Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

stenko dellorco / 24.4.2012 8:37

Da li postoji mogučnost bojanja opločnika pompej i sa kojom bojom

ODGOVOR

Opločnik POMPEJ možete obojati bojom za beton AKROTON, ali ćete time izgubiti karakteristiku opločnika, jer boja će „.zaliti“. teksturu opločnika.
Bojanje bojom za beton nije trajno rješenje jer se nakon nekog vremena ona može početi ljuštiti.

nada / 23.4.2012 13:34

Poštovani,
Puno hvala na dosadašnjim odgovorima. Molim za još jedan.
Naime, uložila sam prigovor na izradu fasade, točnije boju žbuke. Garancija istjeće 26. o4. 2012. godine ( datum da kanti sa žbukom ). Prigovor je poslan 11. 04. 2012. godine. Do sada nije izvršen uvid u stanje. Zanima me dali se nedostaci trebaju otkloniti to isteka garantnog roka ili je bitno da sam podnijela prigovor u roku, a nedostaci se mogu otkloniti i kasnije.

ODGOVOR

Ovisi što je navedeno u ugovoru o djelu i da li je za prigovor napisano u kojem vremenskom roku se prigovor rješava.
Svakako je dobro što se prigovor uložili prije isteka garantnog roka, jer u slučaju sudskog procesa vi ste prigovor uložili na vrijeme i imate pravo na nadoknadu štete tj.izvedbu fasade prema ugovoru.

Mario Movre / 23.4.2012 8:27

Poštovani,
radim novu fasadu preko postojeće hirofe. Na jednom dijelu bi išao toplinski sustav a na drugom bi samo preko hirofe prevukao sa akrilatnom žbukom. Molim Vas za savjet kakav je postupak, dali je potrebno prije staru fasadu čime premazivati i gletati i kako ljepiti toplinske ploče?

ODGOVOR

Tamo gdje je ugrađena HIROFA potrebno je vrhove skinuti i površinu pregletati ili TERATERMO GLET-om ili SAMOTERM GLET-om.
Tamo gdje ugrađujete toplinski sustav lijepite SAMOTERM-om, a gletajte SAMOTERM GLET-om.

Darko Juriša / 22.4.2012 14:13

"Poštovani ! Kuća je na moru.Na katu su kuće prije 30 god. stavljeni pregradni zidovi od tanke šuplje cigle, a nedavno je stavljena betonska deka.Neke su prostorije još tada ožbukane.Sada se još planira po tim zidovima staviti ""struja"" Molim Vas, kako najjednostavnije riješiti-završiti, gole i ožbukane zidove, te betonski plafon ? Hvala"

ODGOVOR

Pošto su zidovi bili godinama nezaštičeni i nije bilo AB ploče potrebno je sve zidove dobro osušiti od zaostale vlage.
Prije žbukanja potrebno je izmjeriti količinu vlage u zidovima i ako će vlaga biti manja od 8-10% možete ožbukati vapneno cementnom žbukom VC 40 u debljini do 2 cm.
AB ploču stropa ako je izvedena glatko možete samo pregletati s TERANIL-om EKSTRA ili BETONFIKS-om u sloju do 3-4 mm.
Nakon sušenja zidove pregletajte TERANIL-om ili TERANIL-om EKSTRA i obojite unutarnjom bojom TERAPOL prema izboru iz naše ton karte.

Dean Andačić / 19.4.2012 21:44

Poštovanje,imam izgrađenu obiteljsku kuču na području Pule.Zidovi su od cigle termoblok Porotherm 25 cm.Čime izvršiti unutarnje žbukanje s obzirom da će izvana doći demit fasada 10cm stiropor.Zahvaljujem

ODGOVOR

Unutarnje žbukanje izvedite gips vapnenom žbukom GV 10 ili vapneno cementnom žbukom VC 40, u debljini do 2 cm.

damir tafra / 18.4.2012 22:01

interesira me kakav materijal uporabiti za poravnavanje starih betonskih stepenica, znaci trebao bih preporuku za neki materijal za vanjske stepenice a da mogu poslije na taj materijal staviti plocice ili kamen? Dobio sam informaciju da je dobro koristiti zavrsni reparatturni mort pa vas pitam za savjet
unaprijed hvala

ODGOVOR

Za sanaciju tj. izravnavanje betonskih stepenica možete upotrijebiti REPARATURNI MORT.
Kada se REPARATURNIM MORT osuši kamen ili pločice lijepite fleksibilnim ljepilom TERATEKT FLEKS.

nada / 17.4.2012 10:20

Poštovani,

Molim vas kolika je garancija na toplinske fasade ( stiropor).

ODGOVOR

Garanciju na kvalitetu materijala daje proizvođač materijala i garancija je 2 godine, dok garanciju na kvalitetu izvedenih radova daje izvođač radova.
Ovisno o tome kako je sklopljen ugovor o djelu s izvođačem radova, u njemu bi trebao postojati članak o izvedenim radovima, garanciji i eventualnim prigovorima na kvalitetu radova.

ranko mrdjen / 16.4.2012 23:03

Poštovani,
Molim vas da mi objasnite razliku, odnosno koju bi ste završnu žbuku preporučuli i zašto? na zgradi u Puli, 5-katnica, gradnja 1970, obnova fasade upravo, stiodur 5 cm. Da li akrilnu ili silikatnu i zašto? Da li je to isto? Napominjem da se na sanaciju išlo radi izrazite vlage u stanovima. Zidovi su od šuplje opeke 30 cm i dotrajali akril premaz

ODGOVOR

Ako ugrađujete XPS ploče na zgradu upotrijebite akrilatnu žbuku TERAKRIL prema izboru granulacije, teksture i boje iz naše ton karte.
Razlika između silikata i akrilata je u sastavu žbuke - akrilat je na bazi akrilatne disperzije, dok silikat je na bazi vodenog stakla.
Prije početka sanacija potrebno bi bilo utvrditi kolika je količina vlage i u kojoj se mjeri prostire.
Ugradnja XPS ne preporuča se za izradu fasadne površine već za izradu podnožja

Krunoslav Rendulić / 16.4.2012 22:50

16.04.2012. Vir
Poštovani,
na objektu na otoku Viru,
strop terase, nosivi stupovi, bolte između stupova i zid prema kući
su strojno ožbukani cementno-vapnenom žbukom.
Ravna armirano-betonska ploča iznad terase (5m x 6m) bila je nepropustan strop 5 godina.
Armirano betonska ploča je tada propustila i u slijedeće 3 godine žbuka je propadala
i opadala.
Sada je već dvije godine krov nad cijelim objektom.
Dio žbuke koji se nije dobro držao je odstranjen i na tom dijelu
ulošci i gredice su zaštićeni slojem građevinskog ljepila.

Želio bih sada terasu urediti do završnog dekorativnog sloja.

Zamolio bih za savjet kako to učiniti:
1. Koji materijal koristiti za poboljšavanje spoja stare i nove žbuke ?
2. Kojim Vašim materijalom poravnati strop ?
3. Koje su vrste žbuka kao mogućnost za završni sloj dekorativne žbuke ?
4. Može li se umjesto završne žbuke bojati strop i zidovi ?


Hvala.

S poštovanjem,
Krunoslav Rendulić

ODGOVOR

Na tržištu nema materijala kojim možete učvrstit staru i novu žbuku.
Potrebno je postojeće loše dijelove žbuke skinuti do podloge i podlogu obraditi novom žbukom VC40 ili VC 50. Prije ugradnje žbuke potrebno je dan ranije nanijeti CEMENTNI ŠPRIC 4.
Nakon ugradnje i sušenja, žbuku obraditi TERANIL-om EKSTRA i prostor obojati unutarnjom bojom TERAPOL ili POLAKRIL u tonu prema izboru iz naše ton karte.
Na površinu obrađenu žbukom VC 40 može se nanijeti i mineralna žbuka SEP –. Z 200, slikatna ili akrilatna žbuka prema izboru, Podlogu je potrebno prije nanošenja završne žbuke impregnirati dan ranije.

Tomy / 16.4.2012 10:24

Poštovani !
Unutrašnjost stana je strojno ožbukana sa matreijalom od Samoborke.
Nakon postavljanja pločica na vertikalne zidove, cokle, pločice su nakon par mjeseci počele opadati.
Upotrebljeno je i obično ljepilo i fleksibilno ljepilo.
Što mi je činiti?
Čime ih sada zaljepiti, silikonom ili ...?

ODGOVOR

Odvajanje pločica od ljepila tj. površine na koju se lijepilo pojava je koja se gotovo nikada ne pojavljuje.
Naše ljepilo za keramiku izuzetne je kvalitete i do sada nikada nismo imali prigovor na ljepila koja god proizvodimo.
Potrebni su nam podaci s kojom vrstom žbuke je ožbukamo, koliko se žbuka sušila prije ugradnja pločica, koje ljepilo se koristilo za ljepljenje, da li je površina prije ljepljenja pločica impregnirana, da li se sve pločice odvajaju ili samo nekoliko, da li se odvaja ljepilo u cijelosti ili ostaje na pločici ili ožbukanoj površini.
Molimo vas detalje o izvedbi i ako ste u mogućnosti poslati nam slike da vidimo o čemu se radi da bi vam mogli dati konkretan odgovor.
---
Prema opisu najvjerojatnije je za sve prostore osim sanitarnih, korištena gipsana žbuka GV 10.Žbuka se prije ugradnje keramičkih pločica trebala grundirati KONTAKT GRUNDOM najmanje jedan dan ranije, to je deklarirano i u našoj tehničkoj uputi :jako upojne podloge (gipsane žbuke i ploče) impregnirati KONTAKT GRUNDOM najmanje 24 sata prije lijepljenja TERATEKTA.
Za impregniranje gipsanih žbuke prije ugradnje keramičkih pločica potrebno je koristiti KONTAKT GRUND i keramičke pločice lijepiti TERATEKT FLEKS ljepilom.
Što se triče tehničkih uputa MAPEI najbolje kontaktirati njihovog tehnologa koji će vam predložiti da li se navedeni proizvod može koristiti , ali prema opisu i namjeni mislim da ne bi smjelo biti nikakvih problema i da koristite njihov proizvod.