Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

T L / 11.8.2013. 20:56:27

Pozdrav!
Imam problem sa septičkom jamom u kući koju smo nedavno kupili. Naime, septička je naslonjena na zid podruma i voda prolazi kroz zid i curi u podrum. Zanima me način sanacije jame iznutra. Obični hidroprotekt ili? Unaprijed se zahvaljujem!

ODGOVOR

Septičku jamu izolirajte upotrebom hidroizolacijskog premaza HIDROPROTEKT kojeg premažite obavezno u dva sloja, a po potrebi dodajte i treći sloj.
Spoj zida i jame prije upotrebe HIDROPROTEKT-a ispunite HIDROSTOP-om.

s k / 11.8.2013. 11:06:25

Poštovani, dali se mogu lijepiti keramičke pločice na zid na koji je najprije zalijepljen stiropor of 1 cm radi poravnavanja zida , nakon toga je zalijepljena fasadna mrežica i navučeno ljepilo? hvala

ODGOVOR

Ako se radi o unutarnjem zidu keramičke pločice mogu se lijepiti na sustav koji ste izveli.
Keramičke pločice lijepite fleksibilnim ljepilom.

M M / 9.8.2013. 15:00:15

Poštovani, na natkrivenoj terasi sam radio demit fasadu.Na staru vapneno cementnu žbuku su lijepljene ploče od eps,mrežica je armirana i gletana ljepilom za gletanje i armiranje, sve je rađeno po propisu.Zatim je preko ljepila za stiropor nanešen 1 sloj teranila extra,1sloj akrilne emulzije te 2 sloja fasadne disperzivne boje.Nakon nekoliko dana od završetka radova po površini fasade su se počeli pojavljivati mjerući koji nakon nekog vremena puknu,tj vanjski sloj se rascvjeta.Nisam siguran koji sloj se odiže ali izgleda mi da se teranil odvaja od ljepila.Ti tzv.mjehurići su različitih veličina, od radova je prošlo nekih 2 mjeseca i dalje se pojavljuju.Što mislite što je uzrok tome te što mi savjetujete kako to najjednostavnije sanirati.Lijep pozdrav.

ODGOVOR

TERANIL EKSTRA nije namijenjen za gletanje toplinskih sustava. Toplinski sustav se završno obrađuje dekorativnom žbukom najmanje granulacije od 1,5 mm.
Pošto vam se TERANIL EKSTRA ljušti najbolje bi bilo da njega i boju skinete, podlogu prebrusite i otprašite, te čistu podlogu impregnirate MINERALKVARC GRUND-om dan ranije i ugradite završno dekorativnu žbuku SILIKAT, AKRILT ILI SILIKON , granulacije 1,5 mm , prema izboru iz naše ton karte.

B P / 9.8.2013. 10:17:11

očistio sam unutarnji zid od stare žbuke do cigle, očistio četkom cigle i fuge te ponovo fugirao. Kojim bih premazom premazao cigle i fuge da se ne truse, a i da cigla dobije osvježenje?

ODGOVOR

Opeku mažete premazati FIKSANIROM sredstvom za učvršćivanje građevinskih materijala.
FIKSANIR je namijenjen za restauraciju, učvršćivanje i konzerviranje građevinskih materijala: prirodni kamen, žbuke, opeka, crijep.
FIKSANIR penetrira duboko u podlogu, tvori mineralno vezivo koje je kompatibilno sa građevinskim materijalom, daje mu dugotrajnu otpornost na atmosferilije i zaprljanje, štiti od abrazije, korozije i morske soli.
FIKSANIR prije upotrebe dobro promiješati u originalnoj ambalaži. Proizvod je gotov za primjenu i ne razrjeđuje se.
FIKSANIR se primjenjuje prskanjem ili premazivanjem. Važno je nanositi FIKSANIR do potpunog zasićenja podloge.
Ako je potrebno nanijeti drugi sloj obavezno je sušenje prvog sloja dva do tri tjedna od nanošenja.

V D / 8.8.2013. 7:54:08

poštovanje
Htio bi navući sep na postojeći sep star 15 god.,da li je to moguće bez prethodnog gletanja,ako je kolika je potrošnja

ODGOVOR

SEP - ako se navlači ista ili veća granulacija može se direktno stavljati jedan na drugi uz prethodno impregniranu podlogu.
Potrošnja bi trebala biti cca 1-1,5 kg/m2 kg veća od deklarirane, ako se ugrađuje SEP na SEP.
Ako će se ugrađivati manja granulacija SEP –a od trenutne, potrebno je prethodno izravnavanje podloge.

I T / 7.8.2013. 13:31:06

Pregradni zid između dvije prostorije u podrumu kuće izrađen od cigle i ožbukan, završno sam prije 9 godina dekorirao zidnim oblogama stavivši na žbuku drvene letvice a između njih stiropor ploče debljine 1 cm i na to postavio zidne obloge. Sada se sa unutarnje strane zidnih obloga pojavila vlaga. Kad sam skinuo obloge vlaga seprimjetila i na stiropor pločama.
kako bi po vama sada mogao završno dekorirati taj unutarnji (pregradni) zid?
Zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

Potrebno je utvrditi o kakvoj se vlazi u zidu radi, kolika je njena rasprostranjenost na zidu, te da li je izvedena hidroizilacija prije zidanja zida.
Ukoliko hidroizolacije nema potrebno je maknuti svu žbuku te prvo sanirati uzrok vlage.
Nakon sanacije vlage zid ožbukati ili sanacijskom žbukom SANISIL H ili vapneno cementnom žbukom VC 40 u debljini do 2 cm.

I B / 6.8.2013. 18:38:31

Stovani,imam zid u stambenoj zgradi koji je okrenut na zapad i s vanjske strane je od betona.Iznutra je iverica na kojoj su se vremenom pojavile mrlje od vlage (vjerojatno od kise koja prolazi kroz pukotine i sastave betona). Planiram postojecu ivericu skinuti i izolirati unutarnju stranu betonskog zida protiv prodora vlage. Molim Vas za savjet i preporuku u izboru sredstva. Hvala.

ODGOVOR

Prema opisanom najbolje bi bilo da se s vanjske strane zid od betona toplinski izolira toplinskim sustavom, s pločama stiropora ili kamene vune, dok s unutarnje strane nakon skidanja iverice zid treba sanirati na način da se premaže sredstvom za spriječavanje razvoja mirkorganizama TERACID, te nakon sušenja zid ožbuka žbukom VC 40 ili GV 10 u maksimalnoj debljini 20 mm.

g / 5.8.2013. 10:44:05

pozdrav,
dali se samonivelirajuće mase mogu koristiti na podlozi od keramičkih pločica, ili eventualno nakon gletanja flexi ljepilom, a zbog manjih neravnina max 1 cm,
znam da bi bilo najbolje ukloniti stare pločice pa izravnavati, no to mi je trenutno neizvedivo pa me zanima dali ovo gore navedeno ima smisla, hvala na odgovoru.

ODGOVOR

TERANEKS RAPID ILI UNILEVEL se može koristiti za izravnavanje podloge na keramičkim pločicama.

Ako se radi o glatkim pločicama, podlogu je potrebno malo naštokati tj.razbiti glazuru i impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM neposredno prije izlijevanja TERANEKSA.

TERANEKS treba nanijeti u potrebnoj debljini i sušiti minimalno 10-14 dana, te se mogu ponovno lijepiti keramičke pločice fleksibilnim ljepilom TERATEKT FLEKS.

M K / 1.8.2013. 0:13:48

poprečni zid između kupaone i hodnika boja se oljušti do frajke zid mokar ,kupaona renovirana nova ivstalacija žbuka obijana do cigle i u hodniku se javlja taj problem ulazna vrata plastična stolarija redovito vjetrim a to se javlja i sada u ljetnim mjesecima ,kako to riješiti najlakše?Hvala

ODGOVOR

Iako ste renovirali zidove, pretpostavljamo da je došlo do oštećenja cijevi te vam iz tog razloga možda zid vlaži. U ljetnim mjesecima problem s vlagom je najmanji te se rijetko pojavljuje, no veći je veći problem vlage u hladnim i zimskim mjesecima, kada je visoka vlaga, kada počinje sezona grijanja i prevelike razlike u temperaturama unutarnjeg i vanjskog prostora.
Ako ste sanirali prema opisanom , vlage ne bi smjelo biti. Ono što vam sada možemo preporučiti je da sa strane s koje vam zid vlaži skinete žbuku do podloge i premažete hidroizolacijskim premazom HIDRO PROTEKT, te ponovno ožbukajte VC 40 žbukom ili sanacijskom žbukom SANISIL H pregletajte vapnenom masom TERANIL i obojite disperzivnom bojom TERAPOL FRESH bojom koja u svom sastavu ima fungicidne dodatke za sprječavanje pojave plijesni uzrokovane vlagom.

J R / 31.7.2013. 11:28:19

Sa kojom bojom mogu obojati opločnike jer su se počeli ljuštiti?

ODGOVOR

Poštovani,

Ako su opločnici s vremenom npr. posvijetlili., možete ih prebojati bojom za beton AKROTON , u boji prema izboru iz naše ton karte.

Ukoliko se s opločnika ljušti sloj betona potrebno je vidjeti u kojoj mjeri se ljušte i kakvo je ljuštenje tj.da li se skida površinski sloj i koliko su ta oštećenja.

Ako se skida površinski sloj potrebno je opločnike prvo tretirati sredstvom za impregnaciju i hidrofobiranje svih vrsta betona, prirodnog kamena (granit, mramor), opeke,porobetona, vlaknocementnih ploča te mineralnih žbuka i boja, BETON IMPREGNATOR.

Brzo se upija u podlogu i postiže vodoodbojni efekt, smanjuje mogućnost zaprljanja, spriječava transport vodotopivih soli iz betonske podloge na površinu.

Na BETON IMPREGNATOR nije potrebno nanašanje boje za beton jer je proizvod na bazi smjese silana i siloksana, organskog otapala.