Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M / 25.5.2009 9:37

Poštovani! Cjenim Vaše proizvode i želim ih koristiti ,pa Vas molim za savjet,jer na tržištu svakojake ponude materijala i usluga često nekvalitetnih. Moja kuća se nalazi u blizini Splita .Stara je i zidana od kamena. Upravo sam popravila vanjske kamene zidove ostranila staru žbuku oprali sms vezom navlažili zidove i cementon vapnom i pjeskom napunili i fugirali kamene rupe. Unutarnji zidovi su puni vlage . Sad me zanima postupak sanacije unutarnjih zidova koji su vlažni propali i šuškaju.Pretpostavljam očistiti staru žbuku do kamena i onda molim savjet :
1. neki premaz koji i kako i koliko se suši.
2. koju unutarnju sanacijsku žbuku obzirom da su zidovi sjeverni i dosta hladni ,i da ne ispuca.
3. Dali jedan sloj i kolika debljina koliko se suši
4. Dali još neku žbuku ili što drugo na to. Kas sve bude završeno stavila bi stiroplo jer je izuzetno hladan zid. Koju žbuku na stiropol .Opširna sam oprostite pomozite da upućena počmen poslom. Gdje se svi Vaši prizvodi mogu kupiti u Splitu.Puno puno hvala.

ODGOVOR

Staru žbuku je potrebno očistiti do ziđa, zidove oprati i očistiti fuge u dubini do 2 cm. Zatim, zidove treba premazati ANTISOLOM da se spriječi isoljavanje koliko je god to moguće. Ako je prostor jako vlažan potrebno je možda izvesti injektiranje te se zbog toga obratite tvrtkama SIKA ili STIG koje se bave problemima s vlagom i hidroizolacijama.
Nakon rješavanja vlage, zidove obradite našim sanacijskim žbukama SANISIL H žbuka + SANISIL ŠPRIC. Žbukanje se izvodi u d=2 cm, ali može u dva sloja do 4 cm.
Sušenje žbuke: koliko cm toliko tjedana (2cm žbuke minimalno 14 dana sušenja).
Nakon obrade sanacijskom žbukom zidove prefilcati FINOKM ŽBUKOM F900 ili pregletati TERANILOM i prebojati unutarnjim bojama prema izboru iz naše ton karte.
Na sanacijsku žbuku ne preporuča se stavljanje toplinske izolacije, tada zidove nakon injektiranja samo toplinski izolirajte pločama stiropora ili kamenom vunom sa završnom obradom silikatna ili mineralna žbuka.
Naše proizvode u Splitu možete kupiti u tvornici u Muću, Samooborka Split tel.021/ 652-105 ili u trgovinama građevinskog materijala koje prodaju našu robu. Najbolje da nazovete Samoborku Split , te će vam kolege reći gdje sve možete kupiti našu robu.

PS. Vaša email adresa je bila kriva pa vam odgovor nismo mogli poslati tim putem.

d g / 25.5.2009 2:55

Koji bi bio kvalitetan postupak vanjske hidroizolacije podruma od betonskh blokova.Naime,stara ljepenka je pala, pa kad dođu kiše i podzemne vode, cijeli zid na podrumu je mokar.

ODGOVOR

Samoborka d.d. se ne bavi hidroizolacijama, pa molimo da se obratite tvrtkama SIKA ili STIG koji vam mogu dati kvalitetna rješenja.
Ono što vam Samoborka može ponuditi od svojiih proizvoda je sljedeće. Nakon otkopa i izvedbe drenaže sa drenažnim cijevima betonski blok premažete hidroizolacijskom žbukom u 2-3 premaza, zavarite ljepenku V4 ili sličnu ugradite XPS stiropor proizvođača FIBRAN, zaštitite čepastom folijom i zatrpajte zemljom.

I / 21.5.2009 10:12

Poštovani,
Postavljam betonske ploče 40x40x5 kao stazu oko kuće pa me zanima vaše mišljenje oko postavljanja šljunka i pijeska. Kolika bi im visina trebala biti, te kolika bi trebala biti širina fuga?

ODGOVOR

"Upute možete naći i na našim web stranicama, kod svakog opločnika .

Dakle, postupak za lakša opterećenja je

1. Ukloniti humusni sloj zemlje cca 30 cm

2.Nasipati sloj šljunka 16-32 mm (drenažni sloj) i dobro nabiti sa podešenim padovima za odvodnju

3.Nasipati pijesak 2-4 mm u debljini 3- 5 cm i izravnati letvom

4.Postaviti ploče sa željenom širinom fuga ili bez fuga (neće rasti trava iz fuga)

5.Postavljene ploče fugirati suhim kvarcnim pjeskom 0-1 mm
"

m s / 21.5.2009 9:21

Poštovani, prije 5 dana je postavlena betonska glazura, nakon 2 dana počela se trusiti na nekim dijelovima na površini.zanima me da li na to ide impregnacija ili masa za poravnanje ili strojno glađenje, dakle koji bi to bili proizvodi Hvala

ODGOVOR

Pretpostavljamo da se radi o glazuri u objektu.
Predlažemo da izvođač radova napravi očevid, te prvo ustanovi razlog mrvljenja glazura (da li je premršav beton, da li je pregorio, ili koji drugi razlog).
Tek nakon toga moguće je razgovarati o sanaciji .

I Ž / 20.5.2009 23:22

Poštovani !
Zanima me da li je moguće postaviti opločnike na sloj armiranog betona s izvedenim nagibom ( vrtne staze i dvorište ) ili je ugradnja moguća samo u pješčanu podlogu ?

ODGOVOR

Pri ugradnji opločnik mora čvrsto sjesti na podlogu.Kod nagiba treba paziti da opločnik ne plazi prema dolje ugradnjom betonskih pragova.
Moguće je mjestimično ljepljenje pojedinih opločnika TERATEKT F ljepilom.

B N / 20.5.2009 19:07

Kako obnoviti površinu na kojoj se već nalazi Teraplast sa novim Teraplastom - mora li se ponovno impregnirati i čime (možda sa Univerzalkoncentrat grundom)?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru. S poštovanjem, Blaženka

ODGOVOR

Ako postojeći TERAPLAST dobro drži za podlogu (koja je trajno suha), dovoljno ga je samo dobro oprati vodom pod pritiskom, te navući novi TERAPLAST.

S T / 20.5.2009 14:46

Planiram postavljati parket u stanu u zgradi građenoj sredinom 80-ih. Podloga je betonski pod koji nije ravan, većinom se radi o neravninama ispod 10mm ali na pojedinim mjestima udubljenja idu i do 20mm. Da li se ovo može rješiti primjenom debeloslojnog teraneksa na mjestima gdje debljina potrebnog sloja prelazi 10mm a onda izvođenje završnog sloja običnim teraneksom?

ODGOVOR

Prema vašem opisu problem možete riješiti DEBELOSLOJNIM TERANEKSOM (podnosi debljine od 0,5 - 2 cm) ,uz prethodnu impregnaciju UNIVERZAL KONCETRAT GRUNDOM .

A G / 19.5.2009 14:09

Poštovani,
na kuću sam stavio silikatnu fasadu u boji, koja je prije dvije godina u vašem katalogu bila pod oznakom 9.
Sada trebam napraviti istu boju za sitne popravke, ali u novom katalogu su promjenjene oznake. Postoji li tablica starih i novih oznaka?
Zahvaljujem

ODGOVOR

"Čak da imate istu nijansu SILIKATNE boje, koju ste koristili prije dvije -tri godine, izvedba ""sitnih popravaka"" bi bila vidljiva.
Takovi popravci ne mogu uspjeti. Ako se želi korektno izvesti dekoriranje fasadne plohe, tada treba cijelu plohu jednolično prebojati.
Preporučamo da u našoj novoj ton karti nađete nijansu SILIKATKOLORA kojom ćete prebojati cijelu fasadnu plohu."

T G / 18.5.2009 20:30

Da li je kod pripreme podloge (impregnacije) za fasadu Terakril Z (stiropor, samoterm, glet), bitno da impregnacija bude u boji fasade? Boja fasade je 3064.
Hvala unaprijed na brzom odgovoru.

ODGOVOR

SAMOTERM GLET zbog svoje visoke vodoodbojnosti spada u kategoriju slaboupojnih podloga, te ga je potrebno impregnirati temeljnim premazom za takovu vrstu podloga - MINERALKVARC GRUND.
Preporuka je da temeljni premaz bude obojen prema odabranom tonu žbuke. U vašem slučaju podlogu je potrebno impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM br. 74 najmanje dan prije nanošenja TERAKRILA Z 3064.

D T / 14.5.2009 16:29

Poštovani,

loše mi je postavljen cementni estrih ( malo cementa) tako da se sada dosta trusi. Ne moze ga se pomesti jer se stalno podize. Zanima me na koji nacin i sa kojim materijalima mogu postici cvrstocu za naknadno postavljanje parketa i plocica. Unarpijed zahvaljujem.

ODGOVOR

Prema opisanom problemu predlažemo vam da skinete kompletno postojeću glazuru i napravite novu upotrebljavajući gotovi proiyvod kao npr naš CEMENTNI ESTRIH 20 kojeg možete izvesti kao vezani ili plivajuči estrih.
Zbog loše izvedbe nažalost upotrebom bilo kakve kakve nivelirajuće masea nećete postiči traženu čvrstoću za nastavak s podopolagačkim radovima.