Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

G S / 13.9.2009 11:54

"POŠTOVANI
MOLIM VAS DA MI KAŽETE KAKO I KOJIM SREDSTVIMA MOGU OČISTITI SVOJU FASADU. FASADA JE DOBRA ALI JE NA NEKIM MJESTIMA ""ZAMAZANA""OD DRVEĆA KOJE JE BILO NA FASADI. UNAPRIJED HVALA.
POZDRAV"

ODGOVOR

Fasadu operite vodom pod pritiskom (npr. s ´miniwash-em´) i mekim četkama očistite prljavštinu, te cijelu površinu prebojite fasadnom bojom prema izboru, nekim od naših proizvoda: MINERALOKOLOR, SILIKATKOLOR, TERATON.

B Š / 11.9.2009 22:29

na koji način da očistim kaljevu peć a da je ne preslagivam.Navodno ima neki prah koji se zapali u lozistu i na taj način se pročisti od čađi u peći. Molim za pomoć

ODGOVOR

Obratite se firmi KODRIĆ SILEKS koja je proizvođač kaljevih peći i oni će vas moći uputiti na rješenje traženog upita.

M B / 11.9.2009 1:00

Poštovani!
S južne strane kuće su se pojavile uže pukotine na klasičnoj fasadi postavljenoj na zid od betona i cigle,a na koju je postavljen SEP, te kroz iste pukotine za vrijeme jačih kiša ulazi voda i vlaga u prostoriju. Uporabom flex mašine i dlijeta izdubio sam pukotine na fasadi do dubine od 2 cm, širine do 5 cm. Namjeravam sanirat cijelu plohu zida u površini od 30 m2, a ne samo pukotine, i zid obojati u neku boju koja bi trebala biti vodonepropusna i elastična.
Molim Vas da mu objasnite postupak sanacije fasade i da mi navedete koje bi proizvode trebao koristiti (sredstva za zapunjavanje, impregnacije itd)i kojim koracima. Unaprijed hvala!

ODGOVOR

Iz vašeg upita nije jasno o kakvim se pukotinama radi: konstruktivnim, površinskim, uzrokovane izvedbom fasadnog sloja, kako se i gdje protežupukotine.Ovo što ste napravili neće pomoći u sanaciji.
Postojeće pukotine zapunite toplinskom žbukom, cijelu površinu pregletajte TERATEMO GLETOM uz rabiciranje u sloju gleta STAKLENOM MREŽICOM PRIMAFAS 160, te preko cijele plohe navucite završno dekorativnu žbuku u boji, teksturi i granulaciji prema vašem izboru (SEP-Z200, SILIKAT, AKRILAT, SILIKON) .

z s / 1.9.2009 15:01

"na kuću staru 30 g. stavio bi
termozol sustav.zid je od pune cigle 38 cm.unutrašnji zidovi su obloženi knaufom na zračnom jastuku.koju debljinu stiropora da stavim i koju završnu žbuku da bi stvar bila ""poštena""?nema smisla uštedjeti par tisuća kuna,jer to se radi jednom u 30 g.kuća je u mariji bistrici u kotlini.vanjski zid je neožbukan
znači što bi bilo ponajbolje za moje podneblje i uvjete?
hvala!
zoran srebačić,m bistrica"

ODGOVOR

"Obzirom na debljinu zida od pune opeke preporučamo vam TERMOZOL - naš povezani sustav za vanjsku toplinsku izolaciju sa pločama ekspandiranog polistirena debljine min 8 cm. Samoborka je navedeni sustav certificirala s različitim
završnim obradama - mineralne žbuke SEP Z 200 ili 300, silikatne žbuke Z,R,Š, akrilatne žbuke TERAKRIL Z,R Š kao i silikonske žbuke.
U koliko je objekt izloženiji udarima kiše preporučamo akrilatne ili silikonske žbuke."

R Š / 2.9.2009 10:39

U sklopu vikendice na moru (u prizemlju) imam betonsku cisternu za vodu. Želim termo izolirati plafon cisterne (fert gredice premazane hidroizolacijom na bazi cementa) sa vodootpornim stiroporom ljepljenim građ. ljepilom. Iznad cisterne je soba prvog kata.
Molim Vas da mi odgovorite da li je zamisao uredu.
Unaprijed puno hvala.

ODGOVOR

Preporučamo toplinsku izolaciju izvesti iznad hidroizolirane ploče izvedbom
plivajućeg estriha, kao podloge za podnu oblogu sobe iznad cisterne.
Na betonsku ploču položiti ploče EXTRUDIRANOG POLISTIRENA, polietilensku
foliju, te izvesti cementni estrih min. debljine 4 cm.

K K / 26.8.2009 20:27

Poštovani
Molim Vas savjet o potrebnoj debljini glazure te preporuku izolacije za prizemni prostor. Namjeravam postaviti 5 cm stiropora i 5 cm glazure, uz foliju i armaturnu mrežicu. Može li se staviti samo 1 cm stiropora, kako mi sugerira jedan majstor, ili je 5 cm optimalno? Može li ukupna debljina biti manja uporabom nekog drugog izolatora?
Zahvaljujem!

ODGOVOR

Majstor nije u pravu, kvalitetno rješenje ćete postići s materijalima koje ste vi namjeravali ugraditi.

n / 25.8.2009 23:17

kako opisati fasadni sistem toplinske izolacije-DAMIT SISTEM

ODGOVOR

"DEMIT SISTEM je toplinsko izolacijski sustav s pločama ekspandiranog ili estrudiranog stiropora.
Samoborkin komercijalni naziv tog sustava je TERMOZOL. Detaljan opis, komponente sustava i presjek prikazani su na našoj web stranici ."

D F / 25.8.2009 22:51

"Fasada na obiteljskoj kući rađena je prije 30 god. i to termožbuka ""igmoterm"" - Hidroelektra i završna hirofa ""ozelit"" Ozalj. Na donjim djelovima je potamnila(gljivice), a na ponekim mjestima izgrebana. Kojim sredstvima izvršiti sanaciju izgrebanih djelova žbuke, a sa čime i kako završni premaz.
Da li bi na postojeću fasadu na ulaz mogao postaviti ukrasne štukature? Unaprijed hvala "

ODGOVOR

Prije sanacije majstor treba provjeriti potamnjela mjesta. Vjerojatno se radi o mokroj podložnoj toplinskoj žbuci na kojoj su se razvile plijesni (tamna mjesta).
Slabu, mokru žbuku treba odstraniti (do ziđa), te staviti novi cementni špric i TERATERMO 100 standard.
Krpanje fasadne žbuke izvesti najsličnijom žbukom tipa SEP (po strukturi i granulaciji).
Nakon pranja cijele fasade, bojanje izveseti fasadnom bojom MINERALKOLOR (nijansa po izboru) u 2 ruke .

PS. Vaša email adresa izgleda netočna pa vam odgovor možda neće stići tim putem.

A D / 25.8.2009 10:59

U kuhinji mi je na zidovima stavljen sep, te je nakon zapaljenja na štednjaku dosta potamnio. Zanima me kako bi se mogao očistiti i da li se može ponovno bojati. Da li da koristim vodu i sredstva za čišćenje jer ih je teško isprati ili nešto drugo. Hvala

ODGOVOR

Uprljani SEP možete oprati vodom uz upotrebu detergenta. Isprati vodom, te nakon sušenja (1-2 dana) prebojati POLAKRIL bojom Samoborke. Nijansu boje možete izabrati po želji .

d r / 31.8.2009 19:25

"štovani!
želio bih preurediti vanjski donji,podrumski dio kuće.vanjski su zidovi izliveni zajedno sa temeljem.1 metar u zemlji,a 1,5 m iznad.sada je na tom svojevrsnom 1,5 m visokom soklu crno bijeli lomljeni kulir.u solidnom je stanju,ponekad za promjene vremena znaju izbiti manje vlažne fleke.majstor mi predlaže da uradim redom:
1. na zid,kulir nalijepiti ljepljenku v-2 ili s.
2.na ljepljenku sa npr.mureksin k1 elestičnim ljepilom nalijepiti tvrdi stiropor te ga obraditi mrežicom i ljepilom za stiropor i tiplati
3.nakon sušenja i grundiranja staviti teraplast ili fleksibilnim ljepilom nalijepiti gres pločice manjih dimenzija i težine
gornji dio kuće napušten j 7 cm u odnosu na podrum tako da bi bilo mjesta za takvo mešto.moli Vas za stručno mišljenje jer sam u životu iskusio razne ""opake majstorije""
unaprijed hvala!"

ODGOVOR

U svom upitu niste naveli da li je beton ispod razine tla vertikalno hidroizoliran. Ukoliko nije, prije ostalih zahvata, preporučamo izvesti otkop oko objekta, vertikalnu hidroizolaciju koju izvesti dijelom i iznad razine tla (cca 50-60 cm). Hidroizolaciju zaštiti extrudiranim polistirenom i čepastom folijom te izvesti drenažu oko objekta. Sokl visine 1,5 mm toplinski izolirati toplinsko izolacijskim pločama expandiranog polistirena (detalji primjene - TERMOZOL SUSTAV), te završno obraditi TERAPLASTOM.