Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Z M / 1.1.2010 1:52

Na poslovnoj zgradi u Zadru na Relji na fasadi su izbile gljivice na zavrsnoj fasadi..pitanje 1.koji je razlog ? 2. Kolika je garancija fasadnih zavrsnih Silikatnih tj akrilnih Zbuka ..?
3.navedite mi cijenu materijala fasade stiropol 5 cm Komplet .
Pozdrav Zeljko Zadar.

ODGOVOR

Pojava gljivica moguća je pojava na svim podlogama pa tako i na fasadnoj završnoj žbuci. Razvoj gljivica može biti uzrokovan raznim faktorima: klima, globalno zatopljenje, kisele kiše, veća količina oborina, nepravilnost u načinu gradnje (građevinske i konstrukcijske prirode), vlaga ili sl.
Pretpostavljamo da su se gljivice pojavle na sjevernoj strani objekta koji je najviše izložen vlazi ili je podloga prilikom izvedbe možda bila zaražena te su se gljivice naknadno proširile. Garancija na kvalitetu proizvoda je 2 (dvije) godine.
Cijena toplinskog sustava 5 cm ovisi o odabiru završne žbuke te iznosi cca 100(mineralnio završni sloj) do 130 kn/m2 (akrilatni ili silikatni završni sloj) samo materijal. Da bi vam nešto konkretnije mogli odgovoriti molimo vas da nam pošaljete slike objekta, informacije o orijentaciji, toplinskoj izolaciji objekta, vrsti žbuke koju ste koristili prilikom izvedbe objekta, vrijeme izvedbe i sl.

B B / 28.12.2009 10:42

Poštovani,
molim Vas za savjet u vezi slijedećeg:
Namjeravam staviti neku od izolacijskih žbuka sad na proljeće. Kuća je sagrađena 1986 god i nema nikakvu žbuku izvana, građena je sa blokovima 29x19x19 pa me zanima šta preporučujete kao najbolju izolaciju.
Kuća je u selu kraj Virovitice. Dimenzije su 10,5 x 11 metara, samo prizemlje i tavanske prostorije.Temelji su visoki 80 cm. Kuća je na osami tako da je dosta vjetrovito.

Da li ići sa termožbukom ili sa stiroporom? Bitna mi je kvaliteta i postojanost.

Da li je žbuka sa stiroporom otporna na neke lakše udarce, npr. klinci s loptom..

Kuća je opremljena s klima uređajima i centralnim grijanjem 35 kW.

Unaprijed hvala,

Boško.

P.S. imate li u blizini Virovitice prodajno mjesto ili predstavnika?

ODGOVOR

Preporučamo vam objekat toplinski zaštititi toplinskim sustavom sa stiroporom d=8 ili 10 cm, te završnom obradom akrilatnom žbukom prema izboru iz naše ton karte. Temelj kuće obložite ekstrudiranim polistirenom uz završnu obradu TERAPLASTom prema izboru iz naše ton karte.
Ako se toplinski sustav izvede prema propisu proizvođača s dovoljnom debljinom armiranog sloja mogućnost oštećenja je mala ili minimalna.
Nemamo niti prodajno mjesto niti predstavnika no naše materijale možete potražiti kod svih bolje opskrbljenih trgovina građevinskim materijalom.

k / 24.12.2009 13:58

nisam stigao nanijeti drugi sloj teraplasta s pa pitam dal mogu na proljeće i dal treba impregnacija

ODGOVOR

Drugi sloj TERAPLASTA, možete nanijeti na postojeći TERAPLAST i slijedeće godine. Impregnacija nije potrebna. Površina mora biti suha i čista (ako treba oprati površinu tada je ostavite jedan dan da se prosuši) .

A T / 23.12.2009 15:07

Fasada,klasična produžna žbuka. Završni sloj obrađen sa SEP godine 1988. Zanima me kako financijski meni prihvatljivo osvježiti fasadu na postojeće slojeve i kojim materijalom? Molim Vašu preporuku.

ODGOVOR

SEP obnovite i osvježite slojem fasadne boje MINERALKOLOR, bijeli ili u boji prema izboru iz naše ton karte. SEP oprati vodom pod pritiskom, očetkati mekim četkama da se skine površinski sloj prljavštine, površinu osušiti nekoliko dana prije bojanja i prebojati MINERALKORom u dva premaza.
Impregnacija nije potrebna već se boja nanosi direktno na SEP.
Potrošnja boje je 0,35 l/m2 u dva premaza.

S / 22.12.2009 13:07

Poštovani!
Kuća mi je 200 m2 vanjske površine zidova prosječne debljine oko 30 cm. Nedavno postavljeno centralno grijanje zbog ne postojanja toplinske izolacije ne daju učinka i teško ili nikako ne zagrijava unutarnje prostorije, a na južnim unutarnjim zidovim su se pojavile gljivice i vlaga. Na proljeće imam namjeru postavljati toplinsku izolaciju na vanjskim zidovima. Zanima me koja bi izolacija bolje pristajala takvim zidovima, termo žbuka ili stiropor ploče i koja debljina posebice termo žbuke ukoliko je ona prikladnija.

ODGOVOR

Obzirom na debljinu vanjskog zida (pretpostavljamo da je u pitanju blok opeka) preporučamo povezani sustav za vanjsku toplinsku izolaciju TERMOZOL sa pločama ekspandiranog polistirena minimalne debljine 6 cm, ukoliko su AB dijelovi konstrukcije dodatno izolirani, odnosno mi 8 cm ukoliko nisu.
Detalje izvdebe možete naći na našoj web stranici www.samoborka.hr.

D L / 22.12.2009 11:32

Pojavljuju mi se gljivice na zidu dječje sobe(unutarnja strana zida).Kuća je građena od kamena i nije izolirana izvana.Uočio sam pojavu kondenzacije na zidu.
Molio bih vas pomoć koji vaš proizvod upotrijebiti i na koji način.Problem bi pokušao riješiti iznutra.U budućnosti kuća će se izvana izolirati i požbukati.
Hvala na odgovoru.
D.Lazarević

ODGOVOR

Problem kondenzacije riješit ćete toplinskom izolacijom vanjskih zidova. Kako istu planirate izvesti, preporučamo s unutarnjih zidova odstraniti postojeće slojeve boje i gleta, površinu temeljito otprašiti i tretirati biocidnim sredstvom TERACID koje će uništiti postojeće spore mikroorganizama u podlozi. Tako tretiranu površinu po potrebi pregletati i obojati bojom s fungicidnim dodatakom koji će spriječiti ponovni razvoj plijesni.

J H / 22.12.2009 10:21

Lijepo molim savjet, kuća je bez fasade (u budučnosti namjeravamo staviti striropor min.5cm) pošto imamO problema sa gljivicama -dali bi pomoglo da se iz unutarnje strane zida na sjevernoj strani stavi stiropor (cca 2 ili 3 cm) i recimo- zagleta.

ODGOVOR

Problem kondenzacije, koja je uzrok razvoja plijesni, riješit ćete toplinskom izolacijom vanjskih zidova. Kako istu planirate izvesti, preporučamo s unutarnjih zidova odstraniti postojeće slojeve boje i gleta, površinu temeljito otprašiti i tretirati biocidnim sredstvom TERACID koje će uništiti postojeće spore mikroorganizama u podlozi. Tako tretiranu površinu po potrebi pregletati i obojati bojom s fungicidnim dodatakom koji će spriječiti ponovni razvoj plijesni.

Toplinsku izolaciju vanjskih zidova preporučamo izvesti povezanim sustavom za vanjsku toplinsku izolaciju TERMOZOL sa pločama ekspandiranog polistirena minimalne debljine 6 cm, ukoliko su AB dijelovi konstrukcije dodatno izolirani, odnosno mi 8 cm ukoliko nisu.

Detalje izvdebe možete naći na našoj web stranici www.samoborka.hr.

D K / 21.12.2009 17:42

poštovani!
Imam obiteljsku kuću u Crikvenici u prvom redu do mora.Kuća je građena 1961. godine.Zidovi su armirano betonski,a s unutrašnje strane je red pune opeke.
Završni sloj je cementno-vapnena (fina)žbuka obojana poslijednji puta pred 10 godina samoborkinom teraton bojom.
Već i prije toga boja (a vjerovatno i žbuka)je prošarana sitnim kapilarama po cijeloj fasadi,a tako je i danas nakon poslijednjeg bojanja.
Predpostavljam da je to poslijedica neispranog morskog pijeska.Na kuliru (sokl) izbile su bijele mrlje,a fasada se odmah iznad kulira ljušti.Objekt je izložen suncu,soli,vjetru i kiši.Kakav je postupak ako se odlučim
a) za kvalitetno rješenje postojećeg problema bez toplinske izolacije ili
b) ako se odlučim za toplinsku izolaciju tervolom(10 cm).
tervolom.

ODGOVOR

Kod fino zaglađenih fasadnih površina uobičajena je pojava sitnih mikropukotina. Zbog specifičnosti atmosferskih utjecaja (vjetar, padaline, sol) na objektima u blizini mora, takove mikropukotine najčešće imaju za posljedicu ljuskanje boje, isoljavanje i sl. Boja može samo privremeno premostiti pukotine, koje se nakon nekog vremena ponovo „.pojave.“. Ukoliko je podložna žbuka izvedena primjenom morskog pijeska istu je potrebno u potpunosti odstraniti kako bi se izvela kvalitetna sanacija.Ukoliko to nije slučaj preporučamo površinsko mehaničko „.otvaranje „. postojeće boje, temljito pranje vodom, te nanošenje sloja akrilatne završne žbuke TERAKRIL uz predhodno impregniranje podloge MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM.

Toplinski sustav TERMOVOL možete izvesti uz iste predranje (otvaranje boje, pranje, impregniranje KONTAKT GRUNDOM).

D L / 20.12.2009 19:54

Poštovani,
imam kuću koja je napravljena prije pedesetak godina,od kamena stara žbuka.Imam problem sa unutarnjim zidovima u zimskim razdobljima tako što se zidovi doslovce znoje možete mi dati savjet šta napraviti ( grijem se na klimu,prozori,vrata su od PVC ).
unaprijed zahvaljujem.

ODGOVOR

Ukoliko je kamen zidan i fugiran jakim cementnim materijalom moguća je kondenzacija na unutarnjoj stijenci zida u sezoni grijanja. Pojačanoj kondenzaciji doprinosi i PVC stolarija koja ne osigurava dostatnu izmjenu zraka. Preporučamo redovito provjetravanje, te toplinsku zaštitu vanjskih zidova.

M R / 18.12.2009 15:31

Na obiteljskoj kući zidanoj od Ytong termoblokova načinjena je nutarnja žbuka na slijedeći način:
-prvi sloj je nanešen klasični cementni špric
-na špric je aplicirana lagana žbuka VC20L debljine od cca 10-15mm.
-Pri žbukanju su korišteni vaši kutni i ravni(faše) pocinčani profili, te su svi ostali u žbuki.
Žbuka je sušena oko 6 mjeseci i dobro prijanja. Na redu su soboslikarski radovi i trebam odlučiti da li rabicirati kopletni zid prije samog gletanja?
Hvala i lijep pozdrav!

Miljenko

ODGOVOR

Ukoliko je žbukanje izvedeno prema pravilima struke, (rabiciranje mješanog ziđa, instalaterskih šliceva i dr.) nije potrebno dodatno rabiciranje. Preporučamo laganu žbuke pregletati TERANILOM i obojiti TERAPOLOM.