Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

i c / 15.5.2008 16:13

u kamenoj kuci koja ima ravnu taracu bih sredio zadnji kat.taraca je ne izolirana,a fuge na kamenu propustaju vlagu.zanima me kako najbolje izolirati taracu,sto napraviti sa fugama i da li unutra staviti knauf,strojno zbukati ili rucno zbukati?

ODGOVOR

Ako je namjena prostora stambena tada zidove možete obraditi ili Knauf pločama ili ožbukati gotovim žbukama VC40 ili GV 10, strojno ili ručno po izboru.
Pod terase treba sanirati ovisno o namjeni, ili cementnim estrihom plus završna obrada ili će postojeći pod ostati te ćete sanirati fuge između kamena.

I V / 15.5.2008 12:55

Poštovani,

molim Vas recite mi dali postoji kod vas neko sredstvo za premaz štukatura od stiropora (čisti bez mrežice i ljepila), tako da su pripremljene za nanošenje silikatne boje

zahvaljujem

ODGOVOR

Ako se postavljaju u vanjskim prostorima, ukrasne štukature možete preobojati fasadnim bojama - TERATON V,SILIKATKOLOR ILI MINERALKOLOR, a ako se radi o unutranjim prostorma ukrasne štukature od stiropora možete prebojati unutarnjim bojama TERAPOL ILI POLAKRIL izborom boja iz naše ton karte.

M M / 12.5.2008 22:44

Postovani. U prizemlju starije zgrade, na vanjskom zidu u sobi sam ugradio ugradbeni ormar preko cijelog zida. Pojavljuje mi se vlaga i plijesan. Moram napomenuti i da je s vanjske strane zida beton,sirine metra koji okruzuje zgradu, popucao. Vanjska fasada je od kamena do visine metra i potom dalje normalna fasada. Prepostavljam da bih trebao nanovo izbetonirati taj dio uz zid i paziti da se voda slijeva od zida. Imam namjeru i prosiriti na vise od metra. U unutarnjem dijelu, odmaknuo bih zid, otuci zbuku i sta sada. Volio bis staviti neku hidro i termo izolacijsku zbuku, moze i u kombinaciji sa stiroporom. Ma bilo sta samo da zid nije vise vlazan. I potom bih vratio ormar nazad. Hvala s postovanjem.
Miljenko.

ODGOVOR

U svakom slučaju preporučamo izvesti otkop oko objekta, izvedbu vertikalne hidroizolcije, drenažu oko samog objekta kao i uređenje partera sa pravilno izvedenim padovima od objekta kuće. Ukoliko je do razvoja plijesni došlo usljed prisutne kapilarne vlage, po micanju ugradbenog ormara vidjet ćete oštećenja slojeva boje i gleta, kao i podložne žbuke. Ukoliko nakon micanja ormara uočite samo tamne mrlje - pljesan i gljivice, problem je u nedostatnoj toplinskoj izolaciji i stvaranju kondenzata.

G G / 11.5.2008 21:02

Štovani

Uređujem garažu koja ima armirano betonsku deku kao pod. Deka nije ravna (glatka)te se skuplja dosta prašine i blata (što unosom autom što vjetrom). Da li mi možete preporučiti neki premaz koji bi zagladio betonski pod kako bi se lakše čistilo a da je ujedno i dekorativno.

Srdačan pozdrav

Goran Gjetvaj

ODGOVOR

Postojeću betonsku podlogu potrebno je temeljito očistiti, navlažiti vodom i izravnati REPARATURNIM MORTOM G u debljini do max 1,5 cm.
Nakon najmanje 21 dan, podlogu prebojati AKROTONOM - bojom za beton.

S D / 10.5.2008 9:45

Živim u stambenoj zgradi. Imam loggiu (cca 7m2) na kojoj je kulir. Sada na spoju sa zidom betonske ograde loggie kada pada kiša voda probija susjedi ispod mene koja je izbacila prozore i stan na loggiu. Očito da treba napraviti hidroizolaciju i staviti novi kulir. Kako i s čime se to može napraviti i tko mi to može izvesti?

ODGOVOR

Ukoliko se navlaživanje pojavilo tek po zatvaranju loggie ispod vas, a prije se nije uočavalo, moguće je da i nije riječ o procurijevanju deke, već o kandenzacijskoj vlazi usljed nedostatne toplinske izolacije.
Druga mogućnost je da dolazi do zacurijevanja na samom spoju betonske ograde i novog zida što se može sanirati pravilnim rješenjem tog detalja. Na žalost na temelju raspoloživih informacija ne možemo dati konkretan prijedlog sanacije.
Mi proizvodimo građevinski materijal, ali se ne bavimo izvođenjem građevinskih radova.

Z P / 8.5.2008 23:16

Poštovani!
U fazi sam adaptacije obiteljske kuće izgrađene 1961 godine. Prizemlje je izgrađeno od betona, a prvi kat ciglom izuzetno nepravilnih oblika debljine 25 cm.Postojeća fasada koja uzgred rečeno nije bila tako loše izvedena je dotrajala, a u dobroj mjeri ispucala i lako se otkida. Prvotna ideje mi je bila da napravim stiropor fasadu preko postojeće, međutim kako su i cigle i preostali dio fasade u jako lošem stanju strah me da to nebi bilo dobro rješenje.Da li bi nabacivanje šprica i termo žbuke bila bolja solucija. Unaprijed hvala

ODGOVOR

Obzirom na slabu čvrstoću, prionjivosti na podlogu i opće stanje postojeće žbuke, preporučamo skidanje postojeće žbuke u potpunosti.
Obzirom da je cijelo prizemlje izvedeneo od betona potrebna toplinska izolacija može se postići isključivo primjenom nekog od povezanih sustava za vanjsku toplinsku izolaciju kao TERMOZOL - sa pločama ekspandiranog polistirena debljine 8 cm. Prethodno je potrebno zidani dio objekta ožbukati kako bi dobili potrebu ravninu. Za žbukanje preporučamo grubu vapneno-cementnu žbuku VC 60, uz obradu podloge CEMENTNIM ŠPRICOM 4.
Ne preporučamo nanošenje toplinske žbuke na postojeću podlogu.

Z K / 8.5.2008 19:23

Štovani,
dali imate unutarnju žbuku za nanošenje na drvenu podlogu (hrast). Sa štovanjem

ODGOVOR

Ne preporučamo žbukanje drvenih podloga zbog nedovoljne prionjivosti. Predlažemo oblogu površina gips-kartonskim pločama ili izvedbu obzida te njegovu daljnu obradu nekom od unutarnjih žbuka kao GV 10 ili VC 40.

I R / 7.5.2008 21:43

Na betonski zidić na kojem se nalazi žičana ograda stavili bismo plastični kulir, da li vi to imate i što treba staviti prije njega na goli beton,isto tako kojom debljinom ga nanosimo, čime ga nanosimo te koliko se dugo suši? Hvala

ODGOVOR

Ne preporučamo primjenu TERAPLASTA na betonskoj ogradi. Beton kapilarno upija vlagu iz okolnog tla što uzrokuje odvajanje TERAPLASTA od podloge, njegovo napuhivanje, pucanje i ljuštenje. Osim toga, kada bi i spriječili prodor vlage primjenom nekog hidoizolacijskog premaza na bazi cementa kao HIDROIZOLACIJSKA ŽBUKA, TERAPLAST je moguće nanositi samo na vertikalne stijenke ograde.
Na horizontlanom dijelu potrebno je postaviti klupčicu ili kapu s okapnicom.
Preporučamo izvedbu pranog kulira.

Ž O / 8.5.2008 11:17

Poštovani,
Uređujem unutrašnjost stare kuće, zidane ciglom (i temelj!), koja je pomalo u jadnom i vlažnom stanju. Namjera mi je slijedeća: otucati staru žbuku sa zidova, iz fuga izgrepsti mort u dubinu 2-3 cm, sve oćistiti od starih naslaga žbuke (razmišljam i o pjeskarenju ili samo ribačom četkom i vodom). Inaće i žbuka i mort više sliće na blato - tada cement vjerojatno nije niti upotrebljavan. Tako pripremljen zid bi samo ponovo prefugirao i premazao s nekim hidroizolacijskim sredstvom. Umjesto žbuke stavio bi knauf, ljepljenjem na zid, odnosno potkonstrukciju od traka izrezanih od knaufa. Namjera mi je stvoriti zračni raspor radi kontinuirane ventilacije zida. U dilemi sam s kojim materijalom zapuniti fuge: mort za zidanje fasadne opeke ili hidroizolacijska žbuka i kojim sredstvom impregnirati zidove. Da li je po vašem mišljenju prije postave knaufa potrebno staviti i neki špric?
Molim za vaše mišljenje i savjet.
Unaprijed se zahvaljujem i pozdravljam vas.

ODGOVOR

Prije sanacije unutarnjih i vanjskih zidova s prisutnomm kapilarnom vlagom preporučamo izvesti otkop oko objekta te izvedbu vertikalne hidroizolacije kako bi se smanjila kapilarna prisutnost vlage u zidovima.
U svakom slučaju postojeću žbuku potrebno je skinuti u potpunosti. Sljubnice (fuge) između opeke očistiti 1-2 cm dubine. Ukoliko zid hidroizolirate s unutarnje strane, potrebno je izvana izvesti sanaciju primjenom visokoparopropusnih sanacijskih materijala (SANISIL ŠPRIC, SANISIL H žbuka, FINA ŽBUKA F 900).
Preporučamo na zid nabaciti samo CEMENTNI ŠPRIC 4 dobro pokrivajući cijelu površinu (poglavito sljubnice). Na tako pripremljenu površinu postavite gips-kartonske ploče sa metalnom potkonstrukcijom.

P R / 8.5.2008 10:34

Čime neutralizirati kreč koji je izbio na unutarnjem zidu od cigle .

ODGOVOR

U svom upitu niste naveli da li je zid ožbukan ili ne. U svakom slučaju do isoljavanja salitre dolazi isključivo pod utjecajem kapilarne vlage.
Ukoliko je riječ o kompletno neožbukanom zidu (s vanjske i unutarnje strane) došlo je do isoljavanja opeke uzrokovane samom upojnosti opeke.
U tom slučaju preporučamo mehanički odstraniti (četkanjem) salitru s površine zida. ANTISOL nanositi u dva premaza nerazrijeđen, do zasićenja, četkom ili valjkom.
Ukoliko je zid ožbukan do isoljavanja je uzrokovano djelovanjem kapilarne vlage usljed nedostatne ili nepostojeće horizontalne i vertikalne hidroizolacije. U tom slučaju potrebno je izvesti kompletnu sanaciju- otući postojeću žbuku do zida od opeke, temeljito očistiti fuge, zid dobro otprašiti, premazati ANTISOLOM te ožbukati sanacijskom žbukom SANISIL H, na prethodno nabačen SANISIL ŠPRIC.
Završnu žbuku obraditi FINOM ŽBUKOM F 900 i prebojati SILIKATKOLOROM.
Također preporučamo izvesti otkop oko objekta, potrebnu drenažu te vertikalnu hidroizolaciju.