Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Dian Š / 3.7.2019. 11:05:52

Poštovani, Radimo adaptaciju vikendice u Gorskom Kotaru gdje u podrumu imamo problema sa vlagom i kondenzacijom.Podrum ima jedan manji prozor a na kraju podruma se stvara velika količina vlage i kondenzacije.Budući da nije rađena drenaža niti unutarnja niti vanjska molim Vas za mišljenje dali će sama hidroizolacija biti dovoljna za unutarnje zidove a hidroizolacija , flexiljepilo i pločice biti dovoljne za pod ( da ih nebi podigle). Na žalost nemamo mogučnost rađenja drenaže pa molimo pomoč. Hvala!

ODGOVOR

Iz vašeg upita nije vidljivo da li je problem uzrokovan isključivo kondenzacijskom vlagom ili i kapilarnom vlagom iz podloge. U svakom slučaju poželjno je, uz izvedbu hidroizolacije izvesti i toplinsku izolaciju kako bi se spriječila pojava kondenzata na hladnim stijenkama zida.

Mladen L / 3.7.2019. 9:51:28

Poštovani, zidovi ožbukane prostorije su lagano popucali poput paučine. Nakon gletanja i nanošenja boje pukotine su i dalje vidljive. Da li imate unutarnju boju kojom bi se te pukotine sakrile? Zahvaljujem na odgovoru. Lp Mladen

ODGOVOR

Ukoliko je pojava paučinastih pukotina uvjetovana samim očvršćivanjem žbuke, preporučamo dodatno gletanje TERANILOM uz armiranje staklenom mrežicom IN 70.

Sasa A / 3.7.2019. 8:49:48

Postovanje, nivelirao bih pod Vasom masom TERANEKS. Zanima me koliko se ima vremena za nanosenje mase nakon pripreme prema uputi dok se ne pocne stvrdnjavati ? Dodatno moze li se masa za impregnaciju nanijeti dan prije mase za izravnavanje, ili treba odmah nanositi nakon susenja impregnacije prema uputi ? Hvala

ODGOVOR

Vrijeme upotrebe zamiješanog TERANEKSA je cca 30 min u optimalnim vremenskim uvjetima (temp 20 C, vlažnost 60 %). Kod viših temperatura primjene vrijeme upotrebe u pravilu je kraće. Imregnaciju podloge vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM potrebno je izvesti 4-6 sati prije nanošenja TERANEKSA, sukladno tehničkoj uputi.

Katarina F / 2.7.2019. 11:27:09

Dobar dan Naslijedila sam kuću koja je bez krova 29 godina. Na gornjoj deki nalaze se pukotine kroz koje je curila voda, na par mjesta....također sam primjetila na jednom mjestu, a može biti i da je na više, da je željezo u tim stropnim gredama korodiralo, jer se i malo cigla oko toga počela trusiti. Što mi je činiti, prije no što napravim krov. Koliko je to ozbiljno? Hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Preporučamo obratiti se projektantu/statičaru!

V V / 1.7.2019. 14:15:59

Poštovani, molio bi vašu stručnu pomoć vezano uz obnovu fasade na privatnoj kući. Radi se o dijelu fasade koja je obojana fasadnim premazom za fasade na finoj cementnoj žbuci, i drugom dijelu fasade ožbukanom sa finim cementnom žbukom. Obzirom da je na većem dijelu kuće fasada terabona i koja nije u tako lošem stanju, i koju za sada ne bi dirao, molio bi vaš savjet za odabir fasadnog premaza, a koji bi se mogao kasnije primjeniti i na terabonu. Takođe molim u kratko tehnologiju rada. LP

ODGOVOR

Bojanje fino zaglađenih fasadnih površina možete izvesti akrilnom fasadnom bojom TERATON V ili silikonskom bojom SILIKONKOLOR. Obzirom na veću paropropusnost silikonske boje i planirane buduće obnove Terabone preporučamo SILIKONKOLOR. Radove izvesti kako slijedi: - Temljito ispitati cijelu površinu i mehanički ukloniti sve eventulano slabo držeće dijelove boje (mjehurići, ljuskice i sl.) - očistiti površine pranjem vodom pod tlakom - nakon najmanje 48 sati (vrijeme sušenja) podlogu impregnirati vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM (1dio UKG:2 dijla vode) - nakon 24 sata nanositi SILIKONKOLOR u dva naliča, drugo nalič nanositi na potpuno osušeni prvi

A R / 1.7.2019. 13:12:10

U kući imam dnevni boravak sa zidovima od grubog sepa. Sep je postavljen prije skoro 30 godina. Sad je već posivio, vjerojatno najviše od prašine koja se sakuplja na njemu. Možete li mi dati savjet kako ga očistiti, tako da ponovno postane bijel? I vanjska fasada mi je od sepa i nju sam oprao vodom pod visokim tlakom, no u sobi to ne mogu raditi. Možda bi rješenje bilo obojiti zid u bijelo. Kako i čime? Molim za savjet.

ODGOVOR

Stari SEP preporučamo dobro otprašiti npr usisavačem s nastavkom. Otprašenu podlogu možete prebojiti klasičnom TERAPOL ili perivom POLAKRIL unutarnjom bojom.

Elvis D / 1.7.2019. 11:21:43

Pozdrav! Preuredjujem kupaonu. Skinuo sam stare plocice i sve do cigle prakticki jer je stara zgrada i sve se mrvi. E sad postoje vece neravnine i rupe pa me zanima sta treba dalje. Svaki majstor mi drugacije kaze. Uglavnom trebalo bi to ozbukati prvo(pokrit te rupe i malo izravnat) impregnacija neka pa ljepilo i plocice. Mozete mi vi objasniti tocno postupak. Koji materijal( posto je kupaona-vlaga) i kojim redom do plocica na kraju. Molim vas pomozite mi :)

ODGOVOR

Žbukanje, odnosno izravnavanje podloge preporučamo izvesti vapneno-cementnom žbukom VC 40. Kod nanošenja na zid od opeke potrebno je prethodno nanijeti CEMENTNI ŠPRIC 2. U zoni kade, umivaonika i tuš kabine preporučamo prije lijepljenja keramike izvesti hidroizolaciju HIDROESLATIK 2 K. Pločice lijepiti fleksibilnim ljepilom TERATEKT FLEKS.

Ljudevit J / 29.6.2019. 21:00:37

Poštovani. Krećem u uređenje kuće gdje su goli zidovi od cigle e mnogi mi prporućaju klasićno žbukanje a ja sam želio uraditi knauf sa konstrukcijom zbog ugradnje toplinske izolacije pa me zanima šta je bolje knauf ili žbuka? Lp

ODGOVOR

Preporučamo unutarnje zidove ožbukati gips-vapnenom GV 10 ili vapneno-cementnom VC 40 žbukom. Toplinsku izolaciju preporučamo izvesti primjenom povezanih sustava za vanjsku toplinsku izolaciju ETICS tipa TERMOZOL.

B H / 22.6.2019. 10:53:35

Poštovani, imam kuću staru cca 55 godina. Kuća nema horizontalnu hidroizolaciju od ljepenke ali ima okomitu koja ide samo ispod nosećih vanjskih zidova. Kako imamo užasno puno vlage i plijesni, U spavaćim sobama smo razbili podove do temelja i stavili ljepenku te ju spojili na horizontalnu ali izgleda da je horizontalna izolacija u lošem stanju i popucala jer i dalje ima previše vlage. Drenaže oko kuće vjv nema. U kući imamo plijesni na svim zidovima, od poda do plafona. Zimi je užasno zbog kondenzacije, doslovno brišemo vodu u kutovima sobe. Što mi preporučate i koliko će dugo, preporučeno rješenje trajati? Hvala

ODGOVOR

Izvedba hidroizolacije, uz preporučenu izvedbu drenaže oko objekta, samo je jedan od preduvjeta kvalitetne sanacije vašeg objekta. Svakako preporučamo izvedbu toplinske izolacije na fasadnim površinama kako bi se spriječila pojava kondenzata. Bitno je naglasiti da je količinu prekomjerne vlage u unutarnjem prostoru moguće smanjiti kontroliranim i pravilnim prozračivanjem, te prilagodbom u samom korištenju prostora.

Suzana Z / 21.6.2019. 19:26:22

Poštovani Zanima me da li bi kao podlogu za bazen mogla staviti stirodur pošto je neravna podloga Bazen je promjera 4,75 i 85 dubine Ako bi koju bi debljinu preporučili Hvala

ODGOVOR

Priprema podloge za bazen najčešće je preporučena od strane samog proizvođača bazena.