Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M / 8.3.2020. 13:33:38

Poštovani,planiram staviti mineralnu sep zbuku na kucu,poslje toga ide boja.Kuca je ofrajkana, Pitanje,da li je potrebno stavljati mrezicu prije sepa?

ODGOVOR

Ukoliko je postojeća žbuka na kući u dobrom stanju (čvrsta i bez pukotina) i ako je grube teksture, potrebno ju je samo fino zagladiti FINOM ŽBUKOM EKSTRA. Finu žbuku ekstra nanosite na osušeni temeljni premaz PREMIUM GRUND koji ste nanjeli dan ranije na očišćenu, opranu i suhu podlogu. U ovom slučaju nije potrebno postavljanje mrežice. Međutim, ako na fasadi postoje manja oštećenja, onda je potrebna postava mrežice između dva sloja FINE ŽBUKE EKSTRA. Tako pripremljenu podlogu možete obraditi SEPom prema tehničkoj uputi. https://www.samoborka.hr/upload/proizvodi/tup-_sep_z_1.5_104134.pdf

M T / 7.3.2020. 15:39:51

Koliko dana treba proci da se asfaltira beton.I ako na njemu nes pise ce se to vidjet na asfaltu?

ODGOVOR

Molimo obratite se proizvođaču asfalta. Samoborka d.d. je proizvođač žbuka, premaza, ljepila i betonske galanterije.

M B / 5.3.2020. 9:56:50

Poštovani. Planiramo strojno žbukanje stare kuće sa nadozidanim novim dijelom. Kupaonica i kuhinja će ići cementna žbuka, ostatak gipsana žbuka. Majstor predlaže za podlogu prije žbukanja staviti sn vezu, i to samo na starim zidovima. Novi dio gdje je blok i stropovi ništa. Da li je to u redu?

ODGOVOR

U svom upitu niste naveli od čega su zidovi. Ako su zidovi betonski ispod gips vapnenih žbuka upotrijebite KONTAKT GRUND, a ispod vapneno cementnih i cementnih žbuka CEMENTNI ŠPRIC 2 EKSTRA. Ukoliko su zidovi izrađeni od cigle ili opeke, vezivni sloj napravite od rjeđe konzistencije žbuke kojom namjeravate obraditi zid. Jedino za čistu CEMENTNU ŽBUKU preporučamo CEMENTNI ŠPRIC 4.

V K / 5.3.2020. 8:49:20

Poštovani! Na kući imama staru fasadu od produžne žbuke i navučena vaša SEP MASA sitna zrnca, mislim da je 3 mm. Sada bi htio obojati cijelu fasadu bojom za fasadu, te vas molim da mi odgovorite koji je postupak, kakva boja, kakav prednamaz i kolika je potrošnja boje po m2. Molim vas za savjet ? Lijep pozdrav

ODGOVOR

Fasadu treba dobro očistiti. Po mogućnosti čistačem pod tlakom. Nakon pranja ostavite da se osuši. Na očišćenu, suhu podlogu nanesete UNIVERZALKONCENTRAT GRUND, te nakon 4-6 sati obojite MINERALKOLOROM. Potrošnja MINERALKOLORA je 0,3 l/m2

S V / 5.3.2020. 8:33:57

Poštovani, Izgladio bih unutarnji zid koji je trenutno SEP. Impregnirao bih mineralkvarc grundom, a zatim pregletao teranilom ekstra. Zanima me nakon koliko vremena nakon impregnacije se mora zid pregletati. Mora li se gletati iduci dan ili može za tjedan ili dva.

ODGOVOR

Temeljni premaz MINERALKVARC GRUND nanosi se dan ranije, odnosno nastavak radova na podlozi s MINERALKVARC GRUNDOM moguć je na osušenom grundu. SEP možete izravnati kako ste planirali TERANILOM EKSTRA u cca tri ruke ili FINOM ŽBUKOM EKSTRA koja podnosi veće debljine i lijepo se obrađuje zbog svoje elastičnosti i time smanjuje radne korake koje zahtjeva TERANIL.

P / 4.3.2020. 18:45:39

Postovani, Imam vikendicu u dalmatinskoj zagori rađenu 1980. Kuća je onda ožbukana (mi kažemo špruc namaz). Sve je boje betona (sive). Sada bih istu obojao. Što preporučate

ODGOVOR

Ako je stanje žbuke u dobrom stanju (da je čvrsta i bez pukotina), dobro očišćenu i suhu površinu premažite UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM, te nakon 4-6 sati nanesite željeni ton fasadne boje TERATON V. Kvalitetnije rješenje za Vaš upit bilo bi da „špruc namaz“ očistite, pustite da se osuši, premažete PREMIUM GRUNDOM i ostavite da se osuši (cca.24h). Na osušeni temeljni premaz PREMIUM GRUND, nanesete FINU ŽBUKU EKSTRA (žbuka za renoviranje nosivih podloga starih produžnih žbuka). Nakon cca. 7 dana, nanesete UNIVERZALKONCENTRAT GRUND i obojite fasadnom bojom TERATON V.

m V / 2.3.2020. 20:44:06

U drvenoj kući planiram urediti wc, pod je od osb ploča, pa me zanima kako najbolje izvesti hidroizolaciju poda te koje materijale upotrebiti, unaprijed zahvaljujem.

ODGOVOR

OSB ploča nije pogodna podloga za polimer-cementne hidroizolacije. Preporučamo da na OSB ploču pričvrstite vlaknasto-cementnu ploču koju možete premazati polimer-cementnom hidroizolacijom HIDROPROTEKT MONOELASTIK ili HIDROPROTEKT DUOELASTIK ili HIDROELASTIK 2K.

L R / 28.2.2020. 10:59:02

Pozdrav! Možete li mi opisati postupak ugradnje kulir ploča na beton u padu na postojećoj konstrukciji. Je li bolje koristiti mort za opločenja ili teratekt fleks unilvel? Unaprijed zahvaljujem!

ODGOVOR

Odabir proizvoda ovisi o potrebnim debljinama veziva. Ukoliko su vam potrebne veće debljine sloja upotrijebite MORT ZA OPLOČENJA koji podnosi debljine do 7cm. Za slojeve debljine do 1,5cm upotrijebite TERATEKT FLEKS UNILEVEL.

s b / 28.2.2020. 10:12:10

trebao bi zaliti betonom ili nekom smjesom ploču visine 120mm širine 1300mm i dužine 1000mm....dali mogu pri tome koristiti CEMENTNI ESTRIH 12 i dali ga mogu mješati sa mrežnom armaturom i kamenjima lp

ODGOVOR

Cementni estrih 12 nije pogodan proizvod za izradu betonske ploče debljine 12cm. Za izradu betonske ploče koju biste armirali upotrijebite proizvod SUHI BETON 20.

d i / 26.2.2020. 14:33:57

Kuća je sagrađena početkom sedamdesetih od pune opeke i fasada od sepa. Na vanjskim zidovima u sobama se pojavljuje kondenzirana vlaga i gljivice.Posebno na predjelu spoja stropa (mont grede zalivene betonom) i zidova: Prostor se grije centralnim na plin.Kako spriječiti vlagu i ujedno izvršiti unutarnju toplinsku izolaciju.

ODGOVOR

Kod izvođenja toplinske izolacije s unutarnje strane uvijek ostaje problem hladnog mosta na spoju zida i stropa, odnosno zida i poda. Zbog toga je najbolje toplinsku izolaciju izvesti s vanjske strane objekta. Eventualno, kao privremeno rješenje, zidove očišćene od zaraze možete prebojati antikondezacijskom bojom TERMOPOL. Uvjete primjene možete naći u tehničkoj uputi proizvoda na linku https://www.samoborka.hr/upload/proizvodi/TUP-%20TERMOPOL.pdf