Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

P H / 9.4.2020.23:57:23

Poštovani, imam sljedeći problem i molim savjet kako sanirati vanjski betonski pod vašim proizvodima. Imam površine oko 100m2 popucanog i istrošenog betonskog vanjskog poda (u nastavku slike) - neka mjesta su i do 10mm dubine dok su druga svega 2mm. planirao sam https://www.samoborka.hr/teraneks-unilevel i onda zaštitni premaz ili hidroizolaciju iz vašeg programa Jeli to optimalno riješenje? ili je bolje koristiti https://www.samoborka.hr/reparaturni-mort-r4-250 često su vozila na toj površini a ponekad se vozim i viličarem po toj površini htio bih da je i glatko da se djeca mogu voziti rolama i to. Zahvaljujem na pomoći.

ODGOVOR

Za potrebe izravnavanja betonskih površina sa fotografija preporučamo REPARATURNI MORT R4 250 koji možete nanositi uslojevima debljine od 8-40 mm ili REPARATURNI MORT G (3-20 mm). Prije nanošenja potrebno je podlogu temeljito ispitati, ukloniti sve slabodržeće dijelove i oprati vodom pod talkom, Nakon sušenja podlogu impregnirati SN GRUNDOM te obraditi reparaturnim mortom. Reparaturni mortovi su visokovodoodbojni i otporni na smrzavanje. Mogu se, za potrebe lakšeg održavanja i dodatnog hidrofobiranja zaštiti BETOSILOM.

M M / 9.4.2020. 23:09:31

Poštovani, prije dva mjeseca postavio sam stiropor i sada mi stalno puca zid otkako sam okrecio te se čuje neki zvuk.

ODGOVOR

Informacije u vašem upitu nisu dostatne. Molim da dostavite svoj broj telefona kako bismo vas mogli kontaktirati ili se javite na bor 091/3322909.

A B / 9.4.2020. 8:40:37

Poštovani, jučer smo ožbukali vanjski zid na fasadi na nekim mjestima radi izravnavanja i debljine 5 cm. Molimo Vaš odgovor da li već danas možemo stavljati termo žbuku 100 Standard. Zahvaljujemo.

ODGOVOR

Toplinske žbuke u pravilu se primjenjuju na podlogama (zid od opeke ili sl) obrađenim cementnim špricom, bez prethodnog izravnavanja zidova drugim tipovima žbuka. Obzirom na njihova svojstva toplinske žbuka se mogu nanositi u slojevima različitih debljina, u dva ili više slojeva za potrebe izravnavanja zida. Ukoliko ste izveli izravnavanje klasičnom produžnom žbukom ista mora odradit minimalno tri tjedna prije nanošenja slijedećih slojeva.

J R / 8.4.2020. 16:43:35

U kući na otoku Krku (sagrađena ciglom prije 20 godina) a zbog neriješenih toplinskih mostova, dolazi do kondenzacije vodene pare i pojave plijesni oko prozora (alu stolarija visoke zapornosti) i na vanjskim zidovima s unutarnje strane. Molim savjet za sanaciju zidova i plijesni te može li se na postojeću podlogu (cementno-vapnena podložna žbuka + glet + disperzivna boja) ugraditi vaša termo žbuka. Ako da u kojoj debljini s obzirom da najmeravam sanirati fasadu i izvesti termo fasadu s 5 cm. stiropora. Najljepša hvala

ODGOVOR

Kako ste u upitu naveli da planirate izvedbu toplinskog sustava nema potrebe za primjenom toplinske žbuke na unutarnjoj stijenci vanjskih zidova. Ukoliko bi ipak izvodili toplinsku izolaciju sa unutarnje strane prije nanošenja toplinske žbuke potrebno je ukloniti minimalno slojeve boje I gleta, te po potrebi, ovisno o zatečenom stanju I podložnu žbuku. Problem kondenzacije bez većih zahvata možete riješiti jedino primjenom antikondenzacijske boje TERMOPOL. Detalje primjene možete naći na našoj web stranici.

V R / 8.4.2020. 6:32:47

Poštovani, stubište moje kuće obloženo je kulirom, no, kako je zbog starosti (50 g.) ta obloga popucala i počela otpadati željela bih je obnoviti. Živim u primorskom kraju gdje temperature niti zimi ne padaju ispod 0°C, pa bih vas molila da mi preporučite koju vrstu uzeti? Hvala u naprijed,

ODGOVOR

Postojeći kulir, ako je riječ o pranom kuliru, potrebno je temeljito ispitati, ukloniti sve dijelove koji zvone, odnosno koji su se odvojili od podloge. Podlogu temeljito otprašiti I oprati vodom pod talkom, Nakon sušenja podlogu navlažiti vodom I obraditi CEMENTNI ŠPRICOM. Na očvrsli cementni špric izvestinovi prani kulir odgovarajući postojećem korištenjem KULIRMIKSA I odgovarajućeg lomljenog ili riječnog zrna.

D M / 7.4.2020. 17:27:44

Prije priblizno godinu dana smo se uselili u novogradnju gdje je na spojevima betonskih grada i cigle pucala zbuka i to se redovno popravljalo (izmedu cigle i betonske grede je pur pjena i dolazilo je do sljeganja - vanjski zidovi stana, gdje su velika balkonska vrata i kutije za rolete). Nakon potresa u Zagrebu, te pukotine su bile jos daleko vece i na nekim mjestima su otpali veliki komadi zbuke, saljem nekoliko slika u privitku. Ja bi sad krenuo u sanaciju tih ostecenja u svom stanu ali zamolio bi vas za savjet po pitanju izbora materijala. - impregnacija? - odabir zbuke (npr VC20? ili neka druga), - upotreba staklenih mrezica? - glet masa? - drugo?

ODGOVOR

Uvidom u dostavljene fotografije fotka1, fotka2, fotka3, fotka4 vidljvo je da je riječ o opetovanoj pojavi pukotina dodatno potaknutih potresom. Ukoliko sam dobro razumjela vaš upit, pukotine su se ponavljale i prije, nakon provednih prethodnih sanacija, što upućuje ka konstruktivne uzroke. Obzirom na navedeno prijedlog sanacije koji slijedi ne može osigurati trajni popravak ukoliko se prethodno ne uklone konstruktivni nedostatci. - temeljito ispitati prionjivost poglavito u području oko pukotina - ukloniti sve slabodržeće (gdje god žbuka zvoni, odnosno kod testa kuckanjem daje tupi zvuk) dijelove žbuke do podloge - pukotine otvoriti (jače izražene u sloju žbuku otvoriti u obliku lastina repa, manje pukotine otvoriti odvijačem ili skalpelom) - mehanički ukloniti sloj boje i gleta (ukoliko nije moguće potrebno je svakako "otvoriti" površinu grebanjem ili štokanjem) - cijelu površinu dobro otprašiti (najbolje usisati jačim usisivačem) - krpanja žbuke izvesti laganom podložnom žbukom VC 20 L u ravnini sa postojećom žbukom, debljine veće od 3 cm potrebno je nanositi u više slojeva (NAPOMENA : VC 20 L primijeniti isključivo za krpanje vapneno-cementne žbuke) - pukotine impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUDOM (dan prije) i zapuniti FINOM ŽBUKOM EKSTRA - nakon očvršćivanja novo nanesene žbuke (poželjno minimalno 10-14 dana) cijelu površinu impregnirati (UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM , ako su slojevi boje i gleta uklonjeni ili PREMIUM GRUNDOM ako je površina samo otvorena) - nakon sušenja nanijeti FINU ŽBUKU EKSTRA, nahrapaviti nazubljenim gleterom, u svježi sloj utisnuti staklenu mrežicu IN 70 - unutar 24 sata nanijeti novi sloj FINE ŽBUKE EKSTRA - za potrebe ujednačavanje sa ostalim površinama koje nisu zahvaćene sanacijom dodatno obraditi TERANILOM i obojiti bojom tipa TERAPOL Za sve eventualno potrebne informacije stojimo na raspolaganju!

D P / 7.4.2020. 13:48:28

Kontaktiram Vas vezano za Eko masu za opločenja (https://www.samoborka.hr/eko-masa-za-oplocenja). Zanima me da li je ista nakon postavljanja vodonepropusna?

ODGOVOR

EKO MASA ZA OPLOČENJA nije vodonepropusna, čak što više primjenjuje se isključivo za fugiranje opločnika postavljenih na propusnim podlogama. Važno je napomenuti da EKO MASA ZA OPLOČENJA ne očvršćava trajno kako što je to slučaj kod cementnih masa za fugiranje.

M P / 7.4.2020. 06:49:30

Postovani,molim vas za savjet.Kupili smo drvenu kućicu kraj jezera već je tretirana s ko zna kakvim premazima,molim vas da nam kažete koji vaš proizvod kupiti da je optimalno zaštitimo od vlage u od kiše.Ljepi pozdrav hvala!

ODGOVOR

Samoborka d.d. u svojoj ponudi nema proizvode za zaštitu drvenih podloga.

V D / 6.4.2020. 11:13:50

Trebao bi vratiti ploče kaljevog kamina koje su otpale od potresa. Dali postoji neka masa za to? Stari keramičari koristili su ilovaču sa malo soli. Hvala i srdačan pozdrav.

ODGOVOR

Za popravak kalijevih peći preporučamo koristiti VATROSTALNI MORT, ali i kontaktirati "pećare" koji bi peć pregledali i dali zeleno svjetlo za eventualnu daljnju uporabu.

m h / 5.4.2020. 13:03:09

Ćime so može ošistiti od masnih mrlja oploćnik samoborka sive boje

ODGOVOR

Masne mrlje preporučamo ukloniti bilo kojim sredstvom za uklanjanje masnoće, na način da opločnik navlažite vodom, tretirate sredstvom za odmašćivanje, te temeljito isperete čistom vodom. Uspješnost uklanjanja ovisi o tome koliko se masnoća upila u podlogu kao i o vremenskom odmaku od onečišćnenja.