Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Z B / 21.4.2008 21:53

Poštovani,
U fazi sam unutarnjeg uređenja zidova. Zidovi su ožbukani i planiram staviti dekorativnu žbuku.
Budući da je Sep U prilično grub, a ne postoji finija varijanata što kažete na Sep z 100 koji je inače za vanjske zidove?
Pretpostavljam da je i on paropropusan.

ODGOVOR

"SEP Z 100 najčešće se i koristi za dekorativnu obradu unutarnjih zidova jer zahtijeva izrazito finu podlogu. SEP-ovi su mineralne žbuke i od svih završnih žbuka ""najbolje dišu""."

i p / 21.4.2008 11:39

zanima me da li se silikosam nanosi prije bojanja na površinu ili poslije bojanja, kao završna obrada, odnosno zaštita površine.

ODGOVOR

Razrijeđeni SILIKOSAM KONCENTRAT namijenjen je hidrofobiranju - smanjenju upojnosti, prvenstveno mineralnih žbuka.
Ukoliko površinu bojate fasadnom bojom nije potrebno dodatno hidrofobiranje

Preporučamo akrilatnu fasadnu boju TERATON V ili silikonsku SILIKONKOLOR.

m / 19.4.2008 18:35

Pozdravljeni!Kuća prizemnica je stara 90 godina.Zidovi 50cm, puna cigla.Žbuku bih olupao (izvana i iznutra).Područje Žumberak.Koliko debela mineralna vuna?(način daljnjih radova poznat iz vaših prospekata i odgovora na slična pitanja) Zahvaljujem.

ODGOVOR

"Preporučamo TERMOVOL SUSTAV - povezani sustav za vanjsku toplinsku izolaciju sa pločama kamene vune min debljine 6 cm.

Detalji primjene nalaze se na našim web stranicama ."

ž p / 17.4.2008 20:54

zašto se pri zidanju fasadne opeke ručno pravljenim mortom pojavljuje na opeci bjelo i s čim bi to bilo moguće ukloniti

ODGOVOR

"Pojava bijelih ""fleka"" posljedica je isoljavanja. U opeci su prisutne soli koje se u doticaju s vlagom kristaliziraju.
Klasični mort, za čiju izradu ste vjerojatno koristili i vapno, ima veliku upojnost, te dolazi i do vapnenog iscvjetavanja.
Isoljavanje možete eliminirati korištenjem gotovog hidrofobiranog MORTA ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE.
"

g c / 16.4.2008 18:51

da li mogu vanjske nenatkrivene stepenice
(gazišta i bočne stranice) obložiti teraplastom, tj. zanima me koliko je taj materijal otporan na habanja uzrokovana hodanjem po njemu.

ODGOVOR

Naš proizvod TERAPLAST namijenjen je isključivo za obradu vertikalnih površina. Njegova otpornost na habanje nije dostatna za obradu podnih površina.

d h / 15.4.2008 17:59

zidove unutarnje treba poravnati jer na njima ima grube zbuke i nesto gotove farbane (bojano) dali se moze preko toga namazati na zid vc 40 unutarnja, da se zidovi poravnaju (nisu jako krivi)pa preko toga samo farbanje
ili nesto drugo
hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Vapneno-cementnu žbuku nije moguće nanositi na postojeće slojeve gleta i boje. Iste je potrebno u potpunosti odstraniti do podložne žbuke.
Za izravnavanje zidova preporučamo BETONFIKS koji možete nanositi ua UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM impregniranu podlogu u debljini od 0-15 mm.

A J / 14.4.2008 22:48

Poštovani,

zanima me postoje li u programu vaše tvrtke proizvodi za hidroizolaciju spreminika za pitku vodu. Spremnik za pitku vodu izgrađen je od betonskih zidova 20 cm. Jedan zid je zajednički sa stambenim objektom. Unutarnja betonska površina trenutno je grube strukture.

Zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

Spremnik za pitku vodu premažite našom HIDROIZOLACIJSKOM ŽBUKOM, u dvije do tri ruke unakrsno, direktno na podlogu.
Žbuka je zdravstveno ispitana.

M J / 14.4.2008 21:56

Trebao bih postaviti betonsku galanteriju u dvorištu koje se nalazi na vrhu brda i na ilovači. Trenutno postoji tampon debljine 30-tak cm, ali bez geotekstila, koji se nabijan valjkom s vibracijom. No svejedno površina uvijek radi ( ostaju kolotrazi od automobila). Molio bih Vas savjet na koji način da riješim tampon: izmjenom tampona i postavljanjem geotekstila, izradom armirane ploče 10 cm ili nešto drugo. Unaprijed zahvaljujem.

ODGOVOR

Samoborka d.d. ne bavi se izvođenjem zemljanih radova, te se trebate obratiti nekome tko se bavi iskopima i izvođenjem zemljanih radova.
Prema opisanom problemu najbolje bi bilo napraviti geomehaničku analizu tla, te onda napraviti zemljane radove i pripremu za postavu betonske galanterije.

i b / 13.4.2008 14:38

postavio bih stiropor kao unutarnju izolaciju na već ožbukani zid, moram li za gletanje stripora koristiti mrežicu

ODGOVOR

Da, za gletanje i armiranje samotermom ploče okipora obavezno se za armirnja koristi staklena mrežica.

T S / 24.4.2008 9:59

Poštovani!

Imamo kuću na otoku Ugljanu. Prizemlje je zidano kvadrima a prvi kat je zidan Porotherm ciglama debljine 25cm.

Prizmelje sa kvadrima, sa vanjske strane je grubo požbukano običnom žbukom. Odlučili smo se na Samoborkinu termo žbuku za cijelu kuću, na koju ćemo prema uputama staviti grund+silikat u boji.
- Zanima me da li smo dobro shvatili korake nanošenja materijala i postupaka na fasadu?
- Isto tako me zanima jer nigdje nisam mogao to pronaći na Vašim stranicama, da li se kod nanošenja ove fasade, skela, odnosno fasada mora biti ograđena-zaštićena određenom svjetlosno-kišno nepropusnom folijom-mrežicom kako se fasada ne bi prebrzo sušila (21 dan na fasadu ne smije imati utjecaj kiša, sunce, pa čak i vjetar)?

Unaprijed zahvaljujem na odgovorima!

S poštovanjem,
Tomislav

ODGOVOR

Upotrijebite Teratermo 080 u debljini d=4 cm i suhu žbuku prefilcajte finom žbukom F-900 te prebojajte Teratonom V u boji po izboru iz naše ton karte.
Drugi izbor je toplinski sustav s pločama Okipora u d=6 cm sa završnom obradom akrilatnom žbukom Terakril Z u granulaciji, teksturi i boji po izbori iz naše ton karte.
Prilikom izvedbe sustava obavezno je na skelu potrebno postaviti skelsko platno za zaštitu protiv sunca i kiše.