Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

L P / 26.2.2020. 9:42:03

Pozdrav, Imam upit u vezi gletanja zidova. U stanu u kojem je zbuka katastrofalno napravljena, izgleda kao kora od narance, izgletao bi cijele zidove. Kako su zidovi ofarbani bijelom bojom zabima me moze li se gletati direktno na boju ili treba prije gletanja ostrugati i/ili namazati bekakvu impregnaciju? Da nadodam, zidovi su farbani prije cca 20god... Unaprijed zahvaljujem na odgovoru...

ODGOVOR

Prije bilo kakvih radova, potrebno je ostrugati postojeću boju, sve skupa dobro otprašiti i impregnirati PREMIUM GRUNDOM. Nakon 4-6h, zidove možete obraditi FINOM ŽBUKOM EKSTRA ili masom za gletanje TERANIL. Tako obrađene zidove možete osvježiti bojom.

M M / 25.2.2020. 15:29:15

Poštovani, razmišljamo o tome da se prijavimo na natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća. Stavljali bi novu fasadu, vjerojatno kamena vuna. Budući da bi natječaj mogao biti uskoro, a da kroz koju godinu planiramo naknadno mijenjati i krovište i podići ga za dodatnih 60 cm, da li bi to moglo predstavljati problem što se tiče fasade? Imate li kakav prijedlog za rješenje naše situacije, da li bi možda mogli naknadno staviti novi završni sloj cijelom površinom, da li se tako nešto uopće isplati? Unaprijed hvala.

ODGOVOR

Preporučamo prvo obnovu krovišta, a zatim obnovu fasade koja bi trebala biti izvedena u kontinuitetu.

V / 25.2.2020. 13:12:32

Poštovani, U toku sam izrade fasade pa sam u nedoumici koji završni sloj koristiti Terakril Z ili Silikatnu žbuku Z. Molim da uzmete u obzir da je kuća u dalmaciji u neposrednoj blizini mora te je pod jakim utjecajem soli, sunca i kiše. Za termo izolaciju se koristila MW 8 cm a za ljepljenje i armirajući sloj Samoterm F. Hvala Vlado

ODGOVOR

I Terakril Z i silikatna žbuka Z su dio Samoborkinog certificiranog sustava s MW TERMOZOL STANDARD, ali s obzirom na klimatske uvjete, preporučamo SILIKATNU ŽBUKU Z kao završno dekorativni sloj.

M / 22.2.2020. 8:51:52

Poštovani, Ja imam dva pitanja u vezi podova. U garaži, na podu, je trenutno beton, podosta neravan, i do 3-4cm razlike, vrlo grub i prašnjav i na nekim mjestima vlazan. Želio bih na njega preliti nešto novo. Površina 45m2 i trebao bih jedno 2-4cm nove podloge. Što preporučate i koliko je to vreća? Drugo pitanje je nenatkrivena balkon/terasa. Trenutno je neka cementna podloga, gruba no ne propušta vodu jer je ispod nje suh strop. Želio bih nečim ispraviti pad na jednom dijelu te bi novi sloj trebao moći na jednom dijelu ići do 1,5cm pa prema vanjskom dijelu na 2mm. Na to bi kasnije išao wpc. Koji proizvod preporučate? Površina je 39m2, količina? Hvala vam unaprijed na odgovorima..

ODGOVOR

Za izravnavanje poda u garaži preporučamo CEMENTNI ESTRIH 20. Njegova potrošnja je 22kg/m2/cm. Ako trebate izravnati 3cm starog poda + 3cm novog sloja, za 45m2 Vam je potrebno 238 vreća CEMENTNOG ESTRIHA 20. Pad na balkonu/terasi možete izvesti REPARATURNIM MORTOM G. Njegova potrošnja je 1,3kg/mm/m2, što prema danim podacima odgovara količini 870kg (29 vreća). Uvjete primjene za oba proizvoda možete naći u njihovim tehničkim uputama na našem webu.

Z V / 21.2.2020. 15:45:39

Poštovanje! Imam jedan zid koji nije natkriven. Sjeverna strana, stalno je mokar kad pada kiša. Da li se može umjesto stiropora stavit stirodur, pošto je onotporniji na vlagu. Znam da on ide na temelje, ali me zanima jel može na zid.Možda nema potrebe ka se navuče završna žbuka ili ima. Hvala

ODGOVOR

Zid možete obložiti i ekstrudiranim polistirenom (stirodurom) i ekspandiranim polistirenom (bijeli stiropor) ukoliko je odabrana izolacijska ploča certificirana za fasadne sustave. Za lijepljenje i armiraje preporučamo polimer-cementni mort SAMOTERM F. Tako pripremljenu podlogu premažete MINERALKVARC GRUNDOM dan prije nanašanja završno dekorativne žbuke.

J B / 21.2.2020. 13:33:12

Poštovani, Kako i kojim materijalom završno obraditi balkonski zid od ytong-a. (može i preporuka samoborka proizvoda)(lokacija u dalmaciji) Lp.

ODGOVOR

Ukoliko je zid izveden ravno (da nema potreba za korekcijama ravnina), impregnirajte ga UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM i obradite FINOM ŽBUKOM EKSTRA u dva sloja. U prvi sloj utisnite staklenu mrežicu. Tako obrađen zid možete ili bojati ili žbukati nekom završno dekorativnom žbukom (SILIKONSKA ŽBUKA, SILIKATNA ŽBUKA, TERAKRIL…)

D B / 21.2.2020. 10:16:01

Poštovani za gazišta stepenica stavio bi ploče 40x60x3,8,a kako treba stavljati ljepilo u debelom sloju(nejednaka visina stepenica), čime bi bilo najbolje ljepiti ploče? LP

ODGOVOR

Preporuka ljepila ovisi o debljini sloja koji Vam treba. Za sloj debljine do 15mm preporučamo TERATEKT FLEKS UNILEVEL, a za veće debljine slojeva (do 70mm) MORT ZA OPLOČENJA. Uvjete primjene za oba proizvoda možete naći u njihovim tehničkim uputama na našem webu.

Ž B / 19.2.2020. 10:58:07

Trebao bi ožbukati i fino obraditi betonsku ploču - strop u garaži. Molim uputu za postupak (je li za pripremu površine bolja impregnacija ili cement špric ili oboje i koja žbuka).

ODGOVOR

Prije žbukanja vapneno-cementnim žbukama tipa VC 40, VC 50, Univa 30, betonske podloge stropova potrebno je obraditi CEMENTIM ŠPRICEM EKSTRA. Sve navedene žbuke moguće je završno obraditi filcanjem, te pregletati TERANILOM EKSTRA, kao podlogu za ličenje.

M K / 19.2.2020. 10:57:48

poštovani! Molim Vas da mi date savjet i odgovor na neka pitanja. Želim staviti toplinsku izolaciju na kuću oko 150 kvadrata. 1. kamena vuna 10 cm 2. finalna žbuka: a) da li akrilna 2mm ? b) da li silikonska 2mm ? 3.da li u fasadnom sustavu ROFIX se dobije sve što je potrebno ? 4. koji je sustav bolji: ROFIX ili SAMOBORKA ? 5. kolika je cijena rada? 6. koliko bi me to ukupno koštalo? Hvala

ODGOVOR

1. Za završnu obradu ETICS sustava tipa UNITERM, TERMOZOL STANDARD, TERMOZOL EKSTRA, TERMOSAM preporučamo paropropusnije žbuke kao SILIKATKA ŽBUKA ili SILIKONSKA ŽBUKA., uz napomenu da je I akrilatna završna žbuka TERAKRIL Z komponenta certificiranih Samoborkinih sustava. 2. Za informacije o sustavima drugih proizvođača potrebno je obratite se njihovim proizvođačima. 3. Za cijenu izvođenja radova preporučamo obratiti se potencijalnim izvođačima budući da iste mnogu varirati ovisno o objektu I lokaciji. Samoborka d.d. u mogućnosti je izraditi ponudu potrebnog materijala.

T B / 17.2.2020. 17:07:59

Poštovani U kuci radimo renovaciju podova i sad mi je razlika u glazuri cca 2,5-3cm dali postoji nešto da to izravna...? Potrebno je za cca 150m2 što mi je nivelir masa malo preskupa za tu visinu i kvadraturu.

ODGOVOR

Ukoliko je izravnavanje potrebno izvesti na betonskim ili cementnim podlogama u debljini od 2,5 – 3cm preporučamo primjenu CEMENTNOG ESTRIHA 12 ili CEMETNOG ESTRIHA 20. Prije izvedbe podlogu temeljito očistiti od svih eventualno slabodržećih dijelova, otprašiti, te impregnirati SN GRUNDOM.