Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

d k / 28.4.2008 22:15

Poštovani,
koliko iznosi grancija za fasaderske radove i iz kojih zakona i pravilnika se to može isčitati.
zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

Garancija na izvođenje fasaderskih radova iznosi 2 godine, mogu se vidjeti iz važećeg zakona o gradnji NN 175/03 i 100/04.

ž p / 27.4.2008 14:09

dali bi se dodatno zaštitila fasadna opeka od pojave bjelih fleka (isoljavanja ) recimo lanenim uljem ili imate nešto i za tu namjenu

ODGOVOR

Pretpostavljamo da je do pojave isoljavanja fasadne opeke došlo zbog morta kojim je opeka ugrađivana ili je opeka s vremenom postala dosta upojna. Lanenim uljem nije preporučjlivo premazati jer ćete dodatno zatvoriti opeku i fuge te može doći do ljuštenja.
Naš proizvod koji vam možemo preporučiti za zaštitu opeke je SILIKOSAM KONCENTRAT kojim se premazuje opeke te će se smanjiti njena upojnost. Površine prije premazivanja treba dobro oprati vodom pod pritiskom.

T S / 29.4.2008 8:42

1. Da li se sloj od 4 cm termožbuke može nanjeti u jednom žbukanju ili mora biti više slojeva nanošenja žbuke 2+2cm?
2. Da li nakon izvedbe sustava zaštitno platno protiv kiše, sunca mora ostati još dva tjedna na skeli ili je to samo bitno u fazi nanošenja žbuke?
3. Da li mi možete točno napisati korake za nanos termožbuke grubi špric > termožbuka > grund > silikatna boja...? kako bih mogao iskontrolirati da li majstori poštuju tehniku nanosa žbuke?
4. Koja je preporučena vremenska duljina sušenja pojedinih slojeva nanosa kako bih znao isplanirati vrijeme trajanja postavljanja sustava?

ODGOVOR

Sloj toplinske žbuke od 4 cm može se nanijeti u jednom ili dva sloja (2+2 ili 3+1cm).
Poželjno bi bilo da dok se izvodi toplinska žaštita skelsko platno bude cijelo vrijeme na objektu, ali bi svakako bilo poželjno da bude prilikom izvedbe završno dekorativne žbuke.
Faze izvođenja:
- Cementni špric 2 ili 4, nanijeti jedan dan prije nanašanje toplinske žbuke
- toplinska žbuka u d=4 cm, poželjno je da se suši 3-4 tjedna
- pregletati Teratermo gletom s armiranjem staklenom mrežicom po izboru ( mrežica nije obavezna)
- nakon sušenja Teratermo gleta, 7-10 dana, nanijeti završno dekorativnu žbuku po izboru, uz odgovorajuću prethodnu impregnaciju 1 dan prije.
Za mineralne završne žbuke (SEP) koristiti MINERALKVARC GRUND OBOJENI, za silikatne žbuke - SILIKATGRUND OBOJENI.
- ako će se fasada bojati, umjesto Teratermo gleta, toplinsku žbuku prefilcati finom žbukom F-900 i obojati željenom bojom po izboru.
Također treba poštivati faze sušenja toplinske žbuke i fine žbuke, tj. 7-10 dana.

B M / 26.4.2008 14:40

Poštovani,

da li postoji mogućnost direktnog lijepljenja pločica na tvrdi stiropor (unutanje uređivanje)? Ako da, koje ljepilo preporučujete?

ODGOVOR

NE, pločice se ne smiju lijepiti na stiropor.

V R / 26.4.2008 12:41

U kutu sobe na laminatu mi se kondenzira vlaga i dolazi do stvaranja plijesni, zidovi isijavaju hladnoću, pod nije toplinski izoliran. Isto mi se dešava i na stropu sobe(fert).Zid je izrađen blok opekom 30 cm, klasična žbuka(sep).Planiram staviti stiropol fasadu 8 cm na cijelu kuću(200 m2), pa me zanima dali će to riješiti problem jer i u ostalim prostorijama imam problema sa vlagom a i investicija je velika. Grijem 80 m2 i potrošim između 3000 i 4000 litara lož ulja.Namjeravam staviti i pvc stolariju.Kuća je bila bez krovišta 5 g.(okupirano područje).

ODGOVOR

"Objekt nije toplinski izoliran na betonskim serklažima te vam se pojavljuje kapilarna vlaga.
Toplinskom izolacijom riješiti ćete problem kondezne i kapilarne vlage, ali mora biti izvedena horizontalna hidroizolacija poda i temelja što pretpostavljamo nije riješeno, te se javlja kondenzacija zbog razlike u temperaturi vanjskog zraka i grijanjem unutarnjeg prostora.
Ugradnjom PVC stolarije, obavezno je što ćešće prostorije provjetravati da se i dalje nebi stvarala kondenzna vlaga, jer PVC stolarija dobro ""dihta"".
Ako je objekat dodatno bio bez krova, vremenom se nakupila dodatna količina vlage u zidovima i na AB ploči, pa bi bilo dobro da se prije ugradnje toplinskog sustava sanira AB ploča, ako krov nije ugrađen.
"

T S / 24.4.2008 22:13

Postovani,

Trenutracno stavim stiroporsku izolaciju (lijepiti i diblati) na moju 50 godina staru kucu.
Kutove kuce bi rado oblozio sa bunjom odnosno sa rezanim kamenom.

Da li je to moguce zbog tezine samog kamena, da nebi mozda popucala fasada/izolacija zbog tezine kamenskih ploca?

Hvala Vam unaprijed za Vas odgovor.

Sa postovanjem

Tihomir Subasic

ODGOVOR

"Odgovor na vaše pitanje se već može naći na našim web stranicama pod ""Pitanja i odgovori"", molimo pogledajte odgovor.

Za vašu informaciju, puno pitanja zainteresiranih korisnika je već kroz povijest naših web stranica bilo tamo i odgovoreno a najlakše je to provjeriti kroz tražilicu na našim web stranicama tj. ako u polje Traži, desno gore na našim web stranicama www.samoborka.hr, unesete traženi pojam, npr. bunja, naći ćete nekoliko (vrlo) sličnih pitanja i odgovora.
"

Z K / 24.4.2008 22:12

Poaštovani,

prije svega sve pohvale za vaše stranice i unaorijed hvala na odgovoru, mene zanima da li potrebno kada se sep navlači na kuću navući cijelu kuću u jednom danu ili je moguće navlačiti stranu, po stranu kuće?

ODGOVOR

Bilo bi najbolje ako se objekat može završiti u jednom danu, ali u većini slučajeva to nije moguće izvesti, te je najbolje da se svaka strana izvodi za sebe ali bez prekida na plohi na kojoj se radi.

D G / 25.4.2008 11:44

Molim Vas da mi date riješenje za unutarnje i vanjsko žbukanje, tip i debljina žbuke i popis svih slojeva od šprica do završne žbuke (ako treba).
Debljina zida je 38cm, porotherm.

ODGOVOR

Za unutarnje žbukanje možete koristiti VC40 žbuku (vapneno cementna) za sve prostorije ili GV10 žbuku (gipsano vapnena) za sve prostorije osim mokrih čvorova.
Za vanjsko žbukanje predlažemo toplinsku žbuku u d=4 cm (Teratermo 080) ili toplinski sustav s pločama Okipora ili kamene vune u d=6 cm.
ZA završnu obradu je preporuka mineralna žbuka SEP + mineralkolor, silikatna, silikonska ili akrilatna žbuka u teksturi, granulaciji i boji po izboru iz naše ton karte.
Za sve ostale informacije obratite se našoj tehničkoj službi.

G / 25.4.2008 18:06

Pozdrav!
Postoji li kakvo sredstvo s kojim je moguće prati teraplast star 10atk godina i kako se to sredstvo zove te gdje ga nabaviti?

ODGOVOR

Teraplast se pere samo vodom pod pritiskom (miniwash) ili četka s četkom da se skine prljavština.

g r / 23.4.2008 10:39

Garaža mi je obučena u hirofu staru 30 g.i ispucala je te bi stavio sep br.5.Koji je postupak tj.šta se stavlja prije samog sepa i dali se sep treba ofarbati kako nebi upijao vodu?.Unaprijed hvala!

ODGOVOR

"Postojećoj Hirofi metalnim gleterom ""skinuti"" vrhove. Temeljito ispitati prionjivost na podlogu i skinuti sve slabe dijelove.
Površinu dobro oprati min-washom.
Na suhu podlogu, neposredno prije impregniranu vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM nanijeti SEP 05.
Nakon površinskog sušenja sepa (cca 3-5 dana) SEP prebojati MINERALKOLOROM i na taj način ga dodatno hidrofobirati.
"