Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M / 16.7.2013. 21:51:58

u staroj kući,u podrumu (nema vlage) otpala je stara debela žbuka i sad su vidljive (stariji model - većih dimenzija nego današnje) cigle između čijih fuga ispada žbuka. Kako to popraviti da bude čvrsto i trajno? povezujuće (radi cigli)

ODGOVOR

potrebno je dobro očistiti trusnu žbuku iz fuga, dobro očistiti i odprašiti podlogu, te navlažiti, te nabaciti CEMENTNI ŠPRIC 4.
Nakon 1-3 dana možete nanijeti vapneno cementnu podložnu žbuku VC 60.

S K / 16.7.2013. 14:09:47

Poštovani,

Prije otprilike mjesec dana započeo sam oblaganje kuće stiroporom debljine 10 cm (Austroterm). Za lijepljenje sam koristio lijepilo Kema tip 215 za lijepljenje stiropora, te Kema Tip 225 za mrežicu. Ubrzo nakon navlačenja drugog sloja lijepila počele su se pojavljivati horizontalne pukotine na zidovima kuće koje započinju od ivica prozora. Molim za Vaš odgovor o mogućem uzroku ove pojave, kao i da li to za sobom povlači neke posledice. Takođe me interesuje da li se problem može riješiti prije nanošenja završnog sloja (fasade) jer istu ne planiram raditi u ovoj godini?

ODGOVOR

Pošto ste koristili proizvode KEMA najbolje bi bilo obratiti se njihovoj tehničkoj koja vam može dati precizan odgovor.
Mi nismo u mogućnosti odgovoriti na vaš upit jer ne znamo tehničke karakteristike proizvoda KEMATERM 225 i način primjene.
Na ljepilu se nakon kratkog vremena nisu smjele pojaviti pukotine.
Prema opisanom možemo samo pretpostaviti da se prilikom izvođenja radova nisu dijagonalno rabicirali kutevi svih otvora ili
se prilikom lijepljenja ploča stiropora oko kuteva nije radilo s pomakom već je ploča lijepljenja u ravnini s otvorom.

Đ P / 16.7.2013. 9:17:31

Prije 3 godine napravljene su vanjske stepenice. Već prve godine stepenice su imale oštečenja (ruljio se je beton) iako su rađene u 9. mj. kad nisu bile velike vrućine. Ili je bio loš beton, ili je pijesak imao mulja...ne znam koji bi drugi razlog bio? Armirane su ali sad izgledaju očajno, i dalje se krhaju.Koje vaše proizvode da koristimo za sanaciju da bi to bilo izvedeno dugotrajnije?

ODGOVOR

Prema opisanom problemu uzrok ljuštenja betona su možda primjese koje su moguće bile u agregatu koje sada štetno djeluju na gotov beton.
Ako se beton samo površinski ljušti potrebno je stepenice pregletati REPARATURNIM MORTOM G do debljine 2 cm.
Ako su oštećenja veća i sežu do armature potrebno je prvo zaštitit armaturu i pokrpati beton cementnom žbukom C 80. Nakon krpanja površinu pregletajte REPARATURNIM MORT-om. No prethodno, neposredno prije gletanja REPARATURNIM MORT-om, površinu treba oprati i očistiti te premazati impregnacijskim sredstvom UNIVERZALKONCENTRAT GRUND. Naknadno REPARATURNI MORT možete prebojati bojom za beton AKROTON u boji prema izboru iz naše ton karte.

t b / 15.7.2013. 18:23:56

sta je najbolje za zastitit betonsku cisternu za vodu da nepropusta vodu premazana je ljepilom sa plocice dali to sta smeta. hvala

ODGOVOR

Cisternu za pitku vodu potrebno je premazati hidroizolacijskim premazom HIDRO PROTEKT u dva sloja četkom.
Ljepilo za pločice ne smije se koristi se za premazivanje vodospremnika jer nije zdravstveno ispitano te ga je potrebno oljuštiti i tek onda premazati HIDRO PROTEKT.
HIDRO PROTEKT je zdravstveno ispitan te se koristi za premazivanje vodospremnika.

E / 14.7.2013. 13:23:09

Poštovani,

adaptiram stan pa me zanima postojii li mogućnost nanošenja teraplasta g-zrno na unutarnji zid koji se grije od strane klasičnog kamina (zimsko doba). Trenutačno je zid pregletan i prekrečen, te je zid na par mjesta popucao od velike topline.
S poštovanjem,

Emina Klarić

ODGOVOR

nije preporučljivo nanijeti TERAPLAST na zid koji se grije od kamina.
Bolje rješenje bi bilo na taj zid nanijeti mineralnu završno dekorativnu žbuku SEP.

D T / 12.7.2013. 9:38:17

Poštovani, zanima me postava stiropora na strop direktno na podgled A.B. ploče, kao zamjena za žbuku.( minimalna debljina i da li treba tiplat ploče ili se može stavit samo ljepilo i mrežica bez tiplanja.

ODGOVOR

Moguće je postaviti stiropor na podgled, onda ga treba obraditi kao i klasičnu fasadu, znači lijepljenje i prvo gletanje SAMOTERM-om, polaganje mrežice u SAMOTERM i drugo gletanje SAMOTERM GLETOM. Nakon toga je potrebno podlogu impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM i nanijeti završnu žbuku (mineralnu, akrilatnu ili silikonsku). Što se tiče minimalne debljine izolacije ne bi bilo preporučljivo staviti izolaciju debljine manje od 5 cm. Postavljanje ploča na podglede moguće je bez tiplanja, ali potrebno je betonsku deku grundirati KONTAKT GRUNDOM, i izolacijske ploče lijepiti punoplošno isključivo sa polimer-cementnim mortom za lijepljenje SAMOTERM.

S Š / 11.7.2013. 1:15:44

Poštovani, imam staru betonsku konstrukciju ograde oko kuće cokl visine 20 cm. Na nekim rubnim mjestima beton je otkinut. Željela bih sanirati i obojati tu konstrukciju. Što mi predlažete učiniti. Hvala.

ODGOVOR

prvo je potrebno oštećeni beton ukloniti do „zdrave“ i čvrste podloge. Stare podloge impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om razrijeđenim s vodom u omjeru 1:2 neposredno prije nanošenja REPARATURNOG MORTA G. Ukoliko je riječ o slaboupojnim podlogama kao što su glatki betoni onda podlogu impregnirati KONTAKT GRUND-om dan prije nanošenja REPARATURNOG MORTA G. U razdoblju toplog i vjetrovitog vremena prskati mort vodom tijekom 3 dana. Maksimalna debljina jednog sloja morta je 5 mm, a u više slojeva se može nanositi do debljine 2 cm. Saniranu podlogu možete obojati bojom za beton TERATON V.

J / 10.7.2013. 13:04:12

Postavljam vaše kocke Apolon . Podloga je dobra s tucanikom na koji stavljamo sitni pjesak.
Da li je potrebno stavljati geotekstil između tucanika i sitnog pjeska kako bi se spriječio rast trave .
Na koji način se sprječava rast trave ?

ODGOVOR

Pri polaganju opločnika potrebna je izravnana podloga, nakon toga ide drenažni sloj šljunka (16-32 mm), za lakša opterećenja 10-15 cm, a za teža opterećenja 15-20 cm, nakon toga dolazi sloj kamenog agregata (2-4 mm) i na to se postavljaju opločnici. Rast trave između opločnika sprječava se fugiranjem kvarcnim pijeskom.

I H / 9.7.2013. 9:50:54

Poštovani,

na kući je prije 25 godina izvedena klasična vanjska žbuka (gruba i fina). Nakon tolko godina na nju bi stavio akrilnu završnu žbuku (bez toplinske izolacije). Moje pitanje je koje su predranje potrebne, odnosno kako pripremiti tu postojeću žbuku za završni sloj ?

Hvala.

ODGOVOR

Postojeću žbuku dobro oprati vodom pod pritiskom , te nakon sušenja površinu impregnirati KONTAKT GRUND-om dan ranije i pregletati TERATERMO GLET-om u dva sloja uz rabiciranje staklenom mrežicom u sloju TERATERMO GLETA. Nakon sušenja od minimalno 7 dana možete ugraditi akrilatnu, silikatnu, silikonsku žbuku ili SEP Z 200 uz prethodnu impregnaciju dan ranije.

a k / 9.7.2013. 4:11:38

Betonski stupići iz kalupa,puni su mi rupica,pa Vas molim odgovor s čim ih popuniti ili gletati.
Hvala unaprijed.

ODGOVOR

Betonske stupiće možete pregletati REPARATURNIM MORT-om F.
Podlogu nije potrebno impregnirati već se samo dobro navlaži vodom.