Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

D C / 8.7.2013. 20:59:52

Na temelje kuće planiram staviti teraplast. Na par mjesta iz temelja izbija salitra. Temelji su više puta bojani bojom za beton. Mogu li direktno na boju nanositi teraplast i kako da saniram izbijanje salitre?

ODGOVOR

Teraplast ne možete nanositi direktno na boju. Potrebno je boju mehanički ostrugati, površinu oprati vodom pod pritiskom i žičanim četkama očistit salitru.
Po potrebi površinu tretirati sredstvom za sprječavanje isoljavanja ANTISOL. Na čistu podlogu temelj pregletati REPARATUNIM MORT-om F u debljini 2-3 mm ili ožbukati žbukom VC 50 u debljini do 2 cm. Na osušenu i prethodno impregniranu podlogu može se onda nanijeti TERAPLAST.

M K / 8.7.2013. 9:58:23

Poštovani. imam namjeru sanirati staru fasadu /50g/ građenu od kombinacije cigle i kamena.Počeli smo skidati staru žbuku ali se pojavljuju rupe između cigle i kamena doduše ne velike.Moje pitanje glasi kako dalje i s kojim
materijalima / mi smo na kišnom području/ i po mogućnosti bez bojanja fasade/ financije/
Zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

Kamen i opeku zidajte i fugirajte MORTOM ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE.
Mort je hidrofobiran i primjenjiv je na svim područjima RH. Nakon zidanja i fugiranja mortom nije potrebno dodatno bojanje površine.
Ukoliko se želi ostaviti kamen prirodni i opeka može se dodatno hidrofobirati silikonskom mikroemulzijom SILIKOSAM KONCENTRAT.

D / 5.7.2013. 20:00:28

Poštovani,
Mijenjamo stolariju na staroj kući. Na nekim prozorima kamene erte su poprilično oštećene, a kod pjedinih vertikala imamo i 20 mm razilke između vrha i dna. Prije montaže stolarije želimo sanirati erte. Prateći vaše informativne stranice mislim da bi bilo dobro upotrijebit kamenu ili štokanu žbuku, ali zanima me vaše mišljenje i savjet, tj. postupak.
Dakle čime bih mogao sanirati erte, da ih magu završno štokovati i koje su minimalne i maksimalne debljine koje se mogu navući budući da želim izravnati vertikale, te da li je porteban neka impregnacija kamena prije nanošenja završnog sloja žbuke?
Gdije u Istri mogu pronaći željeni preporučeni proizvod?
Inače web stranice, a posebno ovaj dio sa savjetima, su vam za svaku pohvalu.
Hvala!

ODGOVOR

Kamene erte možete obnoviti upotrebom našeg gotovog proizvoda KAMENE ŽBUKA.
Maksimalna debljina sloja je 20 mm, minimalna 10 mm.
KAMENA ŽBUKA proizvodi se u dvije granulacije zrna - do 5mm i do 2 mm, u bijeloj boji i 4 obojene po ton karti.
PRIPREMA PODLOGE: Okrhnuta ili oštećena mjesta treba očistiti. Odstraniti sve slabe dijelove kamena i oprati mlazom vode. Jako prljave i nečiste fasade očistiti.
PRIPREMA MATERIJALA: Sadržaj vreće 40 kg miješati sa cca 12 litara vode dok se ne postigne homogena masa pogodna za nanošenje. Izmiješani materijal mora odstajati cca 10 minuta (vrijeme sazrijevanja).
PRIMJENA: KAMENU ŽBUKU nanositi na očišćen i navlažen kamen u debljini od 2 - 3 mm više od postojeće ravnine ili profilacije, te dobro zagladiti.Drugi dan odšerati, kako bi se dobila karakteristična površina kamena koji se želi obnoviti. Nakon 5 dana očvrsla kamena žbuka može se dodatno obraditi štokanjem ili brušenjem kako
bi se dobio željeni izgled kamena. Loši vremenski uvjeti nepovoljno utječu na kvalitetu radova. Ne smije se nanositi na osunčanoj plohi, za vjetrovita i maglovita vremena. Na skelu obavezno postaviti zaslon protiv sunca ili kiše.
Kamenu žbuku nitko od trgovaca ne drži na skladištu već se može naručiti preko bilo kojeg trgovca koji drži Samoborkine proizvode.
Također, možete kontaktirati kolegu (Goran Gajić 091/3322-859.) koji pokriva regiju Primorje i Istra da vas informira kod kojeg trgovca možete naručiti proizvod.

m p / 4.7.2013. 8:35:55

Poštovani,
kod ugradnje univerzalkoncentrat grunda i silikat kolor boje utrošci materijala su znatno manji od Vaših normativa. U čemu je problem? Može li se boja previše razrijediti? Kako provjeriti debljinu sloja?Hvala, pozdrav.

ODGOVOR

Normativi po kojima prodajemo svoje proizvode su izračunati na temelju stvarne potrošnje, dugogodišnje prakse i ne odskaču previše tj.radi se o minimalnoj i maksimalnoj potrošnji ovisno na kakvu se podlogu nanosi.
Potrošnja boje je od 0,25-0,35 l/m2 za dva premaz, a sve ovisi o podlozi tj.upojnosti podloge na koju se nanosi.

Silikatna boja nanosi se u dva premaza, pa vam je možda za vašu kvadraturu računata gornja granica potrošnje.
Univerzalkoncentrat grund nije impregnacija koja se koristi prilikom bojanja silikatnom bojom, za silikatkolor se koristi silikatgrund.
Potrošnja impregnacije silikatgrund iznosi 0,2 l/m2, dok silikatkolor boje od 0,25-0,35 l/m2 ovisno o upojnosti podloge.

Debljinu filma nanešene boje sada je teško odrediti, ali se može provjeriti tako da se ispita boja koju ste koristili ako je ostalo.
SILIKATKOLOR prije upotrebe dobro promiješati u originalnoj ambalaži. Za postizanje primjenskog viskoziteta potrebno je:
- za prvi nalič razrijediti s 10 % čiste vode,
- za drugi nalič razrijediti s 5-10 % čiste vode.

I P / 2.7.2013. 17:20:57

Vanjske betonske stepenice oštećene su od vremenskih utjecaja. Kako sanirati postojeće neravnine? Što staviti kao gazišta?
Hvala.

ODGOVOR

oštećene betonske stepenice možete sanirati cementnom masom REPARATURNI MORT G, maksimalno 5 mm u jednom sloju.
REPARATURNI MORT G je polimer cementna masa za grubo izravnavanje betonskih površina. Ukoliko je podloga jako oštećena, treba slabo držeće dijelove podloge ukloniti te ako je podloga stara potrebno ju je impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM dan prije nanošenja reparaturnog morta.

R L / 2.7.2013. 12:39:59

Postoji li više klasa opločnika? Odnosno ako je ista vrsta može li se birat između kvalitetnijeg i manje kvalitetnijeg opločnika?

ODGOVOR

postoji samo jedna klasa opločnika, pa se zato niti ne može birati između kvalitetnijeg i manje kvalitenijeg opločnika.
Izbor opločnika i cijene navedene su u našem cjeniku koji vam je dostupan na našoj web stranici http://www.samoborka.hr/dokumenti-i-cjenici/cjenici .

s s / 1.7.2013. 13:15:29

imam u kuhinji i predsoblju teraplast malo je oštećen na više mjesta već je četiri godine star zanima me dali mogu na taj postavljeni stari preko njega nanjeti novi sloj kompletno,i šta je sve potrebno za to,hvala.

ODGOVOR

Podlogu možete impregnirati MINERALKVARC GRUND OBOJENIM, te nakon cca 24 h možete nanijeti TERAPLAST, ukoliko je stari teraplast jako oštećen, odnosno ako ne drži dobro za podlogu, onda ga je potrebno skinuti

n m / 1.7.2013. 10:17:24

Koliki je rok ipregnaciji za silikat kad se stavi na kucu

ODGOVOR

SILIKATNU ŽBUKU nanijeti minimalno 24 h nakon premazivanja SILIKATGRUND OBOJENIM, no nema nekog određenog roka trajanja nakon nanošenja na podlogu

Z G / 30.6.2013. 12:49:23

Poštovani,
je li moguće postojeću staru betonsku konstrukciju ograde oko kuće (cokl i stupovi) obložiti betonskim pločama 3,8 cm? Je li postupak isti kao i kod polaganja na betonsku podlogu, odnosno lijepljenje fleksibilnim ljepilom i zahtijeva li kakvu posebnu pripremu podloge

ODGOVOR

Betonske ploče možete lijepiti debeloslojnim fleksibilnim ljepilom TERATEKT FLEKS UNILEVEL (za nanose do 15 mm)

d o / 30.6.2013. 11:49:28

postovani iman staru kuću sa kamenim zidovima,htio bi obloziti iz nutra sa stiropol koji i koje ljepilo da koristim hvala.

ODGOVOR

Za lijepljenje toplinske izolacije na kamen najbolje Vam je koristit polimer-cementni mort za lijepljenje SAMOTERM