Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Marin T / 27.3.2020. 22:00:04

Poštovani,zanima me mogu li kulir ploče debljine 3,8cm ljepiti na beton u dvorištu? Beton je prilično ravan tako da bi išlo minimalno ljepila. Ako mogu koje ljepilo da koristim,treba li beton premazivatj sa čim,dali da ostavim minimalnu fugu i onda je napunim kvarcnim pjeskom? Kad ih zaljepim za beton mogu li vozila voziti preko njih?

ODGOVOR

Ukoliko betonska podloga ima odgovarajuću nosivost i izvedena je u padu, za lijepljenje bet. ploča preporučamo fleksibilno ljepilo TERATEKT FLEKS. Ukoliko su potrebne veće debljine sloja ljepila preporučamo TERATEKT FLEKS UNILEVEL (do najviiše 15 mm). Zalijepljene ploče fugirati kvarcnim pijeskom 0,1-0,6 mm. Otpornost tako postavljenih ploča na prometno opterećenje osobnog automobila ovisi isključivo o kvaliteti podloge i postavljanja.

DRAGAN K / 26.3.2020. 21:06:04

koliko je potrebno akrilne žbuke terakri z 1.5 mm boja 4237 za 160 m2

ODGOVOR

Za 160m2 potrebno je 15 kanti po 25kg, odnosno 375kg završno dekorativne žbuke Terakril Z 1,5mm.

Stjepan V / 25.3.2020. 13:33:27

Poštovani, molim pojašnjenje zašto mi se rosi fasada. naime, na kuću zidanu blok opekom 30cm, stavili smo 10 cm grafitnog stiropora, i sve do kraja etics sustav, da bi zimi kad su niske temperature, ili mrazevi najesen, cijela površina fasade bila u inju, koje se onda otopi kroz dan, i cijela fasada se cijedi. nema rošenja unutar fasadnog sustava (provjerio majstor koji je radio fasadu), nego isključivo na vanjskoj stijenci! rošenje se događa neovisno o zidu prostorije koje se grije ili ne, jer smo i to provjeravali. dal je možda kod vanjskog sloja nešto krivo napravljeno, možda pretanki sloj ljepila kad se mrežica postavljala... kad je bila 'obična fasada', sa hirofom završno, toga nije bilo. hvala.

ODGOVOR

Površinsko orošavanje izvedenog toplinskog sustava rezultat je visoke vodoodbojnosti završne žbuke. Tijekom zimskog perioda moguće je "smrzavanje" vlage orošene na površini, koje u pravilu ne uzrokuje štete na izvedenom sustavu. Da li se radi o prekomjernoj površinskoj kondenzaciji moguće je utvrditi proračunom.

Darko M / 25.3.2020. 11:07:20

Kupaonica. Rigips strop. Ocistio zbog bojanja. Spuzvicom. Pojavilo se ispod bijele podloge na nekim mjestima tamne mrlje. Impregnirano, obojao 4 puta. Dobro, osim na tim nekim mjestima se i dalje vide tamnije mrljice. Inace, strop je bio vec obojen u bijelo. Ovo je drugo bojanje. I tu gdje su kao fleke, strop nije gladak, vec je malo hrapav, naborana, potlepusen. Sto uciniti? Hvala.

ODGOVOR

Pojava tamnih mrlja na površinama zidova I stropova u prostorijama sa povećanom vlažnosti zraka najčešće su manifestacija zaraze mikroorganizmima – plijesnima. U tom slučaju površine nije dostatno samo prebojati već je iste prije nanošenjan novih naliča boje potrebno tretirati biocidnim sredstvom TERACID s ciljem uništavanja spora prisutnih u podlozi. Također prporučamo primjenu unutarnjih boja namijenjenih za vlažne prostore tipla AQUAPOL ili antikondenzacijske boje TERMOPOL. Detalje primjene proizvoda možee naći na tehničkoj uputi istih dostupnoj na našoj web stranici. Ukoliko je navlaživanje uzrokovalo oštećenja samih GK ploča iste će biti potrebno zamijeniti.

Ranko R / 24.3.2020. 21:43:09

Postovani, zasto se na vec gotovoj fasadi od stiropora primjecuju mjesta gdje su tiple ,kao i ivice stiroporskih ploca....stiropor je 10cm,mineralna zbuka obojena silikonskom bojom.....rijetkost je vidjeti kucu da to nije prisutno...puno pozdrava iz Banjaluke

ODGOVOR

Uočavanje neravnina za izvedenom ETICS sustavu kod kosog pada zraka svjetlosti uobičajena je pojava, I najčešće su vidljive kroz kraći vremenski period, ovisno o poziciji objekta. Ukoliko se neravnine, odnosno spojevi ploča uočavaju i kod okomitog upada svjetlosti vjeorojatno se radi o nedovoljnoj debljini armirajućeg sloja. Isto vrijedi i za vidljive pričvrsnice. Ukoliko se pri izvođenju, odnosno kod postavljanja pričvrsnica nisu koristili čepovi (rozete), moguća je privremena vidljivost istih na oborinama navlaženim fasadnim površinama.

Marko C / 21.3.2020. 23:49:16

Poštovani, Na staroj kuci od pune cigle tzv. temelj je 120 cm dubine siri od zida isto od pune cigle. Kako bi odvojio zid da ne vuce vlagu iz zemlje, mislio sam izvadit dva reda cigle, i podlit beton oko zidova kuče. Molim vas za savjet kako je najbolje to napraviti, i kako izolirat beton od cigle. Hvala

ODGOVOR

Prekid kapilarne vlage možete izvesti naknadnom izvedbom horizontalne hidroizolacije na neki od primjenjivih način kao što je I izuzimanje metar po metar opeke, izvedbom hidroizolacije, te ponovnim uzidavanjem opeke. Predlažemo obratiti se tvrtkama specijaliziranim za izvođenje ovakove vrste radova. Iz Samoborkinog proizvodnog programa možemo ponuditi SANIKTIL KONCENTRAT sredstvo za horizontalni prekid kapilarne vlage injektiranjem, Detalje primjene možete pronaći u tehničkoj uputi proizvoda dostupnoj na našoj web stranici.

Đuro M / 18.3.2020. 20:51:06

Želim obnoviti postojeću fasadu staru 20 godina.dekoracija je sep 03 mm,sada bih želio obnoviti a završni sloj silikat,pa me interesira predradnje odnosno priprema podloge.

ODGOVOR

Postojeću fasadu dobro otprašite i operite vodom pod tlakom, te ostavite da se osuši (barem 48h). Nakon sušenja, očišćenu površinu impregnirajte PREMIUM GRUNDOM. Na osušeni grund nanesite sloj FINE ŽBUKE EKSTRA i u svježi sloj utopite staklenu mrežicu PRIMAFAS 160. Drugi nanos FINE ŽBUKE EKSTRA nanesite unutar 24h. Nakon najmanje 7 dana, podlogu premažite temeljnim premazom MINERALKVARC GRUND OBOJENI. Idući dan sve možete obraditi željenom završno dekorativnom SILIKATNOM ŽBUKOM.

ivan k / 18.3.2020. 18:04:50

kako riješiti napuhavanje i pucanje boje i žbuke ispod prozora.Prozori su pvc,fasada demit.do navedenog dolazi uvjek ispod istog prozora na ostalima ne.

ODGOVOR

Problem koji imate rezultat je prodora vode uz klupčicu ili stolariju. Kad pronađete i sanirate mjesto gdje voda zacurijeva, potpuhnutu žbuku i boju ispod prozora morate u potpunosti ukloniti, te nanovo pogletati i prebojiti.

Petar B / 17.3.2020. 19:11:07

Postovani,moja kuca je prije osam godina ozbukana SEPOM ,on je na mnogo mijesta ispucao jako tanko pored toga je i posivio jeli prljavstina ili nesto drugo neznam oprati ne mogu.Cime najbolje prestrikati ili ofarbati.Unaprijed se zahvaljujem.B. Petar

ODGOVOR

Postojeću fasadu potrebno je temeljito oprati čistačem pod tlakom, tzv.miniwashem i ostaviti da se osuši (barem 48h). Sivilo koje spominjete je posljedica zaraze mikroorganizmima. Osušenu fasadu tretirajte sredstvom za sanaciju površina zaraženih algama i plijesnima TERACIDOM. Napominjem da TERACID neće ukoniti nastala obojanja (sivilo), ali ga je potrebno primijeniti kako bi uništili spore mikroorganizama koje su ga uzrokovale. Kad ne bi bilo pojave paučinastih pukotina, preporučila bih Vam da tako očišćenu površinu impregnirate UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM, te nakon 4-6 h prebojite SILIKONKOLOROM ili MINERALKOLOROM. Ali, s obzirom da imate paučinaste pukotine, preporučila bih da prije bojanja, površinu premažete PREMIUM GRUNDOM na koji ćete nanjeti FINU ŽBUKU EKSTRA. Nju možete obraditi ili novim slojem SEPA ili samo obojati navedenim fasadnim bojama. Ukoliko se odlučite samo na bojanje, nećete riješiti problem pukotina.

Tomislav V / 14.3.2020. 9:12:14

Koju bi mi žbuku i impregnaciju preporučili na betonsku škarpu. Silikat ili silikon? Može li se beton premazati samo sa impregnacijom i na to stavili žbuka ili treba prije pogletati. Hvala

ODGOVOR

Trajnost bilo koje završno dekorativne obrade ovisi o površini na koju se nanosi. Konkretno, u Vašem slučaju ovisi o upojnosti betonske škarpe i vlažnosti okoline. Betonski zid je potrebno obraditi SAMOTERM GLETOM ili REPARATURNIM MORTOM prema tehničkim uputama danim na našim web stranicama ( https://www.samoborka.hr/upload/proizvodi/TUP-%20ReparaturniMortG.pdf ). Obrađeni betonski zid premažete temeljnim premazom MINERALKVARC GRUND dan prije nanošenja SILIKONSKE ŽBUKE. Napominjem još jednom da trajnost završno dekorativne žbuke ovisi o količini vlage u podlozi.