Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Tea / 16.6.2010 9:07

Htjeli bi na vanjske stepenice staviti prani kulir. Sada su plocice premazane betosanom, pa me zanima s cime da ih premazemo prije stavljanja kulira

ODGOVOR

Boju koja je na stepenicama potrebno je mehanički odstraniti prije izvedbe pranog kulira.
Impregnacija prije stavljanja tj.izvedbe pranog kulira nije potrebna.
Ručni kulir izvodi se direktno na podlogu.
Samoborka d.d. ne proizvodi kulir za izvedbe pranog kulira.

Tomislav Šimunčić / 15.6.2010 10:06

Planiram teraplast staviti na vanjsku stranu vrtnog roštilja. Iznutra na ložište će se staviti šamotna cigla.
Da li tu može biti problema oko temperature?
Hvala unaprijed na odgovoru

ODGOVOR

"TERAPLAST ne preporučamo nanositi na zidne površine na kojima se razvija temperatura viša od 50oC.
Na višim temperaturama TERAPLAST ""omekša"" i podložan je mahaničkim oštećenjima, kao i ""puzanju"" s podloge.

"

nadagerovac / 11.6.2010 13:11

Molim vas za odgovor dali se gips ploče mogu gletovati i koji materijal preporučujete.
Dali je potrebna kakva impregnacija. Dali će nakon gletovanja dolaziti do pucanja zidova.

ODGOVOR

Gips ploče možete gletati TERANIL-om. Podlogu impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om razrijeđenim u omjeru 1:2 s vodom, neposredno prije izvođenja radova.
Pojava pucanja ploča nakon gletanja nema, neovisno o tome kako su ploče postavljene: direktno ljepljenjem na zid ili na profile.
Ipak, savjetujemo vam da konzultirati Knauf oko način postave ploča i završne obrade.

Samir Kerenovic / 9.6.2010 21:57

Postovani,
radim na projektu rekonstrukcije stare kamene kuće. Molim vas da mi pomognete oko zaštite i hidroizolacje zidova. Kamene zidove ne mogu izolirati s vanjske strane pa mi preporučite materijale koje bih mogao koristiti za pripremu površine i hidroizolaciju s unutarnje strane.
Hvala unaprijed

ODGOVOR

Samoborka d.d. nije proizvođač hidroizolacijskih materijala pa vam preporučamo da se za primjenske savjete oko izvedbe hidroizolacije obratite nekom od proizvođača te vrste materijala. Nakon izvedbe hidroizolacije s unutarnje strane objekta možemo vam preporučuit naše podložne ili sanacijske žbuke kojim ćete ožbukati kuću.

Nenad Ivan Plenković, dipl. ing. el. / 9.6.2010 11:40

Adaptiram staru kamenu kuću izgrađenu 1897. g. u Dalmaciji. Čime da fugiram vanjske zidove odnosno fasadu objekta? Zidovi su od poluobrađenog kamena. Fuge su širine 2 do 6 cm. Poželjna boja siva (boja cementa). Potrebno je sprijećiti prodor vlage od kiše u zidove a omogućiti isušivanje kapilarne vlage budući zidovi nisu hidroizolirani od temelja.
molim odgovor na E-mail.
Pozdra i hvala.

ODGOVOR

Za fugiranje kamenog ziđa preporučamo MORT ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE. Ukoliko je riječ o vanjskim zidovima koje želite dodatno zaštititi, to možete učiniti premazivanjem površina vodom razrijeđenim SILIKOSAM KONCENTRATOM. Sve detalje primjene navedenih materijala možete naći na našoj web stranici.

Ivana Škrabalo / 7.6.2010 16:52

Poštovani,
zanima me da li je moguće primijeniti fasadni sustav Kombiterm na dašćanu podlogu kuće drvene okvirne konstrukcije. I da li je moguće u tom sustavu koristiti građevinsku ploču kao Drvolit.
Hvala.

ODGOVOR

Za primjenu sustava KOMBITERM tj. troslojnih laganih građevinskih ploča proizvođača Varping, Novolit ili sl., najbolje bi bilo da se obratite samom proiozvođaču ploča jer imaju više saznanja primjene njihovih ploča na drvenu konstrukciju.

katarina medic / 7.6.2010 11:43

Radi se nova fasada na kući blizu mora.Zanima me vaš savjet za završni sloj(akril ili silikat).Fasada je od stiropora debljine 5cm.

ODGOVOR

"Htio bih vam napomenuti da često odgovori na pitanja korisnika već postoje na našim web stranicama s obzirom da korisnici često postavljaju ista ili slična pitanja.
Tako npr. pod Tražilicom (""Traži"" u gornjem desnom uglu web stranica) upišete traženi pojam ili više njih, npr.:
fasada mora
i Tražilica će vam vratiti odgovor u kojim se sve proizvodima tražena riječ pojavljuje, ali isto tako sva pitanja i odgovore koji sadrže traženi pojam (ili pojmove) na koje možete kliknuti da bi vidjeli relevantne odgovore naših tehnologa.
Dakle, u vašem konkretnom slučaju OVDJE možete vidjeti odgovor na pitanje vrlo slično vašem (trenutno je ono treće od vrha u listi svih tražilicom nađenih odgovora) .
Istovremeno možete provjeriti i ostala slična pitanja i odgovore nađene tražilicom.
"

Vladimir Dobrić / 7.6.2010 9:32

U kući na tavanu (izgrađen je stan koji ima demit fasadu). Svi ostali katovi na jednoj fasadi ima žbuku staru 70 godina. Ove kiše u svibnju namočile su mi zidove ( na drugom katu) na kojima je ta fasada. Predloženo mi je da svoj dio fasade dam obraditi nekom tekućinom i da na nju stavim mrežicu utopljenu u ljepilo i onda pokrijem silikatnom bijelom žbukom zajedno s fasadom na trećem katu.Što mi vi predlažete i kako zaštititi prizemlje i I. etažu susjeda koji ne žele investirati u sanaciju jer njima trenutno ne curi. Planirao sam staviti iznad I. kata oluk s odvodom u kanalizaciju da prikupi vodu kaja se slijeva niz buduću silikatnu fasadu. što mislite o svemu tome. Unaprijed zahvaljujem na savjetima. Dobrić

ODGOVOR

U vašem upitu ima dosta nejasnoća te vas molimo da nam proslijedlte fotografije objekta da bi vam mogli dati konkretan odgovor.

Darko Šimunić / 6.6.2010 23:24

Poštovani!
Trenutno sam pred izradom fasade tipa TERMOZOL. Dosta sam čitao po forumima kao i preporuke raznih proizvođača materijala za stiropor fasade pa i Vaše savjete u vezi ljepljenja stiropora na zid. Svi preporučuju da se ljepilo na stiropor stavi okolo (po rubu) i tri do pet točaka u sredini. Kako pak imam priliku često razgovarati sa izvođačima fasada (majstorima), mogu reći da 80 % njih na stiropor stavlja samo točke ljepila i ne zatvara svaku ploču sa ljepilom kako se preporučuje, pa zrak iza svih ploča zapravo struji slobodno. Oni objašnjavaju da je tako bolje jer je zrak izolator bolji od ljepila, itd. Znam da to nije pravilno ali ne znam zbog čega i ne znam im proturječiti. Iznenađuje me da je toj teoriji sklona zaista velika većina majstora. Vjerujem da im je tako lakše raditi, ali vjerojatno takvim radom dolazi do štetnih posljedica. Da li možete objasniti kakvih, i kakvi se uopće procesi događaju u takvom zidu? Molim da to malo objasnite da bude i laicima shvatljivo, a opet dovoljno stručno da mi budući investitori u stiropor fasade možemo takvim majstorima protivrječiti. Unaprijed hvala!

ODGOVOR

Komentare raznih izvođača ne bismo komentirali, Na našoj web stranici prikazan je presjek, i komponente toplinskog sustava TERMOZOL prema pravilima struke i prema tim preporukama ga je potrebno potrebno ugraditi.
Za sve ostale eventualne varijacije izvedbe sustava ne odgovaramo.

DARIO ŠUTALO / 6.6.2010 20:58

Moze li se kulir bojati ?

ODGOVOR

Ako se kulir nalazi na soklu može se bojati fasadnom bojom TERATON V u dva premaza, bojom prema izboru iz naše ton karte, ali ga nije potrebno bojati već samo možda osvježiti silikonskom emulzijiom.
Ako je kulir dobro izveden šteta ga je prebojati fasadnom bojom jer sama izvedba kulira vrlo je ljepa ako je u kombinaciji nekoliko boja zrna.