Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Sanja Špinderk / 9.6.2014. 20:27:43

Poštovani, koje mi proizvode možete ponuditi kod sanacije AB ploče terase površine 15m2. Površina terase je oštećena, na nekim mjestima do dubine 5cm. Planiram pločenje terase. Hvala na odgovoru, Sanja

ODGOVOR

U koliko na terasu planirate postaviti keramičke pločice kao završni sloj, onda vam možemo predložiti Samoborkine fleksibilne dvokomponentne hidroizolacije HIDROPROTEKT DUOELASTIK ili HIDROELASTIK 2K.
Prvenstveno namjena tih izolacija je zaštita glazure, odnosno da se nanose ispod keramike koja se lijepi fleksibilnim ljepilom na hidroizolaciju, a nikako nisu namijenjene kao završni sloj na horizontalnim površinama, odnosno da se po njima hoda.

Ako ne planirate postavljati keramičke pločice, onda preporučamo BETONPROTEKT DUOELASTIK koji može biti završni sloj, ali također na površinama po kojima se ne hoda.
BETONPROTEKT DUOELASTIK je potrebno zaštititi od sunca bojom za beton npr. AKROTON.
Postojeće pukotine treba prethodno sanirati jer naše hidroizolacije ih ne mogu premostiti.

Tatjana S / 9.6.2014. 13:53:43

Oko kuće mi se nalazi stari ispucani beton. Kako sam napravila fasadu a beton je uz kuču zanima me na koji način mogu staviti tlakovce ili betonske ploče (što bi bilo bolje)?

ODGOVOR

U koliko je postojeći beton jako oštećen potrebno ga je ukloniti, a u koliko su pukotine površinske lasaste, na beton možete fleksibilnim ljepilom TERATEKT FLEKS zalijepiti betonske ploče 40x40x3,8 cm, no samo ako su te površine za pješake jer te ploče nisu namijenjene za automobilski promet.

Ivan Pentek / 9.6.2014. 9:02:45

Dobar dan zanima me koliko kvadrata cca pokriva jedna kanta silikatne žbuke1,5mm,stiropor je pripremljen i pregletan dva puta hvala.!

ODGOVOR

Kanta od 25 kg SILIKATNE ŽBUKE Z 1,5 mm je dovoljna za cca 9 m2.

Roberto Verbanac / 8.6.2014. 0:00:17

Poštovani.
Radim stiropor fasadu na juznoj strani kuce.Stiropor 5cm.Posto nemislimo cijelu kucu oblaciti sada u stiropor,nego samo tu juznu stranu,posto majstor zavrsi i ljupljenjen stiropora gletanja,mrezica.Koliko to moze stajati bez zavrsne bojei dali je istina kako majstor govori da poslije treba nek inpregnacija prije te zavrsne boje?
Unaprijed zahvaljujem!!

ODGOVOR

Toplinski sustavi nisu predviđeni da ih se boja fasadnim bojama, nego da se na njih navlače završno dekorativne žbuke.
Prije navlačenja završno dekorativne žbuke potrebno je podlogu impregnirati MINERALKVARC GRUND OBOJENIM ako je završni sloj akrilatna, silikonska ili mineralna žbuka, a SILIKATGRUND OBOJENIM ukoliko je završni sloj SILIKATNA ŽBUKA.

Na našoj stranici možete preuzeti dokumente u kojima možete izračunati približnu cijenu za vašu kvadraturu.
http://www.samoborka.hr/dokumenti-i-cjenici/kalkulacije-fasadnih-sustava-potrosnja-i-cijene

Bojan Ivancic / 6.6.2014. 13:42:16

Poštovani,
U prizemlju kamene kuće stare 60 god na podu su bile drvene grede i preko njih parket i nikada nije bilo problema sa vlagom. Prije 5 god smo pocupali grede i napravili betonsku podlogu, ali bez ikakve izolacije. Na podu je sada laminat. Na dnu zidova sa unutarnje strane se pocela rasipati žbuka a sa vanjske strane, na staroj fasadi, se vide tragovi soli i otpadanja žbuke. Kolicina vlage nije velika i nigdje nema mufe. Da li nam možete predložiti rješenje problema? Da li treba izolirati podlogu, unutarnji zid, vanjski ili sve?
Unaprijed hvala

ODGOVOR

Prema opisanom problemu pretpostavljamo da su zidovi bili prije sanacije zasićeni kapilarnom vlagom te se vlaga nije odražavala na zidovima. Ugradnjom ab ploče najvjerojatnije ste zarobili vlagu te ona nema kuda i pojavljuje se na zidovima. Poželjno bi bilo kada bi izvadili laminat, izveli plivajuću glazuru sa toplinskom izolacijom premazali hidroizolacijskim premazom i ponovno ugradili drvenu oblogu ako vam dozvoljava visina izvedbe.
U koliko vam postojeći sloj glazure ne dozvoljava na njega izvedbu novog sloja plivajuće glazure, najbolje bi bilo skinuti postojeću vlažnu žbuku u visini do koje se ona pojavljuje na zidu, premazati HIDROPROTEKT-om u visini 20-30 cm sa izvedbom holkera na spoju pod-zid i zidove ožbukati sanacijskom žbukom SANISIL H.

NIVES ANIČIĆ / 5.6.2014. 23:44:40

U kupaonici želim izvesti žbuku kao završni sloj bez ker. pl. Radi se o restauraciji stare kuće kamenih zidova. Razmišljamo o efektu izgleda kao beton.

ODGOVOR

žbuke koje mi proizvodimo nisu zamišljene da ostanu neobrađene tj. na njih je potrebno uvijek izvesti nekakav dekorativni sloj kao npr.glet, boja, dekorativna žbuka i sl.
Proizvod koji možete koristiti je REPARATURNI MORT G, ali vas upozoravamo da stalnu izloženost kondeznoj vlazi mort nakon nekog vremena može se početi ljuštiti ili odvajati od zida. Prije upotrebe REPARATURNOG MORTA G površinu bi bilo poželjno zaštititi hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT 2K.

Vesna Šišor / 5.6.2014. 19:28:48

Poštovani,

na zidu sobe na kojem je s vanjske strane fasada loša zbog starosti i oopucalosti, pojavila se vlaga zbog koje je došlo do odljepljivanja tapeta. Fina žbuka ispod tapeta se ljušti, a sa zidova pada fini bijeli prah. U sobi se osjeti miris vlage. Je li moguće sanirati zidove s unutarnje strane (bez sanacije fasade) i na koji način? Da li je potrebno skidati finu žbuku sa zidova ili postoji sredstvo koje se može nanijeti na postojeću žbuku? Poželjno bi bilo da se na zid mogu opet staviti tapete.

Hvala i srdačan pozdrav.

ODGOVOR

Prema opisanom najbolje bi bilo da se kompletno žbuka s unutarnje strane skine do zida, zid što više osuši prirodno koliko je to moguće.
Spoj zida i poda u visini 20-30 cm premazati hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT četkom u dva premaza te prostor ožbukati sanacijskom žbukom SANISIL H u potrebnoj debljini.
Nakon sušenja žbuke od minimalno 21 dana možete ponovno ugraditi tapete.

Tomislav Kašner / 3.6.2014. 13:25:34

poštovani imam problem s starim podrumom s temeljima od cigle. u jesen i proljeće kada je viša razina vode u bunaru i zemlja je puna vode onda mi voda prodire u podrum. kako najpovoljnije i najlakše rješiti problem?

ODGOVOR

Temelj premažite s vanjske strane hidroizolacijskim premazom DUOELASITIK HIDROPROTEKT u dva sloja ukupne debljine 3-4 mm, na to ugradite toplinsku ploču XPS ili čepastu foliju i zatrpajte šljunkom pa zemljom.
Prije svega potrebno je izvesti drenažu oko objekta.

mirko tušla / 1.6.2014. 11:47:13

Poštovani,
prije nešto više od godinu dana navučen je sep na vanjski zid kuće na moru.Sada je taj zid tako prljav i flekav,da je to strašno za vidjeti.Čime bi trebalo premazati sep (Vaš proizvod sepa) da se trajno uklone mrlje i prljavština i da zid trajno bude bijeli?
Hvala

ODGOVOR

SEP možete obojati MINERALKOLOR-om, ali prije bojanja poželjno je površinu isprati od prljavštine i soli koja se nakupila na fasadi.
Inače SEP nakon nanošenja treba hidrofobirati mineralnom i paropropusnom bojom MINERALKOLOR, pa se u tom slučaju pojava mrlja i prljanje smanjuje na minimum.

mira jerković / 31.5.2014. 21:13:14

Recite mi molim vas da li je neophodno tiplati EPS ako se ploče lijepe kako treba.Ne razbijamo li tiplama EPS i time samo nanosimo štetu cjelokupnoj toplinskoj izolaciji?

ODGOVOR

Dodatno pričvršćivanje nije neophodno, ali ovisno o opterećenju vjetrom, specifičnostima podloge i završne obrade, ETICS sustavi mogu se dodatno mehanički učvrstiti.
Mehaničko učvršćivanje pruža i dodatnu stabilnost u slučaju požara. Dodatnim mehaničkim učvršćivanjem ne uništavaju se ploče EPS-a i cjelokupna toplinska svojstva.