Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

A C / 16.9.2009 11:50

Postovani .Prizemlje vikendice na moru je ozbukano sa VC 50. Kat planiram graditi u narednh 1-2 godine.Trenutno su ploca i zidovi jako izlozeni kisi i buri te se tijekom zime osjeti jaka vlaga u unutrasnjosti. Da li mozete preporuciti zastitno sredstvo kojim se moze premazati ploca i zidovi za zastitu od vlage. U tom smislu da li je SILIKATGRUND OBOJENI dobar izbor za zidove, jer kao zavrsnu fasadu planiram postaviti silikatnu zbuku, ali tek nakon izgradnje gornjeg kata, dakle za otprilike 2 godine.

ODGOVOR

Kada izgradite cijeli objekat i planirati ugraditi fasadu, objekat ćete prije ugradnje silikatne žbuke grundirati SILIKATGRUNDOM.
Betonsku ploču pregletajte REPARATURNIM MORTOM.
Zbog kvalitetne zaštite betonske ploče, preporučamo vam da se dodatno konzultirate sa firmama SIKA ili STIG koje se bave hidroizolacijama.

Ž M / 16.9.2009 11:07

Planiramo graditi koću sa porobetom (Ytong) debljine vanjskih zidova 40 cm. (niskoenergetska) Prema vašim tablicama provodljivosti topline(hladnoće) neznam procijeniti treba li nam dodatna stiropor izolacija od 5 cm. ili je ona suvišna? . Napomena : koća se gradi u Medulinu i Istri (nisu temperature tako niske). Unaorijed zahvaljujem. Lijep pozdrav

ODGOVOR

Ugradnjom porobeton bloka od 40 cm nije vam potrebna dodatna toplinska izolacija, ali ako ipak želite, dovoljna je izolacija od 5 cm polistirena. Porobeton preporučamo ožbukati laganom žbukom VC 20L, preglateti TERATERMO GLETOM i ugraditi završno dekorativnu žbuku (mineralna, silikatna, akrilatna, silikonska) prema izboru iz naše ton karte.

D L / 16.9.2009 9:58

"""Cokl"" na kući je požbukan i prefarban bojom za fasadu. Sada bi htio navući TERAPLAST. Zanima me da li treba boju potpuno skinuti ili je dovoljno samo izgrebsti sa žičanom četkom, te da li treba neka inpregnacija ili nešto drugo.
Unaprijed zahvaljujem!"

ODGOVOR

TERAPLAST ne preporučamo nanositi na fasadu, već samo na sokl objekta.
Ako ćete nanositi na fasadu koja je bojana akrilnom bojom potrtebno je boju ostrugati, impregnirati podlogu i nanijeti TERAPLAST.

I A / 15.9.2009 19:00

Poštovani,imamo stan na petom katu .Na sjevernoj strani smo na postojećoj zajedničkoj terasi dogradili sobu,tako da je vanjski pregradni zid,koji nas dijeli od susjene terase , postao naš unutarnji zid u sobi. Taj zid majstori nisu očistili, odnosno otukli žbuku, već su samo preko postojeće fasade navukli žbuku i obojili.Zid jako vlaži i prepuno je gljivica i plijesni,a na stropu i okolnim zidovima nema ništa.Sada smo otukli boju ižbuku, pa vas molim za savjet kako da sada obradimo zid. Prije nego je navučena unutarnja žbuka ( neznam što je na zidu ) na zidu je bilo mahovine. Ne znam da li su radnici to očistili. Molim Vas za savjet.

ODGOVOR

Zid je potrebno očistiti i oprati vodom, i premazati fungicidnim sredstvom -TERACID ili slično da se spriječi daljnji razvoj mikroorganizama, te nakon sušenja ožbukati žbukom VC40 te pregletati TERANILOM i obojiti unutarnjom bojom TERAPOL. Umjesto gleta i boje možete postaviti mineralnu ili silikatnu žbuku prema izboru iz naše ton karte.

D G / 15.9.2009 11:54

Prije par godina navučen je sep,a sada je izmjenjena stolarija i na nekim djelovima se radila preinaka jer se premještao ulaz pa se tamo sve to zatvorilo i pokrpalo.Ja bi to sad sve saniro i da na sep bi nalijepio mrežicu na ljepilo i na kraju bi sa vašom F900 sve to zafiniro jer ide farbana fasada u boji na kraju.Molim vas za savjet i preporuku s kojim materijalom bi se to moglo izvesti.Hvala na povratnoj informaciji!

ODGOVOR

Opisani radovi ne smiju i ne mogu se primjeniti na fasadu.
Tamo gdje je mijenjana stolarija pokrpajte žbukom i prevucite novim SEPom te cijeli objekat prebojite fasadnom bojom, MINERALKOLOR ili TERATON V, po izboru iz naše ton karte.

d / 15.9.2009 11:22

Gledao sam na DMAX da postavljaju teraplast direkno na pločice.Jel je to dobro i dali teraplast bi držso ds sa samo sa njime pregletaju podne pločice?

ODGOVOR

Ne preporučamo vam TERAPLAST nanositi na pločice, jer naš proiozvod nije deklariran za tu namjenu.
TERAPLAST se upotrebljava za obradu vertikalnih površina.

D M / 13.9.2009 23:47

Poštovani,
planiram raditi demit fasadu na kući.Stiropor sam već kupio,no zanima me mogu li ga poljepiti sa Vašim običnim ljepilom za pločice kojeg mi je dosta ostalo od keramičkih radova.Koja je uopće razlika u svojstvima običnog ljepila za keramiku i ljepila za stiropor?Mislim ako drži pločicu na zidu trebalo bi i ploču stiropora?Molim Vas što hitniji odgovor jer mi radovi stoje,a opet ne bih ljepio bez stručne pomoći pa da poslije imam problema.
Unaprijed Vam hvala na odgovoru,

Dalibor

ODGOVOR

NE možete lijepiti stiropor ljepilom za keramiku.

Karakteristike TERATEKTA:
Normalno (1), protuklizno (T) ljepilo na osnovi cementa (C) za unutarnje i vanjsko ljepljenje zidne i podne keramike, mozaika u stambenim prostorima, sanitarnim čvorovima, industrijskim prostorima, terasama i sl.
Sastojci: cement, pijesak granulacije do 1 mm, aditivi


SAMOTERM polimer cementno ljepilo za toplinske sustave:
Za ljepljenje izolacijskih ploča i izradu temeljnog sloja kod izvedbe povezanih sustava za toplinsku izolaciju (ETICS):
TERMOZOL - sustav toplinske zaštite vanjskih zidova sa toplinsko izolacijskim pločama od ekspandiranog polistirena
TERMOVOL - sustav toplinske zaštite vanjskih zidova sa toplinsko izolacijskim pločama od kamene vune
TERMOLAM - sustav toplinske zaštite vanjskih zidova sa toplinsko izolacijskim lamelama od kamene vune
Sastojci: cement, pijesak granulacije do 2,0 mm, punila, aditivi

M T / 13.9.2009 19:22

Poštovani,
trebao bi savjet i preporuku vezano za niveliranje poda u stanu.
Stan je površine 70m2, parket je bio zaljepljen katranom direktno na betonsku deku i nakon skidanja parketa dijelovi katrana su ostali zaljepljeni.Da li je moguće masu za niveliranje nanjeti preko tog katrana ili je potrebno sve skinuti? Molio bih preporuku za materijal i postupak rada.Hvala

ODGOVOR

Podlogu treba obavezno očistiti od naslaga katrana, jer će se TERANEKS, naša podna masa za izravnavanje, odvojiti od podloge ako se direktno nanese na takvu podlogu.

M Č / 13.9.2009 17:32

Na fasadi kuće mi se skupljaju paukovi i prve ružne mreže u sitnim udubljenjim. Ove mreže je teško ukloniti pa Vas molim da mi kažete da li postoji nekakvo sredstvo kojim bi se fasada mogla zaštiti da se paukovi na nju uopšte na skupljaju.Unapred hvala!

ODGOVOR

Pretpostavljamo da imate na fasadi mineralnu žbuku SEP ili slično.
Preporučamo vam da fasadu operete vodom pod pritiskom, očetkate mekom četkom i premažete MINERALKOLOR-om ili TERATON-om V - fasadnom bojom po izboru iz naše ton karte.

Z M / 13.9.2009 16:37

Obradio sam fasadu SEP-om Z 200, sa jednom plohom nisam u potpunosti zadovoljan. Da li je dozvoljeno nanjeti još jedan sloj na stari i ako jest molim postupak obrade. Hvala.

ODGOVOR

Ne preporučamo nanošenje SEP-a na SEP bez prethodnog skidanja postojećeg sloja ili gletanja podloge pa navlačenjem novog sloja.
Preporučamo vam struganje postojećeg te navlačenje novog sloja SEP-a.