Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

R H / 28.1.2010 14:00

Poštovanje! Želio bih prebojati staru fasadu od SEP-a, staru 7g. Fasada je u dobrom stanju. Što mi preporučate?
2. Kojim bojama obojiti štuka
ture unutar objekta?
Hvala unaprijed!

ODGOVOR

SEP je potrebno oprati s vodom pod pritiskom i očetkati od prljavštine. Zatim suhu površinu prebojite fasadnom bojom MINERALKOLOR-om u dva premaza u boji po izboru iz naše ton karte.
Štukature u unutrašnjosti objekta obojite unutarnjom bojom TERAPOL ili POLAKRIL po izboriu iz naše ton karte.

I M / 25.1.2010 22:03

Molim Vas savjet da li su bolje odvodne cijevi - niskošumne ili obične odvodne cijevi koje se navodno mogu izolirati i o kakvoj se izolaciji radi? Radi se o postavljanju odvodnih cijevi u same pregradne zidove te nam je zbog toga potrebno spriječiti šumove u cijevi s gornjih etaža.

ODGOVOR

Samoborka d.d. ne proizvodi takove cijevi, pa vam na vaše pitanje ne možemo ponuditi odgovor.

S K / 29.1.2010 9:35

Poštovani
rekonstruiramo kupolu crkve u Dubrovniku.Kupola je građena od kamena, žbukana s vanjske strane a preko drvenog roštilja je zakačen pokrov od olovnog lima. Saniranu žbuku bi smo premazali hidroizolacijskim vodonepropusnim a paropropusnimpa materijalom.
Što nam predlažete uzevši u obzir podlogu na koju bi se nanosila hidroizolacija te olovni pokrov na drvenim letvama?
Srdačan pozdrav.
Sanja Krželj dipl. ing.arh.
Zavod za obnovu Dubrovnika

ODGOVOR

Iz našeg proizvodnog programa preporučamo vam da žbuku koju ste sanirali samo premažete, silikonizirate SILIKOSAM KONCENTRAT-om, silikonskom emulzijom. Hidroizolacijski premaz, HIDROIZOLACIJSKA ŽBUKA, koji imamo u našoj ponudi nije za primjenu na žbuku već direktno na podlogu - kamen, opeka ili beton.
Molimo vas, da nam ako ste u mogućnosti proslijedite slike kupole i crkve emailom da vidimo o kakvom se objektu radi, načinu sanacije te vam onda možemo nešto konkretnije ponuditi proizvode iz našeg programa.
Prijedlog vam dajemo samo na osnovu vašeg upita, te se ograđujemo eventualno od neadekvatnog rješenja.

S G / 25.1.2010 11:12

Poštovani!

Fasada kuće je klasično ožbukana i navučen SEP. Obzirom da navedeno ne pruža dovoljnu termoizolacijsku zaštitu, nemjeravamo staviti izolaciju polisitirenom (stiroporom). Pitanje:
- dali je potrebno, prije postavljanja termofasade, skinuti postojeću ili se može termofasada postaviti na postojeći SEP.
Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru!

ODGOVOR

"Ako je žbuka na fasadnim zidovima zdrava - čvrsta, možete izvesti TERMOZOL fasadni sustav na postojeću žbuku. Prije postavljanja - ljepljenja polistiren ploča potrebno je postojeću fasadu oprati vodom pod pritiskom. Preporučzjemo upotrijebiti više pričvrsnica - tipli (10 kom /m2, odnosno 5 kom po ploči kao u TERMOVOL fasadnom sustavu). Pri radu se treba pridržavati važećih normi za fasaderske radove i uputa Samoborke"

F M / 17.1.2010 22:48

Uredjujem prostoriju u staroj kamenoj kuci velicine cca. 20 m2, visina 250cm).
Obzirom na kosinu moram izlivelirati pod (u visini od 2-12 cm. Ispod betonskog poda (cca. 20cm debljine) se nalazi cisterna za(pitku) vodu, zanima me neko rjesenje hidro i termo izolacije poda, na kojeg imam namjeru postaviti laminat.

Molim za savjet. hvala!

ODGOVOR

Raspoloživa visina, odnosno minimalna visina od 2 cm, nije dostatna za izvedbu toplinske izolacije.
Na izvedenu hidroizolaciju preporučamo primijeniti CEMENTNI ESTRIH 20.

I T / 17.1.2010 1:38

Poštovani:
Kuća je urađena prije 30 godina, vanjski zidovi su debljine 20 cm,(puna opeka),fasada je s bijelim teraplastom. Sada bih trebao preko toga uraditi termo fasadu.
1. što treba napraviti, treba li inpregnacija?
2.Zidovi na kojima ostaje teraplast, može li se obnoviti novim nanosom teraplasta, što treba napraviti prije novog premaza teraplasta.
HVALA

ODGOVOR

"Za izvedbu toplinske izolacije na postojećoj ""fasadi"" preporučamo primjenu povezanog sustava za vanjsku toplinsku izolaciju TERMOZOL s pločama ekspandiranog polistirena debljine 8 cm.

Ukoliko je postojeći završni sloj zdrav i dobre prionjovosti na podlogu, prije ljepljenja ploča preporučamo površinu ""otvoriti"" ili naštokati, oprati mini-washom te impregnirati KONTAKT GRUNDOM. Zaljepljenje ploče OBAVEZNO dodatno mehanički pričvrstiti pričvrsnicama najmanje dužine debljina ploče + debljina postojeće žbuke + 6 cm, sa min. 4 kom/m2.

Na postojeći TERAPLAST možete nanijeti novi sloj uz impregniranje podloge MINERALKVARC GRUNDOM. Podlogu prije obavezno treba oprati vodom."

M V / 16.1.2010 13:41

poštovani,
Namjeravam bojiti postojeću fasadu(sep 7mm). Zanima me cijena i potrebna količina Vaše boje (ton 3081 iz on-line bojenja objekta) za 250 m2 te karkteristike iste, i dali takva uopće zadovoljava potrebe bojanja sepa 7mm? Imate li možda bolji savjet za bojenje ovakve vrste sepa sa nekom od Vaših boja?

ODGOVOR

Traženi ton - 3081 iz Samoborkine ton karte POGLED U BOJU može se dobiti isključivo u akrilatnoj fasadnoj boji TERATON V koju možete primjeniti za bojenje postojećeg SEP-a. Cijena navedene boje je 44,20 kn/l. Obzirom na izrazito grubu teksturu potrošnja boje biti će nešto veća - 0,4-0,45 l/m2 za dva naliča.

Postojeći SEP prije bojenja treba obavezno oprati vodom pod tlakom, te neposredno prije nanošenja TERATONA impregnirati vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM.

R D / 14.1.2010 13:28

Poštovani,
Imam adaptiranu kuću na Lošinju. U potkrovlju se nalaze dvije sobe. Cigla,špric, greza i fina žbuka izvana i iznutra te betonski krov. Fasada oličena. Nema izolacije. Zidovi i plafon u sobama su hladni a mjerač vlage u ovim zimskim mjesecima pokazuje iznad 85% vlage. U kutovima se pojavljuju gljivice. Pogotovo iza namještaja. Pretpostavljam da se radi o kondenzatu. Molim Vas za savjet za unutrašnju izolaciju. Max 2-3 cm debljine. Unaprijed zahvaljujem na savjetu

ODGOVOR

Problemi koje opisujete posljedica su nedostatne toplinske izolacije vanjskih zidova. U pravilu, toplinska izolacija izvodi se s vanjske strane primjenom povezanih sustava za vanjsku toplinsku izolaciju ili toplinskih žbuka.

Kao alternativno rješenje preporučamo izvedbu toplinske izolacije primjenom TERMOZOL SUSTAVA s pločama debljine 3 cm s unutarnje strane ili oblogu gips-kartonskim pločama, uz ispunu toplinsko izolacijskim materijalom debljine 3 cm. Svakako je potrebno izolirati i strop.

A / 12.1.2010 22:32


Moja kuća je u Dalmaciji.Zidovi su od blok opeke debljine 30 cm.Već sedam godina na njoj je cementni špric.Želio bih napraviti fasadu u SEP-u koji je što otporniji na kišu, pa vas molim za savjet.Koliko slojeva, i čega,treba nanijeti da bi fasada bila završena?
Koliko bi,po Vašoj procjeni,trebao iznositi jedan metar kvadratni takove fasade?

ODGOVOR

Da bi nanijeli završno - dekorativni fasadni sloj SEP potrebno je izvršiti određene predradnje, pa Vam predlažemo varijante :

1. Fasadni sustav TERMOZOL - s toplinskom izolacijom fasadnih zidova
2. Klasično žbukanje (novi CEMENTNI ŠPRIC i podložna žbuka VC - 50 (d=1,5 cm)

U oba sustava završni fasadni dekorativni sloj može biti SEP dodatno obojan egalizacijskom bojom MINERALKOLOR (struktura i nijansa boje SEP-a, kao i MINERALKOLORA su po izboru iz naše ton karte) .

Cijena TERMOZOL fasadnog sustava sa završnom fasadnom žbukom (materijal, izrada, skela) je cca 230 - 250 kn/m2 , a klasična izrada je cca 170 - 200 kn/m2 .

Z M / 12.1.2010 19:00

Dobro veče!
Način izmjere i obračuna kod samoterm fasade (odbijanje otvora po veličini, npr. prozora)?
Hvala

ODGOVOR

"Obračun svih građevinskih radova vrši se prema važećoj Knjizi Građevinskih normi za pojedine građevinske radove.
Mislim da je ono što vas zanima već odgovoreno u ovom pitanju ."