Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Bruno Pavlić / 7.1.2014. 14:21:34

Poštovani,

molim Vas za informaciju zasto se završna obrada unutarnjim premazom nakon gletanja teranilom moze raditi tek nakon 10 do 14 dana.
kako stoji u vašoj brošuri za teranil.

unaprijed hvala

LP

ODGOVOR

Poštovani,
Teranil je materijal na bazi vapna i potreban je određen vremenski period da vapno odradi, zbog toga se preporuča završna obrada nakon 10-14 dana

Mario Movre / 6.1.2014. 22:01:55

Sa cime naljepiti komad gips ploce (knauf) na zid od klasicne vapneno cementne zbuke. Sa cime to sve skupa gletati. Radi se o obradi spaleta prozora s unutarnje strane.

ODGOVOR

Knauf ploče možete lijepiti našim ljepilom za gips ploče GIPSOTEKT, a gletanje gipsanih ploča možete izvesti s TERANIL-om.

Blaž Milas / 5.1.2014. 12:59:25

Poštovani,
kojim vašim proizvodom, koji u sastavu ima PERLIT, bih mogao izravnati betonsku podlogu u prizemlju.Naime,u prostoriji 4 x 5 m podloga ima kosinu od cca 4 cm.Kako zbog niske visine do stropa (cca 205 cm) nesmijem betonsku podlogu podebljavati a htio bih ju izravnati materijalom koji bi mi odmah služio i kao termoizolacija poda.Kao završni sloj planiram staviti laminat.
S poštovanjem,Blaž Milas 091 527 44 22

ODGOVOR

Samoborka d.d. u svojoj ponudi proizvoda za podove između ostalog nudi i TERATERMO ESTRIH – gotovi suhi materijal za izvedbu vezanog estriha za toplinsku izolaciju podova. Izvodi se u debljinama 4-5 cm i primjenjuje se prvenstveno na podovima gdje nema dovoljne visine za izvedbu klasičnog plivajućeg estriha.

Obzirom na vaš zahtjev za izvedbom laganog estriha i istoovremenim izravnavanje podloge, te potrebnim većim debljinama (minimalna debljina 3 cm – maksimalna 7 cm) preporučamo izvedbu laganog betona.
U našoj ponudu ne postoji gotovi proizvod koji bi odgovarao traženim zahtjevima.

Ukoliko nije prihvatljiva minimalna debljina estriha od 3 cm preporučamo primjenu masa za izravnavanje podova, ali u tom slučaju nije moguće izvesti i toplinsku izolaciju poda.

Domagoj Matoić / 4.1.2014. 20:21:44

Pozdrav, što sve treba nanijeti na površinu da bi mogli nanijeti Teraplast.

ODGOVOR

Teraplast se nanosi na prethodno izravnatu podlogu, a prije samog njegovog nanošenja potrebno je impregnirati podlogu MINERALKVARC GRUND OBOJENIM.

Emir Čeliković / 31.12.2013. 19:57:16

Štovani,
imam fasadu klasično ožbukanu (prije par godina) početno sa cementnom žbukom (cement:vapno:nula 1:0,5:3,5) i završno sa finom žbukom (cement:nula 1:1,5), a dijelom i obojanu sa fasadnom bojom-Fasadex mislim (ne znam koji je to brand).
Postoje mini pukotine maks. širine 0,5-1mm.
Namjeravam staviti staklenu mrežicu jer me je strah od prodora vlage kroz pukotine i novu fasadnu boju.
Molim lijepo za pomoć i savjet koja masa je najprikladnija kao međusloj između fine žbuke i/ili fasadne boje i staklene mrežice i finalno nove fasadne boje?
Trebam li impregnaciju i između kojih slojeva?

Dobivao sam kontradiktorne informacije od izvođača i trgovaca, pa molim za info iz prve ruke.
Naime, strah me je da odabirom krive komponente vremenom novi slojevi izgube prionljivost i sl.

Hvala lijepa!

ODGOVOR

U koliko ste bojali Fasadexom potrebno je prvo provjeriti prionjivost novog sloja na postojeću boju. Ako je boja neupojna potrebno je boju mehanički ostrugati do fine žbuke, a ako je površina upojna potrebno je površinu „prešmirglati“.
Nakon skidanja boje površinu treba dobro oprati vodom pod pritiskom, a mekim četkama skinuti svu prašinu te obavezno sušiti 2-3 dana prije početka gletanja.
Podlogu prije gletanja treba impregnirati KONTAKT GRUND-om dan ranije, te drugi dan nanositi univerzalnu mineralnu masu za izravnavanje i saniranje TOP WHITE u debljini cca 3-4 mm , u koju se može utisnuti staklena mrežica PRIMAFAS 160. Masa se može nanositi do maksimalne debljine 10 mm.
Nakon sušenja od minimalno 14 dana može se bojati fasadnom bojom prema izboru ( mineralna, silikatna, akrilatna, silikonska boja).

Tomislav Šunjić / 30.12.2013. 13:30:02

Pozdrav
za potrebe polaganje kabela između dva objekta (dijelom zelena površina, dijelom prometnica) razmatramo koristiti montažne zdence MZ D0, MZ D1. U neke zdence bi stavili dio el. opreme pa nas zanima kako spriječiti ulazak vode u zdence tj.
- da li voda u zdence može ući kroz spojeve između uvodnih ploča i zdenca, uvodnih ploča i cijevi (kako spriječiti)
- da li voda u prometnici voda može ući kroz poklopac (kako spriječiti)
- da li preporučate napraviti rupu na dnu zdenca s drenažom (da se voda ne zadržava u zdencu ako eventualno dođe)
- uglavnom koja je Vaša preporuka za sprječavanje zadržavanja vode u zdencu (izolacija, rupa na dnu za drenažu ili ne korištenje zdenaca za smještaj dijela opreme)

ODGOVOR

Betonski montažni zdenci nisu deklarirani kao vodonepropusni te kao takovi nisu pogodni za smještaj električne opreme.

Ivan Jamičić / 28.12.2013. 22:04:40

sa kojim materijalima krpati i izravnavati zidne i podne površine nakon postavljanja instalacija u kupaonici i prije postavljanja pločica i koji su materijali najbolji za brzu daljnju obradu

ODGOVOR

Krpanje i izravnavanje ožbukanih zidova u kupaonici u debljinama do max 2 cm prije oblaganja keramikom preporučamo izvesti vapneno-cementnu žbuku s ubrzanim vezivanjem VC RAPID. Polaganje keramičke obloge moguće je nakon 7 dana.
Za izravnavanje podova preporučamo TERANEKS RAPID. Podnu keramiku moguće je polagati nakon 24 sata. Detalje primjene možete naći na tehničkim uputama navedenih proizvoda.

Lea Gizdić / 26.12.2013. 18:57:12

Poštovani,
na kuću staru 40ak godina prije 8 god nadograđen je dio da bi se proširio stan u prizemlju,i sada duž kraće stranice pojavila se pukotina na sredini plafona ( iznad je otvorena terasa) koji je napravljen od AB ploče, postavljena je hidro i toplinska izolacija, estrih, ljepilo, pločice. Zanima me kako sanirati tu pukotinu jer je nedavno počela kapati i voda?
Unaprijed hvala na odgovoru

ODGOVOR

Iz vašeg upita nije jasno da li je do pojave pukotine došlo na spoju dograđenog i starog dijela ili na sredini stropa dograđenog dijela, pa stoga nije moguće dati precizniji odgovor i prijedlog sanacije. Obzirom da je došlo do procurijevanja preporučamo očevid na objektu potencijalnog izvođača radova kako bi se utvrdilo stvarno stanje.

Milka Klanac / 25.12.2013. 11:07:02

Poštovani,
Uz kuću imamo zatvorenu verandu (plastični prozor i alu vrata, ne grije se jer nemamo centralno) koja je natkrivena betonskom pločom na koju su polijepljene pločice. Od početka ove zime jedan vanjski ćošak verande je mokar ali baš mokar cijelom svojom dužinom. Nije nam jasno zbog čega jer ništa se nije promijenilo u odnosu na prethodne godine kada je veranda bila suha.Možete li nam reći čime da tretiramo zid, šta da radimo?
Unaprijed hvala.

ODGOVOR

U svom upitu niste naveli da li je na betonskoj ploči prije polaganja keramike izvedena i horizontalna hidroizolacija, te kako je riješen sustav odvodnje oborinske vode. Ukoliko se prostor zatvorene verande ne grije, možemo pretpostaviti da je nije riječ o kondenzacijskoj vlazi već o prodoru vode uslijed neizvedene ili nepravilno izvedene hidro-izolacije. Ukoliko ste u mogućnosti molim proslijedite nam fotografiju na kojoj je vidljiv opisani problem, kako bi vam mogli dati prijedlog sanacije.

Sandra Rok / 19.12.2013. 11:29:23

Poštovani,

fugirali su mi pločice u kupaoni Terafil F-om sive boje. Molila bih Vas, čime da očistim kadu na kojoj su ostale sive mrlje od fugir mase I da li je uopće moguće vratiti kadu u prijašnje stanje?

Unaprijed zahvaljujem,

ODGOVOR

Tragove TERAFILA možete pokušati ukloniti blagim sredstvima za čišćenje, kako ne bi oštetili kadu.