Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

N K / 27.7.2008 15:09

Nakon fugiranja vašom fugir masom(podnih pločica visokog sjaja)na pločicama su ostali tragovi mase i nakon par pranja.Čime bih mogao to skinuti?
Hvala

ODGOVOR

Ako se tragovi mase za fugiranje uočavaju tek nakon sušenja (poslije pranja) ponovite čišćenje još nekoliko puta (u pravilu potrebno je cca 4-5 pranja da bi se masa u potpunosti otklonila sa pločica).
Takovi tragovi ostaju duže vidljivi upravo na pločicama visokog sjaja.

U koliko se prilikom pranja masa ne može odstraniti sa pločica (odnosno ostaje vidljiva dok se pločica briše vlažnom krpom) možemo pretpostaviti da je došlo do kemijske reakcije mase sa samom pločicom.
No to se čini manje vjerojatnim obzirom da su u pitanju pločice visokog sjaja.

j p / 27.7.2008 12:33

postovani,
Prije 12 god kupili smo kucu, samogradnja, u kojoj smo od pocetka primjetili probleme vlazenja na sjevernoj i zapadnoj strani. Kuća ima tarabona fasadu. Od kada smo postavili aluminijsku bravariju, vlazenje je jako izrazemo, uvijek kada pada kisa pojavljuje se vlaga, osobito zimi u vrijeme grijanja. Na unutarnjim zidovima se u vrijeme kisa uz plafone i uz podove vidi vlazna zona, sad vec crna od gljivica. S vanjske strane tj. fasada se kruni i polako zeleni. Prijateljica koja je gradjevinar nije sigurna u uzroke. Pitanje je da li nova fasada ili neki premazi / izoloacije. A ako nova fasada ima li kakvih rijesenja bez da se obija postojeca fasada tj. samo ljepljenje.
Zivimo u Lovranu. Grijanje je etazno - centralno.
Lijep pozdrav i hvala unaprijed.
Jelica Popic

ODGOVOR

"Problemi koje opisujete - kondenzacija na unutarnjoj stijenci vanjskog zida, razvoj gljivica i plijesni - posljedica su nedostatne toplinske izolacije i efekta ""hladnih mostova"".
Slabljenje čvrstoće završne TERABONE, kao i razvoj plijesni posljedica su upojnosti samog materijala - TERABONA nije vodoodbojna žbuka.
Upojnost TERABONE možete smanjiti nanošenjem fasdnog premaza - boje, uz prethodno čišćenje i pranje mini-washom. Time, nažalost, nećete eliminirati probleme unutarnjeg prostora.

Stoga preporučamo izvedbu TERMOZOL sustava - povezanog sustava za vanjsku toplinsku izolaciju s pločama ekspandiranog polistirena debljine 6 cm.
Prethodno je potrebno dobro ispitati površinsku čvrstoću postojeću žbuke- sve trusne dijelove skinuti do čvrste podloge, po potrebi izvesti izravnavanje produžnom žbukom.

Obzirom da se ploče, pored ljepljenja , dodatno mehanički pričvršćuju pričvrsnicama (čija duljina mora iznositi debljina ploče+ debljina postojeće žbuke+ 7 cm za zid od opeke ili 5 cm za betonsku podlogu) neće biti potrebno u potpunosti odstraniti kompletnu žbuku, osim ako nije u izuzetno lošem stanje, odvaja se od podloge i sl."

d n / 26.7.2008 22:15

Poštovani,
Iznad dijela stambenog prostora nalazi se prohodna terasa, bez ikakve hidro ili termo izolacije, samo AB ploča 10cm. U zimi je kroz nju mjestimično počela curiti voda i želim to sanirati. Mislio sam koristiti hidroizolacijsku žbuku i na nju zalijepiti keramičke pločice. Da li je to moguće izvesti na taj način? Da li možda savjetujete neko bolje rješenje? Molim detaljan opis slojeva i postupaka. Hvala.

ODGOVOR

Na AB deki iznad stambenog prostora potrebno je pored hidroizolacije napraviti i toplinsku izolaciju. Hidroizolacijska žbuka i obloga keramikom nisu dostatno rješenje.

Naša je preporuka - obratite se za savjet nekom od proizvođača hidroizolacijskih materijala, budući da samo rješenje kao i tehnologija izvedbe ovise o odabranom materijalu.

G M / 25.7.2008 7:49

Kuću u Mokošici ( Dubrovnik ) su mi ožbukali termo žbukom (debljina oko 5cm ),navučen sep i obojana .
Poštovani !
Nakon par mjeseci na jednoj strana kuće žbuka je poprilično ispucala ( nepravilne crte po zidu , a ugrađena je mrežica prije sepa ) . Kiša uglavnom pada iz smjera zida na kojem je ispucala žbuka .Unutarnja žbuka je u redu .
Kakve su Vaše preporke za sanaciju ?
Hvala
Srdačan pozdrav !

ODGOVOR

"Na temelju informacija iz vašeg upita nije moguće utvrditi uzrok nastanka pukotina što je uvjet za određivanje načina sanacije.
U koliko je riječ o tankim, paučinastim, nepravilno raspoređenim pukotinama, moguće je da je popucao samo završni sloj. U tom slučaju, u koliko su pukotine debljine vlasi kose, dovoljno je površinu prebojati fasadnom bojom.

Moguće su i pukotine u samoj toplinskoj žbukci, šte bi pravilnom ugradnjom staklene mrežice bilo spriječeno. Staklena mrežica trebala bi biti ""utopljena"" u sloju TERATERMO GLETA.

Molimo javite se s detaljnijim opisom samog izvođenja, zvedenh slojeva, te karakteristika pukotina (debljina, raspoređenost i dr) .
"

D S / 25.7.2008 7:39

"Postovani!
Renovirao bi kuhinju, kuca je gradena 1962, i ima dosta ""pustu"" zbuku. Skinuo bi zbuku do cigle. Da li moram nabaciti spric na cigle ili mogu na ciglu nanijeti impregnaciju pa odmah zbuka (VC 50 ili 60)?"

ODGOVOR

nakon skidanja postojeće žbuke potrebno je zidove temeljito očistiti i otprašiti. Na vodom navlaženu podlogu nanijeti CEMENTNI ŠPRIC 4.

Na očvrsli cementni špric (kada pobijeli) nanijeti vapneno-cementnu žbuku VC 50 u debljini do 2 cm i izravnati H letvom i grubo zagladiti.
U koliko su potrebne veće debljine žbukanje izvesti grubom žbukom VC 60.

S / 24.7.2008 21:53

Poštovani, želim postaviti novi parket u stanu iz 50ih. Trenutno je na podu laminat koji planiram ukloniti. Ne znam u kakvom je stanju podloga, ali se po stropu može zaključiti da je nosiva konstrukcija od polumontažnih betonskih ploča. Koju nivelirajuću masu preporučate uzimajući u obzir brzinu očvršćavanja te uvjete rada u postojećoj zgradi? U stanu se nalaze ostakljene lođe. Da li pod kontinuirano voditi na mjestu prijelaza iz unutarnjeg na vanjski prostor ili napraviti dilataciju?
Unaprijed zahvaljujem

ODGOVOR

U koliko je podloga glazura zadovoljavajuće čvrstoće, te ovisno o potrebnoj debljini možete primijeniti neku od naših samonivelirajućih masa za izravnavanje.
Najpogodniji je TERANEKS BRZOVEZNI zbog kraćeg vremena sušenja i mogućnosti bržeg postavljanja drvene obloge - parketa.
Samonivelirajuće mase primjenjuju se isključivo u unutarnjim prostorima. Ukoliko su lođe potpuno zatvorene, te nije potrebno izvoditi podloge u padu možete primjeniti isti materijal.
U području praga potrebno je izvesti dilataciju.

M A / 24.7.2008 15:25

Pozdrav!

Hvala na prijašnjem odgovoru,ali sam prije zaboravio još jedno pitanje. Naime, zanima me dali je kod navedenog spustenog stropa s izolacijom potrebna parna brana. Pretpostavljam da u zidove obložene knaufom bez izolacije ne treba.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Mario Arbanas

ODGOVOR

Ispod gips-kartonske obloge zidova na kojima se ne izvodi i toplinska izolacijs nema potrebe za postavljenjem parne brane.

Obzirom da se iznad vašeg grijanog prostora nalazi negrijani tavanski porostor potrebno je uz toplinsku izolaciju postaviti i parnu barnu u konstrukciji spuštenog stropa.

M / 24.7.2008 12:26

Poštovani. Na ytong 25 zid stavio bih silikatnu fasadu i 12 cm stiropora. Na koje stvari tebam obratiti pažnju tijekom postavljanja (vrsta mrežice, ventilacija...)da me ne zakinu, i ima li negdje kakav standard za korištenje vaših materijala? Jedan zid mi je podosta kriv (taj je od cigle) ima trbuh na sredini. Kako to kvalitetno izravnati i što preporučate?
Zašto ljudima preporučate da ne stavljaju na phoroterm ciglu ili ytong 30 dodatnu toplinsku izolaciju, tvrdnjom da to zadovoljava naše standarde, kada će na dugi rok uštedijeti na grijanju, pogotovo kada se predviđa poskupljenje nafte za duplo kroz 10 godina i izjednačavanje cijena plina i nafte?

ODGOVOR

"Detaljni opis tehnologije izvođenja TERMOZOL SUSTAVA - povezanog sustava za vanjsku toplinsku izolaciju sa pločama ekspandiranog polistirena, kao i normative utroška materijala možete naći na našoj web stranici o TERMOZOL sustavu .

U vašem upitu nije navedeno koliko je odstupanje ravnine zida. Kod neravnina većih od 1 cm preporučamo pterhodno izravnavanje zidova žbukanjem.

Glede toplinske izolacije vanjskih zidova naglašavamo da ukupni toplinski gubici, kao i potrebna energija ovise o više elemenata (oblik objekta, oplošje, orijentacija, ostakljenje, konstrukcija vanjskog zida, poda na tlu, krovna konstrukcija i dr), ne samo o toplinskoj zaštiti vanjskih zidova.

U proračunu, koji je sastavni dio energetske iskaznice objekta, pored prolaza topline izračunava se i difuzijski tok, kao i dinamičke karakteristike konstrukcije vanjskog zida.

Preporučamo, obratite se projektnoj kući koja će za vaš objekt izraditi energetsku iskaznicu.
"

j s / 22.7.2008 19:23

dali postoji mogućnost da dobijem vašu majcu unaprijed hvala

ODGOVOR

S obzirom da ste nam ostavili krivu email adresu nismo vas mogli direktno kontaktirati.
Molimo, javite se našoj službi marketinga i obratite gđi Ranki Carić na 01/3322 829 .

A M / 22.7.2008 13:31

Poštovani!!!

Naime preuređujem stan na gornjoj etaži obiteljske kuće.Kako bih poboljšao izolaciju razmišljam o oblaganju vanjskih zidova knaufom i mineralnom vunom, također i spušteni strop s istom mineralnom vunom. Ono što me jako muči je da ću vjerovatno staviti i stiropornu fasadu, pa me zanima dali je ta kombinacija dobra ili ne.Knaufer me uvjerava da obložim vanjske zidove samo s knaufom i ostavim zračni jastuk(prostor do zida) a u spušteni strop stavim vunu. Inače iznad mene je neizolirani negrijani tavan. Molim da mi kažete što je tehnički najispravnije kako poslije nebi imao problema s gljivicama i sličnim pojavama.
Inače cigla je standardna 25cm, a izvana je dotrajala fasada najobičnija bez ikakve termo zaštite.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!!!

Mario Arbanas

ODGOVOR

Toplinska zaštita objekata izvodi se u pravilu s vanjske strane kada i ima najveći učinak - smanjenje toplinskih gubitaka i time uštedu potrebne energije za grijanje odnosno hlađenje. U tom slučaju akumulirana toplina zadržava se u vanjskim zidovima te doprinosi traženom učinku.
Toplinska izolacija izvedena s unutarnje strane vanjskih zidova također umanjuje gubitke ali i spriječava zagrijavanje zidova i akumulaciju topline u njima.
Nema potrebe za izvedbom izolacije s obje strane zida.
Obzirom na debljinu vanjskog zida preporučamo toplinsku izolaciju vanjskih zidova izvedbom TERMOZOL sustava sa pločama ekspandiranog polistirena debljine 8 cm.
U koliko unutarnje zidove ne želite žbukati, predlažemo oblogu gips-kartonskim pločama bez izolacije.
Spušteni strop obvezno izvedite s toplinskom izolacijom obzirom da se iznad nalazi negrijani prostor.