Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

d m / 29.7.2009 11:58

molim vas da mi odgovorite na koji nacin da saniram balkon na kuci jer na beton je stavljena glazura a na glazuru plocice,nema nikakve izolacije pa sad vlaga prodire kroz beton ulazi kroz beton u sobu a ispod balkona se vec stvara sace od kapanja vode a balkon je na sjevernoj strani.

ODGOVOR

"Obrada balkona kao i sokla (spoj balkona i vertikale zida) nije izveden prema pravilima struke. Postojeću keramičku oblogu potrebno je skinuti.
Na spoju cementne glazre i zida izvesti ""hoolker"" HIDROIZOLACIJSKOM ŽBUKOM.
Eventualne potrebne korekcije glazure izvesti REPARATURNIM MORTOM. Cijelu površinu premazati HIDROIZOLACIJSKOM ŽBUKOM koju nanositi u dva do tri sloja zidarskom četkom križno. Keramiku postaviti fleksibilnim ljepilom TERATEKT F.
Opisani način sanacije može se primijeniti u slučaju da na betonskoj ploči balkona, kao i glazure ne postoje pukotine.
"

I / 28.7.2009 12:16

Poštovani,

na vašim web stranicama pronašao sam informaciju da postoji opcija toplinske fasade gdje se direktno na Termo žbuku može nanjeti Teramineral. Na drugom mjestu opet piše da prije nanošenja završnog sloja treba termožbuku pregletati. Da li je gletanje nužno ili ne? U vašem prospektnom materijalu stoji da je utrošak Teramineral završne dekorativne obloge 22 kg odnosno 26 kg. Da li se radi o 22 i 26 kg ili 2,2 i 2,6 kg? Molim vas da mi pojasnite osnovnu razliku između Teramineral VF, VG i VA završnog sloja.

Unaprijed hvala!

ODGOVOR

"Toplinske žbuke prije nanošenja ""debeloslojnih"" završnih žbuka kao što su TERAMINERAL VG (vodoodbojna završna žbuka grube šerane teksture) i TERAMINERAL VF (vodoodbojna završna žbuka fine šerane teksture) ne zaglađuju se TERATERMO GLETOM. Šerane žbuke nanose se na nahrapavljenu podložnu žbuku (toplinske, lagane, cementno-vapnene žbuke) u debljini 1,5 cm, zaglađuju, te nakon djelomičnog očvršćivanja šeraju. Debljina žbuke nakon šeranja iznosi min 1 cm. Potrošnja TERAMINERAL VG 26 kg/m2. TERAMINERAL VF 22 kg/m2.
Za sve tankoslojne završne žbuke [mineralne, SEP-ovi, TERAMINERAL VA (valjana tekstura), TERAMINERAL Š (špricana teksura), silikatne žbuke, silikonske žbuke, akrilatne žbuke] toplinske žbuke potrebno je obraditi TERATERMO GLETOM.
Tankoslojne završne žbuke nanose se u pravilu u sloju debljine veličine zrna Potrošnja tankoslojnih završnih žbuka kao npr. TERAMINERAL VA, TERAMINERAL Š je 2,5-3 kg/m2 odnosno 3,5-4 kg/m2 ."

M K / 25.7.2009 10:52

"U jednom od vaših odgovora sam našao slijedeću definiciju: ""TERANIL EXTRA je polimercementna glet masa za vanjske radove (obradu zidova). Kao takova, glet masa TERANIL EXTRA ima visoku tlačnu čvrstoču pa zahtjeva i čvrstu podlogu.
Fina žbuka, koja je u pravilu vapnena, je preslaba podloga za ovu glet masu, pa pod utjecajem atmosferilija (temperatura i vlaga) može doći do pojave mrežastih pukotina na završnom gletu."" Doduše to se odnosilo na vanjske radove ali svejedno me zanima slijedeće: Ja i većina ljudi imamo unutra ožbukano završno sa finom žbukom i poslije toga gletamo. Pošto imamo finu žbuku kao podlogu, da li to znači da ne preporučate gletanje teranilom extra? Da li je onda bolja varijanta obični teranil?

"

ODGOVOR

Gletanje unutarnjih zidova može se izvesti i polimer-vapnenom masom TERANIL, kao i polimer-cementnom masom TERANIL EKSTRA. Ukoliko je podložna žbuke gipsano-vapnena, kao GV 10 preporučamo TERANIL.
Vapneno-cementne žbuke mogu se gletati ili s TERANIL ili s TERANIL EKSTRA masom. Osnovni kriterij kod izbora glet mase je čvrstoća podložne žbuke. Jače produžne žbuke sa većim udjelom cementa, pogodna su podloga za TERANIL EKSTRA.
Površine unutarnjih zidova nisu izložene istim uvjetima kao vanjske površine, gdje su znatno veća termička naprezanja.

m l / 22.7.2009 11:12

poštovani
na unutarnji zid polijepljen je stiropor 2 cm. Da li je moguće umjesto armiranja mrežicom i zagletavanja zida tj. stiropora, navući TERANIL EXTRA, sa ili bez armature, koje debljine ili neki drugi materijal

ODGOVOR

Ploče stiropora nije moguće pregletati s TERANIL EKSTRA.
Ploče stiropora je potrebno pregletati sa SAMOTERM GLETOM uz armiranje staklenom mrežicom i navući završno dekorativnu žbuku SEP ili SILIKAT.

s g / 20.7.2009 10:56

Može li se nanositi terakril na knauf klebespachtel(tako mi je prodano u jednom trgovačkom centru)

ODGOVOR

Na Knauf kleberspachtel može se uz prethodnu impregnaciju MINERALKVARC GRUND-a nanijeti završno dekorativna žbuka TERAKRIL, u boji prema izboru iz naše ton karte.

K T / 19.7.2009 16:00

Poštovani
Zanima me da li se na cementnu glazuru estrih 20 prije 28 dana mogu postavljati keramičke pločice
Hvala

ODGOVOR

Naša preporuka je da se nikakva obloga ne ugrađuje na cementnu glazuru prije 28 dana zbog zaostale vlage u glazuri, osim keramike za koju je potrebno 10-15 dana od postavljanja glazure. Keramičke pločice ljepite s TERATEKT F.

Z P / 9.7.2009 14:29

"Poštovani, u skorije vrijeme želim obnoviti fasadu na dva zida kuće. Na kući je 30 godina stara takozvana ""tarabona"". Moje razmišljanje ide u pravcu da na postojeću fasadu stavim komplet novu (5cm debljine) toplinsku fasadu (stiropor, mrežicu......), a kao završni sloj silikonsku ili silikatnu bijelu boju. Možete li mi preporučiti što učiniti i koliko bi cca koštalo po kvadratu ""ključ u ruke"". Unaprijed zahvaljujem."

ODGOVOR

Toplinski sustav nije preporučljivo raditi na samo dvije površine zida ,već je cijeli objekat potrebno toplinski izolirati.
Terabonu, ako je zdrava i ne odvaja se od podloge, operite vodom i prebojite fasadnom bojom MINERALKOLOR ili SILIKONKOLOR u bijeloj boji.
Izvedbom radova se ne bavimo ,već vam samo možemo dati cijenu koštanja materijala:
* Mineralkolor - boja u dva premaza cijena cca 10 kn/m2,
* SILIKONKOLOR + impregnacija cca 43 kn/m2.
* Toplinski sustav TERMOZOL d=5 cm, silikatna obrada cca 120,00 kn/m2, silikonska obrada cca 160,00 kn/m2.

T A / 7.7.2009 11:49

Poštovani, zamolio bih vas za savjet i pomoć. Naime, imam garažu od 18 m2. Dno (podloga)je goli beton, 2 su zida ao betona (pogletana s Teranil extra) i jedan je os siporeksa (pogletan s Teranil extra). Garaža je na otvorenoj -1 etaži, voda u njoj zimi ne smrzava-temperatura u njoj se ne spušta ispod -2C (prema termometru u automobilu) dok je vanjska temperatura oko -10C. Obzirom na betonski pod-neobrađen, htio bih napraniti neku glazuru i izbjeći betonsku prašinu. Keramiku ne želim postavljati je po zimi kada se snijeg s automobila topi - pod je veoma sklizak. Obzirom da mi je cijelo područje nepoznanica, zamolio bih vas da me savjetujete kojim materijalom mogu napraviti glazuru, kojoa je količina potrbna te koja je tehnologija postavljanja iste (postavljao bih je ručno), treba li je od zidova odvojiti kakvim letvicama i sl. Automobil koji će se parkitati na nju težak je oko 1600 kg. U slučaju da nisam iznio dovoljno podataka, slobodno me kontaktirajte. S poštovanjem, Trpimir Alajbeg

ODGOVOR

Betonsku glazuru izvedite s CEMENTNIM ESTRIHOM 20 - naš gotovi proizvod kojem dodajete samo vodu.
Debljina glazure mora biti minimalno 3,5 cm.
Nakon ugradnje suhu glazuru možete prebojati bojom za beton AKROTON.
Potrošnja estriha iznosi 22 kg/m2/debljine 1 cm. Za debljinu 4cm i površinu 18m2 potrebna količina je 1600 kg .

I P / 6.7.2009 17:49

Zid na balkonu je pregletan teranilom ekstra,dali na njega može akrilna završna žbuka.

Pozdrav

ODGOVOR

Na površini koja je pregletana s TERANIL EKSTRA možete ugraditi akrilatnu žbuku, ali preporučamo ipak akrilatnu boju umjesto žbuke.

M M / 28.6.2009 22:33

Molim Vas da mi odogovorite da li je moguce na unutrasnje zidove postavljati stiropor umjesto malterisanja. Naime neke prostorije na vikend kuci su uradjeni na taj nacin ali sam sada cujem komentare da je kuca sada previse zatvorena i na neki nacin ne zdrava za stanovanje. Napominjem da je na pomenutom objektu postavljana vanjska termoizolacija, uradjena sa stiroporom debljine 5 cm
Unaprijed se zahvaljujem

ODGOVOR

Pošto ste s vanjske strane objekta ugradili toplinski sustav nije potrebno niti poželjno i s unutarnje strane stavljati toplinsku izolaciju.
Umjesto žbukanja, na zidove polijepite Knauf ploče.