Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Ante Brkić / 14.10.2010 14:52

Stanujem u neboderu starom 40 godina i morao sam staru trokrilnu (3,6m x 1,4m) prozorsku drveninu (jelovina) zamjeniti plastičnim prozorima prije godinu dana.Montažer je učvrstio prozore dugim vijcima za beton a razmak do zidova (1,5cm do 3cm) zapunio je pur pjenom.Zbog povečane kiše ove godine sada prije dva tjedna mi je probila voda uz plastiku.Profil zida iz vana prema nutra izgleda ovako: gruba zrnata žbuka 3 do 4 mm-beton cca 18 cm-oko6 cm stiropora-gips 8 cm.Postoječu pur pjenu moram očistiti sa vanjske i unutarnje strane u dubinu predpostavljam oko 3cm.Pitanje koje postavljam Vama je s kojom masom zapuniti s vanjske strane a s čime sa unutarnje strane kako bi spoj bio vodonepropusni.Vanjsku i unutarnju stranu bih morao obojati bijelom fasadnom bojom a unutarnju sa unutarnjom bojom koja ne bi imala u sudaru sa gipsom promjenu boje ili fleke.Opis je malo duži jer na 80 stranica nisam pronašao puni odgovor.
Unaprijed zahvaljujem.
S poštovanjem

ODGOVOR

Pjenu kojom su fiksirani prozori potrebno je odrezati tj. očistit u ravnini stolarije. S unutarnje strane možda najbolje je krpati knauf pločama, dok s vanjske strane pregletati REPARATURNIM MORT-om i obojati bijelom TERATON V bojom.
Vodonepropusni spoj nije moguće izvesti na način na koji ste ugradili stolariju. U pravilu je montažer stolarije trebao nakon ugradnje nove stolarije napraviti krpanje otvora. Kod spoja dva materijala nije moguće izbjeći razliku u boji kako u vanjskim tako i u unutarnjim radovima

VALTER PERIĆ / 13.10.2010 17:12

da li je riskantno da mi majstor žbuka oko 20 m2 sa termožbukom pošto je kuća u gorju i noćne temperature su već blizu 0 stupnjeva i što se može dogoditi? hvala

ODGOVOR

Nanošenje bilo kakave žbuke pri temperaturama koje su ispod +5°c nije dozvoljeno, tako da se prilikom izvođenja radova mora paziti na dnevnu i noćnu temperaturu.
Nakon nanašanja žbuke temperatura nebi smjela biti ispod 5°c da ne dođe do smrzavanja žbuke koja kasnije može rezultirati odvajanjem žbuke.
Ako je moguće pričekati bolje vrijeme ili proljeće.

katarina medic / 11.10.2010 13:24

zanima me razlog prljavih fleka ispod klupčica tj.da li odabirom akrilne ili silikatne žbuke to možemo spriječiti

ODGOVOR

Odabir akrilatne ili silikatne žbuke nema veze s pojavom fleka ispod klupčica. Prilikom ugradbe klupčica potrebno je obratiti pažnju na pravilnu ugradnju, silikoniziranje spojeva i spriječavanje zacurijevanja.

boris matković / 11.10.2010 12:14

Poštovani!
Namjeravam obnoviti fasadu staru dvadeset šest godina izrađenu od Hirofe. Na nekoliko mjesta je pocrnila a na nekoliko je i isprana. Želim to učiniti ponovno sa Hirofom.Možda imate sugestiju kako tehnički to najispravnije izvesti.Podloga je u dobrom stanju. Sa štovanjem!

ODGOVOR

ako je HIROFA zdrava potrebno je skinuti tzv. vrhove HIROFE, površinu dobro oprati vodom pod pritiskom i očetkati četkama da se skine prašina i prljavština, impregnirati podlogu UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDom i ponovno nanijeti tj. pošpricati HIROFU.
Ako je crnilo na fasadi uzrokovano pojavom mikroorganizama potrebno je prije nanošenja novog sloja HIROFE tretitrati površinu algicidnim sredstvom za spriječavanje razvoja plijesni i gljivica.

Morana Dogan / 9.10.2010 18:31

Poštovani,

Imam nikad ožbukani 13 godina star vanjski zid od cigle, površine oko 9m2. Koji cementni špric i koju vanjsku podložnu žbuku mi preporučujete obzirom da je u pitanju povišeno prizemlje (cca 80 cm)na Trešnjevki. Razmatram i opciju termo žbuke.
Drugo je stari zid (građeno 1928.g.) na kojem je oštećenje žbuke oko 1,5 m2 do cigle, želim to popraviti. Nije u pitanju vlaga, vjerojatno stara žbuka koja se pri radovima oko prozora odronila i oštećenje se ne povećava dalje već godinama. (ne znam točno kad je i kako to oštećenje nastalo).

Pretpostavljam da bi oba zida mogla rješavati s istim materijalima, cementnim špricom i vanjskom podložnom žbukom, te završnim slojem na proljeće. Molim vaše preporuke za odabir proizvoda i njihove preporučene količine.
Unaprijed hvala i lijepi pozdrav,
Morana

ODGOVOR

Neožbukani zid prizemlja možete ožbukati ili SOKL ili VC 50 žbukom uz prethodno obrađenu podlogu CEMENTNIM ŠPRICOM 4.
Krpanje žbuke izvedite žbukom VC 50. Potrebno je cijeli površinu ožbukanih zidova prefilcati žbukom F900 ili pregeltati TERATERMO GLETOM te završno obraditi dekorativnom žbukom.
Potrošnja žbuke je cca 14 km/m2 za 1 cm debljine.

nadagerovac / 12.10.2010 11:06

Poštovani,
Ne znam dali je moje pitanje u vašoj nadležnosti pa vas lijepo molim ako je odgovor.
Ove godine radila sam fasadu na kući, gornji dio toplinska izolacoja ( stiropor), donji dio koji je zidan ciglom klasična. U donjem dijelu nitko ne stanuje. Sada po hladnijem vremenu primjetila sam da su svi prozori s unutrašnje strane orošeni što prije nisam primjetila. Zanima me dali je uzrok možda u fasadi ( silikatna i akrilna ) te ako jest kako to spriječiti.

ODGOVOR

Uzrok pojave orošavanja je definitivno u toplinskoj izolaciji jer dio koji je izveden klasičnmom žbukom nije toplinski izoloran te se javlja razlika u temperaturi između vanjskog i unutarnjeg prostora, a uz to prostor nije ni grijan. Potrebno je i donji dio ili grijati ili toplinski izolirati kao i gornji dio kuće da se spriječi orošavanje.
Odabir završne žbuke nema utjecaj na pojavu kondenzata.

Ivan Srnojević / 6.10.2010 12:13

Na stari beton (ograda je u pitanju) navukli smo građevinsko ljepilo i doveli ogradu u red(poravnali je i to).Sada smo se odlučili navući preko toga terplast iz vašeg asortimana pa me zanima dali bi trebalo staviti kakvu impregnaciju prije toga i što preporučate po vašem iskustvu budući se radi o vanjskoj ogradi (dvorišnoj) koja je kroz cijelu godinu u doticaju sa vodom (kiša,snijeg...),sunce itd.

ODGOVOR

Najmanje dan prije nanošenja TERAPLASTA potrebno je podlogu impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM.

Napominjemo da TERAPLAST nije pogodan za obradu površina koje nemaju vertikalnu hidroizolaciju ispod razine tla, kao ni za obradu horizontalnih površina.

Ukoliko su na horizontalne površine ograde postavljene klupčice sa kvalitetno izvedenom okapnicom TERAPLAST možete nanijeti na vertiklane površine ogradnog zida.

Trajnost TERAPLASTA na tako izvedenim površinama nije moguće procijeniti.

DRAGUTIN Kokot / 6.10.2010 16:57

Poštovani,na vanjskoj fasadi zazidao sam novom ciglom otvor garažnih vrata.Kako je taj novi zid upušten samo 1 cm u odnosu na ravninu fasade teško bih uspio sa klasičnom fasadom. Pitanje glasi:Trebam li ciglu nečim premazati, kako bih nalijepio mrežicu (koje ljepilo?)pogletao,te na to nanio sep? Zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

Preporučamo žbukanje površine sa vapneno cementnom žbukom VC 50 u sloju minimalne debljine 1 cm.

Damir Kappel / 4.10.2010 14:27

Poštovani, podovi u kući mi se razlikuju u visini tj. pod u hodniku je oko 1cm vislji od podova u ostalim sobama. prije postavljanja parketa htio bi to sve izravnati kako ne bi bilo vidljivog prelaza / pragova iz soba u hodnik. pretpostavljam da mi treba: BRZOVEZNI REPARATURNI MORT MS 0-0,5? Možete li mi reći koliko mi treba kg za cca 32m2 i koliko bi me to ukupno koštalo.

ODGOVOR

za izravnavanje neravnina poda u debljini do 1 cm preporučamo TERANEKS DEBELOSLOJNI ili BRZOVEZNI TERANEKS.

DEBELOSLOJNI TERANEKS
vrijeme sušenja prije polaganja parketa : min 28 dana
potrošnja : 16 kg/m2 za debljinu 1 cm
potrebna količina : 500 kg
cijena : 4,77 kn/kg

BRZOVEZNI TERANEKS
vrijeme sušenja prije polaganja parketa : min 10 dana
potrošnja : 15 kg/m2 za debljinu 1 cm
potrebna količina : 475 kg
cijena : 5,93 kn/kg

Mario Divić / 4.10.2010 9:54

poštovani,
napravio sam stiropol fasadu na objektu. predstoji grundirati površinu i navuću AKRILAT ILI SILIKAT. po vašem mišljenju koja je bolja za područje Dalmatinske zagore ili u čemu je razlika. srdačan pozdrav uz zahvalu,
Mario Divić,IMotski

ODGOVOR

"Za vaše klimatsko područje preporučamo primjenu akrilatne završne žbuke TERAKRIL ili SILIKONSKU ŽBUKU, zbog njihove visoke vodoodbojnosti.

Također odgovore na više sličnih pitanja korisnika možete jednostavno naći i na našim web stranicama koristeći Tražilicu (""Traži"" u gornjem desnom uglu naših web stranica) gdje upišete traženi pojam ili više njih, npr.:
fasada akrilat silikat
ili
akrilat silikat razlika
i Tražilica će vam vratiti odgovor u kojim se sve proizvodima tražena riječ pojavljuje, ali isto tako sva pitanja i odgovore koji sadrže traženi pojam (ili pojmove) na koje možete kliknuti kako bi vidjeli relevantne odgovore naših tehnologa.
Dakle, u vašem slučaju jedan od ponuđenih odgovora bi bio i ovaj ."