Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

D B / 14.10.2014. 16:38:58

Molim Vas da mi odgovorite koje mogu biti posljedice cinjenice da su na dijelu fasade majstori uradili premaz - impregnaciju grundom i odmah potom stvaljali završni sloj silikatne fasade, dakle isti dan. Koje su posljedice takvog postupanja? Radi se kuci - stambenom objektu gdje smo postavljali termo izolacijonu fasadu. Hvala unaprijed.

ODGOVOR

Iz vašeg upita nije moguće zaključiti koja je vrsta impregnacije korištena.
Ukoliko je korištena naša impregnacija SILIKATGRUND OBOJENI ona se nanosi 24 sata prije navlačenja završnog silikatnog sloja.
Ako se završna žbuka navlačila na impregnaciju koja se osušila i prije 24 sata, ne bi trebalo biti problema.

M M / 11.10.2014. 9:45:48

Da li je neophodno omalterisati zidove da bi se postavile keramicke plocice ili to moze odmah na opeku i ako moze kako
pozz

ODGOVOR

Prije postavljanja keramičkih pločica potrebno je zid izravnati podložnom žbukom VC 40

i p / 10.10.2014. 17:23:22

poštovani,
trebam sanirati balkon, odnosno napraviti na njemu hidroizolaciju prije postavljanja pločica (podloga je kulir). na istom balkonu okapnica se počela odlamati i voda se podvlači. Htio bih za prvu ruku sanirati okapnicu i namjeravao sam to napraviti žbukom VC 50. molim Vas informaciju da li je to pogodan materijal za sanaciju i da li je potrebno nakon čišćenja podloge premazivanje grundom (i naravno, koji biste proizvod za to preporučili)?

hvala!

ODGOVOR

Podložna žbuka VC 50 nije namijenjena za izradu okapnica.
Podlogu na kojoj je sada kulir treba očistiti i izravnati CEMENTNIM ESTRIHOM 20.
Nakon dobrog sušenja glazuru samo lagano navlažiti prije nanošenja dvokomponentnog hidroizolacijskog premaza HIDROPROTEKT DUOELASTIK ili HIDROELASTIK 2K. Nakon toga na hidroizolaciju lijepiti keramiku fleksibilnim ljepilom TERATEKT FLEKS.

T J / 8.10.2014. 21:49:35

Poštovani,
molimo vas da nam kažete s kojim bi se vašim proizvodom moglo o žbukati zidno grijanje.
unaprijed hvala.

ODGOVOR

Zbog vrlo dobrih prostorno-klimatskih svojstava, za obradu zidova sa zidnim grijanjem, posebno su prikladne gips-vapnene žbuke, uz uvjet maksimalne pogonske temperature do 50⁰C.
Vapneno-cementne žbuke pogodne su i za više pogonske temperature do 60⁰C, kao i za prostorije sa višim postotkom vlage zraka (kupaonice i sl).

Naši proizvodi gips-vapnena žbuka GV 10, kao i vapneno-cementna žbuka VC 40, VC 50 primjenjivane su za obradu zidova i stropova sa postavljenim sličnim sustavima zidnog i stropnog grijanja. U svim slučajevima žbuka je nanošena u debljinama većim od uobičajenih i propisanih debljina (propisane debljine do 2 cm, izvedene debljine 3-4 cm) i obvezno armirana primjenom staklene mrežice SM 10 R. Armiranje na spoju žbuka-registri znatno povećava pouzdanost mehaničke čvrstoće i umanjuje mogućnost pojave i širenja eventualnih pukotina.

Na armirano betonske zidove nanijeti CEMENTNI ŠPRIC 2 EKSTRA, najmanje dan prije nanošenja vapneno-cementne žbuke VC 50.

Vapneno-cementnu žbuku VC 50 nanositi na vodom navlaženi cementni špric, u sloju debljine koja osigurava pokrivanje postavljenih registra. U svježi sloj žbuke utisnuti STAKLENU MREŽICU SM 10 R (veličina oka 10x10 mm).
Drugi sloj žbuke u debljini do 1 cm nanijeti na očvrsli prvi sloj, u pravilu drugi dan.
Nakon sušenja žbuke od minimalno 2-3 tjedna predlažemo vam gletanje polimer vapnenom masom TERANIL u dva sloja.

N B / 6.10.2014. 16:55:42

Poštovani, zanima me dali mogu mješati obično ljepilo za keramiku s fleksibilnim (kerafix i kerafleks)?
Isto bi mi služilo za postavljanje kamenih ploča (debljine cca 2.5cm) na fasadu. Hvala

ODGOVOR

Samoborka d.d. je proizvođač građevinskog materijala i sukladno tome možemo vam dati pouzdane informacije vezane uz naše proizvode i njihovu primjenu.
Zato molimo da se obratite proizvođaču ili trgovcu navedenog materijala.

J P / 3.10.2014. 16:01:59

Poštovani, čime bi premazali staru arm. betonsku ploču podruma da ne prokišnjava, a sve zbog toga da zaštitima stvari koju su unutra. Objekt se nalazi na moru i planiramo gasrušiti za dvije godine i graditi novi. Znači ne traži se nešto što traje dugo, nego kratkotrajno rješenje. Hvala puno!

ODGOVOR

AB ploču treba dobro oprati vodom pod pritiskom i zatim pregletati REPARATRUNIM MORTOM F u debljini 4 mm.
Podlogu neposredno prije gletanja premažite impregnacijskom premazom UNIVERZALKONCENTRAT GRUND.

I G / 2.10.2014. 17:12:12

Radim vrtnu kučicu. Betonsku ploču sam već napravio.Htio bi početi sa tvrdom ciglom (2 do tri reda) kao podlogu.Dali trebam ljepenku i koliko treba biti širina zida sa ciglom? Molim kratak opis.

ODGOVOR

Samoborka d.d. je proizvođač građevinskog materijala (no ne proizvodi niti ciglu, niti ljepenku, niti cement), i nije izvođač.

Za informacije koje vas zanimaju molim obratite se nekom izvođaču ili „pro-googlajte“ po internetu .

Ž K / 30.9.2014. 11:05:49

S čime bi bilo dobro premazati izbjeljeli kulir na donjem dijelu fasade da se dobije bolji efekat crno-bijelo i dodatna zaštita?

ODGOVOR

da bi osvježili i zaštitili kulir, možete ga premazati ili silikonskom emilzijom SILIKOSAM KONCENTRAT ili emulzijom smjese silana i siloksana BETOSIL.

M T / 29.9.2014. 14:38:02

Poštovani htio bih vas pitati koji je od vaših navedenih proizvoda najbolji za izvedbu unutrašnjeg strojnog žbukanja zidova i plafona ( zajedno sa kupatilom ) te koliko recimo 40 kg mase pokriva kvadrata? Hvala

ODGOVOR

Za žbukanje unutarnjih zidova možete koristiti vapneno cementnu unutarnju podložnu žbuku VC 40, potrošnja je 14 kg/m2 za 1 cm debljine, maksimalna debljina nanosa 2 cm, pakiranje 40 kg.

M T / 29.9.2014. 13:49:55

Poštovani,
Na obiteljskoj kući u Zagrebu sa siporeks blokovima debljine 20 cm zatvoren je prostor za dnevni boravak. Pitanje je:
1. Kakav fasadni sustav preporučate za vanjski dio zida: sa podložnom žbukom ili sa pločama stiropora? Ukupna površina fasade je oko 43 m2, od toga je10 m2 otvora.
2. Kakve završne radove unutarnjih zidova preporučate za siporeks blokove: unutarnja žbuka ili gletanje sa mrežicom i završno gletanje? Ukupna površina unutarnjih zidova je oko 63 m2 + 27 m2 plafona, od toga 13 m2 otvora.
Zahvaljujem,
Mladen Tomić

ODGOVOR

Na blokove ytonga možete ugraditi toplinski sustav po želji ili s pločama stiropora ili s pločama mineralne vune , ili ugraditi laganu vapneno cementnu žbuku VC 20L.
Za unutrašnjost možete prostor pregletati TERANIL-om u dva sloja uz rabiciranje samo spojeva staklenom mrežicom za unutarnje radove ili rabicirati kroz cijelu površinu. Sve ovisi kako su blokovi zidani – ako su zidani s minimalnom sljubnicom gletanje s mrežicom nije potrebno. Umjesto glet mase zidove možete ožbukati TANKOSLOJNOM ŽBUKOM ZA POROBETONE do d~1cm.
Potrošnja: Teranila 2,5 kg/m2 za dva gletanja.