Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

G B / 18.10.2009 22:32

Poštovani,
uređivao bih potkrovlje, koje do sada nije bilo u funkciji. Podovi su betonirani, mont-gredice. No, za vrijeme dok je deka bila stara tek 7 dana, jedan mi je susjed izbio određeni broj podupora ispod deke, i ona je ispucala na 2-3 mjesta. Sada bih ja uredio gore stan,ali se malo bojim statike te ispucale deke. Stoga me interesira , kakvu glazuru koristiti, a da ona bude izuzetno lagana, a opet da ima zvučno izolirajuća svojstva - idealno bi bilo kad bi ta glazura mogla imati i neka dodatna vezivna učvršćivajuća svojstva - ali tu bi već morala pretpostavljam ići i neka armatura, a to onda sve skupa podebljava glazutu i količinu materijala, odnosno sve postaje još teže ? Na glazuru bih stavljao laminat ili već neke drvene podove. Ili da uopće ne stavljam glazuru, već direktno laminat na betonsku podlogu ? Dakle tu je dilema .
Nadalje, interesira me kolika je razlika u težini ako pregradne zidove u potkrovlju žbukam ili ako ih oblažem gips pločama - što je lakše i funkcionalnije ? Sada su ti pregradni zidovi izvedeni od blok šuplje opeke 5.
S poštovanjem,

ODGOVOR

Samoborka d.d. u svojoj ponudi ima toplinski estrih TERATERMO ESTRIH ,koji se izvodi u debljini 4-5 cm, u pravilu tamo gdje raspoloživa visina ne omogućava izvedu klasičnog plivajućeg estriha.
Preporučamo da se za savjet obratite statičaru koji će izvršiti uvid u sadašnje stanje i dati prijedlog obzirom na nosivost postojeće međukatne ploče.

i p / 18.10.2009 0:01

Poštovani,nadogradio sam kat sa poroterm blokom pa me zanima dali mogu sa unutarnje strane naljepiti stiropor debljine 2 cm i na njega navući dva sloja ljepila i nakon toga samo izgletati zidove

ODGOVOR

U vašem upitu niste naveli debljinu vanjskog zida izvedenog poroopekom, kao ni način izvedne vertikalnih, horizontalnih serklaža i nadvoja, te stoga nismo u mogućnosti procijeniti dostatnost toplinske zaštite.
Toplinska izolacija vanjskih zidova izvodi se u pravilu s vanjske strane.
Izvedbom toplinske izolacije s unutarnje strane ostaje neriješen problem hladnih mostova. Osim toga nema akumulirane topline u samoj konstrukciji zidova.
Preporučamo unutarnje zidove ožbukati unutarnjim žbukama - gips-vapnenom GV 10 ili vapneno-cementnom VC 40. Dodatnu toplinsku izolaciju izvesti primjenom TERMOZOL sustava - povezanog sustava za vanjsku toplinsku izolacije.

M O / 15.10.2009 12:08

Poštovani! Zanima me kako se priprema prani kulir za zid grobnice,dio je otpao i koja impregnacija je prihvatljiva?

ODGOVOR

prani kulir izvodi se na betonskoj podlozi prethodno obrađenoj CEMENTNIM ŠPRICOM.
Za izvođenje monolitnog pranog kulira obratite se iskusnom izvođaču!

n / 13.10.2009 12:25

Poštovani,
koje lijepilo ili proizvod druge namjene moze se koristiti za ljepljene stukatura od armiranog gipsa? Glavna fiksna podloga je vatrootporna gips-kartonska ploca F13. Sporedna bocna podloga je klasicna vapnenno-cementna zbuka, na koju stukatura treba biti zaljepljena sa fleksibilnim ljepilom. Hvala.

ODGOVOR

Preporučamo da se prilikom postavljanja štukatura pridržavate upute proizvođača samih štukatura.
Gips-kartonske ploče prije ljepljenja potrebno je impregnirati KONTAKT GRUNDOM.

I P / 12.10.2009 19:44

Odlucio sam se ručno ožbukati gips-vapnenom žbukom dvije prostorije iznutra.Zidovi su od pune opeke, koju od vaših gipsanih žbuka upotrijebiti, s tim da je na nekim zidovima grubo nanesena klasična Namal žbuka. Treba li je prije nanošenja gipsane na klasičnu premazivati(špric?).Može li se žbuka mješati u klasičnoj mješalici ili mora ručno? GV-10 mi se čini po pročitanim uputama OK. Koristiti li vodilice na plafonu? Ove odgovore nisam našao, te Vas molim za savjet. Hvala!

ODGOVOR

Obzirom da planirate ručno žbukati, te da je dio zidova već obrađen vapneno-cemntnom žbukom preporučamo da radove izvodite vapneno-cementnom žbukom VC 40. Zidove od opeke prethodno treba obraditi CEMENTNIM ŠPRICOM 4, staru produžnu žbuku dobro navlažiti vodom ili impregnirati vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM neposredno prije žbukanja.
Vodilice možete koristiti kao pomoć za izvođenje potrebnih ravnina.

I Ž / 8.10.2009 21:25

"Poštovani,
Molim Vas za savjet vezano za unutarnje žbukanje i toplinsku izolaciju zidova. Naime, kuća je građena tako da je dio zidova betonski ~20-25cm debljine, a dio je od betonskih blokova, 20cm debljine. Zidovi su izvana dijelom obloženi kamenom bunjom uz prethodno nanošenje cementnog šprica te bez dodatne toplinske izolacije, a dijelom su obloženi običnom cementnom žbukom također bez dodatne topliske izolacije. Kako su vanjski zidovi već završeni prije nekoliko godina, na vanjskim fasadama ne bismo više ništa radili ni dodavali. Stoga bismo s unutarnje strane zidova izveli toplinsku izolaciju, obzirom da smo u fazi unutarnjeg žbukanja. Iz Vaše ponude vidio sam da bi sustav TERMOZOL bio primjenjiv u ovom slučaju međutim debljina od samo par milimetara završne žbuke na površini izolacijskih ploča čini mi se nedovoljnom obzirom na površinsku otpornost same žbuke (mogućnost mehaničkog oštećenja, npr. ugnječenjem i sl.) pa Vas molim da mi odgovorite dali je unutarnje žbukanje na izolacijske ploče moguće izvesti debljim (1-2 cm) slojem žbuke te kojom vrstom žbuke.
Nadalje, čuo sam od nekih građevinara da je ovakvim sustavom toplinske izolacije, dakle unutarnje nanošenje izolacijskih ploča, kasnije dolazi do orošavanja zidova odnosno nastajanja gljivica na zidovima, tj. da navodno zidovi ""ne dišu"" pa Vas molim da mi ovo prokomentirate obzirom na Vaša iskustva.

Unaprijed zahvaljujem na savjetima.

Srdačan pozdrav.

Ivo"

ODGOVOR

Toplinska izolacija vanjskih zidova objekta izvodi se u pravilu s vanjske strane. U izvanrednim situacijama u kojima to nije moguće izvesti, toplinska izolacija se može izvesti i s unutarnje strane vanjskih zidova primjenom toplinskih sustava, toplinskom žbukom ili oblogom gips-kartonskim pločama uz primjenu toplinsko izolacijskog materijala kao ispune.
Napominjemo da u slučaju izvedbe toplinske izolacije iznutra ostaje problem hladnih mostova na sudarnicama vanjskih i ostalih nosivih i pregradnih zidova (vertikalni serklaži) kao i u visini betonske ploče (horizontalni serklaži).
Obzirom na vaš zahtjev mehaničke čvrstoće preporučamo toplinsku izolaciju izvesti toplinskom žbukom TERATERMO 100 STANDARD u minimalnoj debljini 2 cm. Izvedenu žbuku nakog potrebnog vremena sušenja i očvršćivanja pregletati TERANILOM ili obraditi FINOM ŽBUKOM F 900.

d z / 8.10.2009 12:55

"Poštovani,
najprije sve pohvale za Vaše savjete.Molim Vas savjet- kako obnoviti na staroj kući ""cokl"" na kojem je neki stari premaz koji se mjestimice ljušti i da li sa istim materijalom premazati udubinu podrumskog prozora koji je sastavni dio cokla i također je djelomično izložen padalinama tj. vlagi.S poštovanjem i unaprijed hvala
Diana"

ODGOVOR

Ukoliko u području sokla nema prisutne kapilarne vlage u konstrukciji zida, preporučamo postojeći premaz mehanički odstraniti, te površinu prebojati AKROTONOM ili obraditi TERAPLASTOM.

Kako ste u upitu naveli da se postojeći premaz mjestimice ljušti moguće je da ipak postoji vlaga u podlozi (prisutna kapilarna vlaga usljed nedostatne ili nepostojeće vertikalne ili/i horizontalne hidrizolacije) što zahtijeva sanaciju skidanjem slojeva postojeće žbuke, te obrada sokla SOKL ŽBUKOM uz prethodno nanošenje SANISIL ŠPRICA.

Opisani problem također može biti posljedica provlaživanja na samom spoju sokla i horizontalne betonske površine oko objekta. U tom slučaju predlažemo prije daljnje obrade izvesti „.holker“. HIDROIZOLACIJSKOM ŽBUKOM.

T Z / 6.10.2009 19:54

Kod lijepljenja gipsanih ploča na ožbukani zid (vapno-cementna neoličena) da li je potreban kakav premaz ?

ODGOVOR

Gips-kartonske ploče ljepite LJEPILOM ZA GIPS PLOČE, direktno na površinu zida, trakasto po rubovima i točkasto po sredini ploče.
Ploče oko otvora (prozori, vrata) ljepiti punoplošno.

M J / 6.10.2009 10:56

Molim pomoć.
u kojim trgovinama na području varaždinske županije se može kupiti Vaš bijeli sep (1,5 -2 mm).
Zahvaljujem.

ODGOVOR

Proizvode iz Samoborkinog proizvodnog programa, na području grada Varaždina, možete naći u slijedećim trgovinama :
VELEKEM, KERAMETAL, BAUMAX, MD PROFIL.
Molimo da stanje skladišta, odnosno raspoloživost materijala provjerite u samim trgovinama.

m / 6.10.2009 10:32

zanima me dali imate u svom proizvodnom programu neku vrstu fasade koja se može nanositi na OSB ploče postavljene kao M plata oko krova (tj stalno izložene kiši, snijegu i ostalim vremenskim neprilikama), te koji je tehnološki postupak za izvođenje?
unaprijed hvala

ODGOVOR

Samoborka d.d. u svom proizvodnom programu ne nudi proizvode za obradu drvenih podloga.

PS. Email adresa koju ste ostavili nije bila potpuna pa vam odgovor nismo mogli poslati tim putem.