Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

J Š / 29.4.2006 19:04

"Terasu ispred kuće na moru želim opločiti novim pločama ""PARMA"" i ""PADOVA"", u rasporedu šahovskih polja. Sada je na tom mjestu nepripremljena zemljana podloga. Koji je najbolji način pripreme podloge i polaganja ploča?"

ODGOVOR

Da riješite odvodnju potrebno je pripremiti podlogu, drenažni sloj šljunka granulacije od 16-32 mm i dobro izravnati, te nasipati sloj kamenog agregata od 2-4 mm u d=5 cm i izravnati.

Željene ploče koje ste kupili možete postavljati u podlogu od:
a) MRŠAVOG BETONA
Podlogu izvesti u padu, ploče postavljati sa fugama ili bez, a fuge ispuniti smjesom sitnog pjeska i tekućeg bitumena.

b) U PIJESAK
Pijesak mora biti prirodno vlažan zbog omogućavanja ravnomjernog zbijanja. Odmah nakon polaganja ploča, razdjelnice (fuge) sa ispunjavaju suhim pjeskom do 1/3 visine, a ostatak bitumenom.

M B / 27.4.2006 11:22

Može li se Hirofa nanositi na demit fasadu (završenu - izgletanu preko mrežice) kao završni dio fasade?
Isto me zanima i za nanošenje Teraplasta V.

ODGOVOR

Hirofu kao završni sloj na termosol samoborka sustav toplinske zaštite ne možete nanositi.
Kao završni sloj koristite mineralne(SEP+ mineralkolor), silikatne ili akrilatne žbuke u boji po izboru i željenoj teksturi.
Teraplast vam kao završni sloj fasade ne preporučamo već kao oblogu sokla, lođa, vijenaca istaka i sl. Odaberite jednu od tri ponuđene završno dekorativne žbuke uz odgovarajuću impregnaciju.

A Š / 26.4.2006 18:36

POŠTOVANI
ULAZ U DVORIŠTE I OKO KUĆE NAPRAVIO SAM OD BETONA I SADA BIH ŽELIO TO NEKAKO ULJEPŠATI ,ALI NE SA PLOČICAMA ILI NEČIM SLIČNO,PA ME ZANIMA DALI U VAŠEM ASORTIMANU POSTOJI NEŠTO ILI JE JEDINO RJEŠENJE KULIR ,TAE DALI POSTOJI KULIR U BOJI.


UNAPRJED SE ZAHVALJUJEM.

ODGOVOR

Vašu površinu možete popločiti sa kulir pločama dim. 40x40x3,8cm sa raznim kombinacijama zrna te u tri izvedbe zrna prane, pjeskarene ili brušene.
Ako imate visinu koju želite popločiti od 6 ili 8 cm možete odabrati opločnike u nekoliko vrsta oblika i boja po izboru.

T J / 26.4.2006 17:31

Postovani

Primijetio sam da u Vasoj ponudi ima mnogo vrsta zbuka za unutarnje ozbukavanje stambenog prostora...
Posto je gradjeno sa Porotherm ciglom, koju od tih zbuka mi preporucate da bi se jos vise poboljsala izolacijska svojstva zida!?

ODGOVOR

Pošto ste objekat zidali porotherm opekom preporučamo vam žbukanje svih prostorija osim sanitanih sa GV10 (gipsano- vapnenim) žbukom koju možete nanositi strojno ili ručno. Za sanitarne prostorije preporučamo vam VC40 (vapneno- cementnu)žbuku. GV10 potrošnja 12kg/m2, cijena 1,16kn/kg, vreće 40kg. VC40 potrošnja 14kg/m2, cijena 0,87kn/kg, vreće 40kg.

M A / 24.4.2006 7:44

Postovani,
Imam problema sa salitrom do visine 1m nakon cega ide horizontalna izolacija. Do te visine sam obio staru zbuku, pospricao s sanisil antisol, pa sanisil spric i zavrsio s sanisil H. Zanima me da li smijem sada preko toga navuci edelputz 2mm (baumit) i cime poslije obojiti zid?
Srdacan pozdrav

ODGOVOR

Za završnu obradu sanacijskih žbuka visoke paropropusnosti, kao što je naš proizvod SANISIL H, preporučamo koristiti upravo mineralne završno dekorativne žbuke na pr. SEP Z 200 (sastavom i teksturom odgovara Baumitovom edelputzu). SEP Z 200 preporučamo, 3-5 dana nakon nanošenja, prebojati MINERALKOLOROM u istom tonu kako bi se ujednačila boja ali i dodatno smanjila površinska vodoupojnost završnog sloja.
SANISIL H žbuku moguće je i obraditi FINOM ŽBUKOM F 900 i obojiti SILIKATKOLOROM.

d / 23.4.2006 20:27

postovani
sa kojim proizvodom obojiti
TERAPLAST US završnu žbuku ?
koje su boje zrnca u S200 ?
gdje se mogu pronaci kodovi tj. šifre po kojima bi znali koje je boje proizvod , jer u centru (P) gdje smo namjeravali kupiti prodavaci su potpuno neobavjesteni.
hvala na odgovoru

ODGOVOR

Primjena TERAPLASTA V ili U, akrilatnih završnih žbuka, (različite kombinacije prirodnog zrna u boji u akrilatnom vezivu) daje zidovima prepoznatljiv i dekorativni izgled.
TERAPLAST U-S 200 sadrži samo bijela zrna veličine 0,8 mm.
Za naknadno bojenje površina obrađenih TERAPLASTOM preporučamo akrilatnu boju TERATON V.
Oznake vrste TERAPLASTA možete pronaći na poleđini ton karte.

t b / 11.4.2006 18:13

molim Vas da mi odgovorite koje su žbuke bolje što se tiče vodoodbojnosti silikatne ili akrilatne? i da li ih je i na koji način moiguće nanositi na stare fasade tip SEP.

ODGOVOR

Što se tiće vodoodbojnosti bolje su akrilatne žbuke tipa TERAKRIL. Nije preporučljivo nanašati novu akrilatnu žbuku na postojeći SEP. Preporučamo , ako je struktura SEP-a u redu, postojeći SEP obojati MINERALKOLOROM u boji po izboru.

D P / 18.4.2006 15:11

Postovani,imao sam priliku u jednom Poljskom specijalizi-
ranom listu Murator naici na jednu vrstu premaza koja se koristi za stare terase,ste-penista itd pa me zanima da
li i Vi u Vasem proizvodno programu imate nesto slicno.
Pretpostavljam da bi premaz trebao biti kao prvo vodootporan i kao drugo otpo-
ran na habanje.
Pozdrav,Pelosa

ODGOVOR

U svom upitu niste naveli o kakvoj vrsti premaza se radi odnosno koja je njegova namjena (dekorativni premaz . hidroizolacijski premaz ili dr.).
Stoga Vas molimo da nam dostavite svoj broj telefona ili se obratite nama na tel : 01 / 33 22 830, 33 22 831, 33 22 882.

A U / 18.4.2006 17:15

Nisam zadovoljan bojom postojeće fasade. Radi se o toplinskoj fasadi sa polistirenom i završnom akrilatnom žbukom. Koji premaz upotrijebiti za bojanje fasade?

ODGOVOR

Za bojenje akrilatnih završnih žbuka preporučamo akrilatnu završno dekorativnu boju TERATON V.
TERATON V nanosi se na očišćenu i otprašenu površinu u dva naliča, četkom ili valjkom.
Cijena TERATONA V ovisi i odabranom tonu iz ton karte AKRILATNE ŽBUKE I PREMAZI.

A / 4.4.2006 8:54

U uputama za cementne špriceve naznačeno je da se produžne žbuke nanose na špric star minimalno 1 do 3 dana.Budući da produžnu žbuku namjeravam nanositi na špric nakon mjesec do dva,moje je pitanje koliko dugo cementni špric zadržava kvalitetu kao podloga za produžnu žbuku? Drugo pitanje je da li Samoborka na području Splita ima svoju trgovinu budući da se inače u trgovinama građevinskog materijala može pronaći tek manji dio Vašeg proizvodnog programa predstavljenog na ovim stranicama.Unaprijed hvala.

ODGOVOR

Ukoliko se CEMENTNI ŠPRIC nanese prema uputi proizvoča i pravilima struke (priprema podloge, vremenski uvjeti i dr.) može odstajati mjesec dana prije nanošenja podložnih produžnih žbuka. Samoborka d.d. Samobor, na području Splita nema svoju trgovinu (maloprodaja) ali se možete slobodno obratiti u Samoborku Split d.o.o. u Muću (tel 021/ 652 105) i kolege će vas rado uputiti na vama najbližu trgovinu građevinskih materijala.