Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Jelena / 9.3.2011 16:04

Treba da adaptiram podrumske prostorije. Izbila je vlaga. Interesuje me najbolji nacin za njenu sanaciju.

ODGOVOR

"Preporučamo otkop oko objekta, izvedbu vertikalne hidroizolacije zidova ispod razine tla, te drenažu oko objekta. Unutarnje zidove preporučamo ožbukati visokoparopropusnim sustavom materijala SANISIL ŠPRIC, SANISIL H, FINA ŽBUKA F 900. Detalje primjene možete naći u tehničkim uputama navedenih materijala dostupnim na našoj web stranici ."

ivan / 25.3.2011 20:42

Poštovani,

u postupku sam renoviranja kupaonice. Prije postavljanja keramičkih pločica trebao bih popuniti instalacijske kanale(vodovod, kanalizacija)i izravnanati pod. Zidovi su od siporeksa i blokova (ožbukani vapneno-cementnom žbukom). Molim Vas preporuku, koje proizvode koristiti za pripremu površina za postavljanje pločica.
Hvala unaprijed!

ODGOVOR

Pod izravnajte CEMENTNIM ESTRIHOM 20 u minimalnoj debljini od 4 cm. Nakon sušenja estriha keramiku lijepite na pod i zid koristeći ljepilo TERATEKT F, a sljubnice fugirajte s TERAFIL F.

Boris S / 2.3.2011 12:32

Želim skinuti staru hirofu i nakon toga fasadu obojiti.
Koje radnje i materijale savjetujete?

ODGOVOR

"Postojeću HIROFU potrebno je mahnički odstraniti u potpunosti, te čitavu površinu temeljiti oprati mini-wash-em. Nakon najmanje dva dana sušenja, po potrebi površinu obraditi FINOM ŽBUKOM F 900 uz prethodno impregniranje podloge vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om. Za završnu obradu preporučamo akrilatnu boju TERATON V ili silikonsku boju SILIKONKOLOR.
Detalje primjene možete naći u tehničkim uputama na našoj
web stranici ."

Danijel Krevatin / 2.3.2011 11:22

Živim u staroj kamenoj kući, zidovi 60cm stara fasada na rupe kroz koje se voda skuplja nakon kiše. Koji tip fasade izvesti kako bih dobio toplinsku izolaciju i zaštitu od kiše? Da li trebaju nekakvi dodatni premazi na kamen prije fasade? Hvala

ODGOVOR

ODGOVOR 1:
Iz vašeg upita nije vidljivo da li su vanjski kameni zidovi obrađeni žbukom ili ne. Molimo detaljinij opis „.fasade na rupe“..

DOPUNA UPITA:
Žbuka preko kamenog zida, a pod rupe podrazumjevam oštećenu žbuku

ODGOVOR 2:
Toplinsku zaštitu preporučamo izvesti povezanim sustavom za vanjsku toplinsku izolaciju s mineralnom vunom sa završnom obradom SILIKONSKOM ŽBUKOM Z. Prethodno je potrebno izvesti poravnanje „.krpanje“. postojeće žbuke vapneno-cementnom žbukom VC 50.

vedran mrvica / 2.3.2011 20:12

Poštovani,
U ponudi unutarnjih žbuka za porobetone u Vašj ponudi sam pronašao GV-10, GV-10G i tankoslojnu žbuku za porobetone. Spremam se na unutarnje žbukanje ytong zidova te Vas molim za savjet pri odabiru odgovarajuće žbuke (suhi prostori).
U kupaonici sam mislio primjeniti VC40.
Hvala

ODGOVOR

preporučamo TANKOSLOJNU ŽBUKU ZA POROBETONE, uz obvezno impregniranje podloge vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om

Stefica / 28.2.2011 16:48

Unutrašlji zidovi su presvučeni sepom (puc) koji je grube površine kako i s čim to izravnati da bi se dobio ravan zid

ODGOVOR

Postojeći SEP, ukoliko nije naknadno bojan unutrašnjim bojama, preporučamo temeljito otprašiti, impregnirati vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM neposredno prije obrade TERANILOM, u dvije do tri ruke. Ukoliko je SEP već ličen potrebno je površinu prije čišćenja „.otvoriti“. žičanim četkama. Ukoliko je površina SEP-a pregruba preporučamo nanošenje sloja žbuke VC 40 u debljini min 10 mm.

Ivan Martinčić dipl.ing.el. / 26.2.2011 21:42

Poštovani!
Obitelj moje supruge u Pagu posjeduje kuću, uz obalu, kojoj je prije 40- tak godina obnovljena fasada,i to na cementnoj ili veoma čvrstoj produžnoj žbuci nanesen je teraplast. Danas je vide sitnije pukotine ,mjestimično oljušten teraplast, mjestimično ispran. Molim savjet kakoobnoviti fasadu.Pored fasadnog platna nužno je obnoviti betonski vjenac , koji je mjestimično otkrhnut sve do armature. Napominjem da se radi o kući starijoj od 100 godina, istina adaptiranoj 30-tih godina 20-tog stoljeća. Molim savjet i za vijenac.
Zahvaljujem

ODGOVOR

preporučamo sanaciju pročelja kako slijedi :
- postojeći TERAPLAST u potpunosti odstraniti s podloge (zagrijati, da „.omekša“. te mehanički odstraniti lopaticom ili gleterom.
- čitavu površinu temeljito oprati vodom pod tlakom
- nakon sušenja (min. 2 dana) podlogu impregnirati KONTAKT GRUNDOM
- cijelu površinu pročelja pregletati TERATERMO GLETOM
- ZAVRŠNA OBRADA : akrilatna žbuke TERAKRIL ili SILIKONSKA ŽBUKA.

Krpanje betonskog vijenca izvesti REPARATURNIM MORTOM G uz prethodno čišćenje i zaštitu armature.

saša romanić / 24.2.2011 15:43

lijep pozdrav...
imam pitanje u vezi izolacije vertikalnih betonskih stupova,greda,odnosno horizontalnih betonskih ukrućenja(greda).?Recite mi sa kojim sredstvom napravim izolaciju prije žbukanja vapneno-cementnom žbukom?Sa čim bi bilo dobro premazati,da kasnije ne bi probijala vlaga.Govorim o unutarnjem dijelu kuće.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru...

ODGOVOR

Unutarnje betonske površine prije žbukanja vapneno-cementnom žbukom (VC 40) potrebno je obraditi CEMENTNIM ŠPRICOM 2 EKSTRA.

Branislav Kragulj / 17.2.2011 6:17

Ovih dana renoviram kucu na moru i po ugovoru stavio sam termoizolaciju (stiropor 8 cm). Zelio bih da odaberem boju Fasade i boju Sokla.
Po ugovoru ce se raditi Silikatna Fasada. Sokl je predvidjen da bude Teraplast.

Ja bih zelio da fasada bude u bijelom tonu a Sokl da bude nesto tamniji (na sivo ili braon). Boja prozora i skura je boja drveta (smeja)
Kada sam otisao na vasu stranicu gdje se kuca boji po zelji nisam bas bio zadovoljansa sa rezultatom. Napominjem da je boja crijepa standardna boja crijepa. Posto su radovi u toku koliko dugo treba da se ceka da se zavrsi Silikatna fasada nakon nabacivanja zice i premaza prije finalnog premaza. Neki dijelovi Sokla su stari temelji a neki dijelovi su novi, Koliko se minimalno mora cekati da se nabaci Tera plast.

Vezano za boje i moj predlozeni izbor da li mi mozete poslati e-mailom paletu boja (uvecanu)
Bijela boja fasade ne treba moze imati lagani ton zute ili sive ali gotovo neprimjetan.

Unaprijed hvala na pomoci

Branislav Kragulj
Calgary Canada

ODGOVOR

"Izvedba završno dekorativne žbuke na izvedeni toplinski sustav je minimalno nakon 7-10 dana s time da se podloga impregnira jedan dan prije obrade silikatnom žbukom. Za temelje gdje će se navlačiti TERAPLAST također je potrebno sušenje od minimalno 7-10 dana.
Na našoj web stranici web stranici možete vidjeti ton kartu završnih žbuka i premaza i tako se eventualno odlučiti za odabir boje no izgled ton karte može varirati od računala do računala zbog razlike u hardware-u računala.
"

Mirna Lazarić, Lovran / 16.2.2011 19:29

Prije otprilike 20 godina popločili smo dvorište sa tlakovcima (boja betona). S vremenom oni su potamjeli i poružnili. Probali smo ih prat sa mini-wašem ali onda nam sav pijesak izađe van . Da li postoji neko sredstvo s čim ih se može osvježiti.

ODGOVOR

"Mi u svom proizvodnom programu nemamo sredstvo kojim možete tzv. ""osvježiti"" opločnike.
Prema nakim informacijama u trgovačkim centrima kao što su BAUHAUS i BAUMAX ima velik broj sredstava kojima se mogu održavati betonski opločnici pa slobodno provjerite samo obratite pozornost da sredstvo nije previše agresivno da ne dođe do ljuštenja betona."