Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

D D / 26.5.2008 22:47

Poštovani,
Imamo kamenu kuću na moru, debljina zidova 60 cm, izvana i iznutra klasično ožbukana (vapneno cementna žbuka rađena 2000. g.). Željeli bi kuću izvana izolirati fasadom koja ne bi trebala biti deblja od 2,5 cm pošto su već montirane škure i klupčice (koje bi u slučaju deblje fasade trebalo mijenjati).
Koja se vrsta Vaše termo fasade može nanijeti? Da li se učinak može poboljšati oblaganjem unutarnjih zidova u knauf i treba li u tom slučaju staviti izolaciju između zida i knaufa i kakvu?

ODGOVOR

Možete ugraditi 2 cm toplinske žbuke TERATERMO 100 STANDARD ILI EKSTRA, pregletajte Teratermo gletom i stavite završni sloj mineralne žbuke SEP-Z 200 + mineralokor ili akrilatnu žbuku.
Ako u unutarnje prostore ugrađujete Knauf obratite se proizvođaču Knaufa ili ovlaštenim izvođačima koji će vas savjetovati o toplinskim učincima.

S H / 26.5.2008 13:15

Poštovani,

interesira me sljedeće: prije 3 godine sam kompletno uređivao stan u staroj zgradi u centru Zagreba (nove instalacije, skidanje stare žbuke i žbukanje...).
Budući da sam ruiniran stan kupio, ne znam kako je u njemu bilo prije. Sada, dok je vani 26c, temperatura u stanu ne prelazi 20. Stan je izuzetno hladan. Kolega mi je rekao da je moguće stavljeno malo ili nimalo vapna u žbuku te mi je rekao da provjerim jednostavno - zabijajući čavao u zid. Isti se savija...
Pitanje: kakve su posljedice manjka vapna u žbuci, može li se jednostavno ustanoviti koliko ga ima, da li je to glavni razlog hladnoće u stanu i da li se
to može sanirati?
Vlaga se nigdje ne kondenzira.
Istina, stan je u visokom prizemlju - sjever/jug, ima jako malo svjetla, kad se uđe u zgradu zapuhne hladan i vlažan vjetar...


Zahvalan,

Sven Horvath

ODGOVOR

"Vrlo jednostavnom metodom utvrdili ste visoku čvrstoću žbuke, tj. da su unutarnji zidovi ožbukani jakom produžnom ili cementnom žbukom. Uistinu, plohe obrađene cementnim materijalima na dodir su hladnije od onih obrađenih vapneno-cementnom žbukom, ali ugodna temperatura unutarnjeg prostora nije posljedica unutarnje cementne žbuke.
Kako ste sami naveli, riječ je o staroj zgradi pa je,očekivano za takove objekte, velika debljina zidova uzrok opisanih ""problema"". Tome naravno doprinosi i orijentacija stana kao i mala površina prozorskih otvora.
"

D C / 22.5.2008 10:20

Postovani. zanimaju me dvije stvari:
1. Što se stavlja ispod betonskih ploca ukolike vec postoji betonska podloga, te kolika debljina toga sloja mora biti ?
2. Da li postoji mogucnost da se kombinacijom kamenog materijala (zrna) koji se nalazu u vasoj ponudi, obloze skale (okucnice), tako da izgleaju kao betonske ploce ?

ODGOVOR

Ukoliko postavljate betonske ili kulir ploče na postojeću betonsku podlogu ili glazuru, iste je nabolje ljepiti fleksibilnim vodoodbojnim ljepilom kao TERATEKT F.
Na stepenicam proporučamo izvesti prani kulir u kombinaciji zrna koji odgovara postavljenim pločama. Prani kulir miješa se i izvodi na licu mjesta.
Za izradu pranog kulira koristi se lomljeno zrno ili riječni agragat.

B Č / 19.5.2008 17:47

Imam na kući klasičo urađenu izolaciju. Imam problem što se javlja vlaga na vanjskim kutovima Nemam nikakva znanja o graditeljstvu, ali sam dosta slušao pozitivnoga o toplinskim izolacijama. Pitam vas: kolike debljine bih trebao staviti stiropor da budem imao doista kvalitetu i u toplinskom i možda hidro-izolacijskom smislu.
Hvala lijepa!

ODGOVOR

Objekt vaše obiteljske kuće vjerojatno je klasično ožbukan vapneno-cementnom žbukom i nije toplinski izoliran.
Razlog pojave vlage i plijesni na vanjskim kutevima su toplinski najslabiji dijelovi konstrukcije - AB serklaži, nadvoji i dr. Na tim mjestima tijekom zimskog perioda i sezone grijanja, zbog velikih razlika unutarnje i vanjske temperature - dolazi do stvaranja kondenzata na unutarnjoj stijeni zida, te razvoja plijesni i gljivica.
Preporučamo objekti toplinski izolirati povezanim sustavom za vanjsku toplinsku izolaciju s pločama ekspandiranog polistirena TERMOZOL. Detaljne upute izvedbe možete naći na našoj web stranici.
U svom upitu niste naveli vrstu i debljinu vanjskog zida, stoga preporučamo toplinske ploče debljine 8 cm. Za završnu obradu možete koristiti sve tipove tankoslojnih završnih žbuka - mineralne (SEP-ovi), silikatne, akrilatne i silikonske.
Ukoliko imate zahtijev što veće vodoodbojnosti preporučamo akrilatne žbuke TERAKRIL ili SILIKONSKE ŽBUKE.

L K / 21.5.2008 23:24

Na keramičke pločice na terasi je zbog nedovoljno dobre zaštite padala silikatna žbuka (bijela). Što predlažete za čiščenje pločica. Nakon temeljitog pranja i četkanja, na pojedinim mjestima se pojavljuju bjelkaste svjetle mrlje.
Hvala

ODGOVOR

Silikatne žbuke i premazi zbog vodenog stakla u svom sastavu zahtijevaju posebu pažnju i zaštitu svih površina (staklo, kamen, drvo, keramika i dr) kod izvođenja.
Slučajno poprskana mjesta potrebno je ODMAH očistiti. U protivnom vodeno staklo regira sa podlogom na koju je palo i ostaju trajne mrlje koje nije moguće odstraniti mehanički ali ni kemijski.

l p / 19.5.2008 14:35

Planiram sam vršiti ugradnju betonskih opločnika pa molim za savjet koja količina kakvog pjeska ide za podlogu i koliko visoko moram staviti pjesak ako želim da mi opločnici budu u ravnini sa rubnjacima? Hvala!

ODGOVOR

"Upute možete naći na našim web stranicama uz sve naše opločnike i naslov ""Postupak ugradnje >>"", tj. direktni link.

Uobičajeno se rubnjaci postavljaju prije opločnika na željenu visinu. Ukoliko je riječ o ravnim rubljacima sloj kamenog agregata nakon zaglađivanja letvom mora biti niže od rubnjaka za debljinu opločnika koji se postavljaju."

D G / 21.5.2008 8:22

Poštovani,
Kuća je izvedena porotherm ciglom 38, Svi AB dijelovi su toplinski zaštićeni. Budući da je zidano klasičnim a ne toplinskim mortom zanima me za vanjsku žbuku da li se može staviti VC 20L ili bi trebalo staviti termo žbuku i koju preporučate.

ODGOVOR

Obzirom na deklarirani prolaz topline (koji je uistinu nešto lošiji ukoliko nije korišten toplinski mort za zidanje) zidove od poropeke - POROTHERM, debljine 38 cm dovoljno je ožbukati laganom žbukom VC 20 L.

Upitni ostaju toplinski najslabiji dijelovi konstrukcije - AB nadvoji, horizontalni, vertuikalni serklaži - za koje ste naveli da su toplinski zaštićeni ali ne i kako !

J B / 18.5.2008 16:18

Poštovani,
kuću od betonskih blokova planiram ožbukati klasično (špric i grubu), te za godinu, dvije fasadu postaviti.
Interesira me jeli mogu na grubu staviti vanj. finu žbuku VC40 ili što drugo do ugradnje fasade i što mi preporučate.

ODGOVOR

Ako na betonske blokove planirate stavljati podložnu žbuku, grubu pa finu, ožbukajte ih sa žbukom VC50 koja je namjenjena za vanjske i unutarnje radove.
VC40 namjenjena je isključivo za unutarnje radove. Preporuka je da vaš objekat toplinski izolirate jednim od naših sustava pune toplinske zaštite - TERMOZOL , TERMOVOL ili TERMOLAM ili ga ožbukaje toplinskom žbukom TERATERMO 080.

m / 16.5.2008 22:57

betonski temelj na kući{parapet} tretiro sam sa cem. špricom, pa ožbukao sa vc 50, a cilj mi je ravna gotovo glatka površina koju bih na kraju obojao. molio bi pomoč i vaš prijedlog kako i čime dalje radit. hvala

ODGOVOR

VC 50 je dovoljno fine granulacije da se može fino zagladiti i pripremiti podlogu za bojanje.
Ako vam podloga nije dovoljno fina površinu prefilcajte FINOM ŽBUKOPM F-900 i prebojajte bojom.

G J / 16.5.2008 13:58

Poštovani!
Izvođač radova na mojoj kući nije stavi hidroizolaciju na pod prije zidanja vanjskih zidova porotermom pa sad neznam što učiniti prije nego stavm teraplast,odnosno što mi Vi preporuačate da stavim na taj donji dio zida s vanjske strane ispod stiropola , jer sam ja planirao staviti teraplast do visine 60 cm od poda.

ODGOVOR

Ako vam izvođač radova nije stavio hidroizolaciju prije zidanja trebali bi na mjestu presjecanja zida i temelja staviti hidroizolaciju.
Za takav postupak izolacije obratite se firmam SIKA ili STIG.
Naš proizvod koje možete koristiti s vanjske strane temelja je hidroizolacijaska žbuka koju premažete u 2-3 ruke.
Na postavljanu hidroizolacijsku žbuku možete lijepiti XPS stiropor.