali.dali ce se to osušiti ili da razbijamo.i da boja sa zidova je pala što uciniti sa njima..hvala puno

ODGOVOR

vunu je potrebno ukloniti jer ona gubi svoja svojstva kada se navlaži, i neće se ubrzo osušiti.
Sa zidova koji su navlaženi tj. koji su bili izloženi vodi potrebno je ukloniti boju i glet, te ostaviti zidove da se prirodnim putem isuše.
Dijelove gdje je žbuka trusna potrebno je otući i ponovno ožbukati.

Zlatko Vučetić / 20.11.2013. 19:03:34

Poštovani ! dimnjak zidan punom ciglom opekom na tavanu nije nažbukan.Da li ga izolirati ljepljenim stiropolom ili ga ožbukati VC-40 ili 50.

ODGOVOR

Dimnjak zidan punom ciglom možete izolirati podložnom žbukom VC 40.

Mladen Prpić / 20.11.2013. 12:31:45

Poštovani!
U vrlo skoroj budućnosti,treba da uradim fasadu.Tj.sve je uradjeno osim završnog sloja,boje.Budući da nisam nikad takvo nešto radio,zamolio bih vas da mi date poneki savjet.Prije svega koju vrstu boje odabrati.Slušam stalno o silikatnim bojama,akrilnim itd,pa čovjek na kraju više ništa ne zna.Ni koju vrstu boje niit nijansu.Inače kuća se nalazi u toplom predjelu,sa puno sunca(ljeti),te jakim sjeverom i puno kiše(zimi)Mostar!Radi se o 300 kvadrata fasade.Bit ću vam jako zahvalan za bilo kakav savjet,kako bih mogao uopće početi da organiziram sve ovo.Pozdrav!

ODGOVOR

Ukoliko se odlučite da završni sloj bude obojena površina, preporuka je da boja bude svjetlijih tonova. Akrilatne boje odlikuju se nešto višom vodoodbojnošću ali nešto manjom paropropusnošću.
Kao završno dekorativnu boju možemo preporučiti našu akrilatnu boju TERATON V. Kanta TERATONA V od 15 L dovoljna je za cca 60 m2, uz prethodnu impregnaciju podloge UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om.