Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

d / 11.8.2009 20:47

pozdrav.
na novosagradenoj kuci imam balkon pa me zanima koji je redosljed pravilnog nanosa od hidroizolacije glazure pa do keramike i kako najbolje izvesti izolaciju spoja zida i balkona

ODGOVOR

"U pravilu na betonskoj površini balkona ili terase potrebno je izvesti beton za pad, hidroizolaciju, glazuru (CEMENTNI ESTRIH 20) te oblogu keramikom. Za ljepljenje keramike preporučamo TERATEKT F, kao i masu za fugiranje TERAFIL.

Na spoju sa vanjskih zidom potrebno je izvesti ""holker"" koji će spriječiti zacurijavanje. Za tu namjenu postoje posebne hidroizolacijske trake ili premazi. Obratite se za savjet nekom od proizvođača hidroizolacijskih materijala."

Z B / 11.8.2009 9:40

Stara obiteljksa kuća ima strop od žbuke, trske i dasaka. Na tavanskoj strani, između drvenih greda htio bih postaviti toplinksu izolaciju. Da li treba napraviti i izolaciju od vlage jer krovište nema nikavu izolaciju? Koji materijal je najprikladniji i kako da to sam izvedem?
Hvala.

ODGOVOR

Toplinsku izolaciju drvene međustropne konstrukcije možete izvesti na više načina, koji uvelike ovise o statičkim zahtjevima same konstrukcije ali i o planiranoj podnoj oblozi.
Ukoliko statika dopušta možete izvesti lagani beton koji će ujedno biti i podloga podne obloge.
Ukoliko se konstrukcija ne smije znatno opteretiti, toplinska izolacija može se izvesti i mineralnom vunom, ekspandiranim polistirenom i sl. U tom slučaju preporučano izvedbu suhog estriha.
Svakako preporučamo sanaciju krovišta, te izvedbu potrebne toplinske i hidro izolacije.

S G / 11.8.2009 8:15

Može li se na sep staviti terakril i koji je postupak?

ODGOVOR

Površine obrađene mineralnom završnom žbukom SEP-om, potrebno je temeljito otprašiti i oprati vodom (najbolje mini-wash).
Nakon sušenja, na površinu neposredno prije impregniranu vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM, nanijeti TERATERMO GLET i zagladiti.
Nakon najmanje 14 dana na podlogu impregniranu dan prije odgovarajućim MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM, nanijeti TERAKRIL željene teksture i granulacije.

g t / 6.8.2009 15:22

Poštovani!

Imam tlakavce stare oko 5 godina, dosta su zaprljani. S ćim bi se dali osvježiti, prodajete li vi neku tekućinu za osvježenje tlakavca?

Hvala,
Pozdrav.

ODGOVOR

Opločnike preporučamo oprati vodom pod tlakom (mini-wash) kako bi se isprale nečistoće.
U svom proizvodnom programu nemamo proizvod za opisanu namjenu.

d v / 5.8.2009 21:30

uređujem stubište i zidove bi htio obložit sa sepom sitne granulacije i zanima me koji vaš proizvod bi mi preporučili? unaprijed zahvaljujem.

ODGOVOR

Za dekorativnu obradu unutarnjih zidova preporučamo SEP Z 100 (veličina zrna
1 mm) ili SEP Z 200 (veličina zrana 2 mm) uz prethodnu impregnaciju podloge MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM.

S H / 5.8.2009 17:43

Namjeravam na kuću ugraditi ukrasne stiroporne štukature oko prozora. S obzirom da su tvorničke vrlo skupe u prodaji namjeravam sam na ukrasne lajsne nanijeti zaštitni sloj kvarcnog pijeska , te Vas molim za savjet sa kojom vrstom materijala, (ljepila + vezivo),trebam obraditi lajsne prije nanošenja pijeska .
Zahvaljujem na odgovoru!
pozdrav!

ODGOVOR

Gotovi vanjski štukaturni profili od ekspandiranog polistirena obrađeni su polimer-cementnim materijalom i kao takovi spremni za ugradnju.
Polimer-cementni mort najčešće se nanosi špricanjem u samom tijeku proizvodnje. Stoga preporučamo primjenu gotovih profila.
Ukoliko želite jednostvnije profilacije iste možete izvesti iz fasadnih polistiren ploča koje je potrebno obraditi polimer-cementnim mortom SAMOTERM GLETOM uz obvezno rabiciranje staklenom mrežicom Primafas 160.

Z Z / 4.8.2009 12:20

Poštovani

Podrum veličine 5x5 metara popločio bi kulir brušeni pločicama 20x20 cm, a za koje mi je rečeno da ste ih prestali proizvoditi (Werk). Zanima me da li kod vas ipak postoji neka količina na lageru ? Hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Na žalost, proizvodnja pločica 20×20×2 cm prestala je prije nekoliko godina, te su zalihe istih na skladištu rasprodane. No Samoborka d.d. ima u svom proizvodnom programu betonske ploče debljine 40×40×3,8 cm, čije završne obrade mogu biti prane, pjeskarene, odnosno brušene (brušene ploče su debljine 3,6 cm).

G V / 10.8.2009 15:23

"Poštovani,
planiram postaviti fasadu (sep) pa me zanima da li imam dobre informacije vezane uz samu tehničku izvedbu. Dakle stiropor se ljepi na špric, dodatno učvršćuje sa tiplama, postavlja se armaturna mrežica, navlači glet masa i na to se navlači sep. Da li postoji mogućnost da mi pošaljete troškovnik za 100m2 fasade (sep u boji 3016 samoborkine ton karte),kao i cijene sokl profila.Ukoliko ne preporučate izvedbu sa sepom u boji kojae je alternativno riješenje. Da li na dio na kojem imam sep mogu direktno navući novi (cca 20m"") Unaprijed zahvaljujem i srdačno Vas pozdravljam.
S poštovanjem

Goran Vukušić"

ODGOVOR

"Detaljni opis izvedbe TERMOZOL SUSTAVA - povezanog sustava za vanjsku toplinsku izolaciju sa pločama ekspandiranog polistirena možete naći na našoj web stranici.
Samoborka d.d. certificirala je TERMOZOL sustav sa različitim završnim obradama- mineralna žbuka SEP, silikatne žbuke, akrilatne žbuke, silikonske žbuke.

Za 100 m2 završne obrade SEP-om Z 200 potrebno vam je

1. MINERALKVARC GRUND OBOJENI 30 l x 18,41 kn/l = 552,30 kn
2. SEP Z 200 obojeni I razred 400 kg x 3,21 kn/kg = 1.284,00 kn

Cijena sokl profila ovisi o vrsti profila odnosno debljini ploče ekspandiranog polistirena.

PS. Vaš ""mailbox"" je bio pun pa vam odgovor nije mogao stići email-om."

I I / 31.7.2009 18:05

Da li postoji pretstavnistvo u Beogradu gde mogu da se kupe vasi proizvodi.Hvala

ODGOVOR

Samoborka d.d. nema svoju poslovnicu u Beogradu. Naše proizvode možete pronaći u trgovini PEVEC.

Đ V / 31.7.2009 10:17

Poštovani, mogu li se Vaši opločnici Afrodita postaviti na stazu od armiranih betonskih ploča širine 1m na sloj šljunka od 14 cm, uz ugradnju rubnika. Do njih bi postavili travne opločnike koje bi ugradili po Vašim uputama za ugradnju, uz ugradnju odvodnih kanalica i rubnika. Dio koji bi bio pod travnim opločnicima je parkiralište za 2 auta. Radi se opovršini širine 6m (od čega je spomenuta staza 1m) i dužine 12m. Kompletna površina je natkrivena. Zahvajujem

ODGOVOR

"Ugradnja na betonsku ploču je moguća na taj način da na postojeću kamenu ploču (uz pretpostavku da imate već pripremljene padove, a ako ne onda bi ih trebalo izvesti) nasipate sloj kamenog agregata granulacije 2-4 mm, u debljini 3-5 cm i na njega postavite opločnike koje utvrdite gumenim čekićem.
Takva se površina zatim fugira kvarcnim pijeskom granulacije 0-1 mm.
Površinu opločnika se po potrebi može izvaljati ili nabiti vibro nabijačima koji na radnoj ploči imaju gumenu oblogu.
Upute za ugadnju možete naći i na našoj web stranici ."