Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

v g / 22.10.2014. 10:39:04

Poštovani, molim za pomoć vašim savjetom. Unutrašnjost dnevne sobe na zidovima ima bavalit. Izvana kuća je obložena stiroporom i edepultzom,te okrečena bojom za fasade. Na soklu smo također stavili stiropor i zbog estetike ga skroz s dvorišne strane poravnali u istu visinu, s tim da je na nekim mjestima viši od temelja. Nakon toga postavljane su za stazu u dvorištu ploče u obliku šesterokuta na prijesak, a ispod kojeg je ostala betonirana staza. Problem je slijedeći: U dnevnoj sobi pojavili su mi se pučci od vlage koja se sipa na parket. Što uraditi i kako to popraviti. Smatramo da smo zatvorili oticanje vode ispod vanjskih ploča u dvorištu i da se vlaga zato diže uz kuću, a bavalit je sada propušta. Savjetovali su nam da cijeli taj stiropor sa sokla skineme i premažemo sokl žbukom i da zid može disati. Da li je to točno.
Pozdrav

ODGOVOR

ako prilikom izvođenja radova na dvorištu ab ploča nije bila napravljena u padu i ako nije izvedena hidroizolacija te ako ste na to ugradili opločnik najvjerojatnije je da vam dolazi do skupljanja vlage i vlaženja te prodiranja u unutrašnjost objekta.
Skidanje izvedenog sokla nije potrebno jer ugradnjom sokl žbuke nećete ništa postiči da bi spriječili vlaženje.
Potrebno je utvrditi gdje se voda i zašto skuplja, uzrok sanirati, a onda će se vlaga postepeno smanjivati.

n b / 21.10.2014. 18:58:23

Poštovani, s čime oprati fasadu naime ma jednoj strani uz zid su bile posađene trnove ruže i sad su kao listovi ili cvjetovi pustili neku plijesan. to se vidi kao okruglo crno zelene mrlje. Hvala, lijepi pozdrav.

ODGOVOR

fasadnu površinu treba oprati vodom pod pritiskom i nakon sušenja tretirati fungicidnim sredstvom sredstvom TERACID.
Nakon sušenja fasadnu površinu je potrenbo prebojati fasadnom bojom prema izboru iz naše ton karte.

S C / 20.10.2014. 10:23:38

Postovani, htjela bi obojati fasadu, imam vasu fasadnu zbuku terakril R 2 dali prije bojanja treba staviti impregnaciju i dali je dovoljan jedan sloj boje. Unaprijed hvala

ODGOVOR

Ako ste fasadnu površinu završili prije cca 10 godina nije potrebna impregnacija, a ako je površina starija površinu je potrebno impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDom neposredno prije bojanja.
Boja se nanosi u dva sloja. Prije bojanja površinu je potrebno dobro oprati vodom pod pritiskom i osušiti 1-2 dana.

d g / 19.10.2014. 20:46:33

radim adaptaciju stare kuce pa Vas molim savjet na koji nacin rjesiti podloge jer bi htio jednu visinu a stari parket je na betonskoj deki bez ikakve izolacije.sta staviti ispod novog parketa a da bude izolacija a min. visoko

ODGOVOR

Kako biste dobili pod u svim prostorijma u istoj visini i s toplinskom izolacijom trebate izvesti plivajuću glazuru s toplinskom izolacijom.
Minimalna debljina toplinske izolacije je 1-2 cm, na to je potrebno ugraditi cementnu glazuru u debljini minimalno 3-4 cm, hidroizolacijski premaz i na kraju parket.

V / 17.10.2014. 13:10:42

Poštovani,
molila bih Vas savjet pojavljuje mi se vlaga u prizemlju po unutarnjim zidovima pretpostavljam posljedica ovih kiša, moram napomenut da se budar nalazi cca 3m od kuće i da je kuća građena 1928 i do sada nije nikad vlažila, inače kuća se nalazi na ravnom terenu.
Dakle što napravit i kako, drenaža oko cijele kuće ili....???

ODGOVOR

Najbolje bi bilo izvesti drenažu oko cijelog objekta i hidroizolaciju.
Pretpostvljamo da objekat ako je izveden 1928 god. nema hidroizolaciju.
Nakon otkopa sokl objekta i barem 30-40cm u dubinu temelja (ako je moguće) pemazati hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKTOM u dva sloja te zatrpati do sokla.
S vanjske strane visinu sokla ožbukati SOKL žbukom.

d n / 16.10.2014. 21:41:11

Poštovani,molim Vas za savjet
nakon gletanja sa TERANILOM,samo dva dana poslije nanesena je boja POLAKRIL tamno siva bez temeljno premaza i sada je zid flekav,tj probija glet pa se na boji vide bijele nijanse.Kako sanirati ovu grešku da bi boja na cijelom zidu bila jednolična..hvala..LP

ODGOVOR

U našoj tehničkoj uputi je navedeno da starost masa za izravnavanje mora biti najmanje 14 dana prije bojanja unutarnjom disperzijskom bojom.
Prerano je bojano te zbog vlažne podloge tj.gleta dolazi do pojave flekavosti.
Ako je nakon prvog bojanja prošlo više od 14 dana ponovno možete obojati površinu u dva premaza.

i i / 16.10.2014. 21:15:37

Postovanje ! Moje pitanje glasi...
Uradio sam Samoborkinu silikatnu fasadu u nijansama sive boje tacnije 3335 kao tamniju i 3338 kao svijetliju. Nisam zadovoljan mojim odabirom boja, tj.boje nisu sjele na moju kucu i sve mi izgleda tmurno. Htio sam sada uradiri neku kombinaciju bijele boje i sive 3338. Zanima me da li je moguce to izvesti i kako?
Smijel se sada nanijeti farba akrilne boje na silikatnu? Treba li uraditi premaz i ako je boja navucena prije par dana ?
Mozda i neki vas savjet-prijedlog koja bi boja osim bijele bila u dobroj kombinaciji sa sivom??? Pogledom sa nekim 15 m udaljenosti od kuce , moja ranije zeljena boja izgleda kao da je kuca presvucena u samoborkino ljepilo za mrezicu i stiropor..... Unaprijed zahvalan na strucnom savjetu !!! Ivan.

ODGOVOR

za bojanje silikatne žbuke fasadnom bojom potrebno je pričekati minimalno 7-14 dana te onda bojati bojom po izboru.
Silikatna žbuka može se bojati akrilatnom fasadnom bojom TERATON V u boji prema izboru iz naše ton karte.
Impregnacija nije potrebna.
Od vaše sive žbuke bilo koju možete prebojati bijelom bojom, preporučamo vam ton 3360 ili 3357.

s / 16.10.2014. 20:27:15

Poštovani, radimo fasadu na porotherm zid 38cm - cementni špric, podložna žbuka VC 20 L, te fina žbuka F 900, premaz thermoshield završno. Da li je potrebno čekati 7 dana prije nanošenja fine žbuke ili se može i manje, koliko minimalno? majstor govori o mogućnosti da se fina žbuka upije u podložnu i da će morati 2x nanositi finu žbuku... a istovremeno želi odmah drugi dan nanositi finu na temeljnu... da li treba čekati 7 dana ili ne i da li treba 2x nanositi? da li treba impregnirati ili ne podložnu VC 20 L žbuku prije fine i u kome roku treba finu zaribavati do konačnog izgleda? (da li nakon par sati ili drugi dan..?). Također, koliko treba čekati da se špric osuši? Možda su pitanja čudna, ali imamo svakakvih uputa majstora i svaki ima svoje mišljenje, a sva su različita od vaših tehničkih uputa na vašim stranicama za gore navedene materijale. Žuri nam se s fasadom pa nas zanimaju što kraći rokovi.. Hvala

ODGOVOR

Na žbuku VC 20L nanašanje fine žbuke je preporučeno nakon minimalno 7 dana. Fina žbuka se ne nanosi u dva sloja, niti ju je moguće nanijeti u dva sloja niti se žbuka upija.
Drugi dan ne može nanositi boju na finu žbuku - prije bojanja fina žbuka mora biti minimalno stara 21 dan.
Impregnacija prije fine žbuke ne ide već se podloga navlaži vodom.
Fina žbuka zaribava se odmah. Špric se suši minimalno 1 dan.

I D / 09.10.2014. 10:57:56

TERANEKS - Samonivelirajuća unutarnja masa za betonske podloge http://www.webgradnja.hr/katalog/14001/teraneks-samonivelirajuca-unutarnja-masa-za-betonske-podloge/

Poštovani,
betonski pod je pokriven tapisonom koji bi uklonio i izravnao pod nekom plastičnom nivelirajućom masom kao što je napr.u bolnicama da se može lakše održavati.
Što mi savjetujete

Hvala

ODGOVOR

Samoborka u svojoj ponudi nema epoksidne mase za podove, eventualno možemo preporučiti samonivelirajuću masu za izravnavanje podova TERANEKS, ali za lakše održavanje potrebno ju je obložiti keramikom ili nekim sličnim materijalom.

d / 14.10.2014. 20:03:37

zanima me koliko trebam kanti vaše silikatne boje za boju 3190 za 264m2 hvala

ODGOVOR

Potrošnja zavisi od upojnosti podloge koju farbate.
Potrebno Vam je otprilike 75 litara SILIKATKOLOR-a 3190 (5 kanti).
Prije farbanja morate obavezno impregnirati podlogu SILIKATGRUND-om 60 litara (4 kante)