Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

silvana b / 25.9.2013. 18:51:38

Cijela fasada kuće je davno navučena kuliom-kameno zrno, koje smo natrag par godina prepiturali fasadnom bojom jer je djelovalo prljavo.Sada bismo oko cijele kuće , samo do visine jedan metar od tla navukli neku od pvc zrnastih smjesa. u boji.Molimo šta predlažete i da li moramo oprati fasadnu boju u tom dijelu'

ODGOVOR

Ovisno s kojom vrstom fasadne boje je obojan kulir, potrebno je boju što više mehanički ostrugati sa kulira.
Nakon pranja vodom pod pritiskom potrebno je površinu pregletati SAMOTERM GLET-om te nakon sušenja nanijeti impregnaciju i TERAPLAST prema izboru iz naše ton karte.

Marina Lončarić / 25.9.2013. 17:07:00

Poštovani.
Želimo postaviti toplinsku izolaciju na kuću sagrađenu 1960.
Kuća nema toplinsku izolaciju, a postojeća fasada je SEP star 20 godina. Kako u prizemlju imam dosta problema sa vlagom (plijesanj uglavnom ispod stropa ali i napuhavanje žbuke pri podu naročito na zidovima gdje je lošija cirkulacija zraka) zanima me koje mi materijale preporučate. Naime čitala sam da je paropropusnost materijala veoma bitna te da akrilatni premazi nisu paropropusni dok mi majstor savjetuje baš akrilatni premaz kao najkvalitetniji. Molim vaš savjet.

ODGOVOR

Na objekat možete ugraditi toplinski sustav s pločama stiropra, ali prije morate riješiti problem vlage i plijesni.
Ako je žbuka u lošem stanju potrebno ju je skinuti do zida i spoj zida i poda premazati hidroizolacijskim premazom te nakon toga površine koje su se problematične ožbukati sanacijskom žbukom SANISIL H.
Na fasadnu površinu ugradite mineralnu žbuku SEP-Z 200 ili SILIKATNU.
AKRILATNU žbuku ne preporučamo na površinama gdje postoji problem s valgom.

vladimir vicković / 25.9.2013. 16:13:06

e-mailom 23.09.2013.poslaosam vam pitanje za savjet kako obnoviti šeranu fasadu.Nažalost još nisam dobio odgovor tevas ponovno molim da midadete savjet.

ODGOVOR

Ako je šerana fasada zdrava i nigdje se ne odvaja potrebno ju je samo osvježiti fasadnom bojom.
Ako na fasadi postoji zaraza mikroorganizmima potrebno je površinu tretirati fungicidnim sredstvom (TERACID) da se spriječi širenje zaraze. Prije bojanja fasadnu površinu treba oprati vodom pod pritiskom i očetkati mekim četkama da se skine prašina.
Nakone sušenja od mimnalno 2-3 dana po potrebi treba površinu tretirati TERACID-om i nakon 2 dana površinu obojati fasadnom bojom MINERALKOLOR u boji prema izboru iz naše ton karte.
Potrošnja boje za 2 premaza će biti cca 0,35-0,4 l/m2.
Ako je šerana fasada zdrava i nigdje se ne odvaja potrebno ju je samo osvježiti fasadnom bojom.
Ako na fasadi postoji zaraza mikroorganizmima potrebno je površinu tretirati fungicidnim sredstvom (TERACID) da se spriječi širenje zaraze. Prije bojanja fasadnu površinu treba oprati vodom pod pritiskom i očetkati mekim četkama da se skine prašina.
Nakone sušenja od mimnalno 2-3 dana po potrebi treba površinu tretirati TERACID-om i nakon 2 dana površinu obojati fasadnom bojom MINERALKOLOR u boji prema izboru iz naše ton karte.
Potrošnja boje za 2 premaza će biti cca 0,35-0,4 l/m2.

Goran S / 25.9.2013. 15:10:16

Poštovani,

postavio bih betonske opločnike na postojeću betonsku površinu. Pošto je beton loše kvalitete, po vašim odgovrima na ostala pitanja, postavio bih 5 cm dolomita i na njih bih postavio opločnike.
Imam nekoliko dilema pa bih vas zamolio za pomoć:
1. Zanima me da li trebam raditi kakvu drenažu, jer ako kao podlogu imam beton, dolomit, opločnik, i sve omeđeno sa betonskim rubnjakom, voda ne može nigdje otjecati.
2. Koliko kvadrata bi pokrila jedna vreća od 1500 kg (ako je debljina sloja 5cm)?
3. Kolika je razlika u nosivosti opločnika 6 cm i 8 cm ili konkretno da li opločnici od 8cm i postavljeni kako je gore opisano mogu podnijeti da preko njih prelazi kamion kiper sa cca 9m3 pijeska/zemlje?

Zahvaljujem unaprijed.

S poštovanjem,
Goran

ODGOVOR

Na gotovu betonsku površinu sada je teško izvesti drenažu, drenaža se izvodi prije ugradnje betona tj.prilagode se svi padovi i onda se izvede AB ploča.
Voda koja uđe kroz opločnike, pijesak i rubnjaka naći se svoj put da ode tj. proći će kroz sve slojeve.
Jedan big bag dovoljan je za cca 30m2. Opločnici debljine 6 i 8 cm mogu podnijeti teška opterećenja vozila kao što je kamion.

Darko dreznjak / 25.9.2013. 13:53:27

vanjski zid vikendice bi htio ofarbati u bijeloj boji, na istom je odradjena tkz fina obrada, sta mi je najbolje koristitri, da li je potrebno stavljati impregnaciju.

hvala

ODGOVOR

Ako se radi o prvom bojanju podlogu bi bilo dobro impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM neposredno prije bojanja.
Fasadnu površinu obojite bojom TERATON V u boji prema izboru iz naše ton karte.

Aleksander Recer / 25.9.2013. 9:18:22

Na 30 g. staroj kući unutarnji zidovi su bili u tapetama, stropovi u drvenim oblogama. Poslije skidanja tapeta izravnajuća je masa djelimice ili u cijelini otpala a stropovi su samo ožbukani bez završne izravnajuće mase. Kako sanirati zidove i strop, koje bi na kraju želio obojati unutarnjom bojom. Površina ca 300 m2.

ODGOVOR

prije nanošenja novog sloja gleta potrebno je površine očistiti od stare izravnavajuće mase, a prije nanošenja TERANILA podlogu je potrebno impregnirati KONTAKTGRUNDOM ukoliko su u pitanju slaboupojne betonske podloge, a ostale podloge potrebno je impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM. Kao završno dekorativnu boju možete koristiti TERAPOL

Vjekoslav Suk / 24.9.2013. 22:24:10

Dali na termožbuku ( Samoborka) mogu lijepiti dekor kamen? Visina zida je 5 metara a debljina žbuke je 5 cm, ( vanjska)? Može li izdržati opterećenje , da se s vremenom ne odlijepi od žbuke?

ODGOVOR

Na termožbuku ne može se lijepiti dekorativni kamen.

PS. Ostavili ste nam neispravnu email adresu pa vam odgovor nismo mogli poslati tim putem.

enver karic / 24.9.2013. 20:53:55

lijep pozdrav naime ja sam vam prije nekog vremena postavio pitanje o sanaciji betonskog zida koji se korupa ,medjutim odustao sam od toga sada zelim da taj zid oblozim kamenom (prirodnim)rezanim znam da trebam skinuti beton koji se korupa znam da trebam skinuti farbu(boju) znam takodje da trebam nanijeti impregnaciju naime htio sam da pitam kakvo ljepilo upotrijebiti za lijepljenje i koju vrstu fug mase vidio sam da imate takove proizvode znam da imate vase proizvode u DUGAmravici doboj jug pa eto ako bi mi nesto o tome objasnili recimo cijene tih ljepila i fug mase po kg.ili po kvadratnom metru neki mi govore ma moze to pijesak i ciment ,medjutim ja vise vjerujem necemu sto je ispitano i kvalitetno hvala!!!!

ODGOVOR

nakon skidanja svih dijelova koji se odvajaju i skidanja boje, kamen na zid možete lijepiti fleksibilnim ljepilom TERATEKT FLEKS, a kao masu za fugiranje možemo Vam preporučiti TERAFIL FLEKS, samo je potrebno obratiti pozornost na širinu fuga.
Samoborkine materijale u BiH možete potražiti kod trgovca S-PRODUKT.

Sabina Magličić / 24.9.2013. 12:51:53

Došli smo u kuću gdje je renovirana kupaonica,no nema kade nego su pločice sa odvodom(sifonom)pošto je to potpuno novo...ali saznali smo da ispod pločica nema hidroizolacije...bojimo se s vremenom propusta vode ispod pločica...čime ih možemo ipregnirati da bi pločice i fuge bile vodonepropusne.Nadam se vašem brzom odgovoru.Hvala.

ODGOVOR

Samoborka u svojoj ponudi nema materijale s kojima biste mogli dodatno hidrofobirati fuge i keramičke pločice, no možemo vam predložiti da na postojeće keramičke pločice nanesete dvokomponentnu polimer cementnu hidroizolaciju HIDROPROTEKT DUOELASTIK ia zatim fleksibilnim ljepilom TERATEKT FLEKS lijepite pločice na novo nanesenu hidroizolaciju.

Stevo Takac / 24.9.2013. 12:12:58

Dobar dan, zanima me cime moram premazati zidnu podlogu prije nanosenja mozaik u zrncima tzv. kulir za unutrasnje zidove.

ODGOVOR

prije nanošenja TERAPLASTA podlogu je potrebno impregnirati MINERALKVARC GRUND OBOJENIM 65.