Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Petar Šustar / 29.11.2011 20:15

Pozdrav
u staroj kući preuređujem zidove, odnosno sa jednog zida skinuo sam staru žbuku i želio bih ostaviti taj zid kakav je, jer rađen u kamanu po starinski. ali ne bih želio ga fugirati nego ostaviti kakav je stvarno. Naime zanima me da li postoji neka impregnacija za taj kamen i staru žbuku da mi se ne bi desilo da mi stare fuge počinju nakon nekog vremen odpadati.
Srdačan pozdrav i hvala

ODGOVOR

Nakon skidanja žbuke kamen dobro oprati vodom pod pritiskom i očistit sve slabo držeće dijelove žbuka na fugama.
Ako se fuge ne očiste od stare žbuke bez obzira na silikoniziranje žbuka će se s vremenom ljuštiti. Ne postoji impregnacija koja će učvrstiti trošnu žbuku.
Nakon sušenja kamen impregnirati silikonskom emulzijom SILIKOSAM KONCENTRAT do zasićenja.

Damir Magaš / 28.11.2011 11:41

Poštovani,
imam 2 pitanja.

oko kuće imam postavljene tlakavce koje su radnici zaprljali fasadnim i keramičarskim vezivima.

1. Zanima me koji je najbolji na čin odstranjivanja tih mrlja?

2. U podrumu imam završen etrih tj. fini beton koji se intezivno praši. Zanima me čim bi trebalo premazat taj estrih da se prestane oprašivat (fina bijela prašina)?

Hvala

ODGOVOR

1. Za mrlje preostale nakon izvođenja keramičarskih radova ne postoji neko sredstvo za čišćenje već ih je potrebno pažljivo, da se ne ošteti površina opločnika, ukloniti žičanim četkama.
2. Ako se estrih ljušti najvjerojatnije mu je upitna čvrstoća, te je potrebno sve slabo držeće dijelove očistiti i provjeriti čvrstoću.
Ako je čvrstoća estriha u redu, treba ga pregletati REPARATURNIM MORT-om u debljini 3-4 mm ili nanijeti samonivelirajuću masu TERANEKS u debljini od 0-5 mm.
Nakon nanošenja mase podloga se može prebojiti bojom za beton AKROTON u boji prema izboru iz naše ton karte.

Veljko Matić / 26.11.2011 18:10

"Poštovani,
Imam natkrivenu, ali ne i zatvorenu terasu ispred stana (Rijeka) čiji je pod obložen brušenim pločama od kamena ""kanfanar"". S vremenom je, starenjem i djelovanjem sunca/kiše površina kamena izgubila je glatkoću i postala porozna. Pitanje: kojim sredstvom impregnirati kamen radi zaštite od sunca/kiše i daljnjeg propadanja? Hvala unaprijed! "

ODGOVOR

Za sanaciju postojećeg kamena možete koristit ili SILIKOSAM KONCENTRAT ili FIKSANIR. Namjena ovih proizvoda je sanacija vertikalnih površina, ali se mogu koristiti i za horizontalne podloge.

SILIKOSAM KONCENTRAT se koristi za impregnaciju, hidrofobiranje i učvršćivanje upojnih mineralnih građevinskih materijala kao što su: opeka, beton, kamen, bijela i obojena mineralna fasadna žbuka, plinobeton, crijep i premazi na bazi silikata.
Posebno je pogodan za zaštitu od prljavštine (čađa, smog). Brzo prodire u podlogu i postiže hidrofobni efekt.
Sprječava transport soli, alkalija i vode iz unutrašnjosti na površinu, otporan je na alkalije i koroziju. SASTAV: koncentrirana silikonska mikroemulzija.

FIKSANIR se koristi za restauraciju, učvršćivanje i konzerviranje građevinskih materijala: prirodni kamen, žbuke,opeka, crijep.
FIKSANIR penetrira duboko u podlogu, tvori mineralno vezivo koje je kompatibilno sa građevinskim materijalom, daje mu dugotrajnu otpornost na atmosferilije i zaprljanje, štiti od abrazije, korozije i morske soli.
SASTAV: ester silicijeve kiseline.

Dragan Kusturin / 26.11.2011 17:56

Poštovani!
Urđujem konobu da bude u starom stilu (samo kamene grote). Pošto u svim konobama rade fuge od finog pijeska i crnog cementa ,mene zanima dali mogu raditi fugu boje crvene zamlje a da pri tome imam cvrste fuge kako i kod obicnog betona?

hvala

ODGOVOR

Za fuge širine i dubine do 20 mm možete koristiti masu za fugiranje kamena i keramike TERAFIL G .
Boju birate prema našoj ton karti. Za fugiranje kamena možete koristiti i MORT ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE a koji može biti obojeni, crveni.
Mort za zidanje fasadne opeke proizvodi se isključivo prema narudžbi.

krešo zebec / 23.11.2011 18:40

Poštovani!Pitao bi Vas što bi bilo najbolje staviti na unutarnje zidove zbog topline,tj da bi bilo toplije u kući.Grijem se na centralno grijanje.Stavio bi samo na dva vanjska zida u dnevnoj sobi.U kuhinji imam lamperiju,u hodniku lamperiju i sve je dobro,Vlage nema.Spavam u dnevnoj sobi,a krevet mi je u samom ćošku ta dva zida, i jako mi je zima, i sve je hladno oko mene.Pa sam mislio ih nečim obložiti,ili maknuti krevet iz ćoška.Mislio sam staviti impregnirani stiropol 2cm i na njega mineralni sep.Molim Vas za odgovor.Hvala.

ODGOVOR

Preporučamo vam da s vanjske strane objekat toplinski izolirate ugradnjom toplinskog sustava - pločama stiropora u debljini 8 ili 10 cm.
S unutranje strane zida i samo na dva zida ugradnjom stiropora u debljini 2 cm nećete ništa riješiti. Hladnoća će vam i dalje biti prisutna.
Ako već želite iznutra izolirati preporučamo vam da unutarnji prostor izolirate ugradnjom knauf ploča s ispunom od staklene ili kamene vune, tako ćete dobiti i toplinsku i zvučnu izolaciju.

Tomislav Pavešić / 21.11.2011 13:18

Kako se skidaju mrlje od vina i soka sa teraplasta.
Srdačan pozdrav.

ODGOVOR

Sredstvo za skidanje mrlja s TERAPLASTa nemamo u svom prodajnom programu.
TERAPLAST možete očistiti upotrebom meke četke i blagog deterđenta za kućanstvo koji nisu na bazi otapala ili klora.
Nakon čišćenja s deterđentom TERAPLAST dobro isperite čistom vodom.
Postupak ponovite ako se radi i velikom zaprljanju.

mario erceg / 11.11.2011 16:18

postovani

molim vas da mi pomognete sa savjetom..
pojavile su mi se pukotine na unutarnjem zidu ( prvenstveno zbog vlage i promjene temperature ) sto mi je potrebno za popunjavanje tih pukotina i izravnavanje zida..

p.s
stavio sam knauf mrezicu i presao glet masom i nedugo medjutim ponovno su se procijepi poceli pojavljivati


da li postoji u ponudi neko gradjevisko ljepilo,da li pomaze u tom slucaju recimo lepilo za stiropor ili eki drugi materijal?! HVALA!

ODGOVOR

Ljepilom za stiropor nećete se riješiti pukotina. Najvjerojatnije je problem u debljini žbuke i kako je ona nanešena.
Vlaga i temperatura mogu biti djelomično uzrok pukotine.
Potrebno je znati kakve su pukotine, koliko se rasprostitru u dubinu i širinu, u kakvom je stanju postojeća žbuka, da li se odvaja od podloge, ljušti i slično.
Ako ste u mogućnosti poslikajte zidove te nam slike proslijedite na email da vam možemo konkretnije odgovoriti.

Rudof Cvek / 9.11.2011 20:00

"Poštovani,
zanima me da li mogu postaviti glazuru (estrih) na temeljnu (podnu) betonsku ploču izbetoniranu prije 15 dana.
U tehničkim specifikacijama za Vaš cementni ""estrih 12"" kaže da podloge moraju biti čiste, čvrste, suhe ..
Deka koja je izbetonirana prije 15 dana je čista i čvrsta, ali nažalost nije još u potpunosti suha.
Da li savjetujete postavljenje estriha na tako ""frišku"" deku ili čekamo proljeće.

Hvala na odgovoru,

Lp,

Rudolf"

ODGOVOR

Ako se radi o unutarnjim prostorima, glazuru na AB ploču možete ugraditi nakon 28 dana, zbog postizanja deklarirane čvrstoće same AB ploče i zbog sve zaostale vlage koja je u betonskoj ploči.
Vlaga u betonu mora biti što niža prije ugradnje estriha. Sva zaostala vlaga može kasnije štetno djelovati na završnu obradu podova - pogotovo ako će se ugrađivati drvena obloga poda.

Miko Dan / 9.11.2011 10:32

"Poštovani, imam garažu u kojoj su svi zidovi kao i pod te strop od sirovog betona. Kako su takve podloge teške za čišćenje trebao bi neko jednostavo rješenje da se zidovi ""učvrste"" i da se mogu lakše održavati. Hvala"

ODGOVOR

Ako čvrstoća betonskih zidova nije dobra bilo koja obrada zidova neće biti dugotrajna.
Ako su betonski zidovi i pod dobre kvalitete tj. ne ljušte se, pregletajte ih REPARATURNIM MORTom F u debljini 2-3 mm. Prije ugradnje REPARATURNOG MORTa površinu impregnirajte UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDom neposredno prije izvedbe. Nakon sušenja REPARTURNOG MORTa, zidove i pod možete prebojiti bojom za beton, AKROTON, prema izboru iz naše ton karte.

Ivica Starčević / 7.11.2011 19:17

poštovani,zanima me koliko akrilna žbuka u kantama može dugo biti u toploj prostoriji a da ne propadne.unaprijed hvala na odgovoru

ODGOVOR

Samoborka d.d. garantira za TERAKRIL žbuke godinu dana pri skladištenju u zatvorenoj ambalaži, na temperaturi 5-30 C.